Zwangerschap en bevallen Zwangerschap en bevallen

Zwangerschap en bevallen

Vaje

Vaje

25-07-2012 om 13:48

Bevalling van een derde... wie heeft ervaring?

Dag dames,

Ik ben bijna 37 weken zwanger van onze derde spruit. De eerste bevalling ging soepel, met een uurtje of 6 en met maar 20 minuten persen was de baby geboren. De tweede bevalling duurde maar zo'n uur of 3 en ben ik helemaal zonder kleerscheuren vanaf gekomen (alleen vervelende naweeen, maar ach).

Nu ging ik er eigenlijk klakkeloos van uit dat de kans groot is dat de derde bevalling net zo soepel zal gaan (in acht genomen dat iedere bevalling toch weer uniek is). Maar nu hoor ik om mij heen (waaronder van zowel de verloskundige zelf als van de assistente) dat derde bevallingen om de een of andere reden vaak juist langer en zwaarder zijn. Tja, dat viel even tegen.

Wie is er drie (of meer) keer bevallen en wat zijn jullie ervaringen?

Groetjes, Vaje

Aagje Helderder

Aagje Helderder

26-07-2012 om 00:36

Tja

de grap is natuurlijk dat hoe het bij een ander ging, of zelfs hoe het statistisch gezien is helemaal niets zegt over hoe het bij jou zal gaan. Iedere bevalling is anders en los van de hoeveelste het voor jou is spelen bij een bevalling allerlei factoren een rol: de ligging van je kindje, de grootte van het hoofdje, het postuur van je kindje en andere dingen.
Maar dan even mijn eigen ervaring: eerste bevalling duurde 11,5 uur, mooi overzichtelijk, wel erg pijnlijk natuurlijk, beetje oppervlakkig uitwendig gescheurd, tweede bevalling duurde 45 minuten, stortbevalling, vond het afschuwelijk heftig, maar t was wel snel over zonder een enkel scheurtje. Derde bevalling duurde iets meer dan 6 uur. Het was goed te doen, bij vlagen pijnlijk natuurlijk, maar goed af te zien en net als de tweede keer totaal niet gehavend. Terugkijkend vond ik mijn eerste bevalling prima, de derde het best te doen en de tweede akelig. Maar dat laatste lag ook aan de werkwijze van de vk, als die bevalling anders begeleid was, had t heel anders gevoeld. Ik ben alle keren trouwens thuis bevallen.
Succes met jouw bevalling!
Aagje

Risama

Risama

26-07-2012 om 17:56

5 bevallingen, allemaal anders ;-)

Eerste langdurig gebroken vliezen, zwakke weeen, infuus met opwekkers, klein uur persen, totale duur 27 uur. Ik was wel erg gammel de eerste weken, geen scheuren en knippen. 2e ingeleide bevalling, van 1e wee tot geboorte kind 2,5 uur. 10 minuten geperst., geen scheuren. 3e begon met weeen, mooie opbouw, 5 minuten geperst, totaal 4 uur, snel herstel. 4e, van eerste wee tot geboorte 40 minuten, 2 minuten persen. Ik was helemaal overdonderd en het heeft weken geduurd voor ik begreep wat er gebeurd was. 5 e duurde ruim 6 uur, begon met weeeen, hele rustige opbouw, kind had in vruchtwater gepoept, 5 minuten voor de geboorte onder zwaar protest van mij aan het infuus gelegd omdat gyn het te lang vond duren voor een 5e. Wederom schadevrij ;-) bij nummer 2,3,4 en 5 veel naweeen gehad.

Mijn mooiste en prettigste bevalling was zeker de derde, hopelijk bij jou ook! Succes!

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

Hier

was ik ook een beetje bang voor, dat de 3e en 4e zwaarder zouden zijn. Omdat het allemaal al uitgerekt is zouden de weeen minder krachtig zijn en dus langer duren is mij verteld. Maar niets van waar (bij mij tenminste;)) Alle vier gingen ze redelijk snel, en lag ik bij de 1e bijna 2 uur te persen, bij de anderen was het binnen maximaal 10 minuten gepiept. Niets gemerkt dus van dat het moeilijker of langzamer ging. Hopelijk gaat het bij jou ook allemaal net zo 'makkelijk' als bij de vorigen. Succes!!

