25 juli 2020 door Gacelle Braaf

Vakantietips van pubers

Gacelle Braaf is pubercoach en docent. Ze woont met man, labradoodle en 4 pubers in het mooie Groene Hart. Met een flinke dosis humor en een vleugje sarcasme schrijft zij over alles wat ze in haar werkpraktijk meemaakt, waarbij ze zeker ook de zware onderwerpen niet uit de weg gaat. Ze houdt van Spanje, films en het leven.

YES! Vakantie!

Normaal gesproken kijken we hier al weken naar uit. Eindelijk tijd om samen met het gezin leuke dingen te doen! Alleen is dit jaar het vakantiegevoel een tikkeltje anders. We hebben namelijk al genoeg tijd doorgebracht met onze kroost en zitten niet te wachten op wekenlang verveeld pubergehang.

Hoe zorgen we ervoor dat we deze zomervakantie goed doorkomen? Als mama of papa niet blij is, is niemand blij. Laat los, relax en neem je rust. Dit doet wonderen voor je humeur en dus ook voor hoe je deze zomervakantie beleeft.

5 Tips van pubers

We hebben het deskundige puberpanel om advies gevraagd. Hieronder de 5 beste tips:

  1. Zorg  ervoor dat je van tevoren een paar dingen hebt verzonnen om te doen voor als je puber zich verveelt. Bijvoorbeeld: zwemmen, een film of serie kijken (wij kijken hier thuis met z’n allen naar Casa de Papel, werkt als een speer!).
  2. Als jullie wat met z’n allen gaan doen, zorg ervoor dat het een uitstapje of activiteit is van een paar uurtjes. Een hele dag is vaak te lang en dat zorgt voor een chagrijnige puber (en dus ook voor chagrijnige ouders).
  3. Besef dat je puber soms echt even alleen wil zijn en geen zin heeft om leuk te doen. Als hij dat aangeeft, geef hem die ruimte. Iedereen heeft soms zijn eigen space nodig, je puber dus ook.
  4. Laat je puber zijn eigen dag inplannen. Overleg wel over wat kan en mag, maar bemoei je verder niet teveel mee en laat hem lekker z’n gang gaan. Je kunt dan natuurlijk wel afspreken dat jullie ’s avonds samen eten.
  5. Probeer zo vaak mogelijk samen te eten. Samen de dag bespreken is een leuk moment om met elkaar te delen wat iedereen die dag heeft beleefd.

Tot slot deze mooie bonustip: geef pubers de ruimte, maar ook weer niet zoveel dat ze denken dat je niet om ze geeft. Pubers zijn moeilijk.

En soms ook heel wijs… 😊

 

Deze post is een samenvatting van Aflevering 1 van PuberpraatmetBraaf. Voor vragen van ouders over pubers beantwoordt door pubers en een beetje door Braafpubercoach. Elke vrijdag om 11.00 uur kun je een nieuwe aflevering bekijken op: https://www.instagram.com/braafpubercoach/