Home » Forum » Afbouwen borstvoeding schema

Afbouwen borstvoeding, schema?

Heeft je baby moeite met doorslapen?

Met deze tips heb je gauw weer een fijne dromer in huis!

36 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Persepolis
Afbouwen borstvoeding, schema?

zoon van 3 maand sinds 1 dag :), ben borstvoeding aan het afbouwen en zat op 6 voedingen daarmee. Ik merk dat hij langer verzadigd is van de flesvoeding dus het hele voedingsschema is door de war! Sinds vandaag op 2 flesvoedingen. De bedoeling is dat ik uiteindelijk 2 maal borstvoeding blijf geven en de rest fles. Zijn er meer mensen die dit gedaan hebben/doen? en wat is jullie voedingsschema uiteindelijk geworden???

dc
Volgens mij te snel

als je 2 keer wilt blijven geven, dan moet je daar niet zo snel naar toe gaan. Volgens mij loop je rond de drie maanden een groot risico dat je hele productie stopt. Ik zit zelf al een tijdje op 2 voedingen (nu 15 mnd), maar ik ben pas begonnen met 2 keer bij ongeveer 6 maanden.

voedingsschema ben ik nooit aan begonnen, dus kan ik je niet over adviseren :-)

Persepolis
Dc

ik moet wel! hoe kan ik anders ooit weer werken! met zo'n kort verlof en mijn baan zit langer borstvoeding geven er echt niet in! kolven op het werk is in mijn beroep kansloos, sorry mensen, even wachten met ziek worden, de dokter moet effekes kolven, haha.
Of dat je iets later aan komt kakken omdat je voed op verzoek, nee dat gaat gewoon niet.
CB adviseerde elke 4 dagen 1 voeding eraf, dus ik doe al rustiger. Mocht de BV stranden hierop, jammer dan, 3 maanden volledig vind ik echt al een prestatie, veel van mijn collega's halen dat niet.

Rembrand
Persepolis.

Kan je het kolven niet inplannen dan ?
Je hebt toch ook koffie en lunchpauze ?
Als je dubbel kolft kan je binnen twintig minuten klaar zijn.
M.

Genista
Persepolis

"Of dat je iets later aan komt kakken omdat je voed op verzoek, nee dat gaat gewoon niet."
Dat mag wel. Van de site van het ministerie van SZW: "Mag uw werknemer onder werktijd borstvoeding geven?U moet uw werknemer de gelegenheid bieden om onder werktijd borstvoeding te geven. Een werknemer mag tot haar kind negen maanden is maximaal een kwart van haar werktijd gebruiken voor het geven van borstvoeding. U betaalt loon door.
Geschikte, afgesloten ruimte voor borstvoeding
U moet voor een geschikte en afgesloten ruimte beschikbaar stellen voor het voeden en kolven. Als dit niet mogelijk is, kan de werknemer zelf een plek regelen. Ook kan zij naar de baby toegaan."
zie http://home.szw.nl/index.cfm?menu_item_id=13754&hoofdmenu_item_id=13825&...

Tirza G.
Er zijn zelfs dokters

Die een róókpauze nemen. Ik bedoel maar. Als je je werk kunt onderbreken om iets ongezonds te doen, kun je het toch zeker ook wel om iets gezonds te doen. Lijkt mij.

Tirza

dc
Snap het wel

het kan allemaal op papier zo netjes uitgestippeld zijn, maar vaak is het gewoon erg moeilijk. Ik ben er hier in frankrijk ook niet een tweede keer aan begonnen. Ze kennen het hier ook niet, kolven op het werk, en de meeste vrouwen stoppen geheel met bv voor ze weer aan het werk gaan. Om die reden ben ik met de tweede pas na 6 maanden weer gaan werken.

In jouw geval zou ik dus ook afbouwen en de voedingen 's morgens en 's avonds gewoon doorzetten. Je ziet vanzelf wel waar het strand. En dan in de weekenden een keertje extra voeden om de productie weer op te peppen. Wat bij mij goed werkte om af te bouwen was eerst een beetje borstvoeding om de spanning eraf te halen, en dan pas een flesje, en dan na twee dagen die voeding geheel laten zitten.

