Baby Essentials: 10x items die je leven fijner maken
Babytijd Babytijd

Babytijd

Lees ook op
schoonma

schoonma

16-08-2010 om 09:33

Vraag voor rembrand [vanaf geboorte alleen gekolfde melk geven?]

Mijn schoondochter krijgt binnenkort een baby. Nu wil ze meteen gaan kolven omdat ze mijn zoon ook gunt om een flesje te geven.
Met mijn leken-bv-verstand denk ik dat dit niet een heel goed plan is. Speenverwarring, de 'kunst' van het kolven, het feit dat de bv beter eerst goed op gang kan zijn voordat je begint met kolven.
Mijn vraag: heb ik het mis?, kan dit (makkelijk) goed gaan? of heb je een aantal argumenten om haar over na te laten denken. Ik wil haar niet overhalen om het anders te doen, maar ik wil wel graag dat ze de keus op goede informatie maakt. (ik wou haar om te beginnen al aanraden om naar een specialist (bvn of lll) te gaan, ipv alleen de verloskundige te vragen)


Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Tirza G.

Tirza G.

16-08-2010 om 12:15

Als ik ook even mag

Ik ben Rembrandt dan wel niet, maar mijn kennis is minstens net zo groot Je lekenverstand heeft gelijk. Eeeeeeeerst de bv op de rit, een goeie drinktechniek, productie lekker op gang en dán pas gaan kolven. Kolven is "gedoe" en daar zit je niet op te wachten. Je moet de kolf schoonmaken, uitkoken, melk bewaren enzovoort en dat voor die paar ml per dag......
Bovendien confronteert kolven je heel erg met je productie, er zijn vrouwen die een tweeling voeden en tóch maar 20-30 ml kunnen kolven. En zelfs díe worden er onzeker van.
Kolven is een heel andere techniek dan zelf voeden, zowel voor de moeder als de baby. Dus eerst het ene aanleren en dan het andere. En echt, dat kan best al snel. Laat paps de baby maar eens lekker op zijn blote bovenlijf leggen en dan zachtjes hummen, moet jij eens kijken hoe blij iedereen daar van wordt

Er is veel goeie info te vinden op www.borstvoedingabc.nl

Tirza

liora

liora

16-08-2010 om 12:57

Mag ik ook even

Mijn kennis over borstvoeding idms zeer gering, maar ook al heb je 'gelijk', ik denk dat als je fit aan hè schoondochter gaat vertellen, vlak voor of vlak na een bevalling, de kans groot is dat ze je dit niet in dank zal afnemen.
Ik zou erop vertrouwen dat haar vk, kraamhulp en evt. lactatiedeskundige over de juiste kennis beschikken om je schoondochter te adviseren.

Uiteindelijk is het haar keuze, haar baby en haar borstvoeding.

Liora

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

Rembrand

Rembrand

16-08-2010 om 13:03

Aanvulling

Tuurlijk mag jij dat Tirza.
Ik heb wel een kleine aanvulling die voor sommige ouders toch een extra motivatie is om live te voeden. Als je je kindje live aan de borst hebt is dit immunologisch gezien beter. Je borsten maken antistoffen tegen virussen en dit kunnen ze pas echt goed als de baby aan de borst zelf drinkt. Door het intieme contact krijgen je borsten de signalen dat er bij je kindje zelf bepaalde virussen circuleren door en maken dan actief antistoffen aan. Dit mis je gedeeltelijk als je fulltime kolft. Overigens maken je borsten dan wel de antistoffen die vrij komen als de moeder zelf een virus heeft. Ik hoop dat ik het goed uitleg. Immunologie is best een moeilijk onderwerp om uit te leggen. Verder sluit ik me helemaal aan bij Tirza. Kolven is een noodzakelijke bezigheid ( voor sommige vrouwen de enige mogelijkheid om melk voor hun kindje te verkrijgen ), maar ik ben nooit iemand tegengekomen die mij kon vertellen dat ze nu zo'n leuke nieuwe hobby had : fulltime kolven
M.

Rembrand

Rembrand

16-08-2010 om 13:05

Liora.

