21 maart 2003 door Henk Boeke

Een nieuwe lente

Een nieuwe lente, een nieuw geluid. Na maanden van zorgelijke berichten, inclusief het dreigement om ermee te stoppen, hebben we nu weer wat vrolijks te melden.

De dagen worden weer langer, de bomen beginnen al een beetje groen te worden, en de barometer staat al dagen op mooi weer. Maar niet alleen de natuur krabbelt weer op, ook wij doen dat. Weliswaar aarzelend en voorzichtig, maar toch.

Na vele maanden met slecht nieuws, hebben we eindelijk weer wat goeds te melden:

  • We krijgen een subsidie van de Digitale Pioniers, die ons in staat stelt om alle Vraagbaak-antwoorden te categoriseren. Met dat materiaal kunnen we een database bouwen, waardoor u sneller en makkelijker antwoord kunt krijgen op uw vragen, en waardoor wij zelf weer ruimte krijgen om ons bezig te houden met onze kerntaken (zoals het doen van research en het schrijven van artikelen).
  • We hebben een samenwerkingsovereenkomst gesloten met Alcides Kinderopvang, die ons steun verleent in ruil voor meer aandacht voor het onderwerp 'kinderopvang'. Ons eerste wapenfeit is een nieuwe Vraagbaak-rubriek over kinderopvang, en binnenkort kunt u ook een nieuwe Magazine-rubriek verwachten.
  • De advertentiemarkt lijkt – heel voorzichtig – aan te trekken. De laatste tijd krijgen we opvallend meer aanvragen voor advertorials (advertenties met tekst en uitleg). Zo vindt u op dit moment informatie over een nieuwe ijskast, en leest u volgende week de ins & outs over hoestdrank.
  • Onze Koopjeskelder heeft een opfris-beurt ondergaan, waardoor alle aanbiedingen nu overzichtelijk bijeen staan. Nog belangrijker is de hotline met onze partner Testnet, waardoor u nu altijd de meest recente aanbiedingen kunt zien. En volgende week gaan we deze rubriek uitbreiden met eigen aanbiedingen, waaronder een speciaal Ouders Online midweek-arrangement in de Ardennen! In de eerstvolgende nieuwsbrief leest u daar meer over.
  • Verder starten we deze week weer voorzichtig met het publiceren van nieuwe artikelen. Heel actueel: hoe je kunt praten met je kinderen over de oorlog in Irak. En heel tijdloos: wat je kunt doen om te voorkomen dat de rechter beslist wat er met de kinderen gaat gebeuren, wanneer de ouders zich te pletter hebben gereden tegen een boom.

Digitale Pioniers

Van de bovenstaande nieuwtjes zijn die over onze weldoeners – Alcides en de Digitale Pioniers – natuurlijk het belangrijkst. Wat zijn dat voor instanties?

De Digitale Pioniers is een project van Nederland Kennisland, wat op zijn beurt weer gefinancierd wordt door het ministerie van Onderwijs. Indirect krijgen we nu dus toch geld van de overheid.

We zijn ontzettend blij met deze steun, die ons in staat stelt om een begin te maken met een lang gekoesterde wens: het bouwen van een database van Vraagbaak-artikelen. Inmiddels krijgen we zo'n 1000 vragen per maand, wat een steeds zwaardere druk op de redactie legt. Met behulp van die database kan die druk behoorlijk verlicht worden. Bovendien kunnen we de database op termijn inzetten voor andere toepassingen, zoals 'het online consultatiebureau', dat er nog steeds niet is maar waar wel veel behoefte aan is. Heel binnenkort kunt u een onderzoek van ons verwachten, waarin we uw wensen en verlangens gaan peilen.

En voor het geval u de leuke en informatieve column "@" van Marie José Klaver in NRC-Handelsblad van 17 maart heeft gelezen: de analyse van de Digitale Pioniers die daarin gegeven werd was heel helder, maar mijn quote was minder geslaagd. Bij deze wil ik dat nog even rechtzetten; we vinden dat de Digitale Pioniers zeer zorgvuldig te werk zijn gegaan en we zijn trots dat we in de prijzen zijn gevallen!

Alcides kinderopvang

Zoals u weet, bestaat er naast de stichting Vrienden van Ouders Online de actiegroep KOOA (Keep Ouders Online Alive). Aan deze actiegroep is het te danken dat wij in contact kwamen met Alcides Kinderopvang, die graag bereid was om ons te steunen. We zijn ontzettend blij met hun steun, en kunnen daardoor eindelijk meer aandacht gaan besteden aan het onderwerp 'kinderopvang'.

Het leuke van Alcides is trouwens dat ze meer zijn dan alleen een grote organisatie voor kinderopvang (met 52 vestigingen in de Randstad en de gemeente Emmen). Ze doen bijvoorbeeld ook aan jongerenwerk, ouder-ondersteuning en theater.

Oorlog

Kortom: allemaal goed nieuws. Wat dat betreft is het natuurlijk wel heel wrang dat dat net samenvalt met die afschuwelijke oorlog in Irak, die deze week is uitgebroken. Vanzelfsprekend sluiten we daar de ogen niet voor, en bieden we u meteen een handvat om erover te praten met uw kinderen.

Niet dat u nou speciaal moet gaan praten over de oorlog, maar in de praktijk blijkt dat kinderen – hoe klein ze ook zijn – er soms al grote gedachten over kunnen hebben. En dat veel ouders daardoor worstelen met de vraag hoe ze daar in het gezin mee om moeten gaan. Vandaar ons artikel over dat onderwerp.