23 april 2020 door Femke Wester

Waaaaah vakantie!

Femke coacht pubermeiden. En dan liefst het type 'meiden met blauwe haren die de wereld gaan veranderen'. Zelf heeft ze drie zoons en een man, met wie ze in Londen en Barcelona woonde en nu in het Groningse Winsum. Ze vertelt hier over de pubers in haar leven die haar wereld wervelend houden.

Mei. vakantie! Waaaah wat gaan we in vredesnaam doen?! Alle parken dicht, de eilanden praktisch ook. We mogen nog wel de natuur in, maar voor ik mijn pubers zover krijg heeft hier eerst de Derde Wereldoorlog plaatsgevonden. 

Wat dan wel?

Op mijn website heb ik om tips gevraagd; ik zal ze hieronder delen. Maar dat zijn eigenlijk pleisters; ik pak liever de oorzaak aan. Want alle tips en alle ‘Oh jee wat nu?’  komen van de ouders. Ik heb nog nooit een puber horen klagen over vakantie, niks doen of verveling. Althans, niet voordat de vakantie begonnen is. Dus de leegte van de meivakantie is voornamelijk ons probleem.

Hier mijn tips:

  1. Laat ze zich vervelen!

    Daar hebben ze nu nog tijd voor en later zullen ze er met verwondering aan terug denken. Vervelen, wow… dat waren nog eens dagen. Nu is er ALTIJD een was te doen en een deadline te halen en luiers te verschonen en NEE ECHT?! Ligt daar weer een klokhuis?! Bovendien, uit verveling ontstaan de mooiste projecten.
  2. Hoe erg is het?

    Op een schaal van 1 (huh? Niks van gemerkt) tot 10 (acht minuten geleden is de zon ontploft): hoe erg is het eigenlijk dat ze niks doen, bankhangen, lang gamen, aan hun telefoon geplakt zitten? Hoe erg is het voor hen? En voor jou? Als het voor jou boven de 8 uitstijgt, ga gewoon weg, iets anders doen. Als het voor hen (en jouw opvoednormen) boven de acht uitkomt, dan grijp je in en stuur je ze naar hun kamer. Of zo.
  3. Doe zelf wat leuks!

    Het grote voordeel van niksende, hangende pubers is dat ze je niet in de weg lopen. Eindelijk tijd om te schrijven of borduren of lezen of je eigen Netflix serie kijken (alle afleveringen) óf om te oefenen met positief naar je kind kijken. Want die hangjongeren van je hebben toch maar een heel eind corona-tijd overleefd, die prachtkinderen van wie alles wat belangrijk was werd afgepakt. Wat een kanjers daar eigenlijk op die bank of in hun kamer. Laat ze het weten!

En als je ook nog praktische tips wil (met dank aan mijn Facebookvolgers): Escaperoom-game kopen, tent in de tuin, waveboard voor ze kopen, geocaching, thuisbios maken, een goose chase (app) speurtocht maken, domme kahoots laten maken, buurtbingo met megafoon, hindernisparcours voor elkaar maken met al hun kinderspeelgoed, eetbare planten zoeken voor als de zon echt ontploft ennn…. Als jullie er nog meer weten hoor ik het graag!

Maar als ik aan de vakantie denk is het vooral mijn eigen gemoedsrust die ik moet gaan managen. Me niet teveel van ze aantrekken en zorgen dat ik zelf een relaxte twee weken heb. Gelukkig dat we niet naar zo’n rottig pretpark hoeven of aan al die andere vakantieverwachtingen hoeven te voldoen. Dit jaar is het pas echt vakantie en hoeven we echt eens helemaal niks. Wat een zaligheid!