Home » Forum » Bed uitgaans tijden adopteren moeilijk hoor

Bed- uitgaans tijden adopteren? moeilijk hoor

White noise helpt je baby slapen!

Lees in dit artikel hoe het werkt én hoe je ermee aan de slag kunt.

 

16 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
sumiya
Bed- uitgaans tijden adopteren? moeilijk hoor

Ik heb op het moment nogal conflicten met m'n 2 tienerzonen (14 en 15) over tijden. We wonen in Spanje en alles is hier gewoon ontzettend laat! Zo willen wij ze uiterlijk om 11 uur in bed hebben (is geloof ik al laat voor NL standaarden). Als ze met vrienden afspreken willen we ze uiterlijk om 12 uur thuis hebben. Als ze bij iemand thuis zijn met een groep, hebben we graag dat er een volwassene in de buurt is om een oogje in het zeil te houden. Het is al een paar keer voorgekomen dat ze met z'n 15-en in een huis zijn, zonder ook maar iemand, allemaal kids van 13-16 en dan komen natuurlijk de flessen tevoorschijn. Enfin, allemaal dingen die hier normaal zijn (zo ging mijn 10-jarige afgelopen weekend naar haar 1e slaapfeestje en ze hadden dus gewoon de hele nacht níet geslapen, alleen van 8 tot 11 uur s'ochtends. Vind ik belachelijk, de volgende 2 dagen was ze kapot!

Maar de vraag is dus. Hoe gaat jullie daar mee om en dan heb ik vooral over tieners, want ik moet zeggen dat ik toen ze kleiner waren nooit problemen had, ze hielden zich gewoon aan onze regels, maar ja, nu beginnen ze onze regels natuurlijk "belachelijk" te vinden. 1 van mijn zoons presteerde het zelfs om ons huis gisterenavond een "gevangenis" te noemen omdat we zeiden dat 11 uur een mooie tijd was voor door de week en dat hij minstens 8 uur moet slapen!

Ben benieuwd of nog meer mensen "cultuur-conflicten" hebben!

Sumiya

sumiya
Liselotte

Ja, ik weet dat het in veel meer landen speelt. Het probleem is dat zolang ze klein zijn (dat was dus de laatste keer voorlopig dat mijn jongste van 10 naar een slaapfeestje gaat)je het makkelijker onder controle hebt maar eenmaal tieners krijg je het probleem dat je kinderen er graag "bij horen", het échte tienergedoe, en dat ze het vervelend vinden dat hun ouders "anders" zijn.

Moeilijk om te weten waar de grens te trekken.

Sumiya

Terpi
Ik dacht dat in canada alles beter was

Hoe komt het dan toch dat de canadezen geen grip op hun kinderen kunnen houden?! En dat ze hun kinderen niet op tijd in bed krijgen? Is dat omdat de huwelijken zo slecht zijn dat die kinderen nodig zijn als bliksemafleiders?

ontopic: Ik geloof dat ik in de situatie van sumiya de middenweg zou zoeken. Ik zou wellicht wel een beetje schuiven met de tijden, tegelijk zou zonder toezicht ergens hangen en alcohol drinken voor mijn kinderen geen optie zijn. Heel jammer voor hen, daarin is geen onderhandeling mogelijk alcohol en jonge pubers is geen match!
Groet Terpi

Mariel81
Oplossing van mijn ouders

Hoi Sumiya,

Ik ben in Brazilie (gedeeltelijk) opgegroeid, kind van Ned ouders. Mijn ouders vonden door de week dat we thuis moesten zijn, huiswerk maken, af en toe bij een ander maar niet later dan half elf naar bed. In het weekend mochten we alles, zolang ze maar wisten waar en met wie. Ik ging dan dus wel af en toe tot zes uur uit maar omdat schoolwerk gedaan was en ik door de week genoeg sliep was dat geen probleem.

Overigens zeggen tieners overal ter wereld dat het bij x wel mag en dat de eigen ouders gemeen zijn. Niets van aantrekken!

