Ouders en School Ouders en School

Ouders en School

Lees ook op
Tango

Tango

03-07-2018 om 13:43

Ouders van VMBO Kader/Basis leerlingen


Triva

Triva

11-09-2018 om 18:59

want

dan is het een examenvak

Tango

Tango

11-09-2018 om 22:43

Ja klopt

In de eerste 2 jaren heet het Mens en Natuur. Daarna wordt het opgesplitst in biologie en natuurkunde. In Mens en Natuur zit dus al een stukje natuurkunde. Daarnaast wordt er ook techniek gegeven op school, waar ook weer een stukje natuurkunde in zit. Ik geloof dus niet dat ik me ergens hard moet voor gaan maken vanuit de ouderraad.

Aha,

Vanwege je belangstelling voor BBL, was ik in de veronderstelling dat hij al verder was en reeds een profiel gekozen had.

Tango

Tango

12-09-2018 om 09:39

Tweede

Nee hoor, Flanagan, zoon zit pas in de tweede. Ik was het ook niet die belangstelling had voor BBL, al vind ik het heel zinvol om Triva's informatie hierover te lezen. Wij hebben echter nog geen idee waar zoon terecht gaat komen. Gelukkig nog tijd genoeg.

Tango

Tango

12-09-2018 om 09:45

Kamp

Zoon is vanmorgen vertrokken naar het Ardennenkamp en ik ben werkelijk verrast door hem. Hij heeft misschien 1 keer afgelopen week gezegd dat hij geen zin had, omdat zijn beste vriend niet mee gaat. Verder heb ik hem niet gehoord. Vanmorgen kwam hij zonder problemen (nou ja, hij klaagde dat het vroeg was) zijn bed uit. We moesten om 7.45 u. op school zijn.
Hij ging ontspannen de bus in en had er volgens mij echt zin in. Ik ben er erg blij mee. Het scheelde denk ik enorm dat 1 van zijn favoriete docenten, de wiskundeleraar, hun klas begeleid. Leek me een hele fijne man.
Ben heel benieuwd naar zijn verhalen als hij terug komt.

Ik hoop maar dat al zijn slotjes in zijn mond blijven zitten. Gisteren dus de laatste weer vast laten zetten. De buitenbeugel heeft hij thuis gelaten. Afgelopen nacht heeft hij er 9 uur mee geslapen dus vond het wel even goed. Komt weer als hij thuis is.

Verder heb ik wel gezegd tegen hem dat we na het kamp weer wat meer bovenop het huiswerk gaan zitten. Ik merk dat het er bij mij nog niet in zin en bij hem ook niet, ook door alle lessen die al uitvielen en die hij gemist heeft door ortho bezoek. Volgende week alles maar weer goed oppakken en in de gaten houden.

Zomer, heeft jouw dochter haar draai weer een beetje gevonden op school?

@nnemoon

@nnemoon

12-09-2018 om 13:24

School

Wat fijn dat je zoon op zo'n ontspannen manier op kamp is. Ik hoop dat hij leuke dagen zal hebben en hopelijk droog weer.

Huiswerk is hier ook een beetje moeilijk. Ik werk onregelmatige dagen soms vier achter elkaar. Zoon moet iedere morgen vroeg beginnen, ik kom als ik late dienst heb om 20.30 thuis. Lange dag voor zoon als we dan nog naar het huiswerk moeten kijken. Zoon probeert heel veel zelf te doen, maar met toetsen wil hij toch liever dat ik hem help. Vandaag zijn eerste toets gehad, hij vond hem leuk moeilijk. Dat kun je dus ook op verschillende manieren uitleggen. Vanaf oktober is iedereen weer terug van vakantie en hoef ik iets minder vaak te werken.

Zomer

Zomer

14-09-2018 om 15:31

Triva

Wat fijn dat je zoon het zo naar je zin heeft! En daarnaast ook gewoon lekker geld verdienen! Ik begrijp dat wel, verhalen en privacy. Daar worstel ik ook wel eens mee. Ik vertel hier ook niet alles want het is en blijft een openbaar forum.

Maar ik vind het wel heel leuk om te lezen hoe je zoon het doet op het MBO. Zijn er trouwens meer leeftijdgenoten of ook veel oudere kinderen?

