Check onze 10 slimme tips om geld te besparen op je volgende gezinsvakantie
Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

Cecile

Cecile

13-11-2014 om 15:21

14 jaar en koffie

Dochter van 14 vindt koffie (de varianten Café au lait e.d., gelukkig geen suiker) heerlijk.
Ze drinkt het nu een paar keer per week (weekend + 1 of 2 x door de week).

1 koffie per dag.

Ook niet 's avonds ivm slapen.

Ik vraag mij af: laten jullie je kinderen op die leeftijd koffie drinken (of vanaf welke leeftijd)?

En hebben jullie nog een beperking, dus max. X per week/per dag?

NB Ik drink zelf geen koffie, dus heb er weinig gevoel bij wat oké is en wat niet voor kinderen van 14.

Nien

Nien

13-11-2014 om 15:28

14 jarige hier hoeft het niet

Dus ik weet niet wat ik zou doen. Krijgt wel zo nu en dan cola. Zit ook caffeine in en ook nog suiker.

Barvaux

Barvaux

13-11-2014 om 15:32

voedingscentrum

Het voedingscentrum (ja ik weet dat dat niet populair is hier) komt met 1 caffeïnerijk drankje max per dag tussen 13-18 jaar: http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/koffie.aspx

Thursday Next

Thursday Next

13-11-2014 om 15:34

van mij zou het mogen

niet 's avonds inderdaad, maar overdag en max 1 a 2 koppen per dag. Maar de 12-jarige hier hoeft het nog niet.

Evanlyn

Evanlyn

13-11-2014 om 15:36

12 jaar

Hier een twaalfjarige die 's ochtends graag een kop "koffie" drinkt. Het is eigenlijk vooral warme melk met suiker en een stuk of 30 korrels oploskoffie. Dus of je dat nou caffeïnerijk kan noemen...Het lijkt me beter dan cola, in elk geval. Dat krijgt hij nooit, behalve op feestjes.

De rest van de dag drinkt hij water.

Nur

Nur

13-11-2014 om 15:43

Mijn 13 jarige zoon drinkt al sinds twee jaar elke dag koffie. Hij drinkt 1 of 2 koppen per dag. Wel inderdaad met melk. Mijn zoon van 17 vindt koffie nog niet lekker. Ik zie het bezwaar tegen koffie niet zo tenzij het om enorme hoeveelheden per dag zou gaan.

Puck

Puck

13-11-2014 om 15:44

met mate

Wanneer een kind met mate drankjes drinkt, of dat nu cola, koffie, ijsthee of iets anders drinkt dan heb ik daar geen moeite mee, zeker niet als ze 14 zijn.

Marie

Marie

13-11-2014 om 15:52

hoe oud was je zelf?

Hoe oud was je zelf toen je begon met koffiedrinken?
Bij ons in de familie werd je "vroegah" als "groot" beschouwd als je twaalf werd en daar hoorden bepaalde "priveleges/gewoontes" bij zoals niet meer hardop gebedje opzeggen voor en na het eten, Shandy en koffie drinken.
Dus ikzelf, broer en meerdere neven en nichten drinken vanaf die tijd koffie. Eerst met veeel melk en suiker en later meer naar eigen smaak natuurlijk.
Kan niet zeggen dat ik daar zoveel minder van geworden ben.
Trouwens onze pubers (en mijn man) vinden koffie dan weer heel vies. Als ik zeg dat je dat moet leren drinken willen ze dat niet.
Mijn vraag is dus - wat is het probleem?

Marie

Marie

13-11-2014 om 15:53

o je drinkt dus zelf geen koffie

Oeps even overheen gelezen dat je zelf geen koffie drinkt. Partner ook niet?

Hortensia

Hortensia

13-11-2014 om 16:26

België

Ik ben een aantal jaar geleden regelmatig in België geweest met de toen nog veel jongere kinderen en daar was het heel gewoon dat zelfs peuters een kop koffie (met veel melk) kregen.

