Ouders en School Ouders en School

Ouders en School

Lees ook op
Mamsie

Mamsie

18-12-2018 om 14:07

Wikken en wegen omtrent schoolkeuze

Onze zoon van 11 jaar heeft een hekel aan school. Altijd al gehad. Struikelblokken voor hem zijn het in de pas moeten lopen en de manier waarop de lesstof wordt aangeboden. Hij is, vinden wij, vrij slim maar dat komt er op school niet echt uit. Ook door problemen met planning en overzicht, werkhouding en concentratie. Een kindercoach die we 2 jaar geleden (op advies van school) hebben ingeschakeld omdat hij ingelukkig was op school gaf aan dat zoonlief hooggevoelig is en een beelddenker. Met wat aanpassingen werd zijn welbevinden beter, zijn prestaties bleven hetzelfde.

Hij zit nu in groep 7 en het wordt tijd om na te gaan denken over een geschikte middelbare school. Zoon is erg sportief en wil zelf het liefst naar een school waar ze sportklassen hebben. Wij denken dat een kleine(re) school met goede begeleiding goed is voor hem. School geeft aan dat het advies kader, gemengd of TL gaat worden. Hij scoort met de cito’s van afgelopen 1,5 jaar met begrijpend lezen over het algemeen II of III en rekenen IV of V. Andere
vakken I of II. School ziet ook dat een passende school belangrijk is en geeft aan dat ze daarop het advies ook enigszins kunnen ‘sturen’.

Het lastige is dat in onze directe omgeving geen gemengde vmbo scholen zijn. Het is òf TL/havo/vwo òf vmbo basis/kader. Wij vinden het erg lastig om te bedenken wat voor onze zoon het beste zou zijn: insteken op kader, ervanuit gaan dat ie dat redelijk makkelijk redt en dan naast school nog tijd overhoudt voor dingen die hij belangrijk/leuk vindt, of insteken op TL en dan kunnen kiezen voor een kleine school die bekend staat om zijn goede leerlingbegeleiding en huiswerkvrij is. We willen zoon niet overvragen, maar ook niet ondervragen.
Wie denkt er mee?

Alison

Alison

18-12-2018 om 14:39

Meest geschikte

Met al mijn ervaring van mezelf en mijn 4 kinderen zou ik gaan voor die school waar hij het meest op z'n plek zit qua welbevinden. Zeker voor iemand die toch al niet graag gaat en het zo te horen niet heel leuk heeft gehad op de basisschool, kan een fijne school de ommekeer betekenen. Daar kan hij ervaren dat school ook leuk kan zijn en dat hij niet dom is en echt wel iets kan.
Voor mij zou dat belangrijker zijn dan het niveau omdat een kind wat zich niet gelukkig voelt ook niet tot leren komt. Je loopt ook het risico dat ie het voor gezien houdt over een paar jaar. Daar heb ik er 2 van gehad en dat wil je niet. Dan heb je een kind wat thuis zit zonder diploma die hooguit om vakken te vullen werk vind.
En mocht hij op een gegeven moment lekker in z'n vel zitten en qua niveau omhoog schieten kun je altijd nog verder kijken.
Ik wens je veel wijsheid

Sportschool

Kan nogal op prestaties zijn gericht en het is maar de vraag of je zoon daar wel zin in heeft?

Mamsie

Mamsie

18-12-2018 om 15:14

Sportklas

Als het gaat om sporten is onze zoon zeer fanatiek en competitief. Is ook goed in eigenlijk alle sporten. Als het om schoolse prestaties gaat voelt hij zich snel overvraagd.

Kindercoach?

Ik krijg een beetje de kriebels van het woord kindercoach. Je weet dat iedereen met een LOI cursus zich zo mag noemen? En er zullen hele goede tussen zitten, maar ook kwakzalvers. Misschien is je kind gebaat bij een iets betere en diepere analyse van zijn probleem? Zijn lezen is best oké, maar qua rekenen scoort hij laag. Net als bij zijn executieve functies zoals planning. Heeft school daar een idee over hoe ze daar aan kunnen werken? Wellicht heeft hij dyscalculie en kan hij daar bij geholpen worden. Het is de moeite waard om het gesprek met school aan te gaan om hem de beste start te geven en dat in je besluit mee te wegen. Wellicht is een extern onderzoek nodig. Wanneer je het breder gaat trekken en zijn gedrag, gevoelens etc. daar in mee neemt dan kun je ook een verwijzing van de huisarts vragen dan kost het niets mits het bureau een overeenkomst met je gemeente heeft.

Elizabeth

Elizabeth

19-12-2018 om 11:03

Sport

Bij de scholen die een extra sportaanbod hebben of zelfs speciale sportklassen wordt vaak ook cognitief veel gevraagd van leerlingen. Als de cijfers tegenvallen kan een leerling uit een sportklas verwijderd worden.

Onzin

Dat is onzin, daf ze je kunnen verwijderen uit een sportklas. Op veel scholen is het ondereel van het curriculum en zijn dus verplichte lesuren die meetellen voor het totaal aan lesuren die een leerling moet volgen. Het is bijvoorbeeld in plaats van godsdienst en creatieve vakken en ook geen reden om extra eisen te stellen aan de cognitieve vakken.

Elizabeth

Elizabeth

20-12-2018 om 08:24

Geen onzin

Natuurlijk kun je uit een sportklas verwijderd worden. Als je cijfers niet goed zijn en je op doubleren of afstromen staat kun je teruggeplaatst worden naar een reguliere klas. Voor zo'n school is school uiteindelijk het belangrijkst. Scholen, ook scholen met extra sportfaciliteiten, worden afgerekend op leerlingen die zonder afstromen of doubleren hun diploma halen, niet op hoeveel leerlingen bij Jong Oranje terechtkomen.

Verschillende dingen

Elizabeth, je haalt nu twee dingen door elkaar (of ik heb het concept sportklas van TS niet goed geintepreteerd). Een sportklas op een LOOT-school of een topsportvriendelijke school met aanpassingen voor topsporters is iets heel anders dan gewone middelbare scholen die zich onderscheiden middels sportklassen. Sportklassen zijn er dan voor alle kinderen, ongeacht niveau en dan zijn de extra gymlessen onderdeel van het lesaanbod. Van verwijdering uit gymlessen bij slechte cijfers is dan ook geen sprake.

Mamsie

Mamsie

21-12-2018 om 08:33

Sportklas zoals schelpenpaadje zegt

Het gaat idd om een ‘gewone’ sportklas met extra gymlessen en bij andere vakken waar mogelijk de koppeling met sport (bv een trainingsschema maken bij m&m, uitrekenen hoeveel calorieën je verbruikt bij een bepaalde sport met rekenen etc). Er is bij onze zoon geen sprake van een topsport- of LOOTklas.

Bo

Bo

21-12-2018 om 09:05

sportklas

Een sportklas is niet meer dan kinderen 2 uur per week bezighouden. Dit kan ook elke ander activiteit zijn. Zo zijn bij ons ook muziek- en theaterklassen. Het zegt niks over het niveau en vaak vinden kinderen het na 1 jaar wel welletjes en stoppen ze ermee. Stel je er niet al te veel van voor. Echt fanatiek sporten kan je beter buiten school doen met kinderen van gelijk (sport)niveau.

Zo was de sportklas bij ons de laatste 2 uur op vrijdagmiddag. Je kunt je wel voorstellen hoe motiverend dat werkte voor de leerlingen.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.