12 december 2014 door Marie Louise Wibier

28. Vieze jongens-wc’s

Marie Louise Wibier neemt ons mee in de wereld van de basisschool. Leerzaam voor beginners, herkenbaar voor gevorderden.

In deze aflevering: het geworstel met vieze jongetjes en vieze wc's.

Als je de school binnenkomt ruik je het al: een lichte urinegeur. Die geur bereikt een hoogtepunt bij het passeren van de klapdeurtjes van de kleuter-toiletten. Bij die kleintjes geloof je nog in ongelukjes, haast, en motorische onhandigheid. Maar dezelfde doordringende geur is ook aanwezig bij de toiletten van de middenbouw en de bovenbouw. Dan begin je toch meer te denken aan baldadigheid en ongewenst gedrag.

Het laatste incident was het smeren van poep aan de muren. De school zit zelf ook met zijn handen in het haar. De boosdoener is niet te achterhalen, en er wordt een mail aan alle ouders gezonden. "Bespreek het wc-gedrag met uw kind." Alle tips voor het schoon houden van de wc's zijn welkom, en er wordt een prijsvraag uitgeschreven.

Natuurlijk worden de toiletten schoon gehouden; er zijn zelfs oma's die tussen de middag op eigen initiatief een lapje over de wc-brillen halen. Die kunnen het ook niet aanzien. En zeker is er van alles geprobeerd: controles van de wc's, aan- en afmelden van leerlingen, één leerling per keer, extra schoonmaakploegen. Maar niks helpt, of het helpt maar kort.

Het beste idee is binnen, en gaat uitgevoerd worden. De toiletten moeten opgeleukt worden! In een sfeervolle, mooie omgeving zouden kinderen minder geneigd zijn om er een bende van te maken. Een enthousiaste en creatieve moeder heeft in een weekend bomen, vogels, bloemen en bevers in de toiletruimte geschilderd. Iedereen is er verrukt over, het ziet er werkelijk prachtig uit.

Helaas. Na een week heeft het eerste wildplas-incident alweer plaatsgevonden. De niet in te dammen territoriumdrift van de mannen is een feit. Tot je enkels kun je rondsoppen in de toiletruimte, zoveel urine weten ze naast de pot te droppen.

De muren zijn gelukkig nog wel schoon, dus gedeeltelijk heeft het wel geholpen. Maar aan grensverleggend gedrag geen gebrek, want het werkterrein heeft zich nu verplaatst naar het plafond. Met papieren handdoekjes, water en zeep maken ze kleverige proppen. Die worden met ferme kracht tegen het plafond gegooid en blijven daar hangen, zodat het nu lijkt alsof er dikke natte sneeuw uit de wolken gaat vallen...