29 maart 2021 door Femke Wester

Depri pubers in huis? Lees deze tien zonnige tips

Ik heb fantastische dappere kinderen, echt waar. Ze doen braaf hun online lessen, maken redelijk hun huiswerk, gaan af en toe naar buiten en gamen het liefst van alles. We hebben een fijn huis, een tuin en wonen in een supertoffe buurt. We hebben werkelijk NIKS te klagen. Zou je zeggen.

En ook hier ontstaan scheurtjes. De oudste twee vliegen elkaar constant in de haren. De middelste huilt om niks dikke tranen met tuiten en de benen van de jongste hielden er plotsklaps twee weken mee op. Een kleine jongen in een rolstoel, bah.

Mijn kinderen hebben ouders zonder geldzorgen en met tijd om ze te begeleiden, ze hebben hun beide grootouders nog die én alle vier gezond zijn en ook nog bij elkaar.

En toch, en toch. De oudste sluit zich dagenlang op op zijn kamer. Leest het ene boek na het andere. De middelste eet veel meer dan goed voor hem is en de jongste zit dag en nacht met zijn neus in de Donald Ducks, totaal onaanspreekbaar. Ze geven constant grote bekken, vinden al het eten smerig en hebben verder ook overal kritiek op. Zucht.

Ze vervelen zich dood. Ze zijn het vertrouwen kwijt dat het weer normaal wordt. Ze halen hun schouders op als ik ze moed inspreek. Ze missen hun vrienden, hun zelfstandigheid, hun jonge ontdekkingsreizen in een ontplooiende wereld.

En dan hebben wij het nog goed...

Hier tien tips om het even zonnig te laten lijken:

  1. Leg een lief briefje op ieders kussen
  2. Maak een toetjesbuffet met vla, spuitbusslagroom en gekleurde hagelslag, appelmoes en ijs.
  3. Betrek de kinderen bij Belangrijke Beslissingen; leer ze verantwoordelijkheid.
  4. Stel af een toe een klaag- en scheldkwartiertje in. Scheldwoorden worden aangemoedigd, evenals stemverheffing. Doe zelf ook mee. Zet wel een kookwekker.
  5. Hang een boksbal in de hal. Flink in de weg hangen, dan geeft iedereen er vaak een dikke knal tegenaan. Beter dan tegen je broertje.
  6. Geef net wat vaker een compliment en zeg dankjewel. Wat ruik je lekker. Wat staan die sokken je leuk. Dank je dat je hebt gekookt.
  7. Maak samen een lijst van alles wat jullie zouden willen. Bedenk het zo gek mogelijk. Kasteel in Frankrijk? Subtropische vakantie? Onbeperkt toegang tot alle pretparken? Een kitten? En wie weet, misschien is er al at te regelen.
  8. Doe af en toe een ‘rondje trots’ tijdens het eten. Je zegt waar je trots op bent van de persoon naast je en van jezelf. Niet te moeilijk doen, gewoon beginnen.
  9. Kijk samen domme lachfilms, of The Simpsons of weetikveel 10 afleveringen Varkentje Rrrrund
  10. Versier steentjes of schrijf een stel kaartjes of koop een bos rozen en deel ze uit aan de buren of willekeurige voorbijgangers. Van anderen blij maken word je zelf ook gelukkiger!

En nee. Dit helpt geen zak in het Grote Geheel der Dingen. Maar het maakt het af en toe net even iets lichter. En lichtheid kunnen onze kinderen zeker gebruiken!!!