4 september 2013 door Enno van der Heijden

24. Pil-perikelen

Afwisselend beschrijven Emmy de Wit (moeder van twee dochters) en Enno van der Heijden (vader van een zoon en een dochter) de seksuele ontwikkeling van hun tieners, en de manier waarop je daar als ouders mee prutst.

Anne heeft sinds kort een vriendje. Een schat van een jongen, die verschrikkelijk zijn best doet. Zowel voor zijn geliefde als voor mijn vrouw en mij. Rozen en bonbons op Valentijnsdag, en onvoorstelbaar beleefd. Bedankt ons elke keer uitvoerig na het blijven slapen, en tot mijn verbijstering sprak hij mij gister aan met 'pap'.

Wat ze precies doen als hij blijft slapen is niet helemaal duidelijk. Het enige wat we weten, is dat het vriendje wat verder is dan Anne, en dat zij haar eigen tempo wil bepalen. Prima! Maar wat niet is kan nog komen, en daar bereidt Anne zich nu op voor.

De voorbereidingen leiden tot hevige twijfels. In de logeerkamer ligt een doosje condooms voor algemeen gebruik, maar dat vindt Anne niet genoeg. Double Dutch is voor haar volkomen vanzelfsprekend. Alleen, hoe moet dat dan, als je er ook nog de pil bij zou moeten slikken? Je hoort tegenwoordig zulke akelige dingen, over trombose en eraan doodgaan, en eigenlijk voelt ze er sowieso niets voor om iets te slikken als je niet ziek bent.

Wat die trombose en doodgaan betreft, kan ik haar geruststellen. Dat is de Diane-pil, die alleen maar in speciale gevallen wordt voorgeschreven. Gewone mensen krijgen een gewone pil die dat soort problemen - voor zover ik weet - niet of nauwelijks kent.

Blijft het probleem van iets slikken wat je liever niet wilt. Daar heeft mijn vrouw een oplossing voor. Je kunt ook uitrekenen wat je vruchtbare dagen zijn, en alleen vrijen (mét condoom maar zonder pil) als je niet vruchtbaar bent. "Ja, dat heb je me een tijdje geleden al uitgelegd," zucht Anne. "En toen begreep ik er ook al niets van..." Bovendien is ze nogal onregelmatig ongesteld, dus een app die het rekenwerk uit handen neemt, is ook geen optie.

We komen er niet zo goed uit, dus op naar de huisarts. Zijn er nog alternatieven? Eigenlijk niet. Je heb nog de NuvaRing, en het spiraaltje, maar die worden nauwelijks aan jonge meisjes voorgeschreven. Vervolgens stelt de huisarts haar gerust dat de gewone pil al tientallen jaren wordt voorgeschreven, dat er veel onderzoek naar is gedaan, en dat er nauwelijks problemen geconstateerd zijn. Mits ze maar niet rookt, maar dat doet ze gelukkig niet.

Mijn vrouw komt alleen thuis, zonder Anne. "Wilde ze nog zonder jou erbij doorpraten?" vraag ik nieuwsgierig. "Nee hoor," lacht mijn vrouw, "ze is meteen op de fiets doorgegaan naar de apotheek, om haar pil te halen."