30 augustus 2013 door Marie Louise Wibier

16. Talentenjacht

Marie Louise Wibier neemt ons mee in de wereld van de basisschool. Leerzaam voor beginners, herkenbaar voor gevorderden.

In deze aflevering: hoe de school worstelt met extra uitdagingen voor slimme kinderen.

Vorig jaar, vlak voor de zomervakantie, stuurde de school ons een mail over het nieuwe schooljaar. De meer getalenteerde kinderen zouden naast het gewone lespakket meer stof aangeboden krijgen.

Mooi zo! De school gaat dus iets meer doen met talent dat gewoon in huis is. Maar ik ben er nog niet helemaal van overtuigd dat alle leerkrachten klaar zijn voor deze talenten.

Mijn zoon krijgt nu extra rekenwerk. Dat zijn moeilijker sommen, zodat rekenen een uitdaging voor hem blijft. Dat ging niet helemaal vanzelf. Zijn juf was de afspraak totaal vergeten, en het duurde maanden voordat hij het beloofde extra rekenwerk kreeg.

Vorige week kwam hij thuis. En vertelde: "De juf vindt het extra rekenwerk maar niks, want dan kan ze niet gelijkmatig nakijken. Ze heeft wel meer te doen." Daar was ik al bang voor. Dit ambitieuze project kan wel eens een harde dobber worden.

Het plan was vast geïnspireerd door de televisie, met al die talentenjachten. Dat ze daar niet eerder aan gedacht hadden!

Ik stel me voor dat een meer getalenteerde leerling zich dubbel en dwars moet bewijzen. In plaats van een jury zal er een Cito-toets komen. Met keiharde cijfers, en niks geen publiekslieveling. De titel heb ik al: So you can think.

Maar zo ver is het nog lang niet. Als ik aan de juf vraag hoe 't ermee staat, blijkt dat er eerst een studiedag moet komen voor de leerkrachten. Er is nog helemaal geen stof in huis.