Jammer genoeg kan je er niet altijd op vertrouwen dat een verloskundige en kraamverzorgende over de juiste kennis beschikken. Vooraf (laten) informeren door iemand die er echt verstand van heeft ( voor een zwangere denk ik dan aan contactpersonen van een borstvoedingsorganisatie of bij meer medische vragen een lactatiekundige ) is echt aan te raden.
M.

schoonma

schoonma

16-08-2010 om 13:38

Liora

daar ga ik dus helemaal niet van uit. Ik heb bij mijn zoon zulke verkeerde adviezen gehad dat het helemaal mislukt is. Verloskundigen en kraamhulpen hebben maar marginale kennis.
Bovendien wil ze wel heel graag moedermelk geven. En is de bevalling nog een paar maanden weg. (dus ik heb nog even de tijd
En zoals ik al zei: ik wil haar niet overhalen, maar wel info geven waar ze wat aan heeft. En wat ze er daarna mee doet is aan haar.

schoonma

schoonma

16-08-2010 om 13:40

Rembrand en tirza

Bedankt!
Tirza, ik weet dat er nog meer deskundigen zijn, maar wist zo gauw niet wie allemaal. Rembrand is (bij mij) de bekendste. Maar fijn dat jij je ook aangesproken voelde

Schoonma

Is het niet zo dat er vooral informatie nodig is over het vaderen over het een borstgevoede baby? Dat kan namelijk prima maar onze generatie heeft daar weinig eigen ervaring mee omdat het pas de laatste tien jaar zo is dat echt veel kinderen lang de borst krijgen. Dus dat plaatje van een man met een fles zit nog erg tussen de oren.

Sowieso heb ik het idee dat we allemaal zo los van elkaar leven dat mensen kinderen kunnen krijgen zonder veel recente baby-ervaringen van anderen te kennen. Daardoor zijn de mogelijkheden en onmogelijkheden voor aankomende ouders vaak lastig in te schatten.

Eigenlijk zouden je zoon en schoondochter eens even moeten kunnen meekijken bij een bv-vader. Dat is een positieve manier van voorlichting.

Tirza G.

Tirza G.

16-08-2010 om 16:38

Ha! (vaders)

Er is zelfs het een en ander over te lezen; Sears publiceerde ooit Becoming a Father (helaas alleen in het Engels) en LLL heeft een brochure speciaal voor vaders.

Tirza

schoonma

schoonma

16-08-2010 om 17:47

Vaderen

Ja, eigenlijk wel. Maar zij heeft bedacht dat dit DE manier is om een band te krijgen, en wat ze in haar hoofd heeft....
Mijn man (niet zoons vader) heeft ook 'ondanks' bv prima kunnen vaderen. Met baby op de buik op de bank enzo, of in bad, of onder de douche.

Limi

Limi

16-08-2010 om 21:56

Schoonma

En wat vindt je zoon van een flesje geven? Mijn man vond er bijvoorbeeld geen drol aan en als ik eens weg was, gaf hij gewoon geen gekolfde melk onder het mom van 'je kwam toch zo thuis'.
Ik kan hem geen ongelijk geven. Er IS ook niks aan, vind ik.
Mijn man keek liever met de baby naar jongens tv en deelde mij dan mee hoe gezellig het was geweest.

En wat wil papa

De deskundigen hebben de technische in en outs van je vermoeden al bevestigd.

Vraag is vooral hier ook: wat wil papa?
Mama kan dan wel verzonnen hebben dat papa flesjes moet geven om een band met zijn kind te krijgen, maar ik ken erg veel papa's die flesgeven nou niet bepaald het spannendste gedeelte van het binden met hun kind vinden. Mijn man gaf alleen een fles omdat de kinderen anders huilden van de honger, maar als het even kon zorgde hij ervoor dat baby bij mij in de buurt was (hij bracht haar in de lunchpauze zelfs naar mijn werk). Bij veel papa's blijft het flesjes geven steken in de kraamweek en op momenten dat mama de deur uit is.
Vraag gewoon eens aan je zoon hoe hij er over denkt. Je positie als schoonmama is moeilijk, je wordt al snel een bemoeial gevonden.

Ik zou zeggen doe het stel aanstaande ouders een lidmaatschap van VBN en LLL (ok daar ben je donateur) cadeau plus een borstvoedingscursus bij een van de twee (of beiden).

Geef een goed borstvoedingsboek aan je zoon cadeau en laat mama en papa samen verder ontdekken hoe het zit met bv en wat zij in hun situatie haalbaar achten.

