10 februari 2014 door Enno van der Heijden

30. Snikkel (XL)

Afwisselend beschrijven Emmy de Wit (moeder van twee dochters) en Enno van der Heijden (vader van een zoon en een dochter) de seksuele ontwikkeling van hun tieners, en de manier waarop je daar als ouders mee prutst.

We zouden een paar dagen gaan uitwaaien op Vlieland, afgelopen kerstvakantie. Anne wilde wel mee, maar ze twijfelde nog of ze haar nieuwe vriendje ook mee zou nemen. De relatie was nog zo pril, dus wat doe je dan... Eigenlijk wilde ze niets liever dan voortdurend zo dicht mogelijk bij hem zijn. Maar ze was wel realistisch. Als je elkaar nog maar zo kort kent, dan is het gevaarlijk om zo lang zo dicht op elkaars lip te zitten.

Uiteindelijk wilde ze het experiment wel aangaan. What the hack. En Vriendje wilde ook graag mee.

Waarna zijn moeder - die we nog nooit hadden gezien - ons belde voor nader overleg. Of het geen probleem was dat ze vanwege geldgebrek niet kon bijdragen in de kosten. Nee hoor, geen probleem. Zelf hebben we het ook niet breed, maar één persoon erbij, dat kon nog best.

We hadden ook een wedervraag. Of zij het niet bezwaarlijk vond, dat ze haar zoon niet zou zien met de Kerst. (Ik zag het al voor me: alleenstaande moeder, met alleenstaande kerstboom. Zielúg...)

Hoe we het in ons hóófd haalden om daar een probleem van te maken. Ze waren toch joods?! Dus niks kerstboom of kerstfeest. Daar deden ze niet aan.

Interesting. Zou Anne dat weten, dat ze een joods vriendje had? Daar had ik haar nog nooit over gehoord. Ik maakte me meteen al zorgen over de varkenskarbonaadjes die ik kortgeleden bereid had.

Waarop ik haar nieuwsgierig vroeg of hij ook besneden was. Ja! Maar Vriendje had daar destijds een beetje overheen geluld, vertelde ze, door te zeggen dat hij als klein kind moeite met plassen had. Waardoor ze een ingreepje aan zijn piemeltje hadden gedaan.

Woest was ze nu opeens, dat hij toen zo oneerlijk tegenover haar was geweest. Waarom had hij daar zo moeilijk over gedaan? Waarom had hij de werkelijke reden verzwegen? Had zij soms de indruk gewekt dat ze religie een issue vond? Nee toch?

Zo te zien hebben ze het uitgepraat. De vakantie op Vlieland was leuk, en ze zijn nog steeds bij elkaar. In goede harmonie. Op het boodschappenlijstje dat ik vandaag van haar kreeg, stonden: muisjes, poedersuiker, schenksiroop, en condooms (XL).

Dit was mijn laatste bijdrage. Onze zoon is nu 19 en onze dochter bijna 17. Volgens mij hebben we het ergste nu wel zo'n beetje gehad ;-) Soms was het wat pijnlijk om mijn gepruts met u te delen, maar erover schrijven luchtte altijd op. Relativeren werkt. Succes met uw eigen gepruts!