Succes ermee!

nuniet
Er

wordt er van uitgegaan dat persepolis een werknemer is. En dat er dagelijks koffie en lunchpauzes beschikbaar zijn. Dat is in dat beroep helemaal niet zo vanzelfsprekend. Spreekuren kun je plannen maar er kan zomaar iets tussendoor komen. Soms kan kolven wel maar net zo makkelijk kan het niet.

Primavera
Ach nuniet

Er zit ook geen kookwekker in die borsten. Normaal gesproken duurt het life de ene keer ook (veel) langer voordat de baby voor een voeding komt dan de andere keer. De natuur is er op berekend dat er zomaar iets tussen kan komen.
Ik krijg meer de indruk dat het kolven niet zozeer bij de manier van opvoeding en leven van Persepolis past, dan dat het echt aan het beroep ligt. Ik ken zelf een chirurg die een jaar borstvoeding heeft gegeven en die kon toch ook niet zomaar uit de OK stappen om een kolfpauze te nemen.
Groetjes Primavera

nuniet
Punt

dat was het punt niet primavera. Er stond hier je kunt het kolven toch inplannen, je hebt toch koffie en lunchpauze, dokters nemen ook rookpauzes dus kan er ook gekolfd worden. En dat gaat lang niet altijd op, dat was mijn reactie. Hoe persepolis het wel nog zou kunnen regelen daar zeg ik niets over.
Verder zou ik niet graag geopereerd worden door een chirurg die al 7 uur aan tafel staat met overvolle borsten, lijkt me niet goed voor de concentratie.
Ik zeg niet dat het niet kan. Ik denk wel dat het in het ene beroep makkelijker kan dan in het andere en dat de grens van in welke bochten je je wilt wringen, met bijbehorende stressniveaus, voor ieder anders is. Dat omstanders dan gaan roepen maar het kan ook bij jou best wel, dat stoort me dan wat.

Primavera
Het punt

Ik zie dat anders nuniet. Het punt is dat persepolis zegt dat ze wel zo snel af moet bouwen, omdat ook maar één voeding kolven niet samen gaat met haar beroep. De ervaring heeft geleerd dat veel vrouwen onnodig vroeger met borstvoeding stoppen omdat ze niet goed geinformeerd zijn over wat mogelijk is of allerlei beren op de weg zien die in de praktijk enorm mee blijken te vallen.
Vandaar dat ze de informatie krijgt dat het mogelijk is dat haar borsten bij het afbouwen met 3 maanden nog niet genoeg getraind zijn om vervolgens door te gaan met het geven van 2 voedingen en dat het niet hoeft. Er zijn andere mogelijkheden. Als ze vervolgens besluit dat ze liever het risico loopt dat het vrij snel afgelopen is dan is dat haar keus, maar in ieder geval een vrije geinformeerde keus zonder het risico dat ze later spijt krijgt omdat ze een beslissing op grond van verkeerde informatie heeft genomen. Dat laatste overkomt veel vrouwen namelijk.
Je opmerking over een chirur die ongeconcentreerd zou zijn door overvolle borsten is een flauwe. Wat te zeggen over een chirurg die een hormonendip heeft door het stoppen met de borstvoeding? Ook slecht voor de concentratie. Van een chirurg m/v mag je verwachten dat die goed d'r werk doet en niet ongeconcentreerd is door eventuele lichamelijke ongemakken als naar de wc moeten tijden een riskante hersenoperatie, jeuk, volle borsten, pms of wat er allemaal ook kan gebeuren.
Groetjes Primavera

Jakiro
Opnemen voor persepolis

Nee, in sommige beroepen of verantwoordelijkheden kan je écht niet kolven. Bij mijn oudste draaide ik voornamelijk onregelmatigheidsdiensten voor SEH, IC en CCU.
Op het moment dat er een reanimatie is, kan ik écht niet zeggen dat ze even moeten wachten omdat ik moet kolven. Dan was er wel een kolfruimte, zelfs beschikbare kolfapparaten, maar de mogelijkheid ontbrak.
Bij de jongsten had ik een andere specialisatie en kon ik inderdaad de kolfpauze inplannen omdat het allemaal gepland werk was.
Jakiro

