Home » Columns » Een goed begin

Een goed begin

Door:

Justine Pardoen

Welkom bij Ouders Online in het nieuwe seizoen. Hoofdredacteur Justine Pardoen kondigt aan wat we gaan doen dit jaar, en praat u bij over de nieuwste ontbijt-inzichten.

Van de redactie

C'est la rentrée, koppen de Franse kranten in september, als het nieuwe schooljaar weer begint. Iedereen bereidt zich voor op het nieuwe jaar, koopt nieuwe kleren, een nieuwe schooltas, schriften en pennen en bezint zich. Het heeft iets feestelijks, zo'n frisse nieuwe start halverwege het kalenderjaar, die nieuwe beloften inhoudt. Nieuwe ronde, nieuwe kansen. Als ik al goede voornemens heb, zijn ze ook nooit rond Oud & Nieuw, maar altijd aan het begin van het nieuwe schooljaar. Zoals nu.

We hopen dat u net zo lekker uitgerust bent als wij. We hebben weer veel zin in een nieuw jaar Ouders Online na onze zomerstop. We gaan schrijven over echtscheiding, reclame voor kinderen, neurofeedback, borstvoeding en de seksuele ontwikkeling van kinderen. We gaan uitleggen wat dyslexie te maken heeft met je ogen, maar ook hoe het komt dat pubers last hebben van hun eigen hersens, en dat het kijken naar een beeldscherm hypnotiserend werkt. En meer. Te veel om op te noemen...

Havermoutpap

Onze kinderen gingen pas deze week weer naar school. Dochter L heeft nieuwe gymkleren en zoon M een nieuwe schooltas. M laat zijn tassen regelmatig ergens achter, op plekken die hij zich niet meer herinnert. Ik vermoed dus dat de nieuwe tas het jaar wel niet zal uitdienen, maar ook voor hem geldt: een goed begin is het halve werk. En dus geven we hem de boterhammen toch maar niet in een plastic tasje mee naar school.

Die boterhammen zijn trouwens nog steeds het beste waarmee je de kinderen kunt voeden aan het begin van de dag. Ook hier geldt: een goed begin is het halve werk. Kinderen die goed ontbeten hebben, kunnen meer. Dat is niet alleen een gezond-verstand-idee, maar sinds kort ook 'wetenschappelijk bewezen'. Het gaat er niet alleen om dát je hebt ontbeten, maar ook wát je eet is van belang.

In augustus van dit jaar rapporteerde het vakblad Physiology & Behavior over een onderzoek onder basisschool-kinderen in de Verenigde Staten. Een deel van de kinderen at niets, een ander deel cornflakes, en weer een ander deel een vezelrijke havermoutpap. Het onderzoek wees uit dat de schoolprestaties van de kinderen die havermout hadden gegeten, steeds het beste waren. Kinderen die cornflakes hadden gegeten deden hun schoolwerk wat minder, maar nog altijd beter dan de kinderen die helemaal niets hadden gegeten.

Zo presteerden alle kinderen na het ontbijt met havermout beter op taken waarbij het visueel-ruimtelijke geheugen een rol speelde. Meisjes lieten na dit ontbijt een beter korte-termijn geheugen zien. Jongere kinderen (van 6 tot 8 jaar) konden op havermout beter de aandacht vasthouden wanneer er geluisterd moest worden.

Bruin brood met appelstroop of kaas

De verklaring voor deze resultaten moet waarschijnlijk gezocht worden in het energie-niveau van het vezelrijke havermout-ontbijt. De koolhydraten van de cornflakes zijn 'snelle' koolhydraten; de bloedsuikerspiegel gaat er snel door omhoog, maar ook sneller weer omlaag dan bij de langzamere koolhydraten van vezelrijke voeding.

Een goed begin is het halve werk. Laten we ons dus voornemen onze kinderen goed te laten ontbijten voor we ze naar school sturen. Niet van dat slappe (witte boterhammen of cornflakes) maar lekker ouderwets en stevig. Bruin brood met appelstroop of kaas. Dáár kan een kind de ochtend op door.

