Home » Columns » Aan alles komt een eind

Aan alles komt een eind

Door:

Redactie Ouders Online

Ouders Online stopt met online hulpverlening. Het pionierswerk zit erop. Tijd voor iets nieuws.

Van de redactie

Hé, niet schrikken hoor! Ouders Online is alive and kicking en dénkt er nog niet over om te stoppen. Integendeel. We bruisen van de nieuwe plannen, en de renovatie van de site vordert gestaag. Maar we hebben wel een ingrijpende beslissing moeten nemen, juist om onze handen (en onze portemonnee) wat meer vrij te kunnen maken voor die nieuwe site.

Afgelopen week hebben we – met pijn in het hart – de Vraagbaak-rubriek gesloten. Dat betekent: geen online hulp meer voor ca. 2.000 ouders per maand, en het ontslaan van zes zeer gewaardeerde medewerkers:

  • onze kinderarts Fleur de Lorijn;
  • onze pedagoog/psycholoog Joanna Sandberg;
  • onze lactatiekundige Nanny Gortzak;
  • onze kindertaal-deskundige Lizet van Ewijk;
  • onze meertaligheids-deskundige Nadia Eversteijn;
  • onze kinderseksuologe Sanderijn van der Doef.

We danken al deze medewerkers voor hun tomeloze inzet en soms jarenlange toewijding. Met name Sanderijn van der Doef, Joanna Sandberg en Nanny Gortzak hebben hun 10-jarig jubileum al ruimschoots gehaald, en Nadia Eversteijn mag met 7 jaar trouwe dienst ook niet onvermeld blijven. Dank, dank, dank!

Precies 15 jaar geleden (ja, zo lang bestaan we al!) startten we met het beantwoorden van vragen van ouders. Toen was dat nog iets bijzonders, en het riep ook veel weerstand op bij de traditionele professionals. Online hulpverlening, dat kón toch helemaal niet?! Ja, dat kan wel, hebben wij ervaren, evenals de duizenden ouders die we de afgelopen jaren hebben geholpen. Er is zelfs wetenschappelijk onderzoek gedaan naar onze aanpak, waarin de effectiviteit bevestigd werd.

Maar de tijden zijn veranderd. Er zijn nu bijna 400 CJG's (Centra voor Jeugd en Gezin) met allemaal een eigen website, die allemaal vragen van ouders beantwoorden. Plus tal van andere initiatieven; te veel om op te noemen. Waardoor ons werk min of meer overbodig is geworden.

Bovendien kon het gewoon niet meer uit: al die gratis dienstverlening was domweg niet meer vol te houden. Heel lang konden we het bekostigen uit reclame-inkomsten, maar die zijn de laatste tijd sterk teruggelopen. En op ons verzoek, onderaan elke antwoord-mail, om een bijdrage te leveren als donateur, reageerde praktisch niemand. Jammer maar helaas.

We vinden het echt heel spijtig om te stoppen met de Vraagbaak-rubriek, maar aan alles komt een eind. We geven het stokje graag door aan onze opvolgers, elders op het net, die het vast en zeker net zo goed kunnen als wij. Wijzelf gaan gewoon weer nieuwe dingen doen. Stay tuned!

Redactie Ouders Online

Naschrift: 

Misverstand! Sommige mensen denken dat Ouders Online ermee stopt. Dat is beslist niet het geval. We gaan gewoon door met het publiceren van informatieve (en vermakelijke) artikelen, columns, boekbesprekingen, productbesprekingen, enzovoorts. Ook het Forum draait op volle toeren voort. Alleen de Vraagbaak is gestopt.

Het Vraagbaak-archief blijft ook gewoon beschikbaar. Sterker nog: eind dit jaar, als we de nieuwe site lanceren, zullen al die duizenden vragen en antwoorden nog veel beter toegankelijk zijn dan nu.

Tenslotte de vraag waar u nog wel terecht kunt, nu dat bij ons niet meer kan. Dat hebben we aangegeven bij de afzonderlijke Vraagbaak-rubrieken, bij de keuze "Vraag inzenden". Voorheen kwam je dan bij een contact-formulier, nu bij een pagina met tips en suggesties. Voor praktisch alle vragen is een alternatief, behalve voor vragen over meertaligheid. Daar waren we echt uniek in...

Alle columns in de serie Van de redactie