Mariel

mirreke
Latere bedtijden hier ook al een beetje

En met hier bedoel ik vlak over de grens in Duitsland. Ook hier gaan kleine kinderen soms op vreemde tijden naar bed. Speeltijden zijn regelmatig tot half zeven en dan moet er daarna nog gegeten worden. Gek genoeg begint de school heel vroeg, en moeten ook jonge kinderen soms al heel vroeg met de bus. Mijn conclusie is dan ook dat er door kleintjes soms maar kort wordt geslapen.
Toch lijkt dit nog niet op verhalen uit Spanje en Canada (grappig, van Canada had ik het ook niet verwacht).
Maar Terpi, misschien moet je het eens omdraaien: de vroege bedtijden voor kleine kinderen zijn heel erg Nederlands, en vrij uitzonderlijk. Ik ben er blij mee, mijn kinderen zijn uitgerust en wij hebben 's avonds de tijd aan onszelf. Maar ik realiseer me heel goed dat dit lang niet overal hetzelfde is (hier in Duitsland wonen ook veel mensen die oorspronkelijk uit Rusland, Polen, Kroatie komen, en die hanteren ook heel andere kinderbedtijden). Om dat nou allemaal af te doen als mensen die hun kinderen niet op tijd in bed kunnen krijgen vind ik wat kort door de bocht, nogal kort door de bocht. Het is een andere cultuur.
Nogmaals, het is heel Nederlands, en ik vermoed dat anderen er heel anders naar kijken.

Jerseygirl
Canada

Nou woon ik toch al heel wat jaartjes in canada en ik herken dat dus niet. Althans niet in deze mate!! Tuurlijk zijn er altijd ouders die het niet voor elkaar krijgen om hun kroost op tijd naar bed te doen maar is dat niet overal?? De gezinnen die wij hier om ons heen hebben zijn echt wel verantwoordelijk.
Ik vind het ook wel bijzonder om zo'n groot land zomaar even in zijn totaal over 1 kam te scheren!

Lusitaantje
Zelf op tijd willen slapen

In Portugal gaan de kinderen net als in Spanje ook veel later naar bed. Dat weten onze kinderen en eigenlijk vinden ze de bedtijden van sommige klasgenoten ronduit ongezond. Om 23h00 naar bed als je 9 bent kan niet goed zijn, zeggen ze zelf. Ik heb dan ook het geluk dat mijn oudste zelf vraagt of ze vroeg naar bed mag, want dan is ze de volgende dag minder moe. Ik hoop dat dat nog even zo blijft. De jongst vindt het ook geen probleem om op tijd te slapen. Dus meestal liggen beiden er rond 20h00 in.

Tja, en ze weten dat ze in wel meer opzichten ouders hebben die anders zijn dan die van hun klasgenootjes, dus voorlopig hebben ze zich daarbij neergelegd ("iedereen heeft play-station en wij dus niet..."). Ik ben bang dat dat in de puberteit wel anders gaat worden, maar voorlopig houden we ons nog wel aan de Nederlandse gewoonte om redelijk op tijd te gaan slapen.

Aan de andere kant is ´s avonds meegaan op visite in het weekend ook geen probleem. Beetje flexibel zijn is wel nodig, omdat we anders nergens meer heen kunnen. Dan moeten ze wel weer een beetje bijkomen, maar dat gaat best goed.

Sumiya, hoor jij ook wel eens van Spaanse ouders dat het toch best fijn is als je als ouders ook nog een beetje avond voor jezelf hebt? Dat hebben Portugese ouders met die late bedtijden namelijk nauwelijks en als ze dan horen dat wij vanaf een uurtje of acht de tijd aan onszelf hebben, lijkt ze dat wel heerlijk.

Lusitaanje

sumiya
Lusitaanje

Avonden voor onszelf dat hoort hier tot het verleden, mijn 3 tieners (17, 15 en 14) gaan door de week rond 10.30 naar boven, soms later als ze moeten studeren (ze zijn pas rond 17.30 thuis van school en als ze dan nog moeten trainen en in examens zijn, moeten ze echt s'avonds studeren anders redden ze het niet) en dan lig ik al lang op bed. Mijn dochter van bijna 11 gaat zo rond 10 uur naar boven. Ja, dus toch al een beetje spaanse tijden, al wordt het hier bij de meeste mensen nog veel later.
Mijn probleem is dus echt met de uitgaanstijden van de tieners die rustig op d'r 15 tot 3 uur uitgaan.
De oplossing van Mariel klinkt me ook niet lekker in de oren, vooral omdat er hier door de week zowiezo geen tijd is om af te spreken, veel huiswerk en lange schooldagen, maar het probleem speelt dus alleen in het weekend.
Vroeger toen al het grut wat jonger was kon ik ze inderdaad beter in het gareel houden, niet dat dat nu een probleem is, maar het veroorzaakt wel conflicten die ik nooit gehad heb!