Zomer

Zomer

14-09-2018 om 15:56

Tango en @nnemoon

Tango, wat stoer van je zoon dat hij toch mee gaat! Heb je nog iets gehoord of is mobiel verboden? Komt hij vandaag weer thuis? Ik ben heel benieuwd. Volgens mij heeft hij wel goed weer gehad. Leuk om je verhaal te lezen over de ouderraad. Voel je je nog meer betrokken bij school. Door je beugelverhalen heb ik nog steeds geen afspraak gemaakt voor het opnieuw laten aanmeten van haar beugel haha. Ga ik wel doen hoor maar pffff, heb zo geen zin in dat gedoe. Beetje raar gezegd maar dochter is daar net als je zoon ook best gevoelig voor en het gaat gewoon heel erg wennen worden. Dat weet ik nu al. Nou ja, ik ga volgende week op mijn vrije dag maar eens bellen.

@nnemoon, hoe gaat het inmiddels met je zoon op school? Vindt hij het al wat leuker in deze klas? ik ben heel benieuwd. En de eerste toets alweer. Nu het cijfer nog. Spannend weer zo'n eerste cijfer!

Hier heeft dochter aardig haar draai alweer gevonden en deze week was een echte pretweek. Doordat de hogere klassen op kamp waren deze hele week en veel leerkrachten mee waren had dochter maar 3 uurtjes les en geen huiswerk. Ja afgelopen weekend alleen Engels voor afgelopen maandag. Oja en als klap op de vuurpijl vandaag de hele dag vrij. Dus ja, een blije dochter . Dochter voelt zich wel meer thuis ofzo op school. Hoe moet ik dat zeggen, de nieuwe brugklassers zijn begonnen en zij zijn nu niet meer de jongsten. Verder hoor ik van haar dat de lerares van MM enorm streng is en dat zij en haar vriendinnen al verschillende keren op een andere plek zijn gezet omdat ze te veel kletst. Kortom, dochter lijkt helemaal los te komen maar lijkt zich ook een beetje af te zetten. Niet extreem hoor. Ze is er nog niet uitgestuurd en ze is voor zover ik het weet ook niet heel brutaal maar een beetje rebels heb ik het idee. Maar aan de andere kant ze zit wel heel goed in haar vel. Maar goed, hier nog geen toetsen in het vooruitzicht. Ik zal zo even kijken op Magister maar zag er gisteren nog niks bijzonders staan. Ik ben er in ieder geval klaar voor Laat de toetsen maar komen!

Zomer

Zomer

14-09-2018 om 16:02

Carry en Flavia

Leuk dat jullie meelezen. Hoe vergaat het jullie kinderen in de brugklas? En als jullie tips hebben dan horen wij dat natuurlijk ook graag! Want de daadwerkelijke ondersteuning heeft niet zoveel te maken met het niveau en is toch echt kind afhankelijk. Maar ik hoop dat ze de eerste weken goed zijn doorgekomen en een leuke klas hebben!

Tango

Tango

14-09-2018 om 16:28

Kamp

Zoon komt inderdaad vandaag weer thuis van kamp. De bedoeling is dat ze rond 18.00 u bij school zijn. Ik ben heel benieuwd naar zijn verhalen.
Hij heeft gisterochtend even geappt maar zoon is niet zo'n apper dus niet heel veel gehoord. Gisteravond werd ik opeens geappt door een moeder van een klasgenoot die ook in de ouderraad zit. Ze had haar zoon gesproken en die zat met mijn zoon in de tent. Ze liet weten dat het goed ging. Vond ik zo leuk. Met deze jongen ging hij ook helemaal niet om eerst maar blijkbaar hadden ze elkaar nu gevonden. Ik begreep toen ook dat zoon zijn mobiel leeg was.

Haha ik zal geen negatieve beugel verhalen meer schrijven hoor. Gelukkig gaat het hier ook al weer een stuk beter. Ik hoop wel dat tijdens het kamp alle slotjes zijn blijven zitten. Zoon sliep de laatste nacht voor het kamp ook de hele nacht met zijn buitenbeugel in. Hij hoeft in oktober pas weer naar de ortho dus gelukkig even rust. Voor jullie veel succes met het beugelgebeuren. Leuk is het niet.

Tango

Tango

14-09-2018 om 22:18

Thuis

Zoon is weer thuis. Hij heeft het leuk gehad. Het was 's nachts wel koud in de tent vertelde hij. Ze hebben heel veel gedaan: vlot bouwen, mountainbiken, gps-tocht, boogschieten en een kabelbaan hoog over het water. Zoon durfde dat laatste eerst niet, maar ging toen toch en vond het erg leuk. Was mooi om te horen allemaal.
Hij was niet extreem moe, had toch nog wel aardig geslapen zei hij. Wel ging hij meteen douchen, want dat had hij daar niet gedaan omdat het water koud was.

Ik ben blij dat hij er weer is maar vooral dat hij het zo naar zijn zin had gehad. Hij vertelde laatst dat hij met het groep 8 kamp heimwee had gehad, maar nu was dat niet het geval zei hij. Andere kinderen hadden het wel. Toch een teken dat hij het echt naar zijn zin heeft gehad. Ze hadden ook een leuke groep in de tent, ze sliepen met z'n vieren. Vond ik ook fijn om te horen, want ik was best een beetje bang dat hij buiten de boot zou vallen omdat zijn beste vriend niet mee ging.

Zomer

Zomer

14-09-2018 om 22:26

Tango

Wat een heerlijk positief verhaal! Echt heel leuk om te lezen en zo fijn dat je zoon hierin zo is gegroeid, fijne vriendschappen heeft en het naar zijn zin heeft gehad. Dat geeft je als moeder ook een goed gevoel. Ja, dat het koud was ‘s nachts geloof ik meteen. Ik vond het afgelopen week toen ik om half acht naar mijn werk ging behoorlijk fris buiten, laat staan dat je in een tent ligt. Nu lekker dit weekend bijkomen!

Flavia

Flavia

15-09-2018 om 00:29

Brugklasser

Mijn brugklasser is er volle bak ingegaan.
Ze vind het helemaal geweldig. Heeft natuurlijk als voordeel dat ze goed gebekt is en zich wel laat horen.
Er zijn al wat akkefietjes geweest in de klas en daar was ze natuurlijk bij betrokken zowel negatief als positief. Gelukkig is dat goed opgepakt en uitgesproken in de klas.

De mentor is erg leuk, heeft zelf een kind dat vorig jaar examen tl heeft gedaan en nu havo doet, dus ze kent alle trucs en smoezen en heeft de nodige zelfspot.

Eerste toetsen zijn geweest, en het eerste cijfer is terug een 10, dat is een leuke binnenkomer natuurlijk. Dat zal niet zo blijven maar liet haar wel zien dat serieus je huiswerk doen werkt, want voor haar gevoel had ze niet geleerd, ik had wel wat vragen gesteld bij de stof, maar meer ook niet.

Wat jullie begin vorig jaar beschreven zie ik nu ook, ze wordt ineens zo zelfstandig, zelf tas in pakken, optijd op staan, lunch maken. Ik heb dat een dag of 3 begeleid maar toen ging het prima.
Ook begint ze zelf aan haar huiswerk, maar belt wel even naar mijn werk om te vragen of ze een ei mag bakken of een boterham eten haha.

Ze heeft een prima rooster waardoor het nog steeds lukt om 4x per week te trainen.
Ze staat wel heel anders tegenover kamp dan de jongens hier. Dat lijkt haar erg leuk, ze gaat dan ook vaker op kamp met haar sport, maar dat is echt
uur per dag trainen. Dit wordt natuurlijk vooral heel erg leuk.

Ik heb vanmiddag erg genoten van 2 giebelende meisjes die hun franse conversatie aan het oefenen waren. Aurevoir is een echte tongbreker.

Wat ik erg fijn vind van deze school is dat ze de kinderen echt leren plannen en daar ook de tools voor aanbieden. Alle leerlingen hebben de agenda van purple monkey ontvangen waarin je ook je huiswerk kunt plannen. Dochter was al bekend met dit fenomeen want vorig jaar had ze de 1blik agenda, en dat blijkt nu een groot voordeel. Nadeel van deze agenda tov de 1blik is dat je minder ruimte hebt om te plannen en je niet goed kunt aangeven dat je iets gepland hebt. En natuurlijk dat je het niet kunt koppelen met magister als je de app gebruikt, die app is er niet. De school denkt er overigens over om het huiswerk niet meer in magister te zetten maar alleen nog via de periodeplanners te verspreiden en zo de kinderen te dwingen alles in de agenda te zetten. Alleen vind ik de periodeplanners niet bij alle vakken even duidelijk wat wanneer gedaan moet worden of in welke les in de week de toets dan valt. Toch wel belangrijk als je goed moet plannen ivm je buitenschoolse activiteiten.
Dat plannen doen ze de eerste weken in het daltonuur dat door de mentor gegeven wordt.
Kortom de eerste maand is heel goed gegaan.

@nnemoon

@nnemoon

15-09-2018 om 14:59

Tango

Wat leuk om te lezen dat je zoon zo genoten heeft van het kamp. Super! Leuke activiteiten heeft hij trouwens gedaan en wat fijn dat hij klikte met de andere jongens in de tent. Een positieve ervaring. Wat leuk dat die andere moeder een appje stuurde. Apart wel dat hij zijn telefoon mocht meenemen op kamp, dat is bij zoon op school verboden.

@nnemoon

@nnemoon

15-09-2018 om 15:05

Flavia

Leuk om je verhaal te lezen van je dochter. Fijn dat ze al zo haar draai heeft gevonden. Goed dat school een beetje uitlegt hoe je moet plannen. Hier zag ik vorig jaar bij zoon op de groeps-app vaak de avond van te voren nog de vraag langskomen wat moeten we leren voor de toets van morgen. En dan een 10 als eerste cijfer, super goed begin!

Triva

Triva

15-09-2018 om 15:17

Zomer

Ik vroeg zoon, net 17 of zijn groepsgenoten ongeveer even oud zijn. Antwoird: nee joh sommigen zijn echt véél ouder, soms 18 soms 19 en zelfs 20!!!!

leeftijd

Hier was zoon bij aanvang bbl ook 17, want één keer gedoubleerd op PO.
De ene dag per week dat hij op een mbo les kreeg, maakte dat het hem niet zoveel uit hoe oud de anderen waren; overhet algemeen waren ze een jaar jonger of een jaar ouder.
Maar het is niet te vergelijken met de avondopleidingen; die wordt eerder bezocht door werkende volwassenen die willen groeien door het halen van certificaten in de avonduren.

De bbl-ers gaan de resterende vier dagen sowieso om met wat oudere collega’s; een iets oudere klasgenoot is geen punt zolang die maar niet te moeilijke praktijksituaties naar voren brengt. Het zijn veelal nog niet eens jongvolwassene pubers die uitkijken naar hun eerste autorijles of hoogwerkerscertificaat. Ze staan echt nog aan het begin van hun opleiding en alles is nog nieuw.

Triva

Triva

15-09-2018 om 17:57

Flanagan

Wellicht begreep je de grap niet maar ik zie dit dus ook als ongeveer dezelfde leeftijd. Mijn zoon heeft overigens al afgereden en zijn vaste begeleider is 22. Ook van dezelfde BBL

Bij IW is het 1 praktijkdag (half jaar iig) en 1 theoriedag

Trivia,

Ik reageerde op de vraag van Zomer. Als mijn zoon aan het eind van de schooldag naar huis gaat, vult het gebouw zich met volwassenen.
Ik las in de vraag van zomer de vraag hoe dat zich verhoudt tijdens een bbl-opleiding. De informatieverstrekking op de website van mbo-colleges zijn vooral gericht op de bol-richtingen. Het idee dat je 16-17 jarige in een groep komt met volwassenen, kan voor ouders een drempel zijn; liever kind naar een bol dan naar een bbl.

Rijbewijs

De meeste hebben bij aanvang nog geen rijbewijs en kunnen niet wachten...

En,

De bbl-ers maken lange werkdagen en hebben huiswerk ernaast. Het is zeker niet gemakkelijker dan een bol. Het enige dat die ‘pijn’ verlicht is het feit dat ze salaris ontvangen.

Merz

Merz

15-09-2018 om 19:23

Flanagan

Vergis je niet: de "pijn" voor veel BBL-ers ís school! Dus leuk werk met leuk salaris wordt eerder als feestje ontvangen. Bij mijn zoon in ieder geval en ook bij vrienden hoor ik hetzelfde. Heerlijk om hem gemotiveerd en enthousiast te zien.

Leeftijd BBL klasgenoten bij zoon tot 23 jaar.

Merz

Merz

15-09-2018 om 19:40

Aanvulling wbt huiswerk

Huiswerk valt bij zoon wel mee. Veel huiswerk is praktijkgericht en dat maakt hij in het bedrijf. Van elk werkstuk moet hij wel een portfolio maken en dat is thuiswerk. Zijn mentor kan daar in meekijken. Bedrijf geeft hem overigens al een punt voor het werkstuk, niet het MBO. Wat zoon wel wat veel vindt is voor de toetsen leren, dat moet inderdaad na het werken.

Intensief

De reistijden meegerekend, maakt hij op werkdagen, dagen van half zeven tot (met wat pech vanwege files of slechte ov-aansluiting) half zes. Heel wat andere koek dan de dag dat hij naar college gaat.
Ik denk dat de mbo-richting meespeelt in de mate van belasting.

Carry

Carry

15-09-2018 om 21:29

Behoorlijk wennen.

Het is behoorlijk wennen voor zoon. Hij is altijd al wat chaotisch en warrig geweest. Hij pakt in principe zijn eigen tas in maar is al een keer een boek vergeten en bijna zijn brood.

Frans vindt hij het allermoeilijkste vak ooit. Dat belooft wat want ze zijn nu nog bezig met 'oui' en 'non', echt de basis. Wiskunde en biologie het allerleukste. Het is wel veel huiswerk en de eerste huilbui hebben we al gehad, " Ik leer het nooit, waarom is het zou moeilijk". En dan heb je een verdrietige lange knul op schoot. Maar komt vast allemaal goed. Het is gewoon wennen. Hij moet er nu meer voor doen.

Triva

Triva

15-09-2018 om 22:51

Flanagan

Gelukkig zijn de reistijden hier te overzien nog geen half uur fietsen naar 'school' en 10 min naar werk

Maar ik vind dat ze veel meer aandacht moeten krijgen voor BBL, bij IW helemaal geen oudere jongeren (16-20) en voor deze groep veel makkelijker en fijner leren. Zoals ik al meermaals heb gezegd: teveel VMBO's denken dat ze alleen de leerlingen die helemaal klaar zijn met school, niet te handhaven zijn, naar BBL moeten sturen maar dan doe je in mijn ogen heel veel jongeren juist te kort.

Merz

Merz

16-09-2018 om 01:28

Flanagan, Triva

Zoon heeft zelf gekozen voor een verder mbo en ook een baan in een verdere grotere stad, terwijl er ook dichterbij bedrijven waren waar hij terecht kon(had al een jaar zaterdagbaan waar hij veel in contact kwam met potentiële werkgevers, daarbij richting waar veel personeelstekorten zijn).
Dat betekent voor hem ook van huis tussen kwart voor 7 en 6. Maar ook MBO tussen kwart voor 7 en 6 dus de dagen zijn voor hem even lang. Hij is het gewend, ik hoor hem nooit klagen. Ouders werken in dezelfde stad met dezelfde uren dus hij weet niet beter denk ik. Belasting wbt huiswerk zal bij de hogere niveaus hoger zijn, dat weet ik inderdaad niet. Zoon doet techniekrichting, 2e jaar.

Flanagan, vindt jouw kind het zwaar begrijp ik of zie jij het vooral als zwaar?

Triva: wat je zegt over bbl en uitstroom van niet te handhaven en klaar met school kinderen herken ik deels. Zoon was ook klaar met hele dagen school, zo ook de rest van zijn jaargenoten op het vmbo/afdeling techniek zoals bij de diplomauitreiking gezegd werd. Ik zie dat niet automatisch als iets negatiefs, fijn dat voor die kinderen een bbl versie is. Maar natuurlijk zijn er nog meer jongeren die er anders in staan. Ikzelf heb de bbl uitstroom nooit op die manier bekeken.

Triva

Triva

16-09-2018 om 02:59

Merz

Wat bedoel je met je laatste twee zinnen?

Merz

Merz

16-09-2018 om 10:02

Triva

Je vindt dat teveel vmbo's alleen maar denken dat de lastpakken naar de BBL uitstroom doorverwezen worden en dat die gedachte anders moet. Daar reageerde ik op. Ikzelf heb zo nooit naar de BBL optie gekeken en heb dat idee ook nooit gehad van VMBO school. Ik heb wel de ervaring dat de meeste kiezers wél degenen zijn die "klaar zijn" met school.

Quote:
[teveel VMBO's denken dat ze alleen de leerlingen die helemaal klaar zijn met school, niet te handhaven zijn, naar BBL moeten sturen maar dan doe je in mijn ogen heel veel jongeren juist te kort.]

Merz,

Hij geeft aan dat er zware dagen tussen zitten; dagen die dan gevuld zijn met fysiek zwaar werk. Zijn begeleider had al aangegeven niet te snel klaar te staan voor klussen die jonge sterke mensen sneller oppakken, uit socialiteit naar de wat oudere collega’s.
Maar lang op een ladder staan, ga je ook in je enkels of rug voelen. Als je dan na een intensieve dag, ook een lange reistijd hebt, ben je te gaar om de opdrachten van school in te kijken. Ik zie het meer als opstart-hindernissen, die met de tijd veranderen.

De bbl werd meer in de schoot geworpen. Hij wilde eerst een bepaalde bol-richting doen tot duidelijk werd dat de kans op een baan minder groot was dan gedacht. Tijdens een gesprek bij een bedrijf over de werkgebieden van dat bedrijf, werd hem die bbl aangeboden. De mogelijkheid daar, na de bbl, in loondienst te komen en de ruimte verder te specialiseren, heeft geleid tot een andere route.
Hij heeft daar geen spijt van.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.