Baby Essentials: 10x items die je leven fijner maken
Babytijd Babytijd

Babytijd

Lees ook op
Rein zeggen

Rein zeggen

05-07-2010 om 18:38

Borstvoedings issue

Onze jongen is inmiddels 6 weken oud. Toen ik hem bij afwezigheid van de moeder een paar dagen flesvoeding gaf dronk hij keurig elke 3 uur en sliep 's nachts al regelmatig door (6uur, maar niet altijd). Hij dronk van consequent steeds +/-120ml

Nu is de moeder weer terug en komen we weer bij een oud probleem, de baby wil elke 2 uur voeding, ook 's nachts. Mijn vrouw zou melk genoeg moeten hebben, maar het lijkt erop dat hij minder drinkt. Prikkelen helpt niet.

Iemand een idee hoe dit aan te pakken?

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Rembrand

Rembrand

05-07-2010 om 19:26

Lichter verteerbaar.

Beste Rein,
De meest waarschijnlijke reden waarom jullie zoon nu weer wat vaker komt voor een voeding is omdat moedermelk lichter verteerbaar is. Dit heeft vooral veel voordelen. Minder snel last van maag en darmklachten bijvoorbeeld. Het kan best zijn dat jullie zoon net zoveel melk uit de borst haalt als hij in de fles kreeg aangeboden. Er staan echter geen maatstreepjes op de borsten van jouw vrouw, dus dat is even gokken. Gelukkig heeft ze die maatstreepjes niet nodig, want jullie zoontje geeft zelf heel duidelijk aan wanneer hij weer wil drinken. Krijgt hij één of twee borsten per voeding en mag hij drinken tot hij zelf loslaat of haalt ze hem na een bepaald aantal minuten van de borst ?
Groetjes M.

Rein zeggen

Rein zeggen

05-07-2010 om 20:09

Drinken

Ik heb het idee dat hij aan de borst veel eerder ophoudt met drinken dan bij de fles. Ook liet hij zich met de fles makkelijker prikkelen om meer te drinken. Aan de borst houdt hij het meestal redelijk snel voor gezien, blijft wel hangen maar drinkt niet meer. Prikkelen (voeten) helpt ook niet dan.
Hij krijgt in principe maar 1 borst, want hij houdt op voor hij aan de tweede toe kan zijn

dc

dc

05-07-2010 om 20:49

2 doen

Na een paar dagen afwezigheid moet de borstvoeding ook weer gestimuleerd worden, wat jullie baby dus prima doet. Maar het is sowieso handig om elke keer 2 borsten aan te bieden. En dan de volgende keer weer beginnen met de laatste borst. Je kunt ook 3 borsten per voeding geven. Dus de ene tot hij stopt, dan de ander weer, en dan de eerste weer. Het wisselen maakt de baby weer even alerter, en de 2 borst geeft weer even makkelijker melk dan de eerste. Ik heb vanaf het begin altijd standaard 2 gedaan, en soms 3 en ik heb 2 keer succesvol borstvoeding gegeven (18 mnd en 17 mnd), dus het lijkt goed te werken

Het is ook goed om de baby 's avonds te laten clusteren (een lange periode achter elkaar borstvoeding geven). Zo wordt de borstvoeding opgepept, en haalt de baby genoeg melk binnen om 's nachts een flinke ruk te maken. De mijne clusterden zo tussen 19.00u en 23.00u. Ik zat dan lekker relaxed op de bank tv te kijken of te lezen.

Bij de borstvoedingperiode zijn er ook clusterdagen. Dan lijkt het alsof een baby de hele tijd wil drinken. Gewoon aan toegeven, en dan is het binnen 2 dagen weer geregulariseerd. Het huishouden vergeten, en lekker met baby het bed in kruipen. Samen slapen, en veel borstvoeding geven. (Door de extra rust krijgt de borstvoeding ook weer een boost, je maakt namelijk sneller melk als je uitgerust en ontspannen bent).

En stop met vergelijken met flesvoeding. Een fles is veel makkelijker om te drinken, en veel minder uitputtend voor een baby, en zoals gezegd veel minder goed verteerbaar. Maar borstvoeding heeft heel veel voordelen, zoals je vast wel weet.

Rein zeggen

Rein zeggen

06-07-2010 om 00:35

Adrenaline?

ik heb nu het idee dat mijn vrouw momenteel stijf staat van de adrenaline. Ze wil op het laatste moment een hoop werk afmaken. Gaat adrenaline de borstvoeding in waardoor de baby ook hyper wordt? En dus alleen lijkt te willen drinken?

de helft van wat hij drinkt spuugt hij nl ook weer uit.

Borstcompressie en 4 borsten

Ik gaf mijn kind vaak minstens "vier" borsten per keer, dus links-rechts-links-recht (of andersom); dit is een goede manier om de productie te verhogen en het maximale eruit te halen.