Gewone kaas mag niet meer

Trouwens, die kaas, die mag eigenlijk niet meer, heb ik begrepen. Sinds de schijf van vijf weer terug is, mogen we geen gewone kaas meer eten. Wist u dat? Die kaas schijnt te vet te zijn. Je moet hem nu vervangen door light-kaas (brrr...) of een soja-product.

Wie heeft dat nu weer verzonnen? Het Voedingscentrum. Daar hebben ze een indeling in drie groepen gemaakt:

  • de beste groep bevat o.a. vers fruit, karnemelk, soep, ontbijtkoek en light frisdranken;
  • de middengroep bevat o.a. halfvolle melk, honing, eierkoek en sinaasappelsap;
  • en de minst goede groep bevat o.a. gedroogd fruit, volle melk, donut, cola en thee/koffie met suiker.

Wat een rare indeling. Volle melk even slecht als cola? Een gedroogd abrikoosje ook tamelijk fout? Zoete ontbijtkoek of instant-kantinesoep juist weer helemaal okee? Onbegrijpelijk.

Wat is er mis met een bruine boterham met kaas of een bakje kwark met zelfgemaakte jam? Te veel vet en te veel suiker, zegt het Voedingscentrum. Light moet het zijn! Met z'n allen aan de chemische zoetstof. Eet smakelijk.

Gezond verstand

Ons gezonde verstand over gezond eten laat ons hier in de steek. Daarom hebben we de eet-journaliste Sylvia Witteman gevraagd om er eens naar te kijken. Deze week neemt ze het nieuwe blad SMAK onder de loep, waarin het Voedingscentrum ouders via het consultatiebureau probeert bij te spijkeren over gezonde voeding. (Zie verder: De demonisering van de friet)

Nu ja, reken er maar op dat wij er weer zijn. Na een stevig ontbijt met havermoutpap en volle melk. Omdat we graag bij de les blijven. Een goed begin is het halve werk!

Justine Pardoen

was hoofdredacteur van Ouders Online tot 1 september 2018.

Naschrift: 

Hieronder een selectie uit de reacties die we ontvingen:

1.

Beste Justine, fijn dat jullie er weer zijn met verse artikelen! Even een reactie op die nieuwe richtlijnen van het Voedingscentrum.

Ik ben het helemaal eens met jouw commentaar hierop. Ik ben zelfs verbijsterd over de indeling van het Voedingscentrum; ik ga ze steeds minder serieus nemen, eerlijk gezegd.

Werd het juist niet afgeraden om kinderen te veel light-frisdrank te geven? Onbegrijpelijk!

Overigens, waarom ik reageer. Bij de peutergroep van de schooltandarts (situatie: peuters breken de boel af, ouders proberen hun kind uit de lamp te halen, en ondertussen te luisteren naar de tandarts die met zijige stem dingen vertelt die je allang weet), werd verteld dat ontbijtkoek niet meer zou mogen. Dat blijft te lang in je tanden zitten, dus dat werd ten strengste afgeraden...

De deskundigen zijn het dus weer niet eens, en ik ben blij dat ik nu geen beginnende ouder ben. Je zou er gek van worden, alle tegenstrijdige berichten.

Groetjes, Yvonne Kerstjens

2.

Yes, wat een goeie artikelen (ook dat stuk over SMAK van Sylvia Witteman)! We gaan voor het gezonde vet en normaal eten! Weg met de fristi-zonder-suiker en andere light flauwekul.

Wist je trouwens dat je darmen van te veel light producten ook behoorlijk van streek kunnen raken? Dat heeft mijn man jaren geleden eens aan den lijve ervaren, toen hij 's avonds gedachteloos een gekregen zakje suikervrije snoepjes weghapte. Ik vraag me af of die peuters niet gewoon aan de dunne zijn door al die light chips, fristi zonder suiker en suikervrije snoepjes die het Voedingscentrum voorschrijft.

En dan die idioterie van de schijf van vijf. Het is toch belachelijk dat je bijna een outcast bent als je je kinderen 's ochtends een glas volle melk en een bruine boterham met kaas voorschotelt?

Ik hoop in ieder geval dat alle consultatiebureau-artsen, verpleegkundigen en schoolartsen hun gezonde verstand blijven gebruiken en ouders niet gaan lastig vallen met de grillen van het Voedingscentrum.

Ellen

Alle columns in de serie Van de redactie