Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform

4 juni 2018 door Elke van den Hout

M-jaar (4): In de media

Dit is aflevering 4 van een serie over grass-roots ontwikkelingen in het onderwijs. Hoe bedenk je een plan, en hoe zorg je dat dat gerealiseerd wordt? Deze keer: 'In de media'. Over het genereren van aandacht.

Ik vond het eigenlijk wel tijd voor wat meer landelijke bekendheid. Dus schreef ik een persbericht, dat ik naar verschillende landelijke en regionale media stuurde. Twee dagen hoorde ik niks, en op de derde dag besloot ik de redacties na te bellen. Twee landelijke dagbladen waren zeer geïnteresseerd, maar vonden het nog te vroeg. Zodra het M-jaar echt van start gaat, bel ik ze weer, hebben we afgesproken.

Het Amsterdamse Parool was wel meteen geïnteresseerd. En toen ging het snel: interview met mij, en of ik ook twee vmbo-eindexamenkandidaten kon regelen voor een portret plus interview over de keuzestress. Ja, natuurlijk kon ik dat! Dit is het resultaat, met prachtige foto’s van de geïnterviewde leerlingen. Ik ben er erg blij mee.

Het artikel in Het Parool werd opgepikt door het radioprogramma Radio EenVandaag, dus daar zat ik een paar dagen later, in de gloednieuwe studio in het mediapark in Hilversum.

Omdat ik op Twitter en LinkedIn zit, deelde ik het Parool-artikel ook daar. Het artikel werd honderden keren bekeken, geliked en gedeeld. Waarna ik tientallen reacties van ouders en leerlingen kreeg. Vooral met de vraag: "Waar kan ik mij, of mijn kind, aanmelden?"

Ook mensen uit het onderwijs lazen het artikel, en namen contact met mij op. Ik heb inmiddels al een paar gesprekken met hen gehad, en in het verschiet liggen nog meer gesprekken, in (onder andere) Twente, Rotterdam en Zaanstad. Om te sparren, ideeën uit te wisselen, en wellicht samen te werken.

De afspraak met het Amsterdamse ROC en de gemeente, die ik in aflevering 3 aankondigde, heeft inmiddels plaatsgevonden en was zeer inspirerend. Er is ook al een vervolgafspraak geweest met twee onderwijsvernieuwers van het ROC, en de intentie is om een pilot te realiseren, aankomend schooljaar. Nu alleen nog het formele besluit...

Volgende aflevering: het liefst wat de eindexamen-vmbo'ers er zelf van vinden. Maar die zitten nu vakantie te vieren op witte stranden. Dus misschien wordt het weer heel wat anders.