Mij is afgeraden om de baby te "prikkelen" door de voetjes te kietelen o.i.d. Je moet het drinken van de baby stimuleren door de interesse van de baby te stimuleren door te zorgen voor meer/makkelijkere melktoevoer. Dat kan door "borstcompressie": met een vlakke hand een lichte, zachte druk op de borst uitoefenen, zonder pijn te doen (dit is belangrijk!). Zie www.borstvoeding.com voor uitleg; mij is het door een lactatiekundige aangeraden en uitgelegd. Zodra de baby niet echt meer dronk, en als de borstcompressie niet meer hielp, dan moest ik hem de andere borst aanbieden. En daarna kun je gerust nog een "rondje" doen. En als de baby dat wil, zelfs nog een rondje...

Bij problemen met de borstvoeding is het aan te raden om zo snel mogelijk een goede lactatiekundige te raadplegen, vaak zijn een enkel of een paar consulten al genoeg en sommige verzekeringen vergoeden het - maar het is sowieso het geld waard en oneindig veel belangrijker dan alle onzinspullen die je voor een baby kunt aanschaffen.

En kijk eens op www.borstvoeding.com daar staat ontzettend veel informatie.

Denk bij de voordelen van borstvoeding ook aan de lange termijn: ik vond het na 6 maanden pas echt "leuk" worden en de borstvoeding maakte het wennen aan vast voedsel (tussen 6 maanden en 1 jaar) enorm veel makkelijker. Met flesvoeding moet je dan namelijk al gaan afbouwen, dat gaat vaak moeilijk en levert stress op - maar borsvoeding mag je zoveel blijven geven als het kind behoefte heeft, met als gevolg een tevreden kind en veel minder stress voor de ouders.

Bij mij was de borstvoeding trouwens erg moeilijk (wegens een veel te vroeg geboren kind) en ik heb regelmatig lopen vloeken en huilen in het begin, en ik snap de verleiding van flesvoeding heel goed (ik heb noodgedwongen flesvoeding naast de borstvoeding moeten geven), maar ik ben nu ontzettend blij dat ik toen heb doorgezet! Ondanks een hele moeilijke start in het ziekenhuis is mijn kind nu bijna 3 jaar en vrolijk, gezond en een goede eter en prater. Je weet natuurlijk nooit waarom het precies goed gaat maar wij denken dat de borstvoeding daar zeker aan heeft bijgedragen. Niet alleen de moedermelk maar ook de activiteit, het drinken en het vele contact. Het was echt een "investering" die loont!

Flesvoeding (die ik er dus naast moest geven) vond ik trouwens lastiger dan borstvoeding omdat je steeds die flessen goed moet schoonmaken en steriliseren en je de aangemaakte melk niet lang mag bewaren en het infectierisico zo groot is etc... 's Nachts vond ik het echt veel makkelijker om de borst te geven dan de fles.

Sowieso zul je zien dat naarmate het kind ouder wordt, het allemaal steeds makkelijker wordt. Je kind wordt "steviger" en heeft minder vaak en minder snel eten nodig, uitstellen wordt makkelijker, er komen minder eet-slaap-verschoon rondjes per dag, geleidelijk aan wordt alles makkelijker... Maar tot een jaar of vier worden kinderen nog vaak wakker 's nachts hoor, is het niet voor dit dan wel voor dat...

Veel sterkte!!

dc

dc

06-07-2010 om 14:59

Stress en borstvoeding

Door de adrenaline gaat de borstvoeding achteruit. Als je vrouw door wil gaan met borstvoeding, moet ze nog even wachten met zich uitsloven voor werk en proberen te ontspannen. (Werk op zich kan goed samen, maar erg gestressd zijn niet).

Rembrand

Rembrand

06-07-2010 om 15:10

Dc.

Graag zou ik wat meer uitleg zien bij je informatie. In wat voor opzicht gaat je borstvoeding achteruit door de adrenaline ? ( kwantiteit of kwaliteit bijv. ).
En waar kan ik meer lezen hierover ?
M.

Man dat zijn gewoon regeldagen

Borstvoeding is meer dan eten alleen.
Mama is weggeweest, logisch dat kindlief nu even regeldagen inlast om bij te tanken en te zorgen dat de melkproductie weer aan de vraag voldoet.
Mijn ervaring is dat je heel veel werk (zeker denkwerk en computerwerk) gewoon kunt doen met kind aan de borst in een draagdoek. Dus laat mama daar maar even in investeren. Zeker nu ze een paar dagen weggeweest is heeft zoonlief gewoon huidhonger.

dc

dc

06-07-2010 om 17:02

Toeschietreflex

Voor zover ik weet zorgt adrenaline ervoor dat er minder oxytocine aangemaakt wordt, die nodig is voor de toeschietreflex. Het gaat dus op de kwantiteit van de melk, er wordt minder melk vrijgegeven door het lichaam.

http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/zwangerschap/48918-borstvoeding-problemen-met-het-toeschietreflex.html

http://www.kidandparent.in/babycare/feeding/letdown-reflex-when-breastfeeding

Lactatiekundige

"Ik heb het idee dat hij aan de borst veel eerder ophoudt met drinken dan bij de fles. Ook liet hij zich met de fles makkelijker prikkelen om meer te drinken. Aan de borst houdt hij het meestal redelijk snel voor gezien, blijft wel hangen maar drinkt niet meer. Prikkelen (voeten) helpt ook niet dan."

