Zwanger worden Zwanger worden

Zwanger worden

Oudje

Oudje

27-01-2010 om 08:58

Zwanger op je 46e?

N.a.v. een discussie die ik onlangs had de volgende vraag: kennen jullie iemand die op haar 46e SPONTAAN is zwanger geraakt, dus ZONDER ivf/icsi (al dan niet gewenst, onverwacht, is niet belangrijk in de vraag), en die dan ook nog een gezonde zwangerschap heeft gehad en van een gezond kindje is bevallen?
Het gaat dus niet om de vraag of het verstandig is, etc, dat is weer een heel andere discussie.
Ben heel benieuwd naar jullie reakties. Want natuurlijk is in theorie van alles mogelijk, maar volgens mij komt het gewoon eigenlijk niet voor.
Alvast dank voor het reageren.

Rembrand

Rembrand

27-01-2010 om 09:04

Schoonzus.

Hoi,
Mijn schoonzus was zwanger van haar tweede kind op deze leeftijd.
Zonder kunstgrepen of wat dan ook.
Het is een vaginale bevalling geweest en ze hebben een gezonde zoon mogen krijgen.
M.

marie-laure

marie-laure

27-01-2010 om 09:22

Ja hoor

Lang geleden, mijn oma op haar 48ste bevallen, alles ging goed.

Asa Torell

Asa Torell

27-01-2010 om 09:30

Een familieboek

dat ik in huis heb, laat zien dat dat enkele generaties terug helemaal niet ongewoon was (en dan uiteraard zonder ivf). In elk geval een oudtante van mij kreeg haar laatste (en gezonde) kind op haar 46e.
En 10 jaar geleden is het ook nog aardig in het nieuws geweest dat mevrouw Blair op haar 45e een vierde kind kreeg.

Hanne.

Hanne.

27-01-2010 om 10:57

Hier ook oma

Mijn oma kreeg kind 1 toen ze 30 was, 16 jaar later volgde kind 7 (oké, net geen 46, maar toch een eind in de richting)

Vic

Vic

27-01-2010 om 13:00

Geen 46

Mijn oma was bijna 50 toen ze zwanger raakte van haar vierde kind. Die zwangerschap is helaas niet tot een goed einde gekomen. Bij ons op school zijn enkele kleutermoeders die tweede helft 40 zijn, bevallen op hun 42/43e. Dat is dan geen 46, maar toch behoorlijk op leeftijd. Hmmm ik weet eigenlijk niet of dat spontaan is gegaan, maar ik vermoed van wel.

mirreke

mirreke

27-01-2010 om 23:05

Ja hoor!

Mijn vroegere buurvrouw, spontaan en gewenst op haar 46e zwanger van haar eerste (en laatste) gezonde kind. Vaginale bevalling. Inmiddels is haar zoon net 9 jaar.
En zelf ben ik op mijn 41 spontaan en gewenst zwanger geraakt van ons vierde kind, dat gewoon vaginaal is geboren toen ik 42 was.
In mijn omgeving ken ik nog iemand van nu 50 met een zoon van 5, dus ook rond die leeftijd.
Nou ben ik wel benieuwd waarom je het wilt weten, heb je zelf aspiraties in die richting? :-)

Hanne.

Hanne.

28-01-2010 om 08:51

2 generaties geleden meer kinderen

Ik denk dat het heel logisch is dat het twee generaties geleden meer voor kwam. Er waren ook vaker grote gezinnnen!

Als je op je 30e met kinderen begint en je krijgt er 2 ben je waarschijnlijk voor je 40e wel klaar. Als je op je 30e begint en je krijgt er 7 ga je dat waarschijnlijk niet redden. Dus meer zwangerschappen op oudere leeftijd.

Ik denk

Dat er vroeger ook zat vrouwen waren die na hun, pak'm beet, 35e geen kinderen meer kregen. Maar dat viel toen niet zo op omdat de meeste vrouwen al vroeg in hun twintiger jaren begonnen met kinderen krijgen en dus tegen de tijd dat ze 35 waren er al zat hadden.

Als ik naar mij eigen oma's kijk:
De moeder van mijn moeder heeft twee kinderen gekregen, een op haar 22e ofzo en een op haar 30e. Waarom daar zoveel tijd tussen zat en waarom het bij twee gebleven is, weet ik helaas niet (maar eens aan mijn moeder vragen).
En de moeder van mijn vader heeft 8 kinderen gekregen: de eerste op haar 24e en de laatste op haar 36e ofzo. Ik denk dus dat het daarna bij haar ook niet meer zo'n vaart liep met de vruchtbaarheid want aan geboortebeperking heeft ze vast en zeker (als goed katholiek) niet gedaan.

Tegenwoordig valt het volgens mij gewoon meer op omdat kinderen veel meer gepland worden en en men later aan kinderen begint en als het dan niet volgens planning verloopt heb je automatisch een probleem. Vroeger deed men niet zo aan planning, kinderen kwamen gewoon als ze kwamen en omdat men daar doorgaans al vroeg mee begon hadden de meeste mensen al kinderen voordat de evt. vruchtbaarheidsproblemen begonnen.

Interessant

misschien is het wel zo, dat mensen vroeger vruchtbaarder en langer vruchtbaar bleven. Ik denk dat mensen tegenwoordig gemiddeld (!) gezien wel ongezonder leven: meer stress, uitlaatgassen, ongezonde toevoegingen in het eten, meer medicijnen slikken (ook periodes anticonceptie), minder bewegen, meer geslachtsziekten.

Ik heb geen idee, nooit onderzoek over gelezen. Enige wat ik wel wil zeggen is dat je niet alleen naar de vruchtbaarheid van de vrouw moet kijken (daar gaat het hier over) maar ook naar de vruchtbaarheid van de man.

Als alle mannen niet meer heet gingen douchen en niet meer naar de sauna gingen dan zouden er meer kinderen geboren worden in NL.

Eergisteren gelezen op faqt.nl

Vrouwen zijn 90% eitjes kwijt op hun dertigste

Het is moeilijker om na je dertigste zwanger te raken. Nu is bekend waarom: vrouwen zijn dan bijna al hun eitjes kwijt.

Hoewel vrouwen van in de dertig en veertig nog steeds een eisprong hebben, is het reservoir van potentiële eitjes waaruit zij kunnen putten geslonken tot bijna niets. Dat blijkt uit onderzoek van de universiteit van Edinburgh in Schotland.

Omdat het lichaam de beste eitjes het eerste kiest, is er grote kans dat de kwaliteit van eitjes zal afnemen als een vrouw ouder wordt. Daardoor wordt bevruchting steeds moeilijker en stijgt het risico van een ongezonde baby.

Volgens het onderzoek worden vrouwen geboren met gemiddeld driehonderdduizend potentiële eicellen. Maar deze voorraad slinkt in een veel sneller tempo dan aanvankelijk gedacht.

Op dertigjarige leeftijd is er nog maar 12 procent van de voorraad over; met veertig rest slechts drie procent.

Bij het onderzoek waren 325 vrouwen betrokken uit de VS en Europa. De vrouwen waren van verschillende leeftijden. Via scans werden hun reserves van potentiële eitjes beoordeeld. Het onderzoek is gepubliceerd in het tijdschrift Public Library of Science One.

Uit het onderzoek bleek ook dat er grote verschillen bestaan in het aantal eitjes waarmee vrouwen beginnen. Sommige vrouwen hadden meer dan twee miljoen, terwijl anderen het moesten doen met ’slechts’ 35.000.

De onderzoekers hebben ook nog een tip voor vrouwen. Wil je zwanger worden, doe het dan zo snel mogelijk. Ze merkten dat vrouwen hun vruchtbaarheid na hun dertigste ernstig overschatten. Wil je een kind, doe het dan terwijl je nog lekker veel eitjes hebt.

Oudje

Fijn dat je mijn uitleg hout vindt snijden.

Ik doe er ook maar een gooi naar hoor.
Wellicht dat de vruchtbaarheid inderdaad terug aan het lopen is. We leven nu tenslotte heel anders dan vroeger en dat heeft vast wel consequenties op allerlei gebieden.

Mooi voer voor biologen

Anja

Anja

29-01-2010 om 18:43

Moeder van vriendin....

De moeder van mijn vriendin dacht op haar 45e in de overgang te zijn omdat ze niet meer menstrueerde, bleek ze dus in verwachting te zijn....

Op dat moment had ze al twee grote dochters van 20 en 18 jaar.

Enfin, nummer 3 bleek eveneens een dochter, ze kwam gezond ter wereld en het meisje is nu een jaar of 16....

groet Anja

peggy

peggy

30-01-2010 om 09:46

Hoeveel heb ik er dan

hoeveel eitjes zal ik dan nog hebben op mijn 34e? dat gaat wel erg rap dan met die eidaling. nu snap ik ook wel waarom de ha tegen mij zei dat mijn leeftijd ook mee speelde om moeilijker zwanger te raken.

Zijn gemiddelden hoor peggy

Ik was 33 toen ik zwanger werd van mijn tweede kind. Net als bij de eerste zonder problemen en meteen de eerste keer raak.

Toen nog geen vruchtbaarheidsproblemen bij ons dus.

Toen we op 36 jarige leeftijd echter aan nr. 3 wilden beginnen bleken de zaken opeens heel anders te liggen. Toen ging zwanger worden opeens een stuk moeilijker en heeft het al met al 4 jaar geduurd voordat ie er was.

De kans is dus best groot dat jij op je 34e ook nog ruim in de eitjes zit. Het verval treedt meestal namelijk pas in echt na je 35e. En dan heb ik het overigens niet alleen over de toestand van je eitjes ;-).

peggy

peggy

31-01-2010 om 16:19

Er is dus...

nog hoop voor mij dees. bedankt voor je bemoedigende woorden.

liefs, peg

Peggy

Nog een positief verhaal, zwanger op 31e, 34e en 41e en alle drie de keren direct raak.

Maartje

Maartje

01-02-2010 om 15:28

Ook bij ons in de familie

mijn oma dacht inderdaad ook dat ze in de overgang was toen ze zwanger bleek te zijn.
Ze was toen, schrik niet... 50 jaar. Haar dochter is inmiddels zelf 50 jaar!
Het kan dus!

Lean1

Lean1

04-02-2010 om 16:18

Over die voorraad eitjes...

Gaan die dan "zomaar" weg??? Kan niet allemaal met een eisprong verdwijnen lijkt mij!

lean

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.