Huis, Tuin en Keuken
IngridT
13-11-2008 om 14:51
Wat te doen met schorseneren?
Ik was vanmorgenin een dolle bui bij de groenteboer en heb schorseneren meegenomen. Nog nooit gegeten.
Ik weet dat het schillen een drama schijnt te zijn, maar so what!
Ik ga natuurlijk even webcheffen..maar hebben jullie nog leuke schorseneer-tips?
Ingrid
Yta Chalne
13-11-2008 om 17:10
Schillen
Schillen gaat het beste onder water. Je kunt ze opdienen als asperges (boter, ei), ze worden niet voor niets 'asperges van de armen' genoemd. Ik had van de week de lichte soort, die het lekkerst schijnt te zijn, en mijn collega die langskwam stond er zo bij te kwijlen dat ik ze maar heb weggegeven. Er bestaan echte fans, dus!
Silone
13-11-2008 om 18:29
Yep! zoals yta
Idd schillen in de gootsteen vol met water en bereiden als asperges. Alles wat je met asperges lekker vindt, lukt ook met schorseneren. Maar dan wel zoals witte asperges, volgens mij zijn ze niet te roerbakken zoals groene.
Succes! (ik kan me je laatste exotische groente-impulsaankoop nog herinneren)
Tirza G.
14-11-2008 om 00:02
Weet je hoe ze die noemen?
Nu waarschijnlijk inmiddels wel, als je ze hebt gegeten Die krengen worden keukenmeidenverdriet genoemd. En als je ze ooit hebt schoongemaakt, weet je waarom Koken in melk, blijven ze mooi wit.
Tirza
Laurien Witteman
14-11-2008 om 07:58
Koken in de schil
Ingrid,
Ik hou erg van schorseneren en krijg ze regelmatig uit de tuin van de buurman. Daardoor heb ik er flink mee kunnen experimenteren. Zo heb ik uitgevonden dat je je het keukenmeidenverdriet kan besparen door ze in stukjes van zo'n 10 cm te snijden en met schil en al 5 á 10 minuten in kokend water te koken. (Wel eerst het grove vuil afspoelen) Daarna pel je ze makkelijk met de hand onder de stromende kraan. Vervolgens maak je ze af zoals je zelf wil. Ik doe ze in de oven met een laagje bechamelsaus en wat verse parmezaan erover.
Succes,
Laurien
IngridT
14-11-2008 om 11:06
Okee.
Ik had op internet ook al iets gevonden over in de schil koken. maar ze zien er erg modderig uit, dus dan idd maar heel goed wassen eerst. Iets in de oven lijkt me wel lekker & gemakkelijk. Morgen gaat het gebeuren...ik hou jullie op de hoogte
Ingrid (moet ik er natuurlijk wel eentje schillen zinder te koken, anders weet ik niet wat ik mis...)
Dirkje
15-11-2008 om 20:47
Hmmm
dat vind ik lekker schorseneren. Mijn moeder maakte ze vroeger regelmatig. Inderdaad dik schillen, net als aspergers en koken in melk. Dan een sausje maken van het kooknat. Klontje boter, wat bloem, met het kooknat een gladde saus maken, daar geraspte kaas en stukjes ham erdoor, in de oven, klaar. Heerlijk.
groet,
Dirkje
mijk
16-11-2008 om 17:45
Ze zitten komende week in mijn groentepakket.
dus ik ben helemaal blij met dit draadje
mijk
IngridT
16-11-2008 om 22:09
Nou, ze waren heerlijk!
zelfs de kinderen hebben gesmuld, echt waar!
had ze 5 a 10 min gekookt, toen geschild & met bechamelsaus & wat geraspte kaar in de oven gemikt. jammiejammiejammie. Een soort kruising tussen bloemkool en asperges (nou ja, ik hou helemaal niet van bloemkool, maar toxh was het heerlijk)
Het schoonmaken was trouwens een but-klus. Eerst alle modder erafgeweekt in een emmer water & geschrobd (wat een zooi! De kinderen en ega stonden vol walging te kijken 'gaan we dat eten?')
Toen de schoongeschrobde maar ongeschilde (heel donkerbruine) wortels in mootjes van een cm of 10 gehakt & gekookt. Dochter van 7 kwam net terug van vriendinnetje en informeerde na een blik in de pan met een bezorgde frons 'of we vanavond haardhout aten'. Ik deed het bijna in mijn broek van het lachen, maar kon niet ontkennen dat het daar erg op leek....
Toen de even gekookte wortels met de dunschiller bewerkt. dat ging prima met de dikke. iets minder met de dunne (gelukkig maar een paar).
Nou ja, de rest heb ik verteld.
Ze zijn zeker voor herhaling vatbaar (als je eens tijd over hebt. Hahahaha)