Home » Forum » Hoe verwarmen jullie

Hoe verwarmen jullie?

Heeft je baby moeite met doorslapen?

Met deze tips heb je gauw weer een fijne dromer in huis!

73 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Yvan
Hoe verwarmen jullie?

Ik bedoel: welke temperaturen streven jullie zoal na?
Ik heb de gewoonte om een uurtje voor ik ga slapen de verwarming uit te zetten. Onmiddellijk voor ik ga slapen gaan alle ramen open (ja, ook nu).
Als ik opsta is de temperatuur in huis dezer dagen een graad of 5. Dat vind ik een beetje fris, maar het stoort me niet echt. Een "normale" temperatuur in huis vind ik een graad of 17.
Als mijn dochter hier is zorg ik 's nachts voor 16° en overdag voor 19°. Dat vind ik "veel te warm", maar dochterlief vindt het net goed.
Hoe doen jullie dat?

Koukleum
Hoog

Hier staat de verwarming meestal vrij hoog want ik ben een ontzettende koukleum en mijn kinderen hebben last van de kou op hun slecht geïsoleerde slaapkamers. Die zitten dan stil om te computeren en dan wordt het te koud.
's Nachts gaat de verwarming op 15 graden, overdag op 19 en als we 's avonds stil zitten voor de computer/op de bank vaak wel op 22. Jij zou hier smoren Yvan ;)
Nu staat de verwarming dus ook op 22 graden en ik zit met dikke sokken, sloffen en vest én een deken om. Zelfs binnen heb ik vaak witte vingers en kramp in m'n voeten en kuiten van de kou. Als ik met deze kou met de hond naar buiten ga ben ik een kwartier verder eer ik ingepakt ben. Zoveel lagen ;)

Kaori
graad of 17-18

maar dat is wel gemeten op de schouw vlak boven de moederhaard. Ik denk dat het aan de andere kant van de kamer kouder is, een graad of 16-17, maar daar zitten we toch niet, want we zitten meestal vlak bij de haard.

In mijn slaapkamer weet ik niet eens of de radiatorknop het nog wel doet, die is al in 12 jaar niet aan geweest. Dochters kamer wordt wel verwarmd.
In de keuken en de badkamer is geen verwarming. In de keuken staat altijd een raam open, daar hebben we voor dit soort koude dagen wel een klein straalkacheltje staan maar dat hebben we hooguit 5 minuten per dag aan.

's Nachts koelt het af tot een graad of 12. De buren stoken namelijk wel. Die zie ik nu ook nog in een t-shirt lopen. Ach en als ik een dagje bank hang onder mijn dekentje zoals afgelopen weekend dan gaat de kachel uberhaubt niet aan.
En toch ben ik ook een koukleum vooral op mijn werk, maar ook daar heb ik het liever iets koud dat ik handwarmers aan heb dan dat het veel warmer wordt. Lekker kopje thee in mijn handen en je bent weer warm. Voor mijn koude voeten in bed neem ik een kruik mee.

Pug
17 of zo

Of 18. En alleen in de woonkamer.

Als we naar bed gaan draaien we hem onder de 15. Volgens mij wordt het in de nacht niet lager dan 16 beneden.

Boven is alleen op de studeerkamer wat aan als mijn man dat doet. Kort dus door de week.

Lilian1
Vloerverwarming

En daar doe ik dus niets aan. Hij staat op 19graden maar met de vele zonlicht v d laatste dagen is t 21 graden binnen. Nu staat de deur beneden open voor een uur. Dan is t even kouder maar ik hou van luchten ...frisse lucht binnen halen. De deur staat sowieso overdag regelmatig op een kier en zo gauw t mooier weer wordt heel de dag open. Man en kinderen hebben t vaker koud dus savonds is alles dicht.

Half a twin
geprogrammeerde thermostaat

Voor iedere dag staat ingesteld hoe warm hetop welke tijd mag worden. Als het, zoals nu, in de nacht goed is afgekoeld maakt de thermostaat dat heteen graad of 18 is als we opstaan. Dan wordt hetop de dagen dat er iemand thuis is 19 graden en dan vanaf 18.00 gaat het richting de 20. Na 22.00 gaat de verwarming uit en koelt het af tot zover als het afkoelt. Meestal maar toteen graad of 18 soms 17.
Zometeen even goed luchten, dan doe ik wel de verwarming uit. Dat luchten duurt lang genoeg om frisse lucht binnen te laten maar kort genoeg om de kou niet in de muren te laten trekken. Als je huis te koud wordt duurt het te lang (en kost teveel gas) om het weer aangenaam te krijgen.
Vanaf een uur of 11.00 staat nu de zon op onze thermopaneramen en dat zorgt voor wat gratis verwarming. Op zulke zonnige dagen draait de verwarming tussen 11.00 en 16.00 uur nauwelijks.

