Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

bieb63

bieb63

08-07-2018 om 13:55

huursubsidie

Wie weet hier iets meer van?
Ik heb (voor dochter en vriendin) wat lopen zoeken op het internet (o.a. bij de belastingdienst) en veel is duidelijk zoals max inkomen en nog de nodige andere voorwaarden.
Maar wat ik niet echt kan vinden hoe het zit met particulier huren en/of huren bij een woningbouwvereniging, makelaar en dergelijke van woningen die niet in de sociale huur vallen. Is er dan ook recht? En zijn er dan andere voorwaarden aan verbonden? Iemand enig idee?

Maakt niet uit

https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/toeslagen/huurtoeslag/huurtoeslag-2018/voorwaarden-2018/voorwaarden-huurtoeslag-2018

Zolang je aan de voorwaarden voldoet.

https://www.toeslagenaanvragen.net/hoe-hoog-is-de-huursubsidiegrens-kale-huur-en-servicekosten/

Leeftijd, inkomen, huurcontract met een huur onder de huursubsidiegrens. Is de huur hoger dan is er geen recht op huursubsidie.

bieb63

bieb63

08-07-2018 om 19:17

Annej

Thx. Het gaat dus blijkbaar om de max huur.

bieb63

bieb63

08-07-2018 om 19:23

Nog een vraag (annej)

Want dat haal ik er niet helemaal uit....:
Als je samen gaat wonen, het gezamenlijk jaarinkomen ligt (ruim) onder de toeslaggrens, en je bent allebei onder de 23. Geldt dan nog steeds de max huur van 417 euro?

Nog steeds

"Wat betekent dit in de praktijk? Tot de dag dat u 23 jaar wordt, geldt de lagere maximale huur. Vanaf de dag dat u 23 wordt, is de hogere maximale huurgrens van toepassing. Is uw huur bijvoorbeeld € 500? Dan heeft u tot uw 23e verjaardag geen recht op huurtoeslag. Vanaf de dag dat u 23 wordt, ontstaat recht op huurtoeslag. U kunt dan ook vanaf uw verjaardag huurtoeslag aanvragen voor het resterende deel van het jaar. Over de tijd tot uw 23e verjaardag ontstaat dus nooit recht op huurtoeslag als uw huur hoger is dan uw maximale huur."

Lijkt me duidelijk. Alleen als een van beiden ouder wordt dan 23 jaar kun je meer huursubsidie aanvragen, voor de rest van dat jaar.

"Let op: woont u samen met iemand die wel ouder is dan 23 jaar? Dan kunt u samen met deze persoon huurtoeslag aanvragen met deze persoon als aanvrager, dan hebt u samen wel recht op huurtoeslag. Ook al bent u jonger dan 23 jaar en zou de huur te hoog zijn voor huurtoeslag als u alleen woonde."

Triva

Triva

08-07-2018 om 19:43

psst

Het heet al heel lang huurtoeslag.

bieb63

bieb63

09-07-2018 om 22:03

Annej

Dat snap ik, maar ik bedoel of de grenzen van max huur en toeslag anders zijn wanneer je met zn tweeen bent (even los van de leeftijd)?

Niet

Dat lees ik hier niet uit. Een gezamenlijk inkomen onder de huurgrens, beiden onder de 23 jaar, Waar zou het verschil zijn?

https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/contact/content/belastingtelefoon
Als je het niet vertrouwt bel dan even met de gratis belastingtelefoon over toeslagen en leg de situatie voor.
Ik ga er vanuit dat beiden het huurcontract tekenen? Anders krijg je de woning niet?

Kaaskopje

Kaaskopje

10-07-2018 om 02:13

Aantal, inkomen en leeftijd is bepalend voor 'passend wonen'

Dus één persoon heeft een lager huur 'plafond' dan twee personen als het gaat om lagere huren. Zit je daarboven, dan mag je huren tot 710 euro. De reden is natuurlijk dat men zo wil voorkomen dat er teveel geld naar huurtoeslag moet gaan. Begrijpelijk. Wat wel vervelend is, is dat die goedkopere huizen vaak niet in de beste wijken en straten staan. Vaak zijn het ook niet de meest energiezuinige huizen.

Van een woningcorporatie in deze omgeving: https://www.kennemerwonen.nl/ik-zoek/woning-huren/passend-toewijzen/

bieb63

bieb63

10-07-2018 om 16:52

Dat bedoel ik ongeveer denk ik

Als je met zn tweeen gaat wonen heb je in principe een (iets) grotere woning nodig, dus duurder. Dus ik vroeg me af of het huurplafond dan hoger komt te staan. (Overigens is het gezamenlijk inkomen nog steeds onder de toeslaggrens)
Is me nog steeds niet duidelijk

Boven de 710

Gaat het niet komen, ook niet met twee mensen, zelfs niet met complete gezinnen.
Je vraag is wel interessant Bieb63: Twee mensen onder 23 die samen wonen, of dan de lagere grens van 417 nog geldt, of dat dan de grens van 710 geldt. Ik denk het niet, maar het betekent in elk geval dat mensen onder de 23 niet geacht worden samen te wonen, tenzij ze iets vinden onder 417 euro, waar ze samen in kunnen trekken. Of genoeg verdienen (nog steeds minimale jeugdlonen) om de hogere huur te betalen.
Ongetwijfeld zijn er hier mensen die zeker weten dat het kan.

