Alles Digitaal Alles Digitaal

Alles Digitaal

Parijs

Parijs

11-02-2019 om 17:02

Toegang tot puber’s mobiel en lokatie

Hier twee pubers (14 en 16). Vriendin heeft kinderen in dezelfde leeftijd. Laatst een gesprek of we wel of niet op de mobiele telefoons van onze kinderen konden (dmv pincode) en of we de lokatie van de telefoon op afstand konden zien (bv. dmv. Find Friends). Vriendin vond het echt niet kunnen. Bij ons kunnen wij (ouders) dat wel. We hebben het vanaf het moment dat ze een mobiele telefoon kregen (jaar of 3 geleden) als ‘voorwaarde’ gesteld. Het is dus een vanzelfsprekendheid nu. Nooit discussie over. We kijken trouwens nooit op hun mobieltjes omdat daar tot nu toe geen reden voor is geweest. Lokatie delen we met gezin en is af en toe wel handig.

Ben benieuwd hoe jullie hierin staan.


Yanea

Yanea

11-02-2019 om 17:12

Nee

Wij kunnen niet in de mobiel van onze kinderen. En de locatie staat bij ons allemaal uit.

Kinderrecht op privacy

https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/4598996/ouders-kijken-massaal-op-mobiel-tiener-praat-liever-over-nare

"Veel ouders checken appjes en sociale media van hun tiener. Ze blokkeren bepaalde inhoud en weigeren apps of games. Niet ieder kind zit daarop te wachten. 6 vragen over kind en privacy: "Je kunt als ouder beter het gesprek aangaan."

Zelf heb ik altijd meegekeken als het moment daar was of als kinderen er om vroegen. Maar zeker geen track-en-trace of zoiets. Het is een schijnveiligheid.
Beter kun je inderdaad, uitzonderingen daargelaten, het gesprek aangaan, ook over veiligheid.

nee

En ik zou bijna zeggen: natuurlijk niet. Had jij daar zelf als 16 jarige aan moeten denken? Dat je ouders altijd zo konden weten waar je was?

Ik gun mijn kinderen hun privacy.

Lou

Lou

11-02-2019 om 17:20

Nee zeg

Ik zou niet willen weten waar mijn dochter is de hele tijd. Of misschien zou ik het wel willen weten, maar ik gun het mijn dochter dat ik het niet weet

toegang tot de mobiel vind ik iets voor veel jongere kinderen, zeg tot een jaar of 12. Daarna is dat privé en moet je gewoon in gesprek blijven met ze. Je gaat toch ook niet in een dagboek neuzen? Dus ook niet in hun mobiel.

Mamsie

Mamsie

11-02-2019 om 17:23

Hier wel

Bij onze 11-jarige staat ‘Find your friend’ altijd aan, we kijken alleen als daar aanleiding toe is (als hij later dan verwacht thuis is of een nieuwe route fietst waar hij zelf ook wat onzeker over is). Hij kan ook zien waar man en ik zijn.

Meekijken in zijn telefoon doen we ook. Samen met hem en soms ook als hij er niet bij is. Dit weet hij. Kan me voorstellen dat we daar op enig moment mee stoppen, maar voor nu wel belangrijk om te volgen wat er gebeurt en daar evt op te kunnen bijsturen...

Flavia

Flavia

11-02-2019 om 18:08

Nee, zeker niet!

Ik heb zelfs bij mijn ex aangegeven dat dochter een andere telefoon + simkaart zou krijgen als zijn vrouw niet onmiddellijk deze fratsen uit zou zetten.
Je wil zelf toch ook niet dat je kinderen je overal kunnen volgen?
Bij heel jonge kinderen ok tot op zekere hoogte maar zodra ze op de middelbare zitten niet meer.

Pouke

Pouke

11-02-2019 om 18:15

Nee

Nee zeg, gaat veel te ver. Bij jonge kinderen kan ik me er iets bij voorstellen maar boven 12 zeker niet meer. Dat je kind eens iets wil doen zonder de hijgende adem van zijn ouders en dat je dan toch weet waar hij uithangt. Brrr

vlinder72

vlinder72

11-02-2019 om 18:47

Groep 8

Alleen in het eerste jaar dat ze een telefoon hebbeb, controleerde ik de appjes ( bij oins was d a t in groep 8)

Vooral om mijn kinderen te leren wat je wel en niet via de app kan doen. Niet ruzie maken bijvoorbeeld. Niet buitensluiten etc.

Vanaf de middelbare was het snel over. Mijn kinderen hebben ook recht op privacy.

Gezin nummer 1

https://www.nu.nl/achterklap/4650630/dochters-willem-alexander-krijgen-geen-nieuwe-telefoons.html

"Geheimhouden
Koning Willem-Alexander wil niet weten wat zijn dochters uitspoken. Hij heeft de afspraak met hun beveiligers dat die niet uit de school klappen over wat de prinsessen Amalia, Alexia en Ariane doen. "Sterker nog, als ze dat wel vertellen, dan zeg ik: dat wil ik niet weten, als ze maar veilig zijn."

Eenzelfde afspraak kende Willem-Alexander zelf ook in zijn jeugd. Het was de manier om zichzelf te ontdekken en ontwikkelen. Het is tegenwoordig met de smartphones en mobieltjes waarmee foto's en opnamen gemaakt kunnen worden wel veel moeilijker om dingen geheim te houden, voegde de koning er aan toe. "Anders dan toen ik jong was."

Parijs

Parijs

11-02-2019 om 18:59

Kwestie van vertrouwen

Dank voor jullie reacties. Fijn om te lezen.

Zoals gezegd doen we er nooit iets mee. Net zo goed als ik haar dagboek niet zou lezen als ik wist waar het lag, of mee zou luisteren met een privé gesprek puur omdat het kon. In geval van nood is het dan ms weer juist fijn dat het wel kan. We zijn er in eerste instantie met die openheid ingestapt en het is gewoon de afgelopen jaren niet veranderd.
Tja, en die lokatie vind ik toch wel prettig soms. En nee, tuurlijk zit ik niet met een hijgende adem de halve dag te kijken waar iedereen is, haha, maar als ze eens alleen (ver of in het donker) moeten reizen vind ik het wel fijn.

Mochten er nieuwe mobieltjes komen, dan zal uiteraard opnieuw bekeken worden wat zij zelf wel/niet willen. Het maakt ze momenteel volgens mij echt niets uit. We kennen elkaars codes, maar doen daar in principe niets mee zoals gezegd. Lokatie delen vinden ze zelf ook wel handig. En de rest is nog nooit een punt geweest. Vandaar mijn vraag.

Moet er bij vermelden dat we niet in Nederland wonen. Maakt wellicht ook nog verschil.

En ik moest lachen om Jippox, want inderdaad, godzijdank hadden we vroeger niet de sociale media en mogelijkheden die we nu hebben. Dat waren wel echt andere tijden.

Nog 2 vragen:

1. Mogen jullie pubers zelf bepalen hoeveel en tot hoe laat ze op hun mobiel bezig zijn/blijven?
Hier gaan voor het na bed gaan (rond 22:00) de telefoons uit en beneden aan de oplader.

2. Zetten jullie mobiel in, in geval van strijd (grote mond, afspraken niet nagekomen, liegen)?
Dat is hier nog niet voorgekomen. Dus geen ervaring mee, maar wat niet is kan nog komen .

Yanea

Yanea

11-02-2019 om 19:20

Antwoorden

1. Nee. Hier gaan de mobieltjes ook in een andere kamer aan de oplader. Onze eigen mobieltjes gaan ook niet mee naar bed, die blijven beneden.
2. Nee.

Phryne Fisher

Phryne Fisher

11-02-2019 om 19:31

Nee

Een van mijn collega’s heeft zo’n app voor zowel vrouw als kinderen, en een webcam bij de voordeur en in zijn woonkamer. Sinds ik dat weet bekijk ik die man met heel andere ogen, best wel eng zo’n controlerend type.
Hier zouden de kinderen dat echt niet pikken. Ik heb te weinig gezag vrees ik.