Hilde
Koukleum

Hier een appartement met boven, onder, links, rechts flink stokende buren. Ik gebruik één radiator in de woonkamer met open keuken. Er hangt een thermometertje van 1,50, meestal rond 19 a 20 graden. Badkamerverwarming nooit nodig. Dochter en ik krijgen beiden hoofdpijn van verwarmde slaapkamer.
Nu ook: zij is puber en verschrikkelijke koukleum met dekentjes en kruiken. Ik in de overgang: t-shirtjes etc. ;-)

Flanagan
Graad of 5?

Yvan, klopt dit ( graad of 5), ben je een 1 vergeten en bedoel je 15 graden of slaap je met de ramen wijd open?

Hier, gelijk aan je dochter; ' De centrale programmeerbare thermostaat is ingesteld op 's nachts 17 graden en overdag 19,5 graden. De roosters staan altijd open. Ieder gezinslid heeft zo een eigen voorkeur: enkel dekentje of winterdonsdekbed.

Toen we in een flat woonden, hoefden we amper te stoken; gelijke situatie als Hilde.

In mijn jeugd hadden de slaapkamers geen verwarming, zo studeerde ik op koude dagen vanuit een slaapzak en stonden de bloemen op de ramen bij het openen van de gordijnen. Toch was ik weinig ziek.
Maar ik heb wel mooie herinneringen aan de gaskachel in de huiskamer, de plek waar ik ging zitten met mijn ontbijt op schoot. Heerlijk, die 'roodgloeiende' rug, het maakte mij weer mens.
Als Kaori schrijft over het zitten bij moederhaard, denk ik met weemoed aan die tijd. Een centrale verwarming is fijn, maar de gerichte warmte van een haard, is nog fijner.

Flanagan
Noodoplossing

We hebben een paar elektrische warmteblazers. Voor het snel en tijdelijk verwarmen van een ruimte, als daar behoefte aan is. Of om de was aan het wasrek wat sneller te laten drogen, zonder dat het krimpt.

Hilde
Flanagan

Ja met die kachel :-). In een vorig huis hadden we er ook één. Geweldige herinneringen. Groot hek er omheen toen dochter nog te klein was en overal rondkroop. Schoen zetten voor de gaskachel. En toen ze nog baby was: 's ochtends vroeg voeden bij de kachel met kerstboomlampjes aan. Wat een geluk :-)!

Kaori
Precies Flanagan/Hilde

Precies dat knusse gevoel met die haard (het is een moederhaard dus in de kamers hangen ook gewoon radiatoren) maakt dat ik nog niet overstap op een andere verwarming.

Ik ben wel aan het kijken naar infraroodpanelen maar ik zal die haard zo missen. Een houtkacheltje erbij (want geen gas meer) wil ik ook niet omdat ik zelf zo'n last heb van al die houtkachels en harden als ik buiten loop.
Een gewone cv vind ik dan weer geen alternatief op dit moment want dan zit je nog steeds met die gas aansluiting.

Flanagan
Oliebollentijd (ot)

Hilde, hadden jullie ook de emmer met oliebollendeeg en een natte doek voor de kachel staan?

Hilde
cv

In dat huis met die gaskachel heb ik meerdere malen de keuze gehad voor cv van de wbvereniging. Ik heb geweigerd omdat er anders langs iedere bruikbare wand een radiator zou komen en ik nergens meer iets kwijt zou kunnen. Ik had me nooit gerealiseerd hoe knus het eigenkijk was ;-)
Ik vind radiatoren nog steeds teveel ruimte innemende ondingen. Volgend huis: kachel of vloerverwarming!

Flanagan
Kaori,

Vang je probleem op met een elektrisch warmteblazertje, indien het maar voor even is. Dat is net zo effectief als een haard, is verplaatsbaar en geeft minder rommel dan een houtkacheltje.

Flanagan
Nee

Geen oliebollen, vond niemand lekker helaas ;-)

wil40
5 graden?

Brrrrr. Niks voor mij.
Overdag 19 graden waar ik niet voor hoef te stoken en 's avonds 21 graden. Eind van de middag gaat de thermostaat dus omhoog.

Luchten met alle ramen open doe ik nu bij deze vorst niet, ik heb roosters.
Badkamer is lekker verwarmd.