En zet je printer even aan :

http://www.breastfeeding.asn.au/bfinfo/father.html
http://www.hpclearinghouse.ca/downloads/Father_Brochure.pdf

schoonma

schoonma

17-08-2010 om 09:40

Bedankt allemaal

voor de tips en links.
Het zal vast wel goed komen Het blijft uiteindelijk hun keus.
En papa zingt nu al liedjes voor de kleine, dus de band komt er, op welke manier dan ook, vast wel!

Tirza G.

Tirza G.

17-08-2010 om 13:32

Ik denk

maar dat is puur een persoonlijke gedachte, dat het geven van voedsel aan iets wat hulpeloos is een heel diepgeworteld instinct is. Het opbouwen van een band verlóópt ook via voeding: een baby bouwt een band op met hetgene waar eten uitkomt. Al leg je hem onder de geit Dus ergens snap ik dat ook wel, die drang om eten in baby's te stoppen. Al is het dan met de fles. Dat moet groeien en ontwikkelen, pappa's zijn zoooo ontzettend leuk voor baby's. Zo lekker anders en spannend dan die zachte mamma's.

Tirza

vlinder72

vlinder72

17-08-2010 om 19:17

Ook gedaan

maar dan niet omdat ik het zo leuk vond dat papa ook een flesje kon geven. Wegens omstandigheden kon ik onze oudste geen borstvoeding geven. Ik heb daarom vanaf de tweede of derde dag gekolfd. Het kan maar het is ontzettend zwaar en je hebt heel veel doorzettingsvermogen nodig. En een heel goed kolfapparaat. Volgend kind heeft gewoon live gedronken en dat is echt veel makkelijker. Ik vind de reden omdat het zo leuk is voor papa ook heel vreemd. Wij hebben al onze kinderen snel laten wennen aan kunstvoeding. Wij wilden juist voorkomen dat hij niet meer uit een fles wou drinken of kunstvoeding zou gaan weigeren. (tja, wij zijn van mening dat kv echt geen kwaad kan) Dus manlief kon heel makkelijk ook een fles geven. Hij moest wel een week of drie wachten maar daarna heeft hij regelmatig een flesje gegeven. Helaas voor mij dan weer niet 's nachts of 's avonds want dan was het toch echt alleen BV.

Merel78

Merel78

18-08-2010 om 11:57

Ook fulltime kolven

maar zeker niet vanwege de band die papa krijgt door het geven van het flesje. Ja, hij doet het, als ik werk (4 dagen) en op andere momenten kun je het verdelen, maar de praktijk wijst uit dat ik het meestal doe als we samen thuis zijn. En dat geeft ook niet. De band met papa is er, papa is gek op zijn (baby)zoon en (peuter)dochter.

Maar, fulltime kolven kan. En hoe zwaar je het ervaart hangt van een heleboel dingen af. Ik heb dochterlief (nu 3) 7 maanden volledig bv kunnen geven door (6 maanden) volledig te kolven. daarna ben ik gaan afbouwen. zoon is nu 6 maanden en krijgt ook nog steeds bv en nu ga ik nog gewoon door omdat het allemaal goed loopt.Vooralsnog ben ik veel te blij dat ik hem nog kan voorzien van bv en zeker gezien de astma-allergie in de familie waar dochter ook last van lijkt te hebben wil ik het proberen nog zeker 3 maanden vol te houden.
Eerlijk gezegd, ik vond het geven van live bv veel zwaarder, door het gedoe met aanleggen (wat maar niet ging lukken), de pijn van de kloven, de borstontstekingen, ik werd er helemaal gaar van, ik was alleen nog maar bezig met voeden en de pijn, dus een leukere mama werd ik er niet van. Kolven kost mij overigens weinig moeite, want ik heb veel melk (dus voor 5 voedingen 4 keer kolven en 4 voedingen 3 keer kolven enz.). Plus een dubbele electrische kolf en dat is echt een must. Het doorzetten van live bv was dus voor mij veel moeilijker dan het kolven, zeker bij de 2e waar ik een positieve kolfervaring al had.

