7 november 2014 door Debbie Spelt

19. Kermis met Light Stax

Debbie Spelt is speelgoed-specialist. Voor haar webshop test ze dagelijks nieuw speelgoed. Wat deugt wel en wat deugt niet? Lees hier haar bevindingen.

In deze aflevering: LED-verlichte blokjes die zich goed laten combineren met Duplo en Hubelino.

Kortgeleden kreeg ik tot mijn plezier het fonkelnieuwe product Light Stax. Dat zijn LED-verlichte blokjes, waarmee je kunt bouwen vanuit een basisplaat, en die je kunt combineren met gewone bouwblokjes, zoals Lego Duplo. Mijzelf leek het fantastisch, maar constructiespeelgoed is niet mijn sterkste kant, dus riep ik de hulp in van echte experts om de blokjes te testen.

Ik vroeg via Facebook: "Wat zou jij nou graag eens bouwen met Light Stax?" Met het aanbod om het uit te proberen.

In de ban van licht en beweging

Dat heb ik geweten. Ik kreeg meer dan 150 reacties. "Nou, dat wordt dan letterlijk en figuurlijk een hele kermis..." schreef een moeder. Zoonlief was na de laatste kermis helemaal in de ban geraakt van alles wat beweegt, en alles wat licht geeft. Dat leek me wel een geschikt proefkonijn. Nog dezelfde dag werd de set opgehaald.

Na twee weken hoorde ik hoe het gegaan was. Geweldig! Het hele bouwwerk moest mee naar de WC. Want volgens de kleine kermisklant was het daar echt donker, waardoor het lichteffect daar het mooiste was. Maar die verhuizing had het bouwwerk niet overleefd. Vader zag het niet zitten om naast de toiletpot opnieuw te gaan bouwen, dus werd er een dag later een nieuwe poging ondernomen. Ditmaal in de garage.

Nieuw leven voor Duplo...

"De Light Stax bouwblokjes moeten contact hebben met de basisplaat," vertelde de vader. "De oplossing was om ze precies in het midden van de kermis te plaatsen. Samen met Duplo-blokjes, bakjes, poppetjes en elastiekjes maakte ik samen met mijn zoon een superkunstwerk." Het meeste kon zoon zelf, maar hier en daar kwam toch het technische inzicht van pa van pas." Het voegt echt iets nieuws toe aan onze oude Duplo, dat eigenlijk alweer een poosje ongebruikt in de kast lag. Maar nu speelt hij er weer volop mee."

Missie geslaagd: tevreden testers, en een tevreden Speelgoedvrouw.

... of combineren met Hubelino

Er gaat me trouwens een lichtje branden. Ik wil het toch zelf nog een keer testen, in combinatie met Hubelino. Dat zijn knikkerbaan-elementen die je kunt combineren met Duplo. Voeg daar nog wat Light Stax aan toe, en je hebt een verlichte knikkerbaan. Dat lijkt me toch ook wel heel cool. Misschien dat mijn bouwtalent als Speelgoedvrouw toch een nieuwe impuls gaat krijgen!

Light Stax
Kunststof bouwsteentjes met LED-verlichting
Leeftijd: vanaf 2 jaar
Prijs: vanaf € 19,95 (Starter kit, 12 stuks)
Online bestellen