28 oktober 2013 door Enno van der Heijden

28. Signalen

Afwisselend beschrijven Emmy de Wit (moeder van twee dochters) en Enno van der Heijden (vader van een zoon en een dochter) de seksuele ontwikkeling van hun tieners, en de manier waarop je daar als ouders mee prutst.

Het dragen van sexy kleren, zoals een naveltruitje of een superkort broekje, betekent beslist niet 'ik wil seks', zegt onderzoekster Linda Duits, die gespecialiseerd is in moderne meiden. Het is gewoon mode, en geen speciaal signaal. Maar wat zijn dan wél signalen?

Het is maar goed dat ik niet tot de doelgroep van mijn dochter behoor, want de huidige codes ontgaan mij totaal.

Zoenen bijvoorbeeld. Dat deed ik vroeger, toen ik zo oud was als mijn dochter, met mijn eerste vriendinnetje. Omdat ik haar bijzonder vond, en verliefd op haar was. Mijn dochter doet het anders. Die tongt zich suf, met diverse jongens, soms met meerdere op een avond. En zij niet alleen, haar vriendinnen doen het ook. Het is geen signaal meer, maar een gewoonte. Een groepsgewoonte. Hoe zouden die jongens dat interpreteren?

Of cadeautjes, ook al zo verwarrend. Een vriend van haar vierde zijn verjaardag en ze piekerde zich suf wat ze hem moest geven. Ha! Ze wist het. Een boek met 365 standjes. Voor elke dag een andere. Met attributen en zonder, van voren en van achter, je kon het zo gek niet bedenken. Als dát geen signaal was... Maar nee hoor. Om elke schijn te vermijden (en om de kosten te spreiden) gaf ze het samen met haar beste vriendin. Als ik die jongen was, zou ik geen idéé hebben wat ik daar nou mee aan moest.

Maar wat zijn dan wél signalen? (Zouden ze het zelf eigenlijk wel weten?)