Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

3 maart 2019 door Joyce van Ombergen-Jong

Curling ouders

"We kwamen langzaam maar zeker in de rode cijfers". Aan het woord is een dierbare vriendin waarmee ik na lange tijd weer eens heerlijk bijpraat.

"We? Je bedoelt zij", reageer ik fijntjes. Alhoewel... fijntjes kun je het niet echt noemen, ik hou haar namelijk ongevraagd een spiegel voor. Gelukkig kan zij dit van mij hebben en weet ze dat ik het zeg met de oprechte bedoeling haar te helpen. De rode cijfers gaan trouwens over de rapportcijfers van haar dochter en gelukkig niet over hun financiële situatie ;-)

Veel moeders delen de lasten van hun kinderen, soms zelfs letterlijk. Terwijl ze het meestal niet zo voelen, laat staan bedoelen. Door echter in de wij-vorm te communiceren, verbinden ze zich onbewust met het probleem of de uitdaging van hun kind en wordt het lastiger er niks van te vinden of om er geen actie op te ondernemen. Het kan dan toch een beetje als hun eigen probleem en falen voelen. Door dus simpelweg het woordje wij te vervangen voor de naam van het kind, creëren ze iets meer afstand waardoor het makkelijker is een stuk neutraler ten aanzien van de situatie te blijven.

In mijn werk heb ik ook regelmatig te maken met ouders die hun kinderen uit alle macht proberen te behoeden voor misstappen en pijnlijke ervaringen. Sinds kort kent heel Nederland, dankzij de luizenmoeder, een term voor dit type ouder; de curling ouder. Met de beste bedoelingen, ontnemen ze hun kinderen de mogelijkheid om dingen zelf te ervaren en ervan te leren. Heimwee? Kom maar snel naar huis. Studentenhuis niet helemaal wat ze ervan verwachtten? Papa of mama hangt al aan de telefoon om te klagen. Het kind voelt zich een dagje niet lekker? Het ticket is al geboekt om aan de rand van het bed te komen zitten.

Ouders stop daarmee! Het leven kent nu eenmaal tegenslagen en daar kunnen kinderen maar beter op zijn voorbereid. Het worden er gezonde en weerbare volwassenen van. Dus laat los en als je dat moeilijk vindt, zoek hulp. Jij én je toekomstige schoonzoon of -dochter zullen je er later dankbaar voor zijn!

Lees ook: