Home » Forum » Dreumes taalachterstand

Dreumes taalachterstand

5 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
M
Dreumes taalachterstand

Hallo allemaal,

Ik maak me laatste tijd veel zorgen over onze dreumes van 21 maanden. Ze praat nog steeds niet. Ze zegt alleen het woordje 'nee'. Ze gebruikt dit wordt ook niet bewust heb ik het idee. Ze roept het gewoon omdat ik het vaker zeg.
Verder draait ze niet om als ik haar roep maar wel als ik tv aanzet of huisdeur open maak dan komt ze rennend aanlopen.
Ze kijkt me niet altijd in de ogen als ik net haar praat tenzij ik liedjes zing of met haar knuffel/knietel. Ze zwaait ook als we gedag zeggen.
Al bij al maak ik me dus zorgen. Wel moet ik zeggen dat ze meertalig wordt opgevoed. Zou het daar aan liggen? Of misschien aan het gehoor? Want ze heeft een tijd geleden een loopoor gehad. Maar in combinatie met de andere factoren maak ik me wel wat zorgen over andere stoornissen? Ik weet niet of mijn zorgen terecht is. Ik ben op zoek naar herkenning/ervaringen..

Mijntje
kno/audiologisch centrum

Als je echt bezorgd bent/blijft (en volg hiermee je moedergevoel) dan kan je het beste doorverwezen worden naar het audiologisch centrum. Daar kijken ze in 1 ochtend de oren na - en een psycholoog kijkt naar je kind.

Maar aangezien ze net een loopoor heeft gehad kan je via de huisarts denk ik beter naar een kno om te kijken of ze nu wel goed hoort. Ik weet dat slecht horen ook 'autistisch gedrag' kan veroorzaken, als dat het is waar je bang voor bent. Overleg deze opties met de huisarts.
Door meertaligheid kan alleen de spraak ook wat later op gang komen.

Als de huisarts niet meewerkt kan je tegenwoordig ook zo naar een logopedist, die even kan meekijken en evt kan helpen met de taalontwikkeling.

Mijntje
instinct

Ja hier dus herkenning. Maar geen verhaal is hetzelfde en je zal vooral veel horen van kinderen bij wie het allemaal goed kwam.
Op deze leeftijd is het heel lastig te zien of een kind autisme of epilepsie, een stofwisselingsziekte, verstandelijke handicap heeft of gewoon slecht hoort.
Volg dus vooral je instinct en ik hoop dat je huisarts met je meedenkt.
Die van mij deed dat indertijd niet en leunde te veel op de arts van de ggd, die het veel te lang ook allemaal niet zo alarmerend vond.
Aangezien je schrijft loopoor lijkt me het gehoor van je kind het belangrijkste om eerst te onderzoeken en evt wat aan te doen, voordat je aan andere dingen denkt.

Niki73
Normaal

Natuurlijk moet je eerst haar gehoor goed laten testen. Verder zou ik ook kijken of ze je goed begrijpt als je wat tegen haar zegt (passieve taalontwikkeling).

Verder is het heel normaal dat kinderen die meertalig worden opgevoed, later gaan praten. Dat mag je geen taalachterstand noemen en laat je dat ook niet aanpraten. Ze is ook nog maar 21 maanden, dat valt nog ruim binnen de bandbreedte voor normaal. Het is ook normaal dat ze straks eerst beide talen door elkaar heen gaan gebruiken. Laat je ook niet aanpraten dat dat een probleem is. Dat komt vanzelf goed. Een meertalige opvoeding houdt heel veel voordelen in, waaronder een betere hersenontwikkeling. Ga daar vooral mee door.

Je stimuleert haar taalontwikkeling door veel en vaak voor te lezen, samen liedjes te zingen en gewoon veel met haar te praten, vertel maar gewoon wat je ziet en wat je doet. Waarom niet een vast wekelijks moment om naar de bibliotheek te gaan? Mijn kinderen waren en zjin er dol op! En stel haar vragen (wat is ..., hoe heet ..., waar is ...? ), op een gegeven moment krijg je wel eens een antwoord.

Anoniem
Vergelijkbaar

Het zegt natuurlijk niets, maar hier herkenning.

Mijn oudste twee begonnen zeer jong met praten. Mijn jongste juist niet. Toen ze rond de anderhalf was kwam ik een keer met haar bij de huisartsenpost en die constateerde dat ze ook een oorontsteking had. Op basis van bepaalde punten, bleek dat ze die waarschijnlijk al een aantal maanden had, zonder dat wij het door hadden gehad.

Nog een paar maanden later praatte ze nauwelijks. Juist doordat die andere 2 hier extreem snel waren, maakte ik me wel zorgen. Ook omdat mijn jongste altijd serieus keek en heel weinig lachte. Uiteindelijk toch maar naar een huisarts gegaan, rond de leeftijd die jij nu ook noemde en die vond het ook wel apart. De huisarts deed nog ‘gek’ met een knuffel voor haar hoofd en ook daar reageerde ze niet op. We werden vervolgens doorgestuurd, omdat het toch wel zorgelijk leek.

Na wat testjes kreeg ik te horen dat mijn jongste een achterstand van ongeveer een half jaar zou hebben. Voor we daar echt wat aan konden gaan doen, begon mijn dochter zichzelf al te ontwikkelen. Het praten kwam vanzelf en toen ze twee was speelde ze spelletjes die voor kleuters bedoeld waren en leerde ze zichzelf lezen.

Hier bleek het dus inderdaad aan de oorontsteking te hebben gelegen en zelf ben ik mede na dit voorval wel wat afgestapt van die lijntjes op basis waarvan kinderen voor of achter zouden liggen. Houd het gewoon in de gaten en als je je echt zorgen maakt, ga er dan even mee langs een huisarts.