Biene M.

Biene M.

26-07-2012 om 22:40

3e was de beste

1e 31 uur en vacuumpomp (laatste 11 uur aan infuus wegens stagnerende ontsluiting). Vreselijke bevalling.
2e 10 uur met ruggenprik (ingeleid met infuus)
3e nog geen 5 kwartier! Geen infuus, geen pijnbestrijding, wel de eerste keer dat ik wat hechtingen nodig had. Op die manier zou ik er nog wel een paar willen doen ;-)

Succes en ik hoop dat je hier nog komt vertellen hoe het ging en hoe je baby heet, want ik vind de namen van de andere twee zo leuk!

Vaje

Vaje

27-07-2012 om 09:36

Dank!

Heel fijn om jullie ervaringen te lezen. Een conclusie is duidelijk: het is geen wet van meden en perzen dat een derde bevalling de moeilijkste is. Dat is vast een geruststelling!

Naarmate de bevalling nadert, begin ik er toch een beetje zenuwachtig van te worden. Dat had ik bij de andere 2 helemaal niet. De eerste omdat ik niet wist wat me te wachten stond, en de tweede... tja, ik weet niet waarom, maar had er alle vertrouwen in.

Hebben jullie trouwens ook de ervaring dat je met een derde wat laconieker bent qua voorbereidingen? Waar bij de eerste met 30 weken zwangerschap alles tot in de puntjes geregeld, klaar en tien keer afgechekt was, zo moet er nu best nog wel het een en ander gebeuren. Er staat nog een mand met kleertjes /hydrofiel doeken die gestreken moeten worden, het bed moet nog omhoog, er moet een grote schoonmaak komen op de bovenverdieping enz. enz. Het lijkt me allemaal veel minder te boeien... Raar eigenlijk, want dit kind is evenveel gewenst als de andere 2.

Biene, wat leuk dat je nog weet wie ik ben en hoe mijn kinderen heten. Het doorhakken van de knoop wat betreft de naam van onze 3e, heeft me bij wijze van spreken bijna een echtscheiding gekost ;-) We konden het maar niet eens worden. En toen ineens was hij daar, DE naam. Nog maar 2 weken geleden, ook daar waren we toch weer rijkelijk laat mee haha.

Allemaal bedankt voor jullie reacties. Vanaf vandaag mag ik thuis bevallen, dus het grote aftellen is begonnen (hoewel ik hoop de de uk nog even blijft zitten totdat het mooie weer voorbij is, zou nog graag even van het zonnetje genieten voordat de kraamtijd ingaat).

Groetjes, Vaje

Hanne.

Hanne.

31-07-2012 om 12:27

Hier 3e de snelste

Hier ging de bevallingstijd per kind schrikwekkend omlaag.

nr 1: 60 uur vanaf scheuren vliezen (48 uur na eerste weeen).
nr 2: 12 uur vanaf de eerste wee
nr 3: 2 uur vanaf de eerste wee

Persen ging wel altijd snel max 5 keer persen.

De laconieke houding bij de 3e herken ik wel. Ik ben sowiezo redelijk relaxed, maar bij de 3e spande het de kroon. Ik had het gevoel alles in huis te hebben en had niet meer gedaan dan een doos kleertjes uit de kast pakken en wassen. Realiseerde me nog nét optijd dat ik misschien ook een pak luiers moest halen.

essanlau

essanlau

31-07-2012 om 20:12

Steeds sneller

Hier ging de tijd ook steeds sneller: de eerste duurde 30 uur met uiteindelijk keizersnede, de tweede duurde ong 11 uur en de derde 5 uurtjes.

En laconieker en makkelijker ben ik ook geworden. Bij de eerste was de kamer inderdaad een ruime maand vantevoren klaar, nu was 2 weken ofzo en dan was die kamer wel klaar, maar een andere nog niet (interne verhuizing). Ook in andere dingen zijn we makkelijker, nog minder bezorgd geworden. En de naam (althans de jongensnaam) hadden we ook pas tegen het eind, meisjesnaam was wel al snel duidelijk maar wederom niet nodig.