Genista
Opnemen hoeft niet

Als Persepolis om praktische redenen niet kolven of onder werktijd voeden kan, dan kan het niet. Ik ken de situatie niet. Maar vaak is er meer mogelijk dan mensen denken, daarom zeg ik het maar :-)

Elisabeth B.
Niet op de klok

Ik zit voornamelijk op kantoor en daarnaast ben ik 1 à 2 keer in de twee weken buiten de deur. Ik heb voor alle drie mijn kinderen (met een dubbele elektrische) gekolfd, en ga dat straks voor de vierde ook weer doen. Eerst twee maal per dag en later eens per dag. Ik ben steeds in een kwartier à twintig minuten klaar geweest, inclusief schoonmaken en zo. Ik denk dat rokende collega’s meer tijd per dag kwijt zijn!
Ik voed niet op de klok en kolf ook niet op de klok. Ik kolfde ergens halverwege de ochtend en halverwege de middag zoals het uitkomt tussen bespreking en vergaderingen e.d. door; ik liep niet stipt om half elf de vergaderring uit omdat ik moest kolven, dan wachtte ik gewoon een half uur. Als ik buiten de deur ben, neem ik mijn kolftas gewoon mee en vraag ter plaatse om een plekje. Ik heb ook wel eens in een wegrestaurant gekolfd, omdat het op de plaats van bezoek echt niet kon.
Wat ik bedoel te zeggen is dat je best flexibel om kunt gaan met kolven, het hoeft niet op de klok. Of je nu op kantoor, op school of onregelmatige diensten hebt, een werkzame oplossing is meestal wel te vinden. Tegelijk is het zo, dat het ook weer niet niks is; je moet zeker bij de start enigszins gemotiveerd zijn om (kleine) obstakels en scepsis te overwinnen. Heb je eenmaal een modus gevonden, dan valt het allemaal reuze mee.
Elisabeth.

Jakiro
Elisabeth

Nee dus.
Als je pech hebt, werk je 6 uur achter elkaar, prop je tussen 2 patienten door een halve boterham naar binnen. Heb je net tijd voor 3 slokken koffie.
Er is geen peil op te trekken en daarom is er ook geen modus te vinden.
Als het om half uurtjes aankomt en je dat op die manier met je werk kan regelen is het inderdaad "makkelijk". Maar in sommige beroepen kan het gewoon niet. Patienten wachten nu éénmaal niet met spoedeisende zaken,en het kan helemaal niet als jij een specifieke taak hebt in het geheel.
Geloof me, ik heb het geprobeerd en het ging écht niet. Met geen mogelijkheid.
Jakiro

Kiki
Dat is haar vraag toch ook helemaal niet

Zij zegt dat ze niet kan kolven, dan is dat gewoon zo.
Ik heb een reizend beroep en ik kan niet op parkeerplaatsen tussen de truckers kolven. Andere misschien wel. Ik niet.

Persepolis, bij mij ging het min of meer vanzelf. Ik paste mijn afspraken iets aan, ik begon iets laten en ik hield iets eerder op en kolfde voor ik wegging en na ik terugkwam. Ik had wel wat terugloop, maar ik had een enorme hoeveelheid melk dus zo vreselijk was dat niet.
Ik had voor zo´n grote voorraad in de vriezer gezorgd dat ik uiteindelijk tot zo´n 5,5 a 6 maanden genoeg had. Maar ook dat was weer mogelijk omdat ik heel veel melk had,

Als er sowieso geen andere optie is en je zegt dat of stopt of op die twee voedingen blijft dan zou ik maar gewoon die gok wagen. Dus gewoon doen op de manier waarop je het zelf al aangeeft en dan op het beste hopen

groetjes
Kiki

Elisabeth B.
Ik geloof je ...

