16 december 2013 door Marjon Klomps

27. Eng

Jules heeft te weinig herseninhoud, geen spraakcentrum, een ontwikkelingsachterstand en vrij ernstige gedragsproblemen. Moeder Marjon vertelt.

In deze aflevering toont Jules zich een super-efficiënte communicator.

Elke keer verrast Jules ons weer met zijn indrukwekkende vermogen om met weinig tot geen woorden een hele situatie naar zijn hand te zetten. Sinds afgelopen week heeft hij zelfs nog maar één letter nodig om zichzelf te duiden: 'E'.

In Jules' wereld staat deze letter voor 'eng'. Eng is een woord met vele betekenissen, dus makkelijk. Eng staat voor: wil niet, nog niet, nooit meer, nu niet, geen zin. Bovendien is het een praktisch en tijdbesparend woord. Je hoeft er niet voor naar je spraakcomputer te lopen, je hoeft geen ingewikkelde gebaren te maken, je hoeft je communicatiepartner niet aan te kijken, en je hoeft je speen niet uit je mond te halen.

Jules heeft dit handige woord leren gebruiken toen de zomervakantie was afgelopen en hij weer naar school moest. Het kwam onmiddellijk van pas.

Jules snapt niet waarom zulke heerlijke dingen als vakantie aflopen. Evenals logeren, daar snapt hij ook niets van. Waarom moet ik logeren? Het is hier toch fijn? Waarom gaan we naar school en naar ons werk, terwijl het thuis veel fijner is?

Daar komt nog bij dat Jules heel goed is in vakantie. Ik kan met grote stelligheid beweren dat Jules zich de afgelopen zes weken zich nog geen seconde verveeld heeft. Sterker nog: Hij heeft nog veel meer tijd nodig thuis, is nog lang niet uitgespeeld. Jules en vakantie. Never change a winning team.

Maar ja. Het moet toch. Dat vertel ik hem. Hij kijkt me niet aan. "E" . Wil niet, nog niet, nooit meer, nu niet, geen zin.
Wil niet, nog niet, nooit meer, nu niet, geen zin in school.
Wil niet, nog niet, nooit meer, nu niet, geen zin in de taxi.
Wil niet, nog niet, nooit meer, nu niet, geen zin in broer in de kamer.
Wil niet, nog niet, nooit meer, nu niet, geen zin in luisteren, gedragen of me aanpassen.

Verrekt handig woord dus. Ik ben nog op zoek naar zo'n letter voor mijn eigen vocabulaire.