Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform

13 juni 2018 door Debbie Spelt

35. Van beeldscherm naar buitenspelen

Debbie Spelt is speelgoed-specialist. Voor haar webshop test ze dagelijks nieuw speelgoed. Wat deugt wel en wat deugt niet? Lees hier haar bevindingen.

In deze aflevering geeft Debbie tips om kinderen achter het beeldscherm vandaan te krijgen.

Het blijft lastig, hoe je je kind achter het beeldscherm vandaan krijgt. Bij voorkeur om buiten te gaan spelen. Veel ouders worstelen daarmee.

Dat 'bewegen' belangrijk is, dat weten we inmiddels wel. Maar nu werd ook nog bekend dat een kwart van de kinderen aan bijziendheid lijdt, waarschijnlijk door te veel en te lang naar het beeldscherm staren. (Of beter gezegd: door te weinig hun ogen te trainen in dichtbij én veraf kijken. Dat laatste doe je door buiten te spelen.)

Maar hoe krijg je dat nou voor elkaar?

Het goede voorbeeld

Om te beginnen moet je natuurlijk zelf het goede voorbeeld geven. Want als zelf verzaakt, hoe kun je dan ooit verwachten dat je kind het wél goed doet?

Uit eigen ervaring weet ik hoe moeilijk dat is. Ook ik check mijn telefoon tijdens het koken, terwijl dochter Lynn wil vertellen wat ze op school heeft gedaan. Waarna ik er halverwege achter kom dat ze gewoon weggelopen is, om met haar koptelefoon op te spelen op de iPad. Omdat ik niet luisterde.

Tot zover het goede voorbeeld. Zo wordt het natuurlijk nooit wat, om je kind van het beeldscherm af te krijgen. Maar het moet wel. Dus moedig voorwaarts.

Verleiden

Mijn tweede tip: verleid je kind om iets anders te gaan doen. Door leuke alternatieven aan te bieden. Niet eenmalig, maar voortdurend. Net zo lang tot je samen iets gevonden hebt wat aanslaat. Dat kost natuurlijk tijd en moeite, maar wie heeft ooit gezegd dat opvoeden géén tijd en moeite kost?

MyTimingCards

Ten derde: goede afspraken maken, en je kind daaraan houden. Maar hoe doe je dát dan? Liefst op een leuke en motiverende manier.

Ik ontdekte een leuk product dat daarbij kan helpen. Het heet MyTimingCards, en biedt een basis voor duidelijke en eerlijke afspraken over beeldschermtijd. Spreek af hoeveel beeldschermtijd er wekelijks beschikbaar is, en laat je kind per keer een kaart inleveren en de timer zetten. Kaarten op? Beeldschermtijd op!

Op de kaarten staan ook leuke speeltips, die dienen ter inspiratie. De bonuskaarten kun je inzetten als beloning.

Het is een heel eenvoudig, duidelijk en eerlijk systeem. Je kunt er enorm mee sjoemelen, maar dat vind ik geen enkel probleem. Je merkt het snel genoeg als er gerommeld wordt, wat weer stof tot gesprek biedt. Want blijven praten is natuurlijk het allerbelangrijkste.

Bonustip: doe zelf ook mee, en spreek ook voor jezelf een beeldschermtijd af. Durf jij het aan?

MyTimingCards
Kaarten, contract en timer
prijs: € 14,95
Online bestellen