Dreumes- en Peutertijd Dreumes- en Peutertijd

Dreumes- en Peutertijd

Lees ook op

Zoontje praat nauwelijks (21mnd)

Ons zoontje van 21maanden heeft zich met heel veel snel best snel ontwikkeld. Kruipen kon hij al best snel en kon al voor dat hij 1 werd lopen. Hij fietst ook lekker rond op zijn driewieler dus daar lig ik ook niet wakker van.

Hij praat alleen nig steeds niet. Hij kan wel mamma zeggen en heel soms komt er een pappa uit. Maar meestal noemt hij mij en mijn oudste zoon dadda. Ranja kan hij dan wel weer goed zeggen. Laatste paar weken zegt hij ook iets wat lijkt op klaar.

Maar voor de rest komt er niks bij. Mijn vrouw zegt dat het komt dat wij hem heel goed snappen wat hij wilt dat hij daarom van zichzelf niet hoef te praten. Moet ik me zorgen gaan maken?

V@@s

V@@s

08-08-2017 om 08:07

tijd om nader onderzoek te doen

Een soort minimum norm is 5 woordjes met anderhalf jaar. Op deze leeftijd nog niet praten, dan is in elk geval zinvol om bijvoorbeeld eens te laten kijken naar de oren.

Kaaskopje

Kaaskopje

08-08-2017 om 09:02

Gehoor

Onze jongste dochter liep ook achter, ook vergeleken met de oudste. Ze kreeg buisjes en binnen de kortste tijd had ze haar spraakachterstand ingehaald.

Phryne Fisher

Phryne Fisher

08-08-2017 om 10:56

21 mnd

Mijn dochter is in het ziekenhuis door verschillende specialisten (kinderarts, fysio, logopedie, etc) gezien toen ze 21 maanden was, in verband met niet praten. Ze zei alleen mama en die. Uiteindelijk is er uit de onderzoeken niets gekomen behalve de spraakachterstand van ongeveer 3 maanden. Wanneer niet voor 2,5 jaar duidelijke vooruitgang te zien was moesten we weer terugkomen. Daarna ging het gelukkig als een speer vooruit en kort na haar 2e verjaardag gebruikte ze ook tweewoordzinnen.
Ik zou ernaar laten kijken. Volgens de logopediste die wij hebben gesproken is er bij de helft van de niet pratende tweejarigen meer aan de hand, en komt het niet vanzelf goed.

Fransien

Fransien

08-08-2017 om 10:56

Eerst oren uitsluiten

Kinderen kunnen heel slecht horen en daardoor heel slecht/weinig gaan praten. Uit je verhaal blijkt dat je zoon laat is met praten maar zich prima kan uitdrukken. Het eerste is echt dat je dan een afspraak maakt (huisarts) om eens te kijken of er iets met de oren is.
Als dat uitgesloten of verholpen is, kun je verder kijken.
Mijn kinderen waren ook late praters en daar speelt een (erfelijke) taal-ontwikkel-stoornis, en een van mijn kinderen had echt logopedie nodig om tot praten te komen. Hij kon pas met 3,5 papa en mama zeggen.

Niki73

Niki73

08-08-2017 om 12:04

Meertalig?

Inderdaad, oren even laten nakijken.

Maar wordt jullie kind misschien meertalig opgevoed? Meertalige kinderen gaan gemiddeld gezien ook wat later spreken. Dat is normaal en niets om je zorgen over te maken. Dat komt helemaal goed.