Als je het idee hebt dat de baby niet goed drinkt aan de borst, bijv. te snel ophoudt of te weinig binnenkrijgt, dan zou ik er zeker een lactatiekundige naar laten kijken. Een goede lactatiekundige kijkt ook naar de drinktechniek van de baby, en de aanlegtechniek van de moeder, en ziet of de baby goed drinkt en zo nee waarom niet, en kan dan goede adviezen geven voor verbetering. Via een forum blijft het toch maar raden...

"Hij krijgt in principe maar 1 borst, want hij houdt op voor hij aan de tweede toe kan zijn."
Juist als er problemen zijn met de bv kan het goed werken om 2, 3, 4, 5 of 6 borsten per keer aan te bieden.

"Nu is de moeder weer terug en komen we weer bij een oud probleem, de baby wil elke 2 uur voeding, ook \'s nachts."
Baby's (en jonge kinderen) willen niet alleen aan de borst voor de melk maar ook voor het contact. Mijn peuter van bijna 3 gaat wil nog steeds aan de borst, terwijl hij zeer veel andere dingen eet en drinkt.
Bovendien is vaak aan de borst willen een manier van de baby om de melkproductie te verhogen. Het kan zijn dat door mama's afwezigheid de productie is ingezakt (hoevaak heeft ze per etmaal gekolfd op reis?). Het kan ook zijn dat de baby groter wordt en meer nodig heeft - dat heet regeldagen. Als ik me goed herinner dan kan er bij een week of 6 een moeilijke periode zijn...

Rembrand

Rembrand

06-07-2010 om 19:01

Dc.

Dat zou kunnen maar het hoeft niet. De stelligheid van je informatie doet de lezer denken dat dit dus altijd zal gebeuren als er stress/adrenaline vrij komt. In de praktijk zie ik echter soms verbazende dingen gebeuren bij vrouwen die stijf staan van de stress ( en of pijn ). Ondanks alles schieten ze toe binnen no-time. Huid op huidcontact en het ruiken, zien en voelen van je kind kan zoveel invloed hebben dat die adrenaline vanzelf wegebt.
M.

dc

dc

06-07-2010 om 19:12

Klopt

En sommige vrouwen hebben sowieso een betere toeschietreflex dan anderen. Ik ken iemand die bij het zien van een plaatje van een baby al begon te druipen. Was voor haar erg onhandig. Ik moest echt ontspannen zijn. Kolven lukte me dan ook voor geen meter bijvoorbeeld.

Dus ik bedoel zeker niet zo stellig als ik blijkbaar overkom dat het altijd het geval is! Maar bij een baby van 6 weken, met bovendien nog een paar dagen weg geweest te zijn geweest, lijkt het me handig om lekker te ontspannen, en veel borstvoeding te geven een paar dagen. Wat denk jij?

Stress

Het zal vast wel zo zijn dat stress niet bevorderlijk is voor de borstvoeding, maar soms moet je roeien met de riemen die je hebt en "ontspannen op commando" is een paradox. Tot mijn verrassing was mijn lactatiekundige daarover heel praktisch, verstandig en prettig. Ze zei "ontspannen is in jouw situatie natuurlijk moeilijk, dus focus daar maar niet op, maar probeer wel goed te zitten en goed door te ademen". Er viel een last van me af dat ik niet "moest" ontspannen en me niet schuldig hoefde te voelen dat ik niet totaal ontspannen was.

Ik werd trouwens heel kriebelig van die adviezen uit boekjes en folders over regeldagen, dat je dan maar "lekker ontspannen met je baby de hele dag in bed moest gaan liggen". Ik voel me gewoon niet prettig als ik de hele dag in bed lig, het is toch juist prettig om te douchen, aan te kleden, even naar buiten te gaan en (in lichte mate) actief te zijn? Van de hele dag in bed liggen wordt ik sacherijnig en krijg ik pijn in mijn rug. Het is toch helemaal niet gezond om de hele dag in bed te liggen als je zelf niet zwaar ziek bent?

Je moet vooral rekening houden met je specifieke situatie en iets doen wat bij jullie past!

Het moeilijkste van de babytijd vond ik juist de "gedwongen inactiviteit". Natuurlijk ben je wel op een bepaalde manier actief, borstvoeding geven is ook een actviteit - maar het weinig buiten komen, weinig onder de mensen zijn, niet in je eigen tempo actief zijn, niet je eigen energie en ideeënstroom kunnen volgen... dat vond ik zwaar.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.