29 mei 2020 door Femke Wester

Ga weg met die faalangst

“Mijn dochter heeft enorme faalangst….” Aaaaaaaarghhh denk ik, ik hoop dat je dochter dit niet hoort! STIL!

Degene die de term ‘faalangst’ heeft uitgevonden zou ik het liefste een enorme klap voor zijn muil geven. Grrrrr.

Vrijdag nog, ik deed een online sessie met een prachtige jonge meid die ‘super faalangstig was’ volgens haar moeder. Ze zat er wat gespannen en onzeker bij, nu zou ze vast weer te horen krijgen wat ze allemaal moest gaan doen en wat ze allemaal niet goed deed. Ik zei: “Om te beginnen, vandaag, ik heb nog even nagedacht over waar we het over hadden en ik wil je nog even heel duidelijk maken dat je géén faalangst hebt!”

Wow… haar schouders ontspanden en haar gezicht ook… “Ja, maar….. wat dan?” vroeg ze.

“Je bent een mooie, dappere meid die het nog enorm eng vindt om dat en dat te doen en dat mag je gewoon nog leren.”

“Oh.”

En de sessie verliep fantastisch en een beetje magisch. Want als ze al prima was zoals ze is en geen aandoening als faalangst had, kon ze best een beetje oefenen met enge dingen doen. De keer daarop had ze al vier enge acties uitgevoerd…

Als jij denkt dat je kind faalangst heeft dan gelooft je kind dat ook. Als iemand tegen jou zegt dat je lelijk of dik bent, al is het de mening van een wildvreemde, wat doet dat dan met jou? Kun je bedenken wat het met het zelfvertrouwen van een kind doet als haar ouders denken dat ze faalangst heeft?

[ingelaste stilte]

Precies. Elk kind heeft dingen te leren in zijn of haar leven. Soms is het aanpassen en zorgen dat je sociaal wenselijk gedrag vertoont en eens een keer je grote bek houdt en soms is dat juist duidelijk gaan staan voor jezelf en juist eens niet je mond houden. Mag dat alsjeblieft als één van de leertaken van jongeren zijn, in plaats van dat daar direct een gigantisch JIJ HEBT FAALANGST label op geplakt wordt?

Please. Laat ik het alsjeblieft nooit meer horen! Ze heeft geen faalangst, ze is prima zoals ze is én ze heeft, net als iedereen, dingen te leren in het leven. En als ik haar daarbij kan helpen, heel graag. Als ouder kun je in elk geval beginnen om je kind als ‘prima gelukt’ te zien en haar obstakels als iets wat ze nog mag leren. Wie weet kun je haar daar bij steunen en anders zoek je iemand die dat wel kan (opa, oma, tante, groenteboer of mij 😉) Thanks!

 

Wat vind jij daar eigenlijk van?

Download hier gratis het gespreksstarter-spel voor pubermeiden met 72 vragen en stellingen die jullie samen kunnen beantwoorden voor meer verbinding.

Lees ook: