Home » Forum » Joehoe fladderbeestje boekendraadje

Joehoe! fladderbeestje! [boekendraadje]

77 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
wendelien
Tips voor bruggers?

Kind moet voor NL boeken lezen en samenvatten. Wie heeft tips voor de eerste wankele schreden op het literaire pad? Ik kom nog niet verder dan Kaas, De uitvreters, Het bittere kruid.
Kind is lezen wel gewend, maar tamelijk kritisch wb. verhaallijnen en spanningsgehalte. Het verhaal moet hem dus grijpen.

Anneque
Wendelien

Wat voor jeugdboeken leest/las hij graag?

Marlies
Boeken

In de brugklas al?? Joe speedboot, Passievrucht, God's Gym vinden ze denk ik wel leuk.

Marlies

IngridT
Monaldi en sorti?? en meer

daar ga ik zo even op googelen, nooit van gehoord. Enne Krin, dat van die film zal ik onthouden. maar ik vind het zo stom dat ik me dat boek helemaal niet herinner....

en over die enorme hoeveelheid..vroeger las ik altijd alles wat los en vast zat, maar sinds de kinderen is dat beduidend minder geworden. De vakantie is echt mijn inhaalslag elk jaar. (en moet erbij zeggen dat ik griezelig snel lees. 100 blz per uur lukt best. ook in het engels met kleine lettertjes)

De rest van de genoemde boeken zal ik ook eens opzoeken op bol.

Ingrid

IngridT
En rieke...

Ik heb lol. Hebben wij elkaar vorig jaar getipt of zo??

Empire falls heb ik vorige zomer op aanraden van iemand hier gekopcht en gelezen.

Die vanishing act van esmee lennox heb ik volgens mij zlef ergens gevonden & daarna hier als aanrader neergezet in een boekendraadje

Sandor Marai heb ik ook vorige zomer in het engels gelezen (volgens mij gloed)

Nou, dan vind je die 2 die je nu hebt gescoord van mijn lijstje vast ook leuk!!

Ingrid

amk
Monaldi & sorti

Ik vond Imprimatuur dus vreselijk slecht. Kon het verhaal niet vasthouden, steeds weer terug moeten bladeren. Ik heb 'm uiteindelijk wel uitgekregen. Mijn inmiddels ex wilde 'm niet eens hebben tijdens de boedelscheiding hij vond 'm nog erger blijkbaar.

Misschien toch nog maar eens herlezen. Als ik de 40 cm naast mijn bed uit heb.
groetjes,
Angela

margje van dijk
100 bladzijden per uur ?? (ingridt)

Meen je dat nou? Heb je zo'n geheugencursus gedaan of zo, dat je overal zo hard doorheen schiet?

Ik lees absoluut sloom, begrijp ik. Als ik Het Bureau lees, dan ga ik in een tempo van hooguit 30 pagina's per uur. Eat, Pray, Love had ik in 3 dagen uit maar dan zat ik wel de halve dag te lezen (ben vergeten hoeveel pagina's het was, 350 of zo). Ja, 30 pagina's per uur is denk ik mijn tempo.

(Maar ik kauw ook altijd goed op de zinnen. Ik wil alle woorden lezen en soms lees ik een zin nog even over of ik mijmer er bij weg. )

Ooit moest ik voor een examen 72 boeken gelezen hebben (NL literatuur) en ik was een week van van tevoren nog lang niet klaar. Toen heb ik een schema gemaakt waarin ik per boek slechts een paar uur de tijd had, vrijwel non-stop door. Toen heb ik denk ik onbewust zo'n techniek toegepast waarbij je in opperste concentratie langs de pagina's vliegt met je ogen. (Close reading? Eerder Shallow Reading, lijkt me). Twee uur voor het tentamen moest ik alleen Het land van herkomst nog, van E. du perron. Dat is helaas heel erg dik (ik weet niet meer hoe dik). Maar in 2 uur had ik een aardig beeld van het boek.

Vervolgens had ik mondeling tentamen van een uur, en een half uur lang ging het over dat boek van E. du Perron. Ik had een 8 voor het tentamen dus ik moet er wat van opgestoken hebben, maar o, wat een straf was dat snelle lezen.

Ik doe dus nu altijd veeeeel langer over mijn boeken en haal er dus maar een paar per vakantie. (Drie deze keer).

Ik merk ook dat ik thuis veel minder kan lezen. Het bureau deel 4 ligt op mijn nachtkastje, maar meestal haal ik nog geen 10 pagina's voordat mijn ogen dicht vallen (soms maar 2). En verder lees ik niet.

Maar ik vind dus vrijwillig 100 bladzijden per uur lezen heel erg knap ;-)

Margje

IngridT
Margje...

Ik PROBEER ook altijd om langzamer te lezen. Kan ik ook wel hoor. Maar als het echt spannend is moet ik mezelf inhouden om het tempo niet stiekem op te laten lopen. Bovendien blijf ik boeken kopen anders.

Maar als je eens snel iets MOET lezen is het wel heel handig dat je het kan. Geen cursus gedaan hoor, het is gewoon genetisch bepaald. En ik lees ook niet echt diagonaal of zo, maar wel elke letter die er staat.

Oudste zoon heeft het geerfd. Die heeft toen ie 9 of 10 was of zo bij een of andere leestoets zelfs zijn juf verslagen. En hij worstelt zich nu op zijn 11e geheel zelfstandig door pillen van 1100 bladzijden heen (en die leest ie dus ook in een paar weken uit zo'n boek, terwijl ie alleen 's avonds in bed leest)

Ingrid

mem
Re sancy

ik heb deel 1 en 2 gelezen en ben in deel 3 blijven steken. Deel 1 vond ik toch de beste.
Gelezen deze vacantie oa Het lot van de familie Meijer ( Charles Lewinsky), een familieroman/geschiedenis van een joodse familie in Zwitserland.
Het orakel en de maan ( Frederic Lenoir), 16 de eeuw boerenzoon gaat op reis en dan volgen er vele avonturen waarbij hij te maken krijgt met filsofische en religieuze vraagstukken.
De dochter van de alchemist, weet zo gauw de schrijver niet meer en in welke tijd precies het speelde. Is meer een relatieroman in een geschiedenissetting, beetje een snack tussendoor.
Het rozeneiland( sanne Terlouw), geschiedenis over een familie joden vanaf dat ze verdreven werden uit Spanje.
Verder nog een aantal rip-offs van de Da Vincie Code, die dus best te lezen zijn voor korte tijd maar waarvan niets blijft hangen( steen der wijzen, pegasus connectie , de zevende eenhoorn)

Rieke
Dit forum is ideaal

Voor de boekentips is dit geweldig, inderdaad ook boeken van hier gehaald voor de vakantie.
Verder heb ik een zeer belezen schoonmoeder die me op de hoogte houd van alles wat leuk en goed is.
En een boekenclubje starten is ook goed voor de auteurs die je normaal gesproken niet zo snel leest ( ik tenminste ) zoals Kees van Beijnum; Bernlef; Gerbrand Bakker, Jeroen Brouwers, Rosita Steenbeek.
Maar de dikke pillen haal ik toch van hier de laatste tijd. Vroeger las ik ook alles wat los en vast zat, op mijn 17e al de boeken van Simone de Beauvaire gelezen, nu lees ik ze toch heel anders als 40+.
En het blijft de beste hobby die je kunt hebben. Ik stimuleer mijn kinderen ook zeer tot lezen voor zover dat kan. Mijn 1 jarige heeft een bakje met boekjes naast haar ledikant staan en roept bij het wakker worden al gebiedend; die die die. Mooi toch.

amk
Idd rieke

hier een bijna (nog een weekje) 3 jarige, die heel goed de eerste pagina van Liselotje kan lezen.
Daar deed ze opa en oma toch mooi versteld van staan. Beiden zijn leraar geweest.
Ze gaat slapen met de boekjes in haar bed. Ze beginnen allemaal met dezelfde zin en als je al bijna een jaar elke avond minimaal 2 boekjes voorgelezen krijgt ken je die eerste pagina natuurlijk wel haha.

Hier gaat er geen verjaardag voorbij zonder minimaal 1 boek. En meestal wel meer omdat meer mensen dat vinden.
Het gebeurt regelmatig dat ze even tv mag kijken maar dat ik die dan maar uit zet omdat ze een boekje aan het lezen is. Vind ik ook een goed teken.

groet,
Angela

Lynna
Wendelien

Wat is precies de opdracht? Joe Speedboot en Gods Gym die eerder al genoemd werden zijn geweldige boeken voor havo 4 maar echt nog niks voor bruggers.

Mag hij alleen nederlands oorspronkelijk lezen? Of ook vertaald? Het mogen toch wel jeugdboeken zijn?

Als je me precies vertelt wat de opdracht is, maak ik maandag op mijn werk (mediatheek middelbare school) een mooi lijstje voor je.

Faith
Bieb

Wendelien, als ik jou was, en het mag van school, ga je in de C-kast in de bieb op zoek naar een lekker boek vooor je kind! Krijg je er gratis goed en deskundig (hoop ik) advies bij. En anders het aanbod van lynna, of dat van mij voor een lijstje. Maar dan moet je wel vertellen wat je kind leuk vind/ leest. Groeten Faith

Anne
Literatuurlijst, voor wendelien

Literatuurlijs is ideaal om te beginnen met boeken zoals inderdaad het eerder genoemde Joe Speedboot. Maar ook de boeken van Simone van der Vlugt zijn een prima start. Op dit moment lees ik met mijn (pre) eindexamenklassen "Het recht op terugkeer" van Leon de Winter. 'Montijn' van Dirk Ayelt Kooyman is een prima instapper voor jongens die niet zo van lezen houden. Maar ook boeken als "Een dag in de stad Damsko" van Hassan Bahara, zijn prima binnenkomers. Tip: www.leesmij.nu, met filmpjes over boeken voor de lijst Nederlands.

Groet,
Anne (juf Nederlands).

Lynna
Anne

Je wilt het boek Het recht op terugkeer toch niet aanraden aan een brugklasser???????? Die zal daar werkelijk helemaal niks van snappen. Joe Speedboot is ook veel te taai voor zo'n kind. Montijn staat bij mij ook in de volwassenenkast.

Simone van der Vlugt is prima voor brugklassers, haar jeugdboeken dan.

wendelien
Graag lynna & faith!

In mijn enthousiasme dacht ik dat hij al aan de literatuur "mag", maar daar gaat het nog niet om. Er moet gelezen worden op het eigen niveau. Hij leest al ruim een jaar uit de C-kast, maar misschien kan het voor een samenvatopdracht helemaal geen kwaad als hij een boek opnieuw leest. Evert Hartman of idd Simone vd Vlugt zijn kandidaten, want hij houdt van spannend en "het" moet kloppen. (Aan Bordewijk is hij duidelijk nog niet toe, haha.) Ik denk wel dat het beter is het bij Nederlandse schrijvers te houden. Lijsten en tips zijn meer dan welkom

Tihama
Spannend

Ik ben momenteel wat tweedehands SF aan het kopen. Altijd handig om een voorraadje te hebben.
Nu heb ik ook Eindspel en Pion besteld van Felix Thijssen. Ik heb die zelf als tiener gelezen en ik ken de verhalen nóg. Geweldig spannend en steengoede plot.

Hier een link: http://www.geocities.com/felixthijssen/pion.html

Het is SF die op aarde afspeelt. Misschien leuk voor je zoon.

Tihama

Sancy
Net aangeschaft

vanwege de recensies hier: Eat, Pray, Love

Olief
Sancy

Heeeel veel leesplezier!
In het engels dus? Laat even weten wat je ervan vond!! (of zelfs per deel ;-))
groetjes, Olief

Sancy
Ja olief

in het engels, want mijn uitgangspunt is: als het oorspronkelijk in het engels is geschreven, dan lees ik het ook in het engels.
en ik had het al vaak genoemd, maar ik doe het gwoon nog een keer: mijn favoriete boeken zijn "a prayer for Owen Meany" (Bidden wij voor Owen Meany) van John Irving en Lif of Pi (het leven van Pi) van euh... hoe heet hij ook weer... Yann Martel :-)

Sancy
Vreselijk!

Wat een herkenbaar boek. Na 3 hoofdstukken had ik al 10 keer ijverig zitten knikken omdat er iets verwoord werd dat ik wel zo ervaarde, maar nog nooit zo onder woorden had kunnen brengen. Na pagina 20 heb ik allerlei mensen gesmst dat ze het boek NU moeten aanschaffen. Ik heb al 9 quotes die ik zó op mijn hyves of msn kan neerknallen en heb allerlei passages gemarkeerd die ik wil voorlezen aan Sancyman. Zucht.
Nu weer verder!

margje van dijk
Ha!

Sancy, ik zit helemaal te grijnzen ;-)
Dat had ik nou ook (en ik ben niet eens gescheiden).
Margje
PS Buurman heeft het net weer teruggebracht hier, die vond het ook geweldig. En dat alles voor inderdaad 7,50 (al is het meer dan Wendelien, toch wel ERG weinig ;-)

Olief
Dubbele ha!

Is ze niet heerlijk in haar schrijven? Ben blij dat je 't in het engels leest, anders gaat die humor toch echt verloren!
Lees ze!

wendelien
Jeugdliteratuur en mannen die vrouwen lezen

Wat verstaan jullie onder jeugdliteratuur? Wat zou daar wel onder vallen en wat niet? Is het een aparte categorie? Schrijft bijv. Simone v.d. Vlugt wel "jeugdliteraire werken" en Carry Slee niet?

En Margje: wat grappig dat je buurman zo enthousiast is. Zijn er nog meer mannelijke lezers? Ik vrees dat ik mijn echtgenoot niet zover krijg... Die is na Rosita Steenbeek voorlopig weer genezen van vrouwelijke auteurs, helaas. Herkennen jullie dat?

margje van dijk
Mannen

Wendelien, mijn buurman heeft het dus gelezen, maar mijn man niet hoor! Die krijg ik denk ik ook niet zo ver.

Ik had het buurman aangeraden, waar mijn man bij was, en mijn man vroeg zich hardop af waarom ik het wel aan buurman gaf, en hem niet getipt had. Maar dat is nou eenmaal gewoon zo. Sommige mannen lezen wel vrouwenboeken en andere niet. Ik kan het ook niet helpen.

(Buurman is trouwens nog een OO-er van een heeeeeeeel oud uur, maar dat terzijde).

Margje

Anne
Lynna (over literatuurlijst)

Lynna: ik had het over mijn (pre) eindexamenklassen, dus 4 en 5 havo.

Mooiste boek voor brugklassers en andere mensen: "Hoe ik nu leef" van Meg Rosoff.

Mickey
Simone van der vlugt

Mijn dochter van 13 heeft (net als ik trouwens, het was knokken wie het boek nu weer mocht :-)) net 'Blauw water' uitgelezen van Simone van der Vlugt. Ze vond het erg spannend en goed geschreven.

janeausten
Mij lukt het niet eat pray love

meerdere keren begonnen maar het lukt niet, ik kom er niet doorheen....en dat terwijl het notabene door een vriend is aangeraden. Maar ik heb dat wel vaker dat ik vrouwenboeken niet verteerd krijg.....zijn dus niet alleen mannen die geen vrouwenboeken lezen.

Olief
Maar

probeer je het in het engels of in het nederlands te lezen?

Maylise
Boeken

Ik lees meestal meerdere boeken tegelijk. Op dit moment lees ik een fantasy boek, The darkness that comes before van R Scott Bakker. Tot nog toe vrij interessant. Daarnaast ben ik eindelijk begonnen in Anna Karenina van Tolstoj. Ligt hier al jaren te wachten in de categorie klassiekers die ik eindelijk moet lezen.
Verder heb ik net March van Geraldine Brooks gelezen, wat ik een erg goed boek vond. Het speelt zich af tijdens de amerikaanse burgeroorlog. En ik heb net de biografie van June Carter geschreven door haar zoon John Carter Cash gelezen. Ook interessant.

Maylise

Pagina's

Onderwerp gesloten

Leerachterstand wegwerken, hoe doe je dat?!

Lees hier of je kind een achterstand heeft en wat je kunt doen.