Home » Columns » Aflevering 7 komt m jaar er nu

Aflevering 7: Komt M-jaar er nu?

Door:

Elke van den Hout

Een nieuwe serie over grass-roots ontwikkelingen in het onderwijs. Hoe bedenk je een plan, en hoe zorg je dat dat gerealiseerd wordt? Elke van den Hout bedacht het M-jaar voor vmbo'ers. Aflevering 7: Komt M-jaar er nu?

Mjaar tussenjaar VMBO MBO

Laatst vroeg ik mijn dochter: ‘Wat vond je er eigenlijk van dat ik mijn baan had opgezegd om serieus met M-jaar aan de slag te gaan?’ En ze sprak de legendarische woorden: ‘Het was een shocker dat je met die leuke baan bij de brandweer stopte. Ik dacht: nooit meer sushi.’

Ik ben nu bijna twee jaar bezig met M-jaar, van het uitdenken van het concept, het leggen van de eerste contacten in het onderwijs, brainstormen over de inhoud met decanen en leerlingen, en praten met ouders en politici. Het gaat met vallen en opstaan, twee stappen vooruit, eentje achteruit en soms drie zijwaarts. In september had ik een afspraak bij het ministerie van Onderwijs om over M-jaar te praten, samen met de directeuren van vier mbo-instellingen. Van die vier scholen zijn er drie ROC’s overgebleven met wie ik serieus M-jaar aan het voorbereiden ben, o.a. het Nova College in Haarlem en Hoofddorp en ROC TOP in Amsterdam.

Petitie M-jaar moet er komen!

M-jaar past (nog) niet in de huidige structuur van het onderwijs. Om M-jaar een vaste plek te kunnen geven in het beroepsonderwijs, is aanpassing van wet- en regelgeving nodig. Daarom startten we in april gezamenlijk de petitie: ‘M-jaar moet er komen!’. De petitie is inmiddels al door bijna 200 betrokkenen getekend: ouders, decanen, docenten en schoolleiders. Handtekeningen zijn nog steeds welkom!

Subsidie

En ineens ging het snel met ROC TOP. De directeur zag het potentieel van M-jaar en schreef een subsidieaanvraag voor de mbo-agenda (Amsterdamse subsidie voor mbo’s) om M-jaar te kunnen ontwikkelen en starten. Na weken spanning appte de directeur een paar weken geleden de uitslag: subsidie toegekend. Ik stuiterde wel even door het huis.

Primeur

Afgelopen week maakten ROC TOP en ik gezamenlijk bekend dat M-jaar start in Amsterdam in schooljaar 2019-2010! Het radio 1 programma De Nieuws BV had de primeur. Directeur ROC TOP Christien van Dinten en ik waren donderdag 13 juni te gast bij De Nieuws BV. Terugluisteren kan hier!

En nu?

Nu beantwoord ik tientallen enthousiaste en soms ontroerende mails van ouders, decanen en andere geïnteresseerden. De eerste leerlingen hebben zich al ingeschreven bij ROC TOP. Motivatie is belangrijk. Want M-jaar is vrijwillig, dus een keuze, maar zeker niet vrijblijvend.

ROC TOP gaat de komende maanden het curriculum verder vormgeven. Ik blijf betrokken, maar laat de exacte invulling graag over aan echte onderwijsdeskundigen. En ik hoop natuurlijk dat andere mbo-instellingen zich bij me gaan melden, zodat ook leerlingen uit andere regio’s de mogelijkheid hebben om een M-jaar te doen.

En wat betreft die sushi: dat is helemaal goed gekomen.

Interesse in M-jaar?

Interesse in M-jaar op ROC TOP? Aanmelden kan hier.
Lees het achtergrondartikel van De Nieuws BV.
Lees meer over M-jaar op de website.

Elke van den Hout

is bedenker, creatief strateeg en moeder van twee pubers. Meer over M-jaar: www.m-jaar.nl

Reacties

Dank je wel Lente! Ik ben er

Dank je wel Lente! Ik ben er heel blij mee. En vooral voor alle vmbo’ers vind ik het fijn nieuws.

Met de aanmeldingen loopt het erg goed. Er zijn al meer dan 10 intakegesprekken gepland! En er staan nog zeker 7 leerlingen op de lijst om teruggebeld te worden. Ook zijn er inmiddels al drie aanmeldingen voor het schooljaar 2020-2021.

Ik hoop dat meer mbo’s zich melden, want ik krijg ook reacties en aanmeldingen van ouders uit andere regio’s, voor wie Amsterdam te ver is.
Groeten Elke

Ik deel graag met jullie het

Ik deel graag met jullie het laatste nieuws over M-jaar: een geweldig artikel in het Algemeen Dagblad en een nieuwsitem op RTL Nieuws. Wat zijn ze leuk, de allereerste M-jaar studenten!

Artikel Algemeen Dagblad:
https://www.ad.nl/binnenland/ook-mbo-ers-kunnen-nu-in-tussenjaar-op-zoek...

Video:
https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/video/4935506/hier-leer-ik-ech...

Groeten Elke

Lees verder

Alle columns in de serie M-jaar