Mijntje

Mijntje

08-08-2017 om 12:19

audiologisch centrum/logopedie

Oren kan je voor alle zekerheid laten nakijken, via de huisarts naar een kno arts. Dat onderzoekje gaat snel en is niet belastend. Als zijn oren goed zijn en er over een half jaar geen/nauwelijks verbetering is ik naar een audiologisch centrum gaan (via de huisarts) om hem daar eens na te laten kijken. Je kan ook een logopedist consulteren voor tips om spraak uit te lokken.
Of kijk hier eens: http://kindentaal.kindenlogopedie.nl/site/stimuleren_van_de_taalontwikkeling

Mam

Mam

27-08-2017 om 10:54

Kan

Mijn dochter liep met 12 maanden, heeft het kruipen overgeslagen, sprak alleen wawadadatata tot 21 maanden, waarop de huisarts zich bezorgd uitsprak dat ze nu toch wel eens moest gaan praten.
Ik las dagelijks voor, zong voor haar, benoemde woorden, kleuren, getallen en tussen de 21 en 24 maanden sprak ze vanuit het niets naar 3-woordzinnen. Fietsen deed ze pas toen ze wist dat ze het kon. Skates heeft ze pas aangetrokken toen ze wist dat ze het kon.

Het kan. Je moet het in de gaten houden, maar het kan zo lopen zonder dat er iets aan de hand is. Ze ontwikkelen zich niet op 10 gebieden tegelijk. Als hij nu groeispurts heeft, heb je best kans dat hij op andere gebieden weer even stilstaat.

Einstein

Einstein zei zijn eerste woordje pas toen hij 2 was, misschien heb je wel een klein wünderkind.

Wilma

Wilma

27-08-2017 om 17:31

laat

Mijn dochter begon ook pas laat meerdere woorden te spreken. Ze heeft een trage taalontwikkeling. Ze zei bijvoorbeeld op haar 14e nog steeds loopte ipv liep. Ze is ernstig dyslectisch, men zegt dat er verband bestaat. Ik heb me er toen ze twee was niet zoveel zorgen over gemaakt, later op school uiteraard wel. Wat had ik er anders ook aan kunnen doen, behalve veel voorlezen, veel interactie en veel taalaanbod? Ik zou wel uitzoeken of gehoor in orde is, dat heb ik toen ook gedaan.

specht

specht

27-08-2017 om 19:33

niet wachten

Een van onze kinderen begon pas rond zijn tweede verjaardag met zijn eerste woordjes te zeggen.
Hij bleek een gehoorprobleem te hebben.
Ik zou eerst zijn gehoor laten testen, en je dan via een audiologisch centrum laten doorverwijzen naar een in jonge kinderen gespecialiseerd logopediste.
Wij of eigenlijk ons kind heeft hier heel veel aan gehad. Een van de eerste tips die ze gaf was niet voorlezen uit bijvoorbeeld Nijntje, maar veel, minstens een keer per dag plaatjesboeken met hem bekijken en ik zelf benoemde de dingen. Later kon hij de dingen benoemen, en nog weer later vertellen wat hij allemaal op een plaat zag. Uiteindelijk is het helemaalgoed gekomen, maar dat was denk ik tegen die tijd dat hij In groep 6 zat.
Achteraf, hij was bijna drie dat hij logopedie kreeg, hadden wij er eerder bij moeten zijn.

Cora

Cora

08-09-2017 om 12:40

Eerst fysieke problemen uitsluiten

Inderdaad eerst fysieke problemen uitsluiten zou ik aanraden. Misschien ligt er een oor probleem aan de basis. Toch hoeft dit niet noodzakelijk zo te zijn. Mijn dochter, die nu bijna drie is, is ook laat beginnen praten. Toen ze 18 maanden was kende ze wel al een paar woordjes, maar daar bleef het bij en ze was ook helemaal niet gehaast om woordjes bij te leren. Op motorisch gebied deed ze het echter wel heel goed: ze liep op 10 maanden, al snel kon ze eenvoudige puzzels maken, voorwerpen herkennen enz. ... Mijn man en ik naar de kinderarts met haar omdat we ons toch zorgen begonnen te maken. Bleek fysiek helemaal niets aan. Wat de dokter ons wel zei was dat dat wel vaker gebeurt: als kinderen het fysiek heel goed doen, hebben ze soms wat meer tijd nodig om te beginnen praten en omgekeerd geldt net hetzelfde. Niet in paniek geraken, maar toch eens een kinderarts bezoeken.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.