Kortom:
- live voeden heeft de voorkeur, mits dat kan en soepel verloopt.
- band opbouwen met vader kan via legio andere manieren
- kolven als live voeden niet lukt en er toch de wens is om bv te blijven geven kan, maar m.i. is een goede (dubbele) electrische kolf wel een must. Het is makkelijker als je veel productie hebt en makkelijk kolft (ik kolf thuis in de buurt van baby net zo makkelijk als zonder baby of foto in de buurt, maar niet iedereen heeft dat!)
- als live voeden niet (meteen) lukt, dan kan de hulp van een lactatiekundige heel goed helpen, ik heb er zelf zeker baat bij gehad, ook al is het live voeden uiteindeiljk twee keer niet gelukt.

groetjes, Merel

Duur kolfapparaat + gelijke verdeling moeder-vader?

De eerste periode moet de borstvoeding opgebouwd worden en dat is een delicaat proces. Als je zo vroeg meteen al gaat kolven, dan moet je heel vaak kolven (net zo vaak als de baby zou drinken) en een heel goed duur kolfapparaat gebruiken, zo'n duur "professioneel" ding dat je in het ziekenhuis kunt huren (zelfs het huren is duur). Zo'n kolfapparaat heeft nl. genoeg kracht en comfort om de borstvoeding te kunnen stimuleren. En het is een rotklus. En je mist de stimulans en het plezier van het contact met de baby. Vaak een baby de borst geven is echt veel minder moeilijk en belastend dan vaak kolven!
Ik heb noodgedwongen, vanwege een veel te vroeg geboren kind, vanaf het begin af aan moeten kolven en ik vond het ellende. O wat had ik graag gewild dat dat kolven niet nodig was geweest! En het is mij al kolvend niet gelukt om mijn productie hoog genoeg te krijgen, dus het is klooien gebleven met het heel vaak aanleggen en bijvoeden met kunstvoeding. Als ik een voldoende melkproductie had gehad, dan had dat heel veel zorgen gescheeld.Ja het was inderdaad een bijkomend voordeel dat ik al snel een langere tijd weg kon gaan en vader alleen voor het kind kon zorgen. Aan de andere kant leidde bij ons een zo radicale 50-50 verdeling, waarbij de moeder weinig "meer" te bieden heeft dan de vader, onverwacht tot geheel eigen problemen. Ik was nog zwak van de keizersnee en vader kon en deed veel dingen beter en sneller, was en is heel erg betrokken maar kwam voor mijn gevoel te vaak "tussenbeide". Het maakte mij als moeder onzeker (in combinatie met de andere toestanden die een vroeggeboorte met zich mee brengen). Verder lees je overal dat een goede hechting met één primaire verzorger (=meestal de moeder) heel belangrijk is, en dan vroeg ik me af: maar hoe zit het dan als een kind niet één maar twee primaire verzorgers heeft? Overal wordt er van uit gegaan dat de eerste maanden een baby een exclusieve band met de moeder (of vervanger) opbouwt, en dat gaat voor een belangrijk deel via de voeding.

Andere ervaring

Ik lees nu net de reactie van Merel, zij heeft dus een heel andere ervaring dan ik met kolven... zo zie je maar, het hangt heel erg van de persoonlijke situatie af. Ik heb nooit last gehad van borstkloven en -onstekingen bijv. Maar bij mij was de productie heel moeizaam en veel te laag. En dat maakt het kolven frustrerend.
En een goede lactatiekundige, daar heb ik ook heel goede ervaringen mee!

Merel78

Merel78

18-08-2010 om 12:30

Ja maf he

dat de ervaringen zo anders zijn. Ik las ook net jouw verhaal nadat ik het mijne geschreven heb. Ik vind het overigens heel erg jammer dat ik nooit 'echt' bv heb kunnen geven. Ik vind dat ook wel ergens een gemis en ik heb me ergens soms ook wel voelen 'falen' (terwijl ik echt wel het gevoel gehad heb door te zetten en er alles aan gedaan te hebben tot aan een lactatiekundige aan toe). maar mijn zoon liet gewoon constant los (en dochter had extreme voorkeurshouding, waardoor het zeker aan de ene kant erg pijn deed). en dan die voortdurende kloven en bij zoon nog 2 keer een borstontsteking brrrrrrrrr dat was niet leuk. Eerlijk gezegd had ik ook niet verwacht het de 2e keer zolang vol te houden, maar mijn werk faciliteert het kolven ook uitstekend, dus dat scheelt ook (ik kolf (op mijn werkdagen) thuis maar 2 keer, 's morgens en 's avonds en dat zijn ook wel even de momenten voor mezelf. de kinderen slapen dan overigens nog en al. dus die zien me alleen op vrijdag tot zondag kolven (1 keer). En ik realiseer me dus heel goed dat het eigenlijk valt of staat met je productie. Meerdere vriendinnen van mij hadden ook moeite met de productie, waardoor de bv al moeizaam liep en kolven dat liep al helemaal niet (met moeite 40 cc per keer, 2 borsten, terwijl ik dan 100 per borst had of zo). dus dat scheelt wel.

Merel

liora

liora

18-08-2010 om 13:09

Merel

Als je zo lang al fulltime kolft kam je echt supertrots op jezelf zijn. Ik vind dat een enorme prestatie!

Liora

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

liora

liora

18-08-2010 om 13:12

Band vader

Hou,

Nog even in topic: ik denk dat het voor de vader ook heel leuk is om de baby lekker in bad te doe en daarna lekker met olie of body lotion in te smeren. Dit even als alternatieve handeling voor het flesje. Dan doet hij ook iets wat de moeder dan niet hoeft te doen. Als de moeder moet kolven zodat de vader een flesje kan geven lijkt me dat best een gedoe.

Liora

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

De onzin van borstvoeding en immuniteit

Mensen schrijven de meest fantastische magische eigenschappen toe aan borstvoeding. Vooral op immunologisch vlak is het echt een wondermiddel. Als je dat zo leest zou je denken dat kinderen van moeders die geen borstvoeding geven ten dode opgeschreven zijn of toch minstens een heel moeilijke tijd doormaken.

Als je dan iemand in je omgeving hebt die geen borstvoeding *kan* geven en toch een zeer gezond blakend kind grootbrengt val je helemaal van je stoel. Hoe is dat mogelijk???

Lees dit eens:

http://www.slate.com/id/2138629

Citaat:

"When you ask a bunch of doctors about how breast-feeding prevents infection, they get it wrong—I know they do, because I've asked the question. Doctors tell you that colostrum (produced in the first three days or so after a baby is born) and breast milk are full of maternal antibodies. Next, doctors say that these maternal antibodies are absorbed into the infant's blood circulation and thus serve to protect infants from disease.

That's the correct description of the immunology of breast-feeding for most mammals. It's also true that human colostrum and milk are rich in maternal antibodies—colostrum is pretty much antibody soup. And babies take in these antibodies as they nurse. But human babies are never able to absorb maternal antibodies from milk or colostrum into the bloodstream, except perhaps in the minutest amounts. Maternal antibodies in milk and colostrum protect against infection—but only locally, working inside the baby's gastrointestinal tract."

Daar valt je mond van open, niet? Al die antilichamen verhalen klopt niks van?

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12850343?dopt=Abstract

Kijk nou, moedermelk blijkt alleen bescherming te bieden tegen darminfecties! (dus niet tegen waterpokken, verkoudheid, griep, etc, etc)

Die magische afstemming van het immuniteitssysteem van de moeder door het tepelcontact van Rembrand zal dan ook wel apekool zijn.

De verwarring komt wellicht doordat borstvoedingsdeskundigen in Nederland vooral borstvoedingspropagandisten zijn. Als volleerde dominees preken ze de enorme voordelen van borstvoeding. Hoger IQ, hoger gewicht (maar niet te hoog), knappere baby's, minder ziek. Het kan niet op!

Ik geloof best in voordelen van borstvoeding, maar laten we het een beetje normaal houden. Als je de verhalen zo leest moet je wel een misdadiger zijn als je je kind de fles geeft.

Word wakker, zusters!

Oude koek, maar wel gezond

Almonde,
dit wist ik al lang.
Maar wist je dat juist die darminfecties, waar bv tegen beschermt, een groot probleem zijn?
En dan in de darmen ook beschermd wordt tegen andere infecties in het algemeen? Vandaar die reclames voor die zuivelproducten die de weerstand zouden beschermen... (of die zuivelbacteriën goed de maag doorkomen is weer een ander verhaal).

Toen mijn kind twee maanden te vroeg werd geboren, werd vanuit de neonatologie intensive care (en dus niet door borstvoedingsdeskundigien maar door kinderartsen en gespecialiseerde NICU-verpleegkundigen) er enorm op aangedrongen om te kolven, juist voor het colostrum. Iedere druppel vonden ze belangrijk. En juist darmproblemen zijn dan erg gevaarlijk. En ik kan dan ook absoluut niet begrijpen dat als je kind daar ligt, met alle risico's en gevaren van dien, voor duizenden euro's per dag (die door "jullie", de andere premiebetalers worden opgebracht), dat je dan niet je uiterste best wil doen om te kolven. Veel meer kun je op dat moment ook niet voor je kind doen. En ja ik vond het vervelend en gedoe en moeilijk etc.

Er zijn trouwens veel meer voordelen van borstvoeding, maar daar ga ik nu niet op in. (Inmiddels is mijn zoontje bijna 3 en wil hij nog steeds de borst, en nee dat vind ik niet vervelend.)

Ik ben het wel met je eens dat de voorlichting over borstvoeding veel evenwichtiger, minder rooskleurig, zou meoten en dat de problemen en moeilijkheden, de zwaarte, de nadelen, veel eerlijker aan bod zouden moeten komen. Er wordt nu teveel gedaan of het allemaal alleen maar leuk is. De boodschap zou moeten zijn: "Borstvoeding is belangrijk, soms is het moeilijk en zwaar, maar het is dan heel goed om er je best voor te doen. Lukt het niet, dan is het aan te raden om met een lactatiekundige naar oplossingen te zoeken die bij de situatie en moeder en kind passen. In veel gevallen behoort een combinatie van bv en kv dan ook tot de mogelijkheden." Ik vind nl. dat je best voor belangrijke dingen je best mag doen, ook al is het niet altijd leuk en makkelijk.

Het probleem is dat de fabrikanten van kunstvoeding gigantische marketingbudgetten en geraffineerde, slinkse propaganda-activiteiten hebben en de "borstvoedingspropagandisten" niet.

Vervolg

Ik heb mijn kinderen ook BV gegeven en ik geloof best dat er vooral voordelen zijn, maar als ik dan in dit draadje iets als dit lees:

"Als je je kindje live aan de borst hebt is dit immunologisch gezien beter. Je borsten maken antistoffen tegen virussen en dit kunnen ze pas echt goed als de baby aan de borst zelf drinkt. Door het intieme contact krijgen je borsten de signalen dat er bij je kindje zelf bepaalde virussen circuleren door en maken dan actief antistoffen aan. Dit mis je gedeeltelijk als je fulltime kolft. Overigens maken je borsten dan wel de antistoffen die vrij komen als de moeder zelf een virus heeft."

Dat staat dan toch gewoon vol met onzin als ik dat Slate artikel mag geloven? Borsten die antistoffen aanmaken. Borsten die signalen krijgen dat er bij de baby virussen circuleren. Alsof Onno BV-consulent is geworden.

Wat/wie is er in vredesnaam mee gediend dat er zoveel onzin over BV wordt gedebiteerd? En dat er niemand z'n mond opentrekt. Want voor jou is het blijkbaar oude koek maar iedereen zit in dit draadje tot nu toe vooral vroom mee te knikken.

Artikel in slate

Ik vind dat wel een goed en genuanceerd artikel in Slate. Het probleem is denk ik dat er nog zo ontzettend veel onbekend is. En dan kun je denk ik inderdaad beter het zekere voor het onzekere nemen en er van uit gaan dat borstvoeding beter dan kunstvoeding is (dat staat ook in dat artikel), maar met de kanttekening dat we wat betreft veel aspecten nog niet weten hoe en wat. De vraag is dan misschien: tot hoever, of ten koste van wat kies je voor borstvoeding? Bij grote problemen (en een moeder die er een hekel aan heeft dat het kind aan de borst is, lijkt me inderdaad een groot probleem) kun je inderdaad het best relaxed en met gezond verstand een afweging maken. Een goede lactatiekundige kan daar bij helpen (die van mij wilde de borstvoeding helemaal niet koste wat kost doordrijven, maar was realistisch en keek goed naar de situatie.) Kunstvoeding is niet "duivels", maar een handig hulpmiddel en goede tweede keus bij problemen.
Overigens wordt er over kunstvoeding ook een hoop onzin beweerd.

Tirza G.

Tirza G.