Dendy Pearson
Hier

In ons nieuwbouwhuis staat de thermostaat ingesteld op 20,5. Vanaf 6.30 tot 22.00 uur. Met deze temperaturen buiten betekent dat nu dat de ketel ‘s ochtends even aanslaat om te verwarmen en door de zon die naar binnen schijnt wordt het overdag dan 21 graden in huis. Dit blijft dan zo tot 20.00 uur.
Boven staat alleen de radiator op de badkamer open, op de slaapkamers niet. Dochter slaapt op zolder en heeft helemaal geen verwarming. Zij moet het doen met de warmte wat van beneden komt en een dekentje:-)
Ik zet ‘s ochtends de ramen op de slaapkamers een uurtje open, roosters hebben we helaas niet. Zou ik wel graag willen, maar dat kost een vermogen

Half a twin
juist luchten met vorst

Dan zakt de temperatuur even onder de 15 graden. Onder 15 grasen gaat huisstofmijt dood en hebben mijn huisgenoten minder last van allergie.
Zoals nu hier -5 dan hoeven de ramen en deuen maar 30 minuten open om 14,5 te bereiken, daarna niet meteen de verwarming aan maar met de deuren dicht lekker ga as n stofzuigen of de badkamer soppen. Dan wordt jebruine vet actief en val je wat af. Is de kou goed voor meerdere dingen.

Kaori
flanagan

het probleem is niet dat het koud is in huis.
In de keuken waar het nu gewoon kouder is dan in de koelkast (open raam, geen verwarming) heb ik zo'n klein blazertje staan. Fijn als je even je ontbijt maakt idd.

Maar als vervanging van mijn gas gestookte inefficiente moederhaard wil ik liever overstappen op iets duurzamers. Daarom het onderzoeken van de mogelijkheid van infraroodpanelen. Die verwerk je in plafond of vloer. Is mogelijk zelfs goedkoper dan het vervangen door een cv installatie want: nieuwe leidingen inclusief verleggen van de gasleidingen, ketel, radiatoren. Leg daar het striven van het gasnet af te gaan naast en je komt vrij snel hierbij uit.

Maar wil ik deze investering doen in een huis dat me te groot is (65m3) en ik eigenlijk iets anders wil bouwen maar hier nog geen gelegenheid voor krijg in mijn eigen stad die alleen gaat voor groot, groter, grootst projectbouw. Of tijdelijke plekken voor tiny houses. Ik wil gewoon een tiny house met vaste aansluitingen en woonzekerheid tot minimaal mijn tachtigste inclusief rollator en hulphond. ☺

Jasmijn
hier

Hier slaap ik ook met het raam open, heerlijk. Boven verwarm ik alleen de badkamer en beneden de woonkamer en keuken. Hij gaat overdag aan van 8.00 uur tot iets van 22.00 uur (ik blijf tot 0.00 meestal op, maar dan is de warmte er nog wel een beetje) En ik stook tot 20 graden, probeer het altijd met minder maar dan verkleum ik echt. Ik heb een koud huis, koude vloeren en heb altijd vesten aan en sloffen enz. Op de bank een dekentje. Ik werk trouwens thuis en doe zittend werk achter de computer, zelfs met die 20 graden heb ik vaak verkleumde handen en voeten, maar dan ga ik wat rondjes springen en dansen door het huis om het weer wat warmer te krijgen. (ik vind het belachelijk voor mezelf om de kachel op 21 te zetten ;-) )
Als de kinderen thuis zijn mopperen ze wel, boven blijft het toch kouder op hun kamers (als ze thuis zijn doen ze daar natuurlijk wel de kachel aan) dus dan moet ik hem wel eens ietsjes hoger zetten zodat de thermostaat aanslaat.

Maar het slapen met het raam open is nog steeds heerlijk!

Kaori
Jasmijn

Ik heb als ik koude handen heb op het werk handenwarmers aan, dan kan ik wel typen en mijn werk doen maar zijn mijn handen een stuk warmer.

Ik ben zo lui geweest ze door mijn moeder te laten breien maar het is niet een heel ingewikkeld ding, gewoon een koker met een gat aan de zijkant. Zou je zelfs kunnen maken van een recht lapje of een stukje fleece.

Kaaskopje
Best hoog

Vroeger was ik de thermostaatpolitie, nu ben ik de de temperatuurdader. Ik heb het erg snel koud. Ik zit zelfs in een kamer die tot 21 graden verwamd wordt, te koukleumen, dus dan schroef ik het toch wel eens op naar 22, of ik zet zelfs een elektrische haardje aan, waardoor we na een uurtje zo'n beetje gaargestoofd zijn. Ik zit vaak met een warme sjaal over mijn benen. Ik zie nu dat de thermostaat op 16,5 staat, we moeten hem écht eens goed inregelen, zeg ik voor de zoveelste keer. Ik zit (al te lang) stil bij de computer. Als ik nu niet ga bewegen, zit hier straks een ijsklompje.