Kaaskopje

Kaaskopje

13-11-2014 om 19:53

Ik was 10

Ik kreeg plechtig een (plastic kinder-)kopje en hoorde voortaan bij de grote koffiedrinkers. Ik zou er zelf vanaf 11-12 jaar geen moeite mee hebben. Mijn dochters lusten geen koffie én thee.

wel

Ik drink zelf koffie en heb af en toe geprobeerd mijn zoon aan de koffie in de ochtend te helpen omdat hij, net als ikzelf een neiging heeft tot een te lage bloeddruk en dan kan een kop koffie in de ochtend je beter overeind houden.
Helaas zijn mijn kinderen beiden geen koffiedrinkers. Maar inderdaad, vanaf een jaar of 12 lijkt het mij prima.
Ik heug me ook dat ik vroeger op veel jongere leeftijd koffie met veel melk, vel en kandij aan een touwtje kreeg, maar die koffie was vast niet zo sterk als je nu die koffiesoorten als espresso enzovoort hebt.

flip

flip

14-11-2014 om 06:52

hier 11 en 13

En ze drinken het incidenteel, met veel melk. Maar vooral ijscoffee vinden ze wel lekker in de zomer.
Maar van mij zouden ze het regelmatig mogen, idd, 1kopje bijv per dag. (Geen ijscoffee want dat stikt natuurlijk vd suiker)

sis

sis

14-11-2014 om 09:00

hier

Drinkt 14-jarige af en toe cappuccino met suiker. 17-jarige drinkt 's ochtends een stevige triple espresso, de rest van de dag niet meer. Die heeft overigens niet thuis, maar op uitwisseling in Italië koffie leren drinken. Kind van 18 drinkt geen koffie, alleen thee. Ik heb er allemaal niet zo'n moeite mee, ook niet op 14-jarige leeftijd. Als ik zie hoeveel energydrankjes de winkel uitschuiven, kun je het slechter treffen denk ik.

AnneJ (ot)

Kijk anders of je je kind aan de Sterrenmix of zoethoutthee kan krijgen, dat werkt ook bloeddrukverhogend. Evenals drop (zoet of zout, maakt niet uit).

Groeten,

Temet

Goed plan Temet

Dat ga ik proberen.

Cecile

Cecile

14-11-2014 om 13:06

Temet (lage bloeddruk)

Dank voor de tip. Dochter heeft ook lage bloed druk, en heb net Sterrenmix gekocht!

Ik hoop dat ze het lekker vindt.

Bellefleur

Bellefleur

14-11-2014 om 13:25

Kind van 15

Ze drinkt koffie sinds ze 14 is. Ze experimenteert met diverse soorten, espresso heeft haar voorkeur. Tijdens een kamp van haar club was zijn degene die koffie moest zetten. Ze heeft vele,vele liters gezet en gedronken. Ik heb haar verteld dat dat voor mij hetzelfde was als drugsgebruik. Sindsdien drinkt ze ongeveer dagelijks een kop koffie. Wel staat er op haar Sint-verlanglijstje een espressomachine...
Ik merk niets aan haar. Ook niet na al die liters koffie. Ze wordt er niet hyper van.

Katniss

Katniss

14-11-2014 om 13:28

Leren drinken

Ik ben vanaf mijn 18e koffie gaan drinken omdat ik ging solliciteren en het best gênant vond dat ik geen koffie en thee lustte. Ik ben begonnen met koffie verkeerd met suiker, en dat is afgebouwd naar een beetje melk en een zoetje
Mijn 15-jarige drinkt wel thee maar vindt koffie vies. Ze zou van mij wel een kopje per dag mogen drinken maar voelt nog geen noodzaak om het te leren.

stage bijbaantjes en leeftijd

Hier drinken ze ook ong vanaf hun 14de koffie. Ook omdat ze het lekker vinden. Nu is cola of energie hier niet in huis dus dat beperkt zich doorgaans tot hoogstens een verjaardag. Oudste lust dat soort drankjes niet eens, dus qua caffeine inname valt het dan nog wel mee.
Wat mij ook opviel: Beiden proefden voor het eerst koffie op hun eerste stage, vooral omdat het gratis was en voor handen. Idem dito op hun eerste bijbaantjes. Koffie en thee gratis, maar heel vaak werd er geen thee gezet. Ze nemen ook wel water mee, maar ik kan me best voorstellen dat je ook wel eens wat anders wil.
Hun koffieconsumptie is nu ook nog steeds het hoogst op hun bijbaantjes en stages.
Thuis drinken ze hooguit 1 kopje (20 en 16).
groeten albana

