Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

1 februari 2017 door Debbie Spelt

31. Constructiespeelgoed LaQ getest

Debbie Spelt is speelgoed-specialist. Voor haar webshop test ze dagelijks nieuw speelgoed. Wat deugt wel en wat deugt niet? Lees hier haar bevindingen.

In deze aflevering bespreekt Debbie het constructiespeelgoed LaQ. Getest door de doelgroep zelf.

Sinds we naast onze webwinkel ook een fysieke winkel hebben (in het centrum van Oss), hebben we nóg meer gelegenheid om spellen en speelgoed uitgebreid te testen. Achterin de winkel is een grote speelhoek met tafels, waar kinderen eindeloos aan kunnen knutselen en spelen. We organiseren regelmatig inloopmiddagen en gaan dan met een specifiek merk aan de slag. Vooral ook om te kijken wat het doet.

Nieuwkomer in ons assortiment – sinds najaar 2016 – is het Japanse constructiespeelgoed LaQ (spreek uit: "Lakjoe"). Mijn eerste gedachte, toen ik het zag aangekondigd, was: we hebben toch al Lego? En Knex? En Meccano? En nog veel meer. Waarom nog een merk erbij dan?

Toch was ik wel geïntrigeerd door dat LaQ. Vooral vanwege de bijzondere tegenstelling tussen de eenvoud van de onderdeeltjes enerzijds en de complexiteit van de dingen die je ermee kunt maken anderzijds.

2 Basis-onderdelen en 5 verbindingsstukjes

LaQ bestaat uit 2 basis-onderdelen en 5 soorten verbindingsstukjes. Daar kun je dus echt alles mee bouwen. Hoewel constructiespeelgoed niet echt mijn ding is, ging ik er op een beurs mee aan de slag. En ik kon er he-le-maal niets mee. Ik kwam niet verder dan een simpel 2D-hartje, en mijn 3D-pogingen leverden alleen maar waardeloze gedrochten. Pissig werd ik ervan. Maar ja, je kunt niet overal goed in zijn. (Ik heb andere kwaliteiten, zullen we maar zeggen.)

Voor LaQ moet je dus hebben: geduld, ruimtelijk inzicht, concentratie, en een goede fijne motoriek.

Wauw... Gaaf!

Maar wat vinden kinderen ervan? Met een grote bak vol LaQ, een map met uitleg, voorbeelden en bouwinstructies gingen we aan de slag.

Een paar reacties zal ik nooit meer vergeten. Bijvoorbeeld die van Gijs (13 jr). Ziet LaQ staan, en zegt alleen maar: "Wauw... Gaaf!" Begint direct te knutselen, en bouwt zonder enige uitleg of toelichting een prachtig model. Of Ben (6 jr), die met zijn handen in z'n zakken verlekkerd naar de sets stond te kijken. Wippend van zijn ene been op het andere. "Zeg Debbie, heb jij nog voorbeelden nodig? Voor in de winkel en in de etalage? Als je wilt, wil ik die wel voor je bouwen hoor." Gezien mijn eigen – beperkte – LaQ-kunsten vond ik dat een prima idee. Ik gaf hem een bak mee naar huis.

Voor kinderen die extra uitdaging zoeken

LaQ spreekt vooral kinderen aan die extra uitdaging zoeken en zich goed kunnen concentreren. Je hoeft er niet per se hoogbegaafd of autistisch voor te zijn, maar het viel me wel op dat vooral dit soort kinderen echt helemaal weg is van LaQ.

Dat is mooi. Want speelgoed moet bijdragen aan een positieve ontwikkeling van ieder kind.

LaQ
Constructiespeelgoed
Aanbevolen leeftijd: vanaf 5 jaar (moelijker modellen: vanaf 7 jaar)
Prijzen: van € 4,95 tot € 76,95
Meer informatie en online bestellen