4 september 2013 door Enno van der Heijden

16. Praten over seks

Afwisselend beschrijven Emmy de Wit (moeder van twee dochters) en Enno van der Heijden (vader van een zoon en een dochter) de seksuele ontwikkeling van hun tieners, en de manier waarop je daar als ouders mee prutst.

Onze dochter van 14 vindt praten over seks nogal onzinnig. "Ik weet toch alles al?" En toch doen we het, zo nu en dan. Bij voorkeur aan tafel, omdat we dan gezellig met z'n allen bij elkaar zitten. Een moment van ontspanning, dat zich leent voor goede gesprekken.

We kennen het onderzoek, waaruit blijkt dat praten over seks en relaties de kans op ontsporingen aanzienlijk vermindert. We willen geen ontsporingen. Dus proberen we het onderwerp af en toe toch aan de orde te stellen.

"Okee, jij weet dus alles al. Maar geldt dat ook voor je vriendinnen? Wat zouden die nog willen weten, denk je?" vroeg mijn vrouw, die strategisch wat sterker is dan ik.

Ze hapte. "Nou, Jetske vroeg laatst of een condoom eigenlijk wel veilig is. Je hoort zo vaak dat ze lek zijn, of dat ze kunnen scheuren." Waarop mijn vrouw de bekende riedel over double Dutch afstak. De pil tegen ongewenste zwangerschap, en een condoom erbij tegen de soa's. En dat condooms van een goed merk toch echt goed gecontroleerd worden.

Ze luisterde ademloos. De strategie werkte. "Wat stom dat ze dat niet op school vertellen! Dan moet je zeker een profiel met biologie hebben, om dat te horen."

Waarop onze zoon van 17, die ook niets gehoord heeft op school, zich afvroeg hoe dat dan zou moeten. "Daar gaat iedereen toch vreselijk van giechelen, en de boel verzieken, zodat er geen zinnig woord te wisselen valt?"

Ja, dat herinner ik me nog wel, van de seksuele voorlichting op mijn eigen school. Dat werd een lacherige boel. Tót klasgenote H. het woord nam. "Nou, ik masturbeer dus wel eens," verklaarde ze. Waarop iedereen doodstil werd. En er alsnog een zinvol gesprek ontstond. Het kan dus wel. Vooral als er iemand van buitenaf komt om het gesprek te leiden. Want tegen je eigen docenten, die je dagelijks ziet, vertel je dat soort dingen natuurlijk niet.

"Hé pa, dat verhaal hebben we nou al honderd keer gehoord!" riep mijn zoon. "Net als dat je moeder je condooms meegaf op vakantie, en dat je je daar zo ongemakkelijk bij voelde!"

Mooi zo. Zolang je maar in gesprek blijft, is het goed.