... maar ik probeer gewoon duidelijk te maken dat je niet op de klok hoeft te kolven. Je kunt ook na 6 uur kolven. Ook in mijn baan komt het voor dat het niet op een half uurtje aankomt, maar ook wel eens zes uur. Een vriendin van me werkte bij haar eerste als arts-assistent op de Eerste Hulp, maar ze heeft wel gekolfd. Dat het voor jou niet kon, geloof ik best maar dat wil niet zeggen dat het überhaupt niet kan in een dergelijk beroep.
Iets anders is of je het wìl, gegeven de omstandigheden. Je hòeft niet te kolven natuurlijk, maar gelukkig is er wel de mogelijkheid. Genista maakte al duidelijk dat er ook nog eens een wettelijke regeling is waar je je op zou kunnen beroepen.
Elisabetth.

dirksmama
Arbeidstijdenwet

Wettelijk gezien hoef je de eerste 6 maanden na een bevalling niet eens zware of onregelmatige diensten te draaien, ook als je geen bv geeft - dus hoor je jezelf niet eens te vertonen op een SEH.

Maar goed, mocht je moeten reanimeren, dan kan het kolven daar prima even op wachten.

Artsen kunnen even goed kolven als andere moeders. Zat vanmiddag in een vergadering met tandarts en nurse, die beiden ruim een jasr gekolfd hebben. Vrijwel al hun collega's voeden zelf. Volgens hun omdat je JUIST als medicus weet wat goed voor jezelf en je kind is.

Maar goed, dat zijn Indonesische artsen, die hebben een andere opleiding gehad...

dirksmama
Nu even on topic

Als je kind zo vol zit van een fles, dan is de fles te groot.
Als je lang bv en kv wilt combineren dan is het echt beter om in en langzamr tempo af te bouwen. Beter is ook om te strven naar 3 voedngen zelf geven i.p.v. 2

Verder: voedrecht van 25% van de werktijd geldt voor iedereen. En mag ook ingezet wordenasn begin/einde van wrkdag. In jouw geval: simpelweg kortere diensten inplannen,, dus nit 8 uur aan een stuk, maar 6 uur.

Primavera
Tegenstrijdig

Als je goed nadenkt is het toch eigenlijk wel tegenstrijdig om aan de ene kant de baby in te bakeren zodat hij (en de borsten) lange nachten maken en aan de andere kant te beweren niet met meer dan 2 voedingen bv door te kunnen gaan omdat er teveel tijd tussen de kolfgelegenheden kan zitten. Wat borsten s'nachts kunnen, kunnen ze overdag ook.
Natuurlijk hangt het vervolgens van de individuele opslagcapaciteiten van de borsten af hoe comfortabel dat is, dat kan voor iedereen verschillend zijn. Maar het niet kunnen doorgaan met bv of minder snel afbouwen is toch vaker een mentaal probleem en niet een probleem van geen gelegenheid of niet mogelijk. Doordat er traditioneel veel beren op de weg gezien worden (en in je omgeving dus weinig het doen) wordt het meestal niet eens geprobeerd en blijft de mythe in stand.
Persepolis hoeft echt niet persé te minderen met afbouwen, dat is haareigen keus, maar er zijn andere mogelijkheden zonder dat ze hoeft te kiezen tussen haar werk en de voedingen. Als de baby nu 6 voedingen per dag krijgt dan zitten die 4 vast niet allemaal in de 8 uur dat ze werkt.
Groetjes Primavera

dc
Primavera

"Als je goed nadenkt is het toch eigenlijk wel tegenstrijdig om aan de ene kant de baby in te bakeren zodat hij (en de borsten) lange nachten maken en aan de andere kant te beweren niet met meer dan 2 voedingen bv door te kunnen gaan omdat er teveel tijd tussen de kolfgelegenheden kan zitten. Wat borsten s'nachts kunnen, kunnen ze overdag ook."

Het gaat wat mij betreft om het totaal. Ik heb overdag's lang 2 keer borstvoeding gegeven (nog steeds), maar volgens mij zijn mijn kindjes daarom ook lang nog voor een of twee nachtvoedingen gekomen. (tot een jaar, en tot 13 maanden). Dus als je een kindje hebt dat en 's nachts doorslaapt en dat je dan overdags nog maar 2 keer borstvoeding geeft, dan gaat je productie gewoon achteruit. Is niets raars aan. En dan is het ook heel moeilijk om de eerste ongesteldheidsperiode te overbruggen, waar je productie sowieso enorm keldert.

