3 september 2004

Voorwaarts, mars!

De redactie is heerlijk uitgerust van haar zomerslaap, en blaakt weer van de energie. Hieronder praten we u even bij over datgene wat u het komende seizoen van ons kunt verwachten.

De zomervakantie heeft de redactie van Ouders Online heel goed gedaan. De nieuwe energie die we zo vurig hoopten op te doen, hebben we inderdaad gekregen. Hoofdredacteur Justine Pardoen is weliswaar nog lang niet de oude, na haar akelige auto-ongeluk van begin dit jaar, maar stapje voor stapje lijkt ze er toch weer bovenop te komen. We verheugen ons op een spetterend nieuw seizoen.

e-Brochures

Enige tijd geleden publiceerden we bij wijze van proef onze eerste e-brochure (elektronische brochure in PDF-formaat), over het afkolven van moedermelk. De proef is dermate succesvol gebleken, dat we besloten hebben om ermee door te gaan.

De reeks-in-wording wordt deze week vervolgd met een brochure over het onderwerp zwangerschapsjeuk. Het bijzondere daaraan is dat de auteurs informatie boven water hebben gekregen die veelal nog onbekend is (ook bij de professionals), en waarmee levens gered kunnen worden. Onze kinderarts Lissy de Ridder vond het resultaat "indrukwekkend".

Komende herfst volgt de derde titel, over het ondersteunen van kinderen na een ziekenhuisopname. Ook dat is een belangrijk onderwerp, aangezien er wél veel materiaal beschikbaar is over de voorbereidingen, maar vreemd genoeg nog weinig over datgene wat er na afloop moet gebeuren. Terwijl de thuiskomt meestal een stuk problematischer is dan het vertrek.

Vraagbaken

Ons Vraagbaak-team van deskundigen ondergaat deze maand een verjongingskuur:

  • Kindertaal en meertaligheid: Mieke Beers (kindertaal) en Jeroen Aarssen (meertaligheid) nemen afscheid. We danken hen voor hun leerzame en inzichtgevende bijdragen van de afgelopen jaren. De vervangers worden binnenkort bekend gemaakt;
  • Opvoeding en Gedrag: we verwelkomen Annelou de Vries en Aleid Grijpma (kinder- en jeugdpsychiaters) die om de beurt een bijdrage gaan leveren, en Ietje Heybroek-Hessels die hulp gaat bieden bij stiefproblemen.

De Vraagbaak-functie van Ouders Online wordt overigens steeds belangrijker. Inmiddels zitten we al op 2000 vragen per maand (die allemaal beantwoord worden). Om onze dienstverlening verder te professionaliseren, en ouders de garantie te kunnen bieden dat hun vraag meteen beantwoord wordt, overwegen we een – betaalde – telefonische hulpdienst te starten, naast de huidige e-mail service. We houden u op de hoogte.

Annonces

Afgelopen jaar hadden we met vervelende technische problemen te kampen, waardoor onze rubrieksadvertenties (vraag, aanbod en oproepen) lange tijd uit de lucht waren. Bij nabaat nog onze oprechte excuses daarvoor.

Met de beoogde partner is het helaas niets geworden, en daarom hebben we de zomervakantie gebruikt om nog eens flink de schouders eronder te zetten, en de software alsnog te repareren. Dat lijkt gelukt te zijn. We hopen dat de Annonces weer net zo bloeiend worden als voorheen, en nodigen u van harte uit om deel te nemen.

RSS-feed

Als aanvulling op onze nieuwsbrief starten we deze herfst een zogenaamde RSS-feed, om te voldoen aan de behoefte van veel gebruikers om snel te weten wat er speelt, op het ouders-en-kinderen-front.

Wat is RSS? Het onvolprezen elektronische magazine Smallzine beschreef het glashelder: "RSS is een methode waarmee je websites kunt koppensnellen. Met een RSS reader kun je zonder browser de titels van webartikelen binnenhalen en vaak ook een beknopte samenvatting van het artikel. Het voordeel is dat je zonder de site te bezoeken, kunt nagaan of een website nieuwe artikelen bevat."

Om onze eigen koppen te laten snellen, gaan we dus zo'n RSS-feed leveren. Stay tuned.

Donateurs

Het ziet ernaar uit dat onze advertentie-inkomsten aantrekken, maar dat neemt niet weg dat onze donateurs nog steeds van levensbelang zijn. Komende herfst laten we u weten wat we het afgelopen jaar gedaan hebben met uw donaties.

Bent u nog geen donateur? Meld u dan alsnog aan! Het voortbestaan van Ouders Online is er nog steeds afhankelijk van. Zie onze donateurs-actie.