Tango

Tango

15-11-2014 om 13:19

Hier ook

Dochter van 13 drinkt sinds ongeveer een jaar af en toe koffie. Ze komt echt niet aan 1 per dag, eerder 1 per week. Ze heeft het bij een vriendin leren drinken, koffie met heel veel opgeklopte melk en thuis dronk ze het toen ook regelmatig. Nu weer minder, af en toe eens een cappucino of ijskoffie. Ze drinkt het zonder suiker, vind ik al heel knap want ik ben heel laat koffie gaan drinken en lust nu eigenlijk alleen nog maar cappucino met suiker. Ijskoffie vind ik eerlijk gezegd maar niets.

Star

Star

19-11-2014 om 18:49

drop/thee

Drop en zoethoutthee

Nederlanders zijn do op drop: we consumeren per jaar 32 miljoen kilo. Dat is gemiddeld 2 kilo drop per jaar. Als je baby’s en de mensen die niet van drop houden (vooral allochtonen) buiten beschouwing laat dan verorbert de dropetende Nederlander gemiddeld zelfs 4 kilo drop per jaar. Uitgaande van 250 gram per zak drop, betekent dat 16 zakken drop per persoon per jaar. Wat maakt drop nu zo lekker? Dat is de zoetstof glycyrrhizine die 30 tot 50 keer zo zoet is als suiker, maar die niet schadelijk is voor de tanden. Men haalt deze zoetstof uit de wortel van de zoethoutstruik Glycyrrhiza glabra en gebruikt het bijvoorbeeld ook voor zoethoutthee, om de bittere smaak van medicijnen te maskeren, voor de alcoholische dranken ouzo en pernod, tabak (als smaakverbeteraar), kauwgom, hoestdrank, keelpastilles en winegums (www.food-info.net/nl/national/ww-drop.htm). Verder zit in drop onder meer arabische gom (hars uit de acaciaboom) of, tegenwoordig, gemodificeerd zetmeel, die zorgen voor de ‘gommigheid’ van de drop; suiker (30-60%); koolstof of karamel om de van nature bruinige en ietwat doorzichtige drop donkerder te kleuren; geur- en smaakstoffen, al dan niet synthetisch (eucalyptus, honing, anijs); en zout. In drop zit ongeveer 100 mg glycyrrhizine per 100 gram, terwijl in zoethoutthee in droge vorm gemiddeld 2.000 mg glycyrrhizine per 100 gram droge thee is verwerkt.1
Bloeddruk

Waarom gaat je bloeddruk omhoog van glycyrrhizine? Glycyrrhizine verandert in het maagdarmkanaal in glycyrrhetinezuur, en dat komt in de bloedbaan terecht. In de nieren remt dit zuur een enzym dat verantwoordelijk is voor de omzetting van cortisol in cortison. Hierdoor stijgt de concentratie van het vrije cortisol in de nieren. Cortisol is een hormoon dat gemaakt wordt in de bijnieren: kleine orgaantjes die tegen de nier aanliggen. Cortisol lijkt veel op het synthetische prednison. Onder invloed van cortisol houdt de nier natrium (zout) vast. Met het zout wordt ook water vastgehouden en daarmee gaat de bloeddruk omhoog. Hoe hoger het cortisol, des te hoger de bloeddruk. Het is een misverstand dat het zout in drop de bloeddruk omhoog jaagt. Gek genoeg bevat zoete drop meer zout (per 100 g ongeveer 200 mg natrium) dan zoute drop (150 mg). In zoute drop zit simpelweg minder suiker, waardoor het zout duidelijker te proeven is. Deze hoeveelheden zout kunnen weinig kwaad. Bij personen met een normale bloeddruk werd een gemiddelde systolische bloeddrukstijging van 2,3 mmHg gemeten na inname van 2.300 mg natrium in 24 uur. Bij een consumptie van 200 gram drop per dag (circa 400 mg zout bevattend) zou de bloeddrukstijging als gevolg van de zoutinname ongeveer 0,4 mmHg bedragen. De bijdrage van het zout in drop aan de bloeddrukstijging lijkt hiermee verwaarloosbaar. Ter illustratie: een Al Capone’s Italian Pizza met salami (400 g) bevat 10.000 mg zout en een Dr. Oetker Pizza Crossa Picanta (300 gram) 3.000 mg zout.
Gevoeligheid

