Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

1 december 1998

Over grenzen en grenzeloosheid

Over de verlegging van onze leeftijdsgrens, en de praktijken van een potloodventer.

Tot nu toe ging Ouders Online over kinderen "tot 12 jaar én ouder". Maar omdat steeds meer lezers daar bezwaar tegen maakten, hebben we de lat een puntje hoger gelegd. Zo kunt u nu in de nieuwe forumrubriek "Puberteit" lezen wat andere ouders ervan denken als een meisje van 15 opeens een piercing in haar schaamlippen wil zetten. (Ja, dat had u niet gedacht hè, als u zojuist uw schattige babytje in slaap gezongen heeft... dat u dát nog te wachten staat!)

Met ingang van 1999 gaan we ook redactioneel wat meer aandacht aan kinderen boven de 12 geven. Wees overigens niet bang dat het nu een ver-van-mijn-bed-show gaat worden. Van zwanger worden tot zwanger zijn en van Nijntje tot de eerste fiets, ... die onderwerpen blijven we natuurlijk met evenveel enthousiasme coveren als voorheen.

Potloodventer

Tot zover onze korte toelichting bij het verleggen van onze leeftijdsgrens. Eigenlijk wilden we het over andere grenzen hebben. Over de grenzen van betamelijkheid, over wat wel kan en wat niet, met name op het Internet en in het bijzonder bij Ouders Online. En ook over de schijnbare grenzen rond onze site, die wel heel intiem lijkt maar dat natuurlijk helemaal niet is.

Heeft u wel eens een regenjas van een potloodventer in uw brievenbus gehad? Waarschijnlijk niet. En zeker niet na het overmaken van ƒ 35,- omdat u een jasje voor uw kind dacht te kopen. Toch overkwam dit onlangs een van onze lezers, die via een oneliner (vraag- en aanbod-advertentie in Ouders Online) een speciaal soort jasje vroeg. Er reageerde iemand die wel bereid was om het gewenste kledingstuk voor 35 gulden op te sturen. Met het hierboven genoemde resultaat. De politie in Groningen is inmiddels ingelicht.

Moraal: Ouders Online lijkt een intieme en veilige plek op het grote Internet, waar je je omgeven waant door integere collega-ouders, maar het blijft een gewone Internet-site die voor iedereen toegankelijk is. Ook voor elektronische oplichters, virtuele hijgers en digitale dorpsgekken. Wees altijd beducht voor de mogelijkheid dat er ongure types kunnen rondlopen.

Weggepest

Een beetje wantrouwen en een snufje argwaan kunnen geen kwaad, maar het kan ook (veel) te ver gaan, zoals kortgeleden bleek. In de forum-rubriek "Vóór de zwangerschap" vroeg een aanstaande vader naar informatie over vrijen tijdens de zwangerschap. Hij wilde wel maar zijn vrouw niet, en dat zat hem vreselijk dwars. Al snel bleek echter dat hij door het plaatsen van zijn bericht er nog een probleem bij had gekregen. De grotendeels vrouwelijke bevolking van de genoemde rubriek viel massaal over hem heen, maakte hem uit voor viespeuk, en bood hem zelfs een geeltje om naar de hoeren te gaan.

Maar het werd nog veel erger. Eén van de deelnemers aan de discussie meende het bewijs gevonden te hebben dat de gekwelde man niet te goeder trouw was. Hij had gezegd dat hij eigenlijk al jaren geen seksueel contact met zijn vrouw had gehad, terwijl er tevens sprake was van zwangerschap. Gotcha! Nu werd het pas echt pijnlijk. Het slachtoffer kwam terug met een laatste bijdrage aan de discussie, waarin hij de handdoek in de ring gooide (bekijk het maar, ik doe niet meer mee), en nog even fijntjes wees op de huidige stand van de medische techniek. Wat een wereld van leed ging er schuil achter dit relaas. Overigens is het allemaal nog wel goed gekomen (de vrouwen toonden berouw en de weggepeste man keerde weer terug), maar de schok dreunde nog lang na.

Beste lezers, laat dit een les voor u zijn. Wees altijd op uw hoede, maar geef iedereen zo lang mogelijk het voordeel van de twijfel. En bedenk bovendien dat er ook nog een redactie is, die meedenkt over de grenzen van het betamelijke. Wat echt niet kan, dat wordt geweerd.

Lees ook: