Home » Forum » Vernieuwingscholen kans of risiko

Vernieuwingscholen, kans of risiko?

Is een reisverzekering ook nodig in Nederland?

En kun je geld terugkrijgen bij annuleren door corona? Lees het hier!

28 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
onderzoeker
Vernieuwingscholen, kans of risiko?

Beste ouders,

wie 2019 een VO school moet kiezen kent het wel, de nieuwe concepten, VOX, Spinoza21, SpingHigh, Kiem, etc etc.

Idealen, Innovatie, Vernieuwing, dat is top, resultaten nog niet beschikbaar, beleid evenmin duidelijk. Ten minste, verteld wordt er wel over, op papier/ website minder vindbaar.

Niet alles wat op papier staat (bij de ingezeten scholen) zal in de praktijk ook precies zo gaan, maar toch vraag ik mime af, hoe kan het dat een school een aantal jaren draait en toch een overgangnormenbeleid nog niet is vastgesteld/ niet formeel gecommuniceerd? Wat vindt een inspectie of de overheid daarvan? Wat vinden ouders daarvan? Heeft er iemand last van, of denk ik een beetje in perfektionistische kaders?

Wat zijn jullie ervaringen betr beleid en uitvoer daarvan bij vernieuwingscholen, wat gaat goed wat minder, waar lopen jullie vernieuwingsouders tegen aan?

Zijn er ouders die wellicht zelfs in een ouderraad van zo een school zitten en ervaringen willen delen?

V@@s
risico zou ik zeggen

blijkbaar leer je niet eens spellen.

Kaaskopje
Conflict

Ik zou als vernieuwingsouder een intern conflict voelen bij het woord vernieuwingschool. Bedoelen we wel hetzelfde?

Ad Hombre
Geen experimenten

Als je in de top van de RTL scholenlijst kijkt valt het op daar heel veel reformatorische scholen in staan. Nou zou ik mijn kinderen natuurlijk nooit naar een gereformeerde school sturen, maar het geeft wel aan dat traditioneel onderwijs blijkbaar gewoon heel goed werkt in ieder geval als het om cito-scores gaat. Tenminste, ik ga er vanuit dat ze daar traditioneel onderwijs geven, waarschijnlijk zelfs nog zonder computers.

Sowieso schat ik in dat langer bestaande scholen, waar de lessen jaar in jaar uit verbeterd worden beter zijn dan scholen die net in een nieuwbouwwijk uit de grond gestampt zijn. Om over 'nieuwe leermethodes' nog maar te zwijgen.

OK, het is nooit uit te sluiten dat een van die 'nieuwe leermethodes' fantastisch goed blijkt te zijn. Maar de realiteit is dat er van alle onderwijsexperimenten na verloop van tijd maar verrekte weinig overblijft. Dag Maurice!

rode krullenbol
De ouderraad, zeg je?

Toen ik eens op uitnodiging een vergadering bijwoonde van de Ouderraad van 'onze' op een nieuwe leest geschoeide school, wist ik niet wat me overkwam. Ik leek regelrecht een oorlogsgebied binnen te zijn getreden.

"Nou, dat was dan eens en nooit weer", dacht ik nog. Maar toen kwam de gedachte in mij op dat het wellicht een vervelende toevalstreffer was geweest en dat ik deze Ouderraad het voordeel van de twijfel zou moeten gunnen.

De tweede keer was de sfeer echter al even Siberisch koud of - het is maar hoe je het bekijkt! - zo heet als een vulkaan. Daarop heb ik wijselijk afgezien van verdere deelname aan de vergaderingen.

Mooi en aardig dat geploeter in de polder; maar een mens kan zijn tijd ook beter besteden.

Rode krullenbol

Kaaskopje
Ad Hombre

Wij konden voor een buurtschool uit een paar kiezen. Ik heb daarvoor met een paar mensen gepraat. Wat vinden jullie, wat hebben jullie gehoord over? Achterburen met een kleinkind op een van die scholen zeideni dat we niet de katholieke school moesten kiezen. Waarom niet? Nou, daar zijn ze nogal conservatief. Armen over elkaar en dat soort ouderwets gedoe. Mooi, zeiden man en ik tegen elkaar, dan doen we die. (we vonden in die tijd nog dat ze op zijn minst iets mee moesten krijgen van bijbelse zaken, dus een 'gewone' christelijke of katholieke school zou het sowieso worden) De praktijk was minder ouderwets dan hoe de buren het hadden neergezet, al met al waren wij tevreden. De oudste dochter heeft er wel wat kritiek op. Maar 100 procent goed krijg je het niet snel denk ik.

Nanda
hangt ervan af

Je noemt nu hele specifieke scholen, maar in zijn algemeenheid doen vernieuwingsscholen zoals ook Dalton, Vrije School en Montessori nog steeds (!) worden genoemd het juist beter dan traditionele scholen. Dus i.t.t. wat Ad zegt. Ligt ook aan de populatie natuurlijk. Over het algemeen kiezen hoger opgeleiden heel bewust voor dit type onderwijs.

Ik geloof ook niet in scholen die alleen maar zenden (alleen instructieuren), dat is niet meer van deze tijd. Van studenten wordt meer inzicht en eigen initiatief verwacht.

Triva
Ad

"Als je in de top van de RTL scholenlijst kijkt valt het op daar heel veel reformatorische scholen in staan. Nou zou ik mijn kinderen natuurlijk nooit naar een gereformeerde school sturen, maar het geeft wel aan dat traditioneel onderwijs blijkbaar gewoon heel goed werkt in ieder geval als het om cito-scores gaat. Tenminste, ik ga er vanuit dat ze daar traditioneel onderwijs geven, waarschijnlijk zelfs nog zonder computers."

De vraag is of dat 'in de top staan' komt door de manier van onderwijs of door de bevolking op die school of beide. Dat is nu maar gissen. Je hebt daar een bevolkingsgroep die niet representatief is voor de rest van de Nederlandse scholen. Niet omdat ze perse zo hoog intelligent zijn maar omdat daar wellicht weinig kinderen zitten met een migratie-achtergrond of met andere problemen bij het leren.

Triva
Ad (2)

" Sowieso schat ik in dat langer bestaande scholen, waar de lessen jaar in jaar uit verbeterd worden beter zijn dan scholen die net in een nieuwbouwwijk uit de grond gestampt zijn. Om over 'nieuwe leermethodes' nog maar te zwijgen"

Dat vind ik wel interessant. Andersom zitten al langer bestaande scholen wel vast aan iets wat allang achterhaald is en waar je niet zo makkelijk mee kan stoppen. Stoppen met de leesmoeder bijv terwijl de nieuwbouwschool waar mijn kinderen zijn begonnen (inmiddels ook al weer 15 jaar oud) daar nooit aan begonnen is (dat is maar 1 voorbeeld).

rode krullenbol
P.S. bij #5

De kwaliteit van het onderwijs op die school was uitstekend. De leerkrachten (voornamelijk juffen) zetten zich over het algemeen enorm in; uit enthousiasme over de lesmethode en om de waarde ervan te bewijzen.

specht
Triva

Waarom zouden er op reformatorische scholen minder kinderen met problemen zitten dan op andere scholen?
Afgezien van het feit dat er je vast gelijk hebt dat er minder kinderen met een migratie-achtergronden zitten, hoewel dat laatste ook voor veel (zeker niet alle) dorpsscholen geldt.

rode krullenbol
Wat ik me afvraag ...

Wat is nu eigenlijk problematischer; racisme of een migratie-achtergrond?

Flavia
islamitische scholen

Als je verder kijkt in de lijst van RTL dan blijkt dat de islamitische scholen nog hoger scoren dan de reformatorische scholen..

Ad Hombre
Flavia

"Niet omdat ze perse zo hoog intelligent zijn maar omdat daar wellicht weinig kinderen zitten met een migratie-achtergrond of met andere problemen bij het leren."

RTL beweert daarmee rekening te houden, ze corrigeren de toetscijfers daarvoor. (waarschijnlijk teveel gezien de hoge scores van islamtische scholen)

"Als je verder kijkt in de lijst van RTL dan blijkt dat de islamitische scholen nog hoger scoren dan de reformatorische scholen.."

Ik kan me zo voorstellen dat die *nog* conservatiever onderwijs geven. (maar eerlijk gezegd betwijfel ik de correctie die RTL toepast, die zal wel te sterk zijn)

Ad Hombre
Nanda

"Je noemt nu hele specifieke scholen, maar in zijn algemeenheid doen vernieuwingsscholen zoals ook Dalton, Vrije School en Montessori nog steeds (!) worden genoemd het juist beter dan traditionele scholen. "

Doe niet zo belachelijk. Je kunt het wel 'vernieuwingsscholen' noemen maar in werkelijkheid zijn dat natuurlijk hele oude (en dus verfijnde concepten). Past geheel in mijn verhaal dus.