Ik heb laatst in de kamer van dochter een hittepittenkussen teruggevonden die ik nu heerlijk mee naar bed neem. In plaats van langzaam te ontdooien, gebeurt dat nu binnen een paar seconden.

Ik ben sinds april vorig jaar afgevallen. Ik denk dat dat ook invloed heeft op mijn kouwelijkheid. Met 15 kilo minder spekjes doe je toch een jasje uit kennelijk. Man heeft er juist een klein jasje bij aangetrokken. Dus die heeft het juist minder snel koud, bedenk ik me nu.

40er
Houtkachel

Is net weer aan. De beneden verdieping word er lekker aangenaam van. Heerlijk. Was droogt snel en de hond vind het heerlijk!

Pooh bear
Hier

Boven staat de verwarming eigenlijk altijd uit. Ik heb een hekel aan slapen in een verwarmde kamer. Maar beneden staat hij overdag als er iemand thuis is meestal op 20 graden en als ik het koud heb gaat hij naar de 21.
Als ik wil kan ik de verwarming op afstand vanaf mijn telefoon alvast aanzetten.
Snachts gaat hij uit maar dan komt hij eigenlijk nooit onder de 16 graden. Zakt hij echt helemaal naar 5 graden Yvan brrrr
Overigens heb ik een schuifpui op het zuiden en als het zonnetje naar binnen schijnt zoals nu warmt het al snel op zonder verwarming.

Dees
hier

Overdag als we thuis zijn gaat de verwarming rond de 18/19 graden maar als het zo zonnig als nu is dan verwarmd de zon vaak richting 21/22 graden. In de nacht gaat hij naar een graad of 15 maar we slapen met raam dicht.

bieb63
hier

Sowoieso is 5 graden niet verstandig. Het huis daarna opwarmen naar een normale temperatuur kost dan héél veel energie. Daarbij, of je moet een tochtig vrijstaand huis hebben, wordt het, ook als het vriest, niet snel onder de 10 gr in huis.
Hoe dan ook, hier staat de kachel 's nachts en overdag als we niet thuis zijn op 14 graden (instelling met thermostaat en de kachel slaat dan nooit aan, dus kouder wordt het sowieso dus niet, ook al zetten we de thermostaat op 0). Overdag als er iemand thuis is 's ochtends op 18 graden, 's middag op 19 graden en 's avonds op 20 graden.

Bo
precies

Het is juist extreem onzuinig om het huis zo ver te laten afkoelen. Opnieuw opwarmen kost dan veel overbodige energie. Om het meest energiezuinig je huis te verwarmen moet je het niet meer dan 5 graden laten afkoelen.

Ad Hombre
Koud allemaal

Maar bij mij staat ie op 22 graden, en 's nachts en overdag als iedereen op pad of in slaap is, op 15 graden. (maar het huis is goed geisoleerd dus 15 graden wordt het toch nooit)

Ad Hombre
Bo

"Het is juist extreem onzuinig om het huis zo ver te laten afkoelen. Opnieuw opwarmen kost dan veel overbodige energie."

Ik weet vrijwel zeker dat dat een mythe is. Energieverlies is een functie van energieverschil. Natuurlijk kost opnieuw opwarmen aardig wat energie, maar niet zoveel als het op warmte houden.

Thera
Half a twin

Je schreef: Dan zakt de temperatuur even onder de 15 graden. Onder 15 graden gaat huisstofmijt dood en hebben mijn huisgenoten minder last van allergie

Het leek me zo mooi, jouw idee, maar toen ik er even op zocht vond ik helaaas: "De huismijt overleeft een temperatuur van -15 graden en tot 50 graden." https://www.allergie-center.nl/Huisstofmijt-allergie

Kaori
van milieu centraal over kachel uit zetten 's nachts

In een matig tot slecht geïsoleerd huis bespaar je inderdaad nog meer als je de verwarming in de woonkamer 's nachts helemaal uitzet. Maar dat heeft een groot nadeel: je huis kan dan te vochtig worden (vocht slaat neer als de lucht afkoelt). Dat is niet goed voor je gezondheid: schimmels en huisstofmijt gedijen bijvoorbeeld goed in een vochtig huis.

Als het vriest heb je weinig kans op vochtproblemen, omdat de luchtvochtigheid meestal lager is. Maar dan is er een andere reden om de cv ’s nachts niet helemaal uit te zetten: je voorkomt zo dat leidingen kunnen bevriezen.

Pagina's

Begrijpend lezen: zo wordt het weer leuk

Lees hier tips voor thuis om je kind erbij te helpen.