30 augustus 2013 door Marie Louise Wibier

14. Trakteren

Marie Louise Wibier neemt ons mee in de wereld van de basisschool. Leerzaam voor beginners, herkenbaar voor gevorderden.

In deze aflevering: wat een waanzin, al die muffins voor al die juffen...

Mijn zoon is jarig en mag trakteren op school. Hij heeft gekozen voor muffins, die we zelf gaan bakken. Ik heb nog gedacht aan mandarijntjes, maar als je één keer per jaar mag trakteren, dan wil je wel iets lekkers geven. Het is tenslotte zijn feestje.

De klas telt 23 leerlingen. Helaas redden we het niet met twee pakken muffins. Nee, we moeten er nog een pak bij hebben. Als je jarig bent en trakteert, krijgen ook de juffen en de medewerkers een traktatie.

Het bakken gaat vlot, daar helpt mijn zoon nog bij mee. Maar het inpakken van al die muffins houdt hij voor gezien. Daardoor heb ik tijd om even na te denken. Wat een waanzin. Als alle kinderen langs al die juffen en medewerkers gaan, dan krijgen die elk schooljaar zo'n 200 traktaties. Dat is zo'n beetje elke schooldag.

En dan te bedenken dat er op school een gruitdag is ingevoerd. De school wil de kinderen leren om verantwoord te snoepen. Op één dag in de week moeten de leerlingen groente of fruit eten. Daar wordt niet aan getornd. Als je geen fruit hebt meegekregen, moeten de andere kinderen met je delen.

De mand staat klaar. Morgen is zijn dag.

Mijn zoon mag met twee jongens zijn ronde doen langs de klassen. Zij helpen hem de mand te tillen en de muffins uit te delen. Als ik mijn zoon van school haal, is de hele mand leeg. Die muffins liggen blijkbaar goed bij de kinderen en de juffen.

Ik vraag de directeur of hij de traktatie ook lekker vond. Tot mijn verbazing zegt hij dat hij niets heeft gekregen. Mooi dat die drie apenkoppen lekker muffins hebben zitten eten in de grote hal. "We hebben ze eerlijk gedeeld hoor," zegt mijn zoon trots.

Volgend jaar kiest hij vast weer voor vers gebakken muffins. Voor de juffen doe ik dan wel mandarijntjes, dan weet ik zeker dat ook zij een traktatie krijgen. Kan ik met een gerust hart aan de directeur vragen of het gesmaakt heeft.