Sumiya

Lusitaantje
Sumiya

Hm, dan staat me waarschijnlijk nog heel wat te wachten: de mijne zijn pas 7 en 9. Ik vraag me af hoe lang wij het gaan volhouden met de Nederlandse bedtijden.

Voorlopig lukt het nog wel even. Maar dan begint de taxi-tijd, ben ik bang. Paps en mams als weekend taxi bij het uitgaan met vrienden en vriendinnen. Ik ga nog maar snel even genieten van deze overzichtelijke jaren.

Lusitaantje

Chiquita
Kwestie van loslaten

ik ben in \Spanje komen wonen toen zoon 15 was en dochter net 13. Zoon van 15 werd al snel 16, scooter en dus ging in het weekend uit, door de week hooguit naar en/of met vrienden, buiten hangen, want dat kan en mag hier vanwege 't mooie weer 9 maanden per jaar.
Toen hij rond 18 was, bleef hij langer weg, wel was de afspraak dat als hij hele nacht wegbleef, met vrienden, soms een hele groep in één huis, zonder volwassenen, hij even een sms-je stuurde, zodat wij wisten waar hij was. Ook bleef hij nogal eens bij een goede vriend slapen, diens moeder vond 't beter dan dat hij nog eens naar huis ging.
Dochter, nu net 17 gaat elke zaterdagavond uit; blijft ze in het dorp dan is ze rond 2 uur thuis. Gaan ze echt weg (disco dorp verder op) dan is 5 uur uiterste tijd en ga ik ze halen óf ze wordt thuisgebracht door één van de vrienden, die niet alcohol drinkt (zo wel, dan belt ze mij op om haar alsnog te halen).
Misschien vind je mij te los; 't is wennen, maar de tijden liggen nu eenmaal anders in Spanje en zolang mijn kids 's morgens op tijd langs hun bed staan om aan de dagtaak te beginnen, mogen ze van mij (nou ja, als dochter nu in het weekend tot 5 uur weg is, mag ze wel uitslapen hoor! ;-)

sumiya
Tja chiquita

We wonen hier al bijna 7 jaar maar er zijn bepaalde dingen die hier niet mogen. Géén straathangen, is hier ook heél normaal maar heb ik een hekel aan en ook geen belachelijk late tijden.
Mijn dochter is ook 17, wonen in flinke stad en ik vind het nergens voor nodig dat ze tot 5 uur uitgaat als ze naar bars/discoteken gaan waar ook veel oudere komen, en bovendien ga ik er níet om 5 uur uit om haar te halen, ik peins er niet over! Scooters komen er hier ook niet in en ook niet achterop, al 2 vrindinnen hebben ongelukken gehad, ze mogen met de metro maar jammergenoeg stopt die om 10 uur.

Ik zeg altijd maar dat ze met 18 mogen doen waar ze zin in hebben, maar zolang ze thuiswonen moeten ze rekening met ons houden, mijn dochter heeft hier geen enkel probleem mee, zoons iets moeiljker maar die zijn ook jonger. Zo mogen ze van ons ook absoluut niets drinken buiten de deur, mag pas met 18 dus aan die wet hebben ze zich maar te houden, die wetten zijn er niet voor niks!

Dochter van 17 drinkt thuis wel eens wijntje mee of biertje, de jongere mogen dat nog niet, tot 16 pas.

Maar ja, het blijft moeilijk dat touwtrekken.

Sumiya

Chiquita
Tja sumiya

je klinkt heel stellig in wat je niet wilt wat je kids doen. Ik denk dat je pubers, en misschien je zonen straks toch die grenzen gaan zoeken. Ik zie hier ook de spaanse vrienden en vriendinnen van mijn dochter binnenkomen, die 'niets' mogen. En raad eens: ze drinken, ze blowen, ze roken, ze 'hangen' buiten .. en ze liegen tegen de ouders. 't Ging zelfs op een moment zó ver dat er aan ons gevraagd werd als wij door ouders gebeld werden wij wilden vertellen .. (vul maar in). nee dus, dat is hún probleem, van kids en hun ouders. Dan maar liever op mijn manier.
En ik wil niet zeggen dat jouw kids dat gaan doen hoor! begrijp me wel, maar ik vind de cultuur van spaanse kinderen idd. 'niets vertellen tegen de ouders dan kunnen ze ook geen nee zeggen' (al geleerd met gastkinderen uit zuid-amerika)

