Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform

8 september 2006 door Justine Pardoen

Daar zijn we weer!

Welkom bij Ouders Online in het nieuwe seizoen. Lees hier wat er allemaal vernieuwd is, en wat u nog te wachten staat.

Daar zijn we weer, terug van twee maanden weggeweest. Nou ja, weggeweest... drie weken waren we echt op vakantie, maar daarna zijn we weer volop aan de slag gegaan met archiveren, administreren en innoveren. Wat heeft dat opgeleverd?

Video-forum

Wat de innovaties betreft: kijk bijvoorbeeld eens naar het nieuwe

Video-forum. Daar kunt u zélf filmpjes publiceren (en bekijken) over ouderschap. De bedoeling is om elkaar te informeren, te helpen en te vermaken met bewegende beelden, over dingen die je niet zo makkelijk in woorden kunt uitleggen.

Let op: iedereen kan meedoen! Alles kan en alles mag, zolang het maar met ouderschap te maken heeft. Ook worden er geen speciale eisen gesteld aan uw technische vaardigheden; het hoeft er echt niet gelikt uit te zien.

Het zelf plaatsen van filmpjes is heel gemakkelijk. We nodigen dan ook iedereen uit om actief deel te nemen. Inmiddels hebben we al filmpjes over het bezighouden van kinderen, het nieuwe huishouden, en internet-veiligheid. Plus een opfris-cursus boeken-kaften. Maar het leukste is natuurlijk als er steeds weer nieuwe filmpjes worden ingezonden. Dus: zend in en doe mee!

Nieuwe server

Ook nieuw is onze nieuwe server. De vorige was al weer een paar jaar oud en begon steeds meer kuren te vertonen. Vandaar onze behoefte aan nieuwe hardware. We hebben de zomervakantie gebruikt om de site over te zetten en alles weer tiptop in orde te krijgen. Zo te zien is dat goed gelukt.

We danken de Stichting Vrienden van Ouders Online – en dus uzelf, als u donateur bent – voor de financiële steun. Die steun kwam goed van pas, want een nieuwe server is zeer kostbaar (ruim 3.000 euro voor het apparaat zelf, plus nog eens 3.000 euro voor de inrichting ervan). Nu weet u waar uw geld gebleven is!

Aangezien het saldo van de Vriendenstichting danig is geslonken door deze actie, hebben we grote behoefte aan nieuwe donateurs. Een bijdrage wordt dus zeer op prijs gesteld. En u krijgt nog steeds dat leuke welkomstgeschenk! Zie: Donateurs-actie - Aanmeldingsformulier.

Nieuwe rubrieken

Ook inhoudelijk hebben we het een en ander vernieuwd. Zo starten we deze week met een nieuwe rubriek over eten met kinderen, getiteld "Eten voor beginners" (naar het gelijknamige boek dat de auteur van deze rubriek geschreven heeft). Daarin kunt u elke maand leuke artikelen verwachten over gezond en lekker eten met kinderen. Nu eens niet 'verantwoord' of 'diëtistisch correct', maar gewoon vreselijk lekker. Omdat je ook eet voor je lol, en niet alleen om 100 jaar oud te worden.

Verder geven we met blijdschap kennis van het overlijden van de rubriek 'Annonces'. De afgelopen jaren begon die een steeds zieltogender bestaan te leiden, dus hoog tijd om er een eind aan te maken.

Aangezien er nog wel degelijk behoefte bestaat aan een plek om kleinschalig te handelen in oude fietsen, kinderwagens, zegeltjes en kortingsbonnen, hebben we nu een afdeling 'Vraag en aanbod' toegevoegd aan het Forum, die meteen al een daverend succes is. De downgrading van echte vraag-en-aanbod software naar een low-tech oplossing blijkt raar genoeg uitstekend te werken!

Nieuwe medewerkers

Hierbij verwelkomen we twee nieuwe medewerkers: de kindertaal-taalkundige Christine Clement, die de Vraagbaak van Ellen Gerrits heeft overgenomen, en Ursula Dijkstra die het team van forumbeheerders is komen versterken.

Nieuwe samenwerkingsverbanden

Tot slot van dit – volstrekt onvolledige – overzicht kunnen we met enige trots een nieuw samenwerkingsverband melden.

Nadat we begin dit jaar al samenwerkingsverbanden waren aangegaan op opvoedkundig gebied (met Pedagogiek.net van de Universiteit van Utrecht, en de Opvoedbureaus in Zuid-Holland) hebben we nu ook de medische tak versterkt. Daartoe zijn we gaan samenwerken met het Emma Kinderziekenhuis (AMC Amsterdam). Binnenkort ziet u daarvan de resultaten, onder andere in de vorm van nieuwe brochures en artikelen. Ook een telefonische hulplijn is in de maak - stay tuned!

Nieuwe plannen

U zult het misschien niet geloven, maar afgezien van de twee forums wordt Ouders Online nog steeds helemaal met de hand gemaakt. Geen software komt eraan te pas, geen CMS, PHP, Ajax, helemaal niets. Alle HTML-codes voor de pagina-opmaak worden nog steeds met de hand ingevoerd.

Dat kán natuurlijk niet meer, anno 2006. Al was het alleen maar omdat al die pagina's (meer dan 20.000) volstrekt onbeheersbaar zijn geworden. Maar ook omdat het de verdere uitbouw van onze community behoorlijk in de weg staat. Vandaar dat we de afgelopen zomer gestart zijn met het opzetten van een omvangrijk renovatieplan. Het zal nog wel even duren voor u daar de resultaten van ziet, maar weet dat er achter de schermen keihard gewerkt wordt aan iets totaal nieuws.

Kortom: we bruisen weer van energie, en verheugen ons op een fantastisch nieuw seizoen. We wensen u veel interactief leesplezier.