18-08-2010 om 17:44

De borst als port d'entree

Voor virussen etc. is een nog wat grijs gebied, maar je veel kanten mee op kunt. Het lijkt logischer, dat de baby de immuunstoffen van de moeder krijgt omdat ze zélf natuurlijk ook gewoon met dat virus (etc) in aanraking is geweest. Verkouden ben je nooit in je eentje za'k maar zeggen. De wetenschap over borstvoeding is een héle prille en er is weinig wat je helemaal kunt doen of laten in dat onderzoek, immers, je hebt met kleine baby's te maken.
Almonde, je verwacht van mensen van de borstvoedingorganisaties een nuance die niemand die gelooft in iets aanbrengt. Informatie over kunstvoeding, bijvoorbeeld, is alléén te verkrijgen van de fabrikanten. Is dat wel genuanceerd en ongekleurd dan? Er bestaat niet of nauwelijks neutrale informatie over gezonde voeding. Ja, een klein beetje, door het VOedingscentrum. Die pretenderen onafhankelijke informatie te geven.
Als je met een Opeldealer praat is er toch ook geen geweldiger auto dan een Opel?

Tirza

Tirza G.

Tirza G.

18-08-2010 om 17:49

Dat lijkt misschien zo hennah

Maar de grap is, dat de teminologie waarmee bv is omgeven bol staat van termen als "volhouden en doorzetten". Het lijkt wellicht of alles rooskleurig wordt afgeschilderd, maar juist die ondertoon van afzien en volhouden vind ik altijd wonderlijk. Het lijkt verdorie wel verplicht sporten.
De boodschap zoals jij hem geeft, wordt ook zó door de bvorgs uitgedragen. Borstvoeding geven is in NL in elk geval iets wat moeders voor hun kind doen, het is een kindgerichte keuze. Er zijn maar weinig vrouwen die zeggen: of dat kind het leuk vindt of niet kan me niet rotten, ík wil het. De fles geven is een moedergerichte keuze, dat doen vrouwen omdat het "handig" is voor zichzelf en daar heeft de baby geen keuze in.
En of iets daadwerkelijk handig of makkelijk is, is heel persoonlijk. Ik fiets nooit (of althans: zo min mogelijk) terwijl het in mijn woonplaats echt véle malen makkelijker is. Met de auto sta je altijd vast of je kunt niet zijn waar je wezen wilt vanwege eenrichtingsverkeer ofzo. En tóch vind ik met de auto gaan makkelijker dan op de fiets. Mijn vriendin, die alles fietsend doet, snapt daar echt geen bal van.

Tirza

Rembrand

Rembrand

18-08-2010 om 19:08

Almonde.

Hier meer over het stukje immunisatie wat ik bedoel:
De immuniteitsfactor
Voeding is vaak de focus bij borstvoeding, maar er zijn ook andere redenen waarom baby’s om de borst vragen. De meeste mensen zijn zich bewust dat borstvoeding immunologische voordelen overdraagt op de baby, maar slechts enkelen begrijpen de dynamiek van dit proces.

Een normale baby wordt geboren met een onderontwikkeld immuunsysteem dat tussen twee en zes jaar neemt om behoorlijk te rijpen (Goldman, AS). Een van de minder goed begrepen functies van menselijke melk is dat het het immuunsysteem van het jonge kind supplementeert totdat het volledig ontwikkeld is. Voor de pasgeborene is colostrum dicht geconcentreerd met antistoffen en immunoglobines om de baby een zo groot mogelijke hoeveelheid te geven gelijk na de geboorte. Als de baby ouder wordt, blijft mensenmelk antistoffen doorgeven tegen al die organismen waartegen de moeder haar eigen afweer heeft ontwikkeld. Zelfs meer verbazingwekkend is dat als een baby een ziekte krijgt die de moeder niet eerder gehad heeft, hij dit organisme overbrengt door zijn speeksel op de borst, waar antistoffen ter plekke worden aangemaakt en dan teruggestuurd naar de baby via de melk om hem te helpen zich te verweren. De wetenschap komt niet eens in de buurt om dit huzarenstukje na te doen.