Als je voltijd werkt, dan is het moeilijk om behalve 's nachts dan, er meer dan twee voedingen in te stoppen.

dirksmama
Ik werkte voltijds

En naast het kolven en de nachtvoedingen kwam ik toch altijd op 3 voedingen uit.
Ochtend voor ik naar het werk ging, middag/avond als ik uit werk kwam, avond voor het slapengaan.

dc
Tja

ik kom vlak voor zevenen thuis, niet 's middags... Hangt dus ook van je tijden af.

dirksmama
Dan kan 3 toch nog steeds?

19 uur aanleggen en dan voor je gaat slapen weer.

Primavera
Precies dirksmama

Als de baby 6 voedingen krijgt dan denk ik niet dat de middelste vier iedere anderhalf uur gegeven wordt precies in de tijd dat de moeder werkt.
Het is jammer en volstrekt onnodig dat bij gemengd bv/kv ook voor de bv een flesvoedingsschema aangehouden wordt waarbij gewerkt wordt naar 4 voedingen per dag. Voor de bv zou het beter zijn om er vollopig tenmniste 3 keer bv te geven.
Groetjes Primavera

dc
Mwoah

hij gaat zo rond acht uur naar bed en tussen 7 en acht eten we ook al. Hij eet veel hoor, maar er is een maximum met wat hij naar binnen weet te werken in een uur ;-)

dirksmama
12 uur?

En slaapt ie dan 12-14 uur? Dat is wel heel veel hoor!

dc
Nee 20.00 - 6.30 ongeveer

we beginnen hier in huis zo rond 6.00 uur. En hij wordt meestal 6.30-7.00 u wakker.

Jakiro
Live voeden tijdens werk

Toen ik op een gegeven moment weer volop werkte kreeg ik bij de ene ook maar 2 voedingen live "erin". 's Morgens rond 7-en en 's avonds rond een uur of 8. Ze werd gewoon niet wakker tussendoor en had het ook niet nodig.
Mijn zoontje kwam tot een leeftijd van 14 maanden nog 1 à 2 keer 's nachts.
En waarom is het slecht als er 12-14 uur tussen 2 voedingen zit bij baby's ouder dan 6 maanden ?
Sowieso is het suikerspiegel verhaal al achterhaald, zelfs bij hele jonge baby's.
Jakiro

Primavera
Jakiro

Het gaat hier niet over een baby van 6 maanden, maar over een baby van 3 maanden.
Het probleem is niet zozeer of de baby wel vaak genoeg krijgt (die halen dat vaak achteraf wel weer in), maar dat de borsten met 3 maanden nog niet zo getraind zijn dat ze autiomatisch hun werk blijven doen als ze slechts 2 keer per etmaal gestimuleerd worden. Kan wel, maar de ervaring is dat het bij veel vrouwen niet lukt op deze manier.
Als vervolgens de vraagstelster hierop antwoord dat ze echt niet KAN kolven dan is het logisch dat er vervolgens reacties komen over hoe ze dat eventueel wel zou kunnen doen of op welke manier ze de baby toch vaker aan de borst zou kunnen hebben, want ook hier leert de ervaring van anderen dat er veel meer mogelijk is dan er gedacht wordt. Als ze echter niet wil, dan is het een ander verhaal natuurlijk.
Primavera

Jakiro
Primavera

Ik reageerde op de conversatie tussen DC en Dirksmama.
Over 2 of 3 keer live voeden of niet en 12 uur slapen.
En daaruit haalde ik dat de baby van DC in ieder geval 6 maanden of ouder was: "7 en acht eten we ook al. Hij eet veel hoor, maar er is een maximum met wat hij naar binnen weet te werken in een uur ;-)"
Jakiro

Pagina's

Onderwerp gesloten

Begrijpend lezen: zo wordt het weer leuk

Lees hier tips voor thuis om je kind erbij te helpen.