Hoeveel drop kun je nu eten zonder hoge bloeddruk te krijgen? In een aantal onderzoeken is onderzocht bij welke hoeveelheid glycyrrhetinezuur de bloeddruk gaat stijgen.2 Dat gebeurt bij ongeveer 95 mg glycyrrhetinezuur per dag. Dat komt overeen met ongeveer 170 mg glycyrrhizine: ongeveer 15 zoete dropjes of 60 dubbelzoute dropjes per dag. Na een maand elke dag drop eten wordt de bloeddruk systolisch 5 à 6 mmHg hoger bij mensen zonder hoge bloeddruk en 12 mmHg hoger bij mensen die al een hoge bloeddruk hadden. Nu is het probleem dat dit gemiddelden zijn. Sommige mensen zijn gevoeliger voor drop dan anderen. Vrouwen reageren sneller op drop met een bloeddrukverhoging, mogelijk doordat hun darmbeweging trager is zodat het glycyrrhetinezuur beter opgenomen wordt. Mensen met hoge bloeddruk of een aanleg daarvoor reageren ook sneller. In de voedseltechnologie is het de gewoonte een veiligheidsmarge van tien maal zo laag te hanteren. In dit geval zou dat betekenen: twee (afgerond) zoete dropjes of zes dubbelzoute dropjes per dag. Dit is arbitrair en mogelijk wat streng. Er is weinig bekend over het tijdstip waarop de bloeddruk weer gaat dalen nadat een persoon is gestopt met de consumptie van drop en zoethoutthee. In een van de onderzoeken herstelde de bloeddruk zich vier weken na het beëindigen van de glycyrrhizine-inname; in een andere onderzoek werd herstel na een periode van zes maanden beschreven. Glycyrrhetinezuur is in een paar uren uit het bloed. Dat kan dus niet verklaren waarom het tot zes maanden kan duren voordat de bloeddruk weer genormaliseerd is. Het duurt kennelijk veel langer voordat het hormonale en elektrolytenevenwicht weer ingesteld is op lagere cortisolwaarden. Het kwantitatieve onderzoek naar het effect van drop- en zoethouttheeconsumptie op de bloeddruk is beperkt. De uitgevoerde onderzoeken zijn klein in omvang en het effect van langdurige consumptie (langer dan twee maanden) is niet onderzocht. Op grond hiervan kan men geen zwaarwegende conclusies en adviezen formuleren. Nader onderzoek moet wetenschappelijk bewijs aanvoeren voor het juiste beleid. In de tussentijd is het gezien het bestaande onderzoek toch verstandig om patiënten te adviseren niet te veel drop te eten. Wat de voorgestelde aanvaardbare dagelijkse inname in de praktijk betekent voor de drop- en zoethouttheeconsumptie, is weergegeven in de tabel. Dat zou bijvoorbeeld betekenen dat men per dag 10-30 gram drop (2 tot 6 dropjes) en 0,5 kopje zoethoutthee kan consumeren zonder dat dit een bloeddrukstijging veroorzaakt.
http://www.tijdschriftpraktijkondersteuning.nl/archief/volledig/id39-hoge-bloeddruk-door-te-veel-drop.html

Angela67

Angela67

19-11-2014 om 18:51

ja, Star . .

en nu? What Do You Want To Say in relatie tot koffie voor een veertienjarige?
gr Angela

amk

amk

19-11-2014 om 23:59

Katniss

waarom zou het genant zijn als je geen koffie of thee drinkt?

Katniss

Katniss

20-11-2014 om 09:43

Amk

Toen ik 18 was vond ik het heel erg om dan om water te vragen. Er is natuurlijk in feite niets mis mee.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.