Jij denkt zeker dat het 'nieuwe' testament ook nieuw is ;-)

rode krullenbol
Vraagje

Wie was er ook alweer over die RTL lijst begonnen?

Ad Hombre
Kaaskopje

"Wij konden voor een buurtschool uit een paar kiezen. Ik heb daarvoor met een paar mensen gepraat. Wat vinden jullie, wat hebben jullie gehoord over?"

Wij kozen wel voor de buurtschool (nieuwe school nieuwbouwwijk). Lekker dichtbij. Met als resultaat dat die idioten binnen twee jaar geheel op tabletonderwijs overschakelden. Dat was voor ons het einde van de buurtschool. (jammer voor het milieu)

Limi
Flavia

Is dat de lijst waar gecorrigeerd is voor de achtergrond van de leerlingen?
Een zwarte school die gemiddelde kinderen aflevert scoort hoger dan een gemengde school die gemiddelde kinderen aflevert. Hier in de buurt ook. Ik vind het zo fout.

Ad Hombre
Limi

Je kunt wat dat betreft beter naar de CITO scores kijken. Daar zit tenminste geen politiek correctiefilter op.

skik
Instroom of toegevoegde waarde

"Je noemt nu hele specifieke scholen, maar in zijn algemeenheid doen vernieuwingsscholen zoals ook Dalton, Vrije School en Montessori nog steeds (!) worden genoemd het juist beter dan traditionele scholen. "

Over het algemeen scholen die door leerlingen met een hoge sociaal-economische status bezocht worden. Zegt dus wellicht meer over de instroom dan over de toegevoegde waarde van de school.

skik

Nanda
nee Ad

Ze tellen nog steeds mee als vernieuwingsscholen. En jij begint over Cito scores terwijl TO het over VO heeft.

Temet
Ad

Ik kan nog wel een reden verzinnen voor de hoge scores van reformatorische scholen. Die kinderen hebben vaak geen tv, vermoedelijk geen DS, PS4, en een eventueel mobieltje is waarschijnlijk zo dichtgetimmerd met toezichtssoftware of wat al niet dat je daar alleen maar mee kunt bellen.

Kortom: veel afleiding die de gewone jeugd van het huiswerk kan afhouden is bij de reformatorische jeugd waarschijnlijk een stuk minder voorhanden. Tja, dan ga je van pure verveling maar je aardrijkskundehuiswerk doen :-)

Groeten,

Temet

rode krullenbol
Of ...

uit oprechte belangstelling naar de wereld buiten je benauwde bubbel.

Ad Hombre
Nanda

"Ze tellen nog steeds mee als vernieuwingsscholen."

Als dat al een officiele term is is het duidelijk niet waar we het hier over hebben als 'vernieuwingsouders '. Zeker als het gaat over 'een school [die] een aantal jaren draait'.

"En jij begint over Cito scores terwijl TO het over VO heeft."

Dat maakt niet zoveel uit wat mij betreft. Onderwijsexperimenten zijn onderwijsexperimenten en een verstandig en voorzichtig mens (twee esssentiele eigenschappen voor ouders) houdt zich daar verre van of het nou om basis- of voortgezet onderwijs gaat...

Ad Hombre
Temet

Precies, traditioneel onderwijs en een traditionele opvoeding lijken beter te werken dan al die nieuwlichterij...

"Tja, dan ga je van pure verveling maar je aardrijkskundehuiswerk doen :-)"

De waarde van verveling wordt ernstig onderschat. Als mijn kinderen zeggen dat ze zich vervelen zeg ik: 'Goed zo!'

Temet
Ad

Mijn moeder riep dan altijd "ik wou dat ik zo gelukkig was!"

Toen werd ik daar narrig om. Nu weet ik wat ze bedoelde :-)

Groeten,

Temet

Caesar
Nanda

“in zijn algemeenheid doen vernieuwingsscholen zoals ook Dalton, Vrije School en Montessori nog steeds (!) worden genoemd het juist beter dan traditionele scholen.”

En daar heb je ook cijfers van?

Ipad
Vernieuwingsschool?

Mag je daar scholen die experimenteren met ipad onderwijs ook onder scharen?
De school van mijn kinderen is er grotendeels van terug gekomen en het siert de school (vo) dat er uiteindelijk een halfbakken excuus gekomen is dat er niet beter naar de bezwaren van ouders en docenten geluisterd is. Helaas poets je het effect van jaren minder effectief onderwijs daarmee niet weg.

Leerachterstand wegwerken, hoe doe je dat?!

Lees hier of je kind een achterstand heeft en wat je kunt doen.