Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform

21 maart 2008 door Sarcas

43. Loslaten

Zal het paaskuikentje op haar snaveltje gaan bij het bezoeken van haar FRIS feest? Het grote loslaten is nu begonnen.

Goede vrijdag. Pasen is in aantocht en de kouwe prut komt met bakken tegelijk uit een depressief laaghangende wolkenbrij. In Huize Sarcas roert zich een klein peloton tieners. De geur van verse pancakes met geitenkaas en honing slingert zich door het huis als een bloeiende wingerd. Spijtig dat de pancakes al op waren voordat ik de kans kreeg er een te bemachtigen.

Dochterlief heeft zich de afgelopen tijd prima gedragen. Haar goede gedrag heeft haar wat bonuspunten opgeleverd, en daar plukt ze nu de vruchten van.

Gisteravond mocht ze met een aantal vrienden en vriendinnen naar een concert in Paradiso, en de hele groep bleef hier slapen. Zo rond half een gisteravond kwam de meute druipend binnenzeilen, en trok men zich met chips & frisdranken terug op de kamer van de gastvrouw. Het merendeel van de dames en heren had ik nog nooit eerder gezien en slechts uit verhalen kende ik hun namen.

Gevoosd wordt er toch wel

Opeens viel het me op dat de piepende tienerjochies zich hadden ontwikkeld tot uit de kluiten gewassen gozers met brommende vocalen. Dat zat er natuurlijk aan te komen.

"Goedenavond", basten ze welopgevoed. "Hihihi", giechelden de dames. Even schoot me door het hoofd 'of dat allemaal wel kon', al die hormonen op één slaapkamer, tot ik me realiseerde dat al die andere ouders daar natuurlijk ook over nagedacht hadden, maar het uiteindelijk goedgevonden moeten hebben dat hun kroost uit slapen ging. En dat ik het vroeger zelf natuurlijk ook deed, en dat dat heel spannend was. Dit zijn Dingen die Gebeuren. En gevoosd wordt er toch wel, ook zonder mijn gepruttel.

Schade en schande

Toch wel apart, dat ik het hele gebeuren zo met argusogen volg, ondanks mijn vrije geest, en ondanks het feit dat ik mijn dochter een prettig seksleven toewens. Maar ik weet wat er allemaal mis kan gaan. Misschien verloopt haar Eerste Keer niet leuk. Misschien laat ze zich verleiden door een Eikel. Misschien dit, misschien dat.

Maar ja, dat hoort dus bij het leven. En in het leven leer je nu eenmaal het meeste van je fouten. Niet dat iedereen per se zou moeten leren door schade en schande, maar wel dat je kind gelegenheid moet hebben om binnen een redelijk veilige omgeving eigen beslissingen te nemen, en zo te leren van fouten én successen.

Het Rijk Alleen

Ondertussen is het dus ochtend. Mevrouw Sarcas en ik hebben prima geslapen, wat betekent dat het geluidsniveau acceptabel is gebleven. Weer een bonuspuntje voor de tiener.

Maar meteen zal er weer een beproeving volgen. Mevrouw Sarcas en ik zullen vanmiddag weggaan en pas laat thuiskomen. De puber heeft het Rijk Alleen. Dat is eigenlijk nog zelden voorgekomen. Dus als we vannacht bij thuiskomst een horde dronken, stonede en geheel ontklede tieners aantreffen tussen de resten van wat eens ons huis was, dan is het experiment mislukt. Maar laat ik positief blijven.

FRIS feest

Zondag gaat een probleem worden. Dan is er wéér een feest. Een FRIS feest. Nu is algemeen bekend dat het daar minder fris aan toe gaat dan de naam doet vermoeden. Om het alcoholverbod op dat soort feesten te omzeilen, drinkt men stevig in. En binnen staat het zo blauw van de rook dat je nauwelijks kunt zien waar je bent. De foto's op www.wijzijnfris.nl spreken boekdelen.

Oh ja, het probleem. Het probleem is dat ons paaskuiken al weken geleden haar ID is kwijtgeraakt en je hebt een ID nodig om naar binnen te mogen. We hebben gezegd dat ze dit zélf moet regelen. We zijn mee geweest naar het gemeentehuis om aangifte te doen, en een papiertje te halen, maar ze moet er zelf mee naar de politie, enzovoorts.

Je móet loslaten

Ik heb haar zes keer eraan herinnerd, en daarna ben ik ermee gestopt. Dit is dus een van die dingen die ze moet leren door er keihard tegenaan te lopen. Ik voel me wel lullig. Ik weet dat ze er vreselijk van gaat balen, maar als wij het wéér voor haar oplossen, dan leert ze het nooit.

Het is hetzelfde als leren fietsen. Op een gegeven moment moeten die zijwieltjes er écht af en houd je je kind niet meer voortdurend vast. Je weet dat er valpartijen gaan komen, met alle tranen en schaafwonden van dien. Maar je móet loslaten om ervoor te zorgen dat je kind zijn eigen evenwicht kan ontwikkelen. Dit weekend fietst ze los.