tsjor

Teuntje

Teuntje

11-07-2018 om 08:53

Proefberekening

Als je de proefberekening van de belastingdienst invoert is het antwoord duidelijk. Ook voor twee samenwoners onder de 23 geldt de max. huurprijs van 417 euro. Woon je duurder, dan krijg je geen huurtoeslag.
Tsjor, ik snap uit je andere draadjes je frustratie. Natuurlijk is de kans klein dat je iets vindt voor twee dat onder die grens blijft en de overheid meebetaalt. Maar voor twee is dat ook wel erg weinig huur. Als je pp 300 euro woonlasten rekent (lijkt mij ook van een minimum jeugdloon te moeten kunnen) kun je met z’n tweeen 600 betalen. Dat is in veel gebieden niet onhaalbaar.
Dat je in je eentje wel onder de 417 zat en toeslag kreeg, en bij duurder samenwonen niet meer, vind ik ook niet zo gek. De huurprijs voor een flatje voor twee is meer dan voor
een flatje voor 1 natuurlijk, maar meestal niet 2x duurder. En het inkomen is wel dubbel. Daarmee kun je het missen van toeslag opvangen.

Teuntje

Teuntje

11-07-2018 om 08:59

Noodzaak?

Tsjor je schrijft
‘het betekent in elk geval dat mensen van onder de 23 niet geacht worden samen te wonen, tenzij ze iets vinden onder de 417 euro,’
Daarmee zeg je dat het krijgen van huurtoeslag een noodzakelijke conditie is en dat er zonder huurtoeslag niet gewoond kan worden. Dat deel ik niet. Ik ken heel veel mensen die zonder huurtoeslag wonen, ook jongeren.

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

11-07-2018 om 11:04

Het is wel vreemd ja

Die maximale huurgrens.
Waarom wel huurtoeslag als je 417 euro aan huur betaalt en niet als je 600 euro betaalt?
Ik heb die regeling nooit zo gesnapt, anders dan als een ordinaire bezuinigingsmaatregel.

Ik zou wel verwachten dat hier dan ook op gebouwd gaat worden. Dat zou dan weer mooi zijn.

Teuntje

Teuntje

11-07-2018 om 12:06

Ginny

Ja, ik heb me daar ook over verwonderd, als je een flinke huur hebt krijg je juist minder of geen subsidie. Maar het zal zijn omdat het niet de bedoeling is om een stuk duurder dan je portemonnee te gaan wonen en het tekort aan te vullen met een ruime subsidie. Kleine portemonee, dan wonen in een woning met een kleine huur, zal de gedachte zijn. Dat de woningmarkt inmiddels daarop niet meer is toegerust, tja. Hetzelfde verhaal bij kopen, dat voor voor starters nu bijna onmogelijk is als ze geen externe bronnen hebben.

Kaaskopje

Kaaskopje

11-07-2018 om 15:36

Huurtoeslag

Het bedrag wat je bij aanvang aan huur mag betalen is natuurlijk een momentopname. Dus als je in het begin 600 kunt betalen zonder huurtoeslag, maar een jaar later niet meer, mag je huurtoeslag aanvragen.

Leeftijd

Het gaat om leeftijd. Met andere woorden: als je beiden jonger bent dan 23 en je kunt geen gemeenschappelijke woning vinden onder 417,-- (wie kan dat wel? Graag adressen!) dan moet je het tot 710,-- zelf betalen. Maar als een van de twee 23 wordt, dan kun je huursubsidie krijgen. Dat is het vreemde.

Als de twee apart gaan wonen kunnen ze beiden ruim 800 verwonen en krijgen wel huursubsidie.

Teuntje: 'Ik ken heel veel mensen die zonder huurtoeslag wonen, ook jongeren.' Ik ook: jongeren die samen willen wonen en beiden onder de 23 zijn. Zie je wel dat het kan? Ik snap niet waarom mensen boven de 23 dan nog huursubsidie krijgen. Het kan best zonder. Afschaffen dus.

Tsjor

Sally MacLennane

Sally MacLennane

11-07-2018 om 21:00

Tsjor

In mijn gemeente past de woningbouwvereniging de huurprijs van goedkope flatjes (rond de 500 euro) aan als iemand <23 jaar is, zodat die alsnog in aanmerking komt voor huurtoeslag. Dit om deze doelgroep (die vaak ook minder verdient dan een volwassen minimumloon) ook een kans te geven op een zelfstandige woning.
Het gaat dan vaak om kleine flatjes die niet bepaald nieuw zijn. Maar jongeren zijn er dolgelukkig mee.

Zeker

Mooi appartement. Alleen helaas 100 km van waar het werk is.
Maar misschien heeft Sally nog een tip: welke gemeente?

Tsjor

Sally MacLennane

Sally MacLennane

12-07-2018 om 08:19

tsjor

Die gemeente is op iets meer dan een uur treinen van Amsterdam. Wellicht te ver weg? Maar op een klein treinkwartier van Lelystad, nog geen 20 treinminuten van Zwolle en een treinhalfuur van Almere.

Oke

die kant uit. Ja, te ver, veel te ver. Maar wel een goed plan, zeker voor gebieden waar mensen graag willen dat er meer jongeren komen wonen.

Tsjor

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.