Primavera
Benieuwd

Ik ben benieuwd wat me nog te wachten staat. Oudste is pas 11, dus ik het duurt nog even. Althans dat is mijn illusie.
Tot nu toe zijn we aardig meegegaan met Italiaanse bedtijden voor jonge kinderen ,terwijl voor de wat oudere kinderen het erg van af hangt of ze de volgende dag school hebben of niet. Volgende dag school betekent om 21.00 uur naar bed en wie nog niet moe is mag lezen.
Van wat ik gezien heb is het hier in Italië ook seizoensafhankelijk. 's Zomers hangt jeugd meer op straat dat 's winters.
Mijn eigen ervaringen hier (vanaf 19 jaar) waren dat het met drugs en drank eigenlijk wel mee viel en veel afhangt van in welke groep je verkeert. Ook vond ik dat mijn Nederlandse vrienden toen een stuk meer dronken en roken dan mijn Italiaanse vrienden.
Groeten Primavera

sumiya
Hoi chiquita

Sorry, drukke weken en geen tijd om voor m'n plezier te computeren!
Ik moet eerlijk zeggen dat ik toch echt het tegenovergestelde van wat jij zegt rond me heen zie. Juist de jongeren die totaal geen toezicht hebben krijgen problemen met drank en drugs. Ik ken een paar gevallen waar de kinderen niets mogen en die doen dan ook gewoon niets, maar die van mij hebben hun grenzen maar zijn best veel weg vindt ik (vindt mijn dochter van 17 ook waar ik het nog even aan gevraagd heb, ook zij bevestigd dat juist haar vrienden die erg vrij zijn vaak drinken enzo én heel laat uitgaan.
Ook praten we enorm veel met onze kinderen dus wat dat betrefd zit het wel goed, ze zijn heel open, maar het ging mij er meer om dat ik het moeijlijk vind onze normen en waarden met die van veel mensen hier te verenigen. Ik bedoel, zou jij een groep van 20 jongeren van 13 to 15 jaar alleen thuis laten een avond, met de drankkast voor het grijpen en open? Ik niet dus, ik blijf op z'n minst boven en kom zo nu en dan eens kijken "of ze niets nodig hebben". Doordat ik zie hoe de meeste ouders hier hun jongeren laten uitgaan, hebben we één vaste regel, níemand blijft ergens anders slapen als het niet écht nodig is door een reis ofzo, ik haal ze liever zelf midden in de nacht op dan dat ik niet weet of ze om 6 uur nog op straat rondlopen.
Ik ben er zeker van dat het allemaal wel goedkomt hier, mijn ouderen kinderen zijn tenminste erg leuke, sociale kinderen voor wie hun studies ook erg belangrijk zijn, wat ik over veel hier nieet kan zeggen!
Sumiya

Chiquita
Hoi sumiya

ik denk dat jij en ik de goede dingen van het nederlandse én het spaanse kunnen combineren: praten met de kinderen! Veel van wat je schrijft zie ik ook: daar waar ouders weinig/niets geven om de kinderen, die doen van alles wat niet mag/kan. Ik ben ook steeds blij dat ik die open communicatie met mijn kinderen heb.
Zelf zou ik idd niet gauw zoveel jongeren alleen in mijn huis laten. Wel hebben we hier op de campo eens ooit een feest laten organiseren (op ca. 150 meter van ons huis af) door zoon en z'n vrienden, compleet met muziek, licht, drank en entree. Ipv dat er zo'n 100 man kwamen, waren er 250-300 jongeren! Slechts één kleine akkevietje die beslecht werd door een stevige spaanse jongedame met een stuk hout in haar hand.

Je eigen normen en waarden aanhouden en/of verenigen met die van de spaanse vrienden: 't blijft wikken en wegen; iets waar wij absoluut niet mee kunnen leven gebeurt ook hier niet en dat weet mijn dochter van 17 ook. Over andere zaken kunnen we praten (als vrienden bijv. pas rond half 1 weg gaan ergens naar toe, tja dan is 't voor mij onzin om haar bijv. om 2 uur al weer op te halen, zeker 's zomers).

Mag ik vragen waar jij ergens woont in Spanje? je kunt mij evt. privé mailen (kan me voorstellen dat je dit niet op het forum wil zetten) op
chiquita.jansen@gmail.com
groetjes,

Chiquita
Oh ja sumiya

als je privé naar mijn e-mail reageert, laat dan even hier een berichtje achter.
Ik kijk deze mail niet altijd even consequent na.

Onderwerp gesloten

Begrijpend lezen: zo wordt het weer leuk

Lees hier tips voor thuis om je kind erbij te helpen.