Vakantie winnen voor het hele gezin? Doe nu mee met onze leuke actie!

16 december 2016 door Esther Storm

14. Zorgverzekering voor 18+ kinderen

Ouders Online werkt samen met Independer, een onafhankelijke adviesorganisatie op het gebied van geldzaken en verzekeringen. Independer voorziet ons van actuele informatie over gezinszaken en geld.

Nog een paar weken de tijd om van zorgverzekeraar te wisselen. Heb jij al gekeken of je de best passende zorgverzekering voor 2017 hebt? Ik wel, en ik heb besloten over te stappen. Dit jaar had ik wat andere zorg nodig. Waarvoor ik maar beperkt verzekerd ben. Niet handig, en daarom stap ik over.

Toen ik dat dit weekend vertelde aan de vriendin (18) van mijn oudste zoon (19), vroeg ze of ik haar wilde helpen met overstappen. Want ze was erachter gekomen dat ze 20 euro per maand meer premie betaalt dan hij. En dat is natuurlijk zonde van het geld.

Andere zorgbehoefte

Ik denk dat ik wel weet hoe dat komt. Veel ouders sluiten namelijk geen andere zorgverzekering af voor hun kinderen als ze 18 jaar zijn geworden. En daardoor krijgen kinderen dus dezelfde verzekering als hun ouders. De vraag is echter of zij dezelfde zorgbehoeftes als hun ouders hebben.

Voor mijn zoon heb ik direct een andere zorgverzekering afgesloten toen hij 18 werd. Hij is gezond, sport veel, en is nooit ziek. Daarom heb ik voor hem een basisverzekering genomen, en een aanvullende verzekering die alleen maar een paar behandelingen fysiotherapie vergoedt. En ik heb het eigen risico op maximaal gezet.

Maximaal eigen risico

Mijn man, mijn oudste zoon en ik hebben alle drie een maximaal eigen risico. We besparen daarmee zo'n 1.000 euro premie per jaar. De kans dat we alle drie in één jaar ons volledige eigen risico opmaken is vrij klein en de besparing vrij groot. Gelukkig gebruiken we niet of nauwelijks zorg uit de basisverzekering en pakt dit al een paar jaar goed uit voor ons. Want dit kun je natuurlijk alleen doen als je je eigen risico in één keer kunt ophoesten, als dat nodig is. Anders is het niet verstandig om dit te verhogen.

Wij besparen met het maximale eigen risico dus flink wat geld en mijn zoon 'verdient' een paar euro per maand op zijn zorgverzekering. Want laat de zorgtoeslag waar hij recht op heeft nu net een paar euro meer zijn dan de premie die hij betaalt. En dat wil zijn vriendin ook wel. Komend weekend ga ik haar daarbij helpen.