Parijs

Parijs

11-02-2019 om 19:48

Griezel

Phryne, daar zou ik ook de bibbers van krijgen.
En als ze willen kunnen ze uiteraard hun wachtwoord veranderen, location uitzetten etc. Alleen al daarom is het niet af te dwingen. We praten ook vooral veel met elkaar en daar komt vertrouwen uit voort.

Om me heen zie ik meer mensen met dat soort apps als je collega (life360 bv). Of Apps die berichtjes automatisch doorsturen. Daar moet ik ook niet aan denken.

Het verschilt denk ik ook echt wel waar je woont en wat daar binnen de peer groep als normaal wordt beschouwd. In Nederland zijn we over het algemeen erg vrij als het over onze jongeren gaat. Ik zoek de balans.

MK

MK

11-02-2019 om 21:13

wij wel

Wij kunnen als gezin elkaars lokatie zien. Dus wij van de kinderen en zij van ons. Betekent niet dat je daar continue op zit te kijken, maar als iemand niet thuis is terwijl je dat wel verwacht kan je dus kijken of hij onderweg is. Ik vind het wel een prettig idee en heb verder geen geheimen voor mijn kinderen.

Moet er wel bij zeggen dat ze nu 9 en 13 zijn.

locatie app is superhandig

Zoon is 11 en ik heb wel nog controle over zijn telefoon (via google family), niet dat ik daar heel veel mee doe oid. Hij heeft op zich weinig restricties, behalve dan dat hij geen 16 plus apps kan downloaden.

Wel hebben we als gezin een locatie app (life 360) waarin je kunt zien waar iedereen is. In de praktijk echt heel handig, snel even zien waar iemand is en of ie er al aan komt. Geeft mij ook de rust om zoon wat meer zijn gang te laten gaan. De locatie app was overigens niet ons idee, maar zoon kwam hier zelf mee aan zetten. Hij vindt het ook wel fijn om te weten waar wij nou uithangen de hele dag.

Ad Hombre

Ad Hombre

12-02-2019 om 16:00

Flavia

"Je wil zelf toch ook niet dat je kinderen je overal kunnen volgen?"

Dom argument. Zijn jouw kinderen verantwoordelijk voor jouw veiligheid? Ben jij verantwoordelijk voor hun veiligheid?

Ad Hombre

Ad Hombre

12-02-2019 om 16:02

AnneJ

"Geheimhouden
Koning Willem-Alexander wil niet weten wat zijn dochters uitspoken. Hij heeft de afspraak met hun beveiligers dat die niet uit de school klappen over wat de prinsessen Amalia, Alexia en Ariane doen. "Sterker nog, als ze dat wel vertellen, dan zeg ik: dat wil ik niet weten, als ze maar veilig zijn."

Ja, als je privebeveiligers hebt hoef je je kinderen niet te tracken, nee. Nogal een open deur...

Absolute veiligheid

Die reactie hoort natuurlijk hier.

Absolute veiligheid bestaat niet Ad. En het is ook belangrijk dat je je kind al van jongsaf aan leert om ook zelf zich veilig te gedragen. Dat kun je doen door gesprekjes daarover, afspraken te maken, regels formuleren en dat aan de orde stellen waar handig en nodig.

De relatie die je met je kind hebt betekent meer voor de veiligheid dan dat jij altijd weet waar je kind mee bezig is en waar het uithangt. Daar kun je alleen nog achteraf op reageren. Kinderen groeien op en krijgen, en nemen, en ondernemen steeds meer zelfstandig. Daar moet ruimte voor zijn. Fouten maken en risico lopen hoort daar ook bij.

Je kunt niet voor absolute veiligheid zorgen in je eentje als ouder. Dan ben je een 'curlingouder'.

vlinder72

vlinder72

12-02-2019 om 16:12

Voor welke veiligheid wil je je kinderen dan tracken? Misschien ben ik nu wel een volledig ontaarde moeder maar ik heb daar nog nooit over nagedacht. Ik volg mijn 4 kinderen dus ook niet. Mijn zoon van 16 jaar ook niet. Soms bestspannend want hij maakt het laat tegenwoordig en wij kennen lang niet al zijn vrienden.

Waarom zou ik mijn kinderen moeten volgen? Voor welk gevaar zou ik ze dan kunnen beschermen of moeten beschermen?

Yanea

Yanea

16-02-2019 om 21:40

En wat weet je dan?

Je ziet dat je kind op een plek is waar hij niet mag komen. Bijvoorbeeld omdat het er gevaarlijk is. En dan? Spring je in de auto om hem op te halen? Bel je de politie? Wat heb je aan die informatie?

Ad Hombre

Ad Hombre

16-02-2019 om 22:12

Negatief

Zoals gewoonlijk zien jullie alles weer negatief. Tracking kan er juist voor zorgen dat je je kind vrijer kunt laten dan zonder. Het geeft je gemoedsrust, wat is daar mis mee?

Sowieso is een telefoon daarvoor handig want je kunt altijd even bellen.

Phryne Fisher

Phryne Fisher

16-02-2019 om 23:38

Tot 8

Tot een jaar of 8-10 wil ik wel (ongeveer) precies weten waar mijn kind is. Daarna moeten ze de ruimte krijgen om zo nu en dan eens wat uit te halen. Boven de 14 is het al helemaal belachelijk om ze te willen volgen.

Eva

Eva

17-02-2019 om 00:47

Wij tracken elkaar wel

Wij kunnen bij ons in de familie elkaar track en en doen dit ook best wel eens. Vooral vanuit praktisch oogpunt. De kinderen fietsen dagelijks bijna een uur naar en van school, ik rij 45 minuten naar en van mijn werk en manlief is ook veel onderweg. Wij appen en bellen niet op de fiets of in de auto en zijn ook niet altijd op dezelfde tijd thuis. Het gebeurd dus wel eens dat ik bijvoorbeeld wil gaan koken en me af vraag of de kinderen al op weg naar huis zijn. Dan kijk ik even waar ze zijn. En zo kijken zij ook wel eens of ik er al bijna ben. Eerlijk gezegd zie ik dit totaal niet als controleren ofzo.

Yanea

Yanea

17-02-2019 om 07:44

Ad hombre

Een telefoon hebben staat echt los van tracking.

Ad Hombre

Ad Hombre

17-02-2019 om 09:31

Yanea

"Een telefoon hebben staat echt los van tracking."

Beweerde ik iets anders dan?

Mijn partner en ik tracken elkaar trouwens ook permanent. Is gewoon handig voor als je bijvoorbeeld het eten op tijd wilt opzetten.

En het is natuurlijk ook erg handig als je partner eens vreemd gaat en je wilt weten met wie

goh

Ik zou het niet in mijn hoofd halen om mijn kinderen (17 en 19) te tracken. Wij eten doorgaans rond half 7. Degene die later komt of niet mee eet, laat dat gewoon weten via de app. Werkt prima.

Yanea

Yanea

17-02-2019 om 10:52

Echt

Is jouw leven zo strak volgepland dat je niet 10 minuten kunt wachten met koken? 😨

Erica

Erica

17-02-2019 om 11:03

Meer

een kwestie dat de gewoonte is om half zeven te eten, denk ik. Dat doen we hier ook. Als je later bent, geef je het aan en dan eten we later. Tenzij iemand zoveel later is (meer dan een uur), dat we wel vast gaan eten en wat bewaren. Op deze manier kun je vast beginnen te koken en hoef je niet te wachten tot iedereen binnen is of iets heeft laten weten. Want als je dan pas begint te koken, wordt het nodeloos laat.

Ad Hombre

Ad Hombre

17-02-2019 om 11:09

Yanea

Soms wel, ja. Bovendien vind ik het persoonlijk ook altijd erg prettig als ik later thuis kom en het eten vers dampend op tafel staat.

En wat Erica zegt...

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.