Baby’s die ziek zijn zullen vaak hun voedingsfrequentie opvoeren. Onderzoekers denken nu dat ze dat niet alleen maar doen voor de troost dat het brengt aan het miserabele kind, maar ook de baby’s inname van antistoffen en immuunfactoren, beschikbaar door de moederborst, te verhogen (Dettwyler, website). Baby’s lijken te “weten” wanneer ze met een virus of bacterie in aanraking zijn gekomen, en weten wanneer ze vaker borstvoeding nodig hebben om ze af te weren. Én, ze beseffen het voordat hun ouders zich realiseren dat er een ziekte onder de leden is. Er is geen bestaand systeem dat zo gevoelig en accuraat is als dit, en het staat niet onder de controle van ouders. Moeders die hun kind van de borst afwennen tijdens het eerste en zelfs tweede en derde jaar van leven valt het vaak op dat hun kind vaker ziek is dan daarvoor, of voor het eerst ziek wordt. De immunologische voordelen van menselijke melk verdwijnen niet na een bepaalde periode van tijd en kunnen niet op schema worden gezet.
Verder wil ik nog even aangeven dat ik absoluut geen voorstander ben van "rozewolkverhalen" over borstvoeding en het voeden van een baby. Het is niet altijd leuk en het is soms heel naar en verdrietig hoe en borstvoedingsperiode kan lopen. Ik doe wat ik kan om ouders/cliënten te ondersteunen. Ik luister, ik draag de juiste informatie aan, en ik adviseer. En als ze besluiten dat ze er alles aan gedaan hebben wat in hun mogelijkheden ligt en dat ze niet willen doorgaan met de borstvoeding ben ik er ook voor ze.
M.
M.

dc

dc

18-08-2010 om 20:52

Rembrand

Waar heb je deze informatie precies vandaan?

Kiki

Kiki

18-08-2010 om 21:39

Ik vind het ook een beetje vreemd

als ik google kom ik alleen dàt soort stukjes tegen op de pro-borstvoedingssite. Ik zal wel blind zijn en geen officieel wetenschappelijk onderzoek kunnen vinden.

Verder irriteert me dit soort dingen altijd een beetje. Borstvoeding is zo goed en zo puur en zo fijn om te doen en het IS beter voor een baby. Maar door dit soort verhalen die wetenschappelijk, slecht of niet gestaafd worden, het feit dat er van alles wordt bijgehaald (van jeugdcriminaliteit, hoogdbegaafdheid, het niet krijgen van kanker, geen blindheid en nu dit weer)

Op de site van borstvoeding staat ook nog eens letterlijk "Kunstvoeding wordt in verband gebracht met een lager IQ"

Daar gaan mijn haren echt recht overeind staan.

Geef vrouwen gewoon volop de gelegenheid om borstvoeding te geven, inderdaad wat Tirza zegt: zorg ervoor dat het geen straf is/wordt en laat het daar toch gewoon bij. Ga er niet allemaal idiote niet bewijsbare statements bij halen

Ze snijden in hun eigen vingers op deze manier en dat is zonde.

Tirza G.

Tirza G.

18-08-2010 om 23:17

Het is wat het is

Ik kan het ook niet veranderen Het moederlichaam is gemaakt om melk te produceren en dat van de baby is ervoor gemaakt om daarop te groeien/leven. Klaar, basta over en uit. Dat dat niet altijd kan, wil en lukt ligt heel vaak níet aan de moederborsten of aan de ontvangende baby.
Moedermelk is een lichaamseigen stof die uit bloed wordt aangemaakt. Ja, er bestaat ook kunstbloed. Ooit overwogen dat dat misschien handig zou zijn? Van/voor alles in het menselijk lichaam is er een alternatief, implantaten, protheses, kunsttranen enzovoort maar dat doet niets af aan het feit dat de natuur maar zelden tot nooit wordt verbeterd.
Dat van dat IQ is precies zoals het er staat: het wordt in verband gebracht met. De onderbouwing is niet sterk, maar borstgevoede baby's hebben in de regel (ja, ook als er wordt gecorrigeerd voor afkomst enzo) een hoger IQ. En dat is eigenlijk weer niet zo gek. Als soort moet de mens het nou eenmaal hebben van zijn hersens om te overleven en in moedermelk zitten stoffen die goed zijn voor de hersenontwikkeling.
En dat gééft allemaal niet hoor, dat IQ. Als jij boven de 120 scoort en alleen maar hoeft te kiezen wélke studie je zult gaan volgen is het helemaal niet interessant. Maar aan de andere kant van het spectrum, maar de meest kwetsbare kleine mensjes zitten, kunnen 7-11 punten meer het verschil maken tussen wel of niet zelfstandig wonen.
"Ze snijden in hun eigen vingers". Denk je? Ik spreek nooit vrouwen die zeggen: nou, dat borstvoeden, dat wordt zo gepromoot op rare vage sites dáár ga ik dus niet aan beginnen.

Tirza

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.