Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

3 september 2013 door Emmy de Wit

17. Schuren

Afwisselend beschrijven Emmy de Wit (moeder van twee dochters) en Enno van der Heijden (vader van een zoon en een dochter) de seksuele ontwikkeling van hun tieners, en de manier waarop je daar als ouders mee prutst.

Na school is er grote hilariteit met vijf meiden op de bank. Ik loop er langs, en luister mee. Het schijnt dat de ouders van Bente hebben voorgedaan wat 'schuren' is.

Eerst hebben ze Bente en haar broer uitgehoord. Daarna hebben ze samen midden in de kamer staan schuren, en gevraagd of het zo moest.

Ik weet niet zo goed wat schuren is, maar het is iets heel spannends, wat je in de disco doet. Ik denk aan schuifelen, maar het lijkt toch iets anders.

Ik wil net zo stoer zijn als de ouders van Bente, en er grapjes over durven maken, dus vraag ik door. Uiteindelijk snap ik wat het is. Dansen in de disco, waarbij jongens hun bekken tegen de billen van de meisjes duwen.

Ik weet niet wat ik ervan moet vinden, en eigenlijk wil ik ook niet weten of mijn dochtertje dit doet. Het trias 'rust, reinheid en regelmaat' heb ik al lang geleden ingeruild voor 'autonomie, weten wat je wilt, en grenzen kunnen aangeven'.

Ik heb respect voor Bentes ouders. Ze hebben gevoel voor humor, als ze dat zo met hun kroost durven te bespreken. Vervolgens vraag ik me af of we mogen lachen over hun seksuele ontwikkeling. Ik weet het niet. Het mag vast gewoon luchtig en grappig zijn. Bravo ouders van Bente!

P.S. Dit was allemaal echt nieuw voor mij. Tot ik ontdekte dat het ook al door collega-ouders was beschreven. Een van de mooiste beschrijvingen was: Klaarkomen in de broek van de Metro-columnist Luuk Koelman.