Esther

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

01-08-2012 om 23:50

De 3e

Die viel er bijna letterlijk uit.
Werd 's nachts wakker omdat mijn vliezen gebroken waren. En toen toch maar de verloskundige gebeld. Weet nu echt niet meer waarom, want ik had echt geen weeen.

Toen de verloskundige kwam bleek ik echter volledige ontsluiting te hebben en floepte ie er zo uit. Totaal aantal weeen: 3 en geen van allen was heavy.

Een eitjes was het dus...

suus36

suus36

05-08-2012 om 10:25

Derde pittig

De 1e duurde 48 uur met 1,5 uur persen
De 2e duurde 7 uur met 5 min persen
De 3e duurde 11 uur met half uur persen

De 3e vond ik wel pittig. Maar ik denk dat dat komt omdat ik het allemaal al meegemaakt had. De eerste bevalling was op papier zwaarder, maar omdat ik het zo gaaf vond om te bevallen heb ik het niet zo zwaar ervaren. Bij de derde wist ik wat bevallen was en wilde ik gewoon het resultaat in handen;-))

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

Jolijt

Jolijt

06-08-2012 om 12:27

3e en 4e

Duurden langer dan 1 en 2...

Derde was (naar verhouding) klein met haar 7 pond en had heel veel ruimte.
Vierde was wel groter maar daalde pas echt tijdens de bevalling (anders had ie er nu nog gezeten!) en had zelfs met 42wkn 4 dgn geen zin om eruit te komen.
Op volgorde van gemak (achteraf bekeken) 2,1,3,4.

Vaje

Vaje

07-08-2012 om 18:50

Afwachten dus...

Wat leuk, nog meer reacties! Er valt dus totaal geen pijl op te trekken, hoewel het erop lijkt dat bij het merendeel de derde bevalling in elk geval niet de moeilijkste was van alle bevallingen. Ik hou me maar vast aan de gedachte dat het maar een x aantal uur hard werken is voor een leven lang geluk :-)

Het Grote Aftellen is begonnen, nu 38+4. Ik dacht gisterenavond even dat het begonnen was. Vierjarige zoonlief gooide, toen ik me na het douchen wilde afdrogen, een beker koud water over me heen (vreemd gevoel voor humor haha) waardoor ik zo schrok ik dat ik spontaan krampen kreeg. Het heeft niet doorgezet, maar nr. 3 bleek vanmiddag bij de vk wel een stukje ingedaald te zijn. Dat is mooi meegenomen :-)

Inmiddels is de nesteldrang wel toegeslagen en begint het laconieke gevoel plaats te maken voor krampachtige voorbereidingen die eigenlijk nergens op slaan. Vanmiddag als een bezetene de hal opgeruimd en gepoetst... Tja, stel je voor dat de baby geboren wordt en er liggen wat schoenen scheef en er ligt een jas op de plank onder de kapstok i.p.v. dat die netjes hangt...

Nu gaat het wachten op de start rustig door... De eerste kwam met 38+5, de tweede met 40+5, dus deze misschien wel met 39+5? :-)

Groetjes, Vaje

Yaron

Yaron

09-08-2012 om 23:20

Ervaring derde

Eerste duurde 27 uur, tweede 2,5 uur en derde heeft ongeveer 4 uur geduurd, na 2,5 uur vliezen gebroken, dochter had in het vruchtwater gepoept en dus naar het ziekenhuis. Ik had al vanaf het begin van de bevalling niet geplast, want ik was bang dat de baby eruit zou vallen (volgens de gyneacoloog zou ze nauwelijks 6 pond zijn, terwijl haar broer 10 pond was bij de geboorte). Een kwartier na aankomst in het ziekenhuis wilde de verloskundige een infuus plaatsen, omdat er niks gebeurde. Eerst nog even plassen, toen in 2 weeen van 6 naar 10 cm en in twee persweeen geboren. Achteraf vertelde de verloskundige dat mijn volle blaas de weeen had tegengehouden. Dochter was overigens bijna 10 pond. Bij de vierde duurde de bevalling 7 uur, zij had ook in het vruchtwater gepoept, maar doordat ik regelmatig ging plassen is ze een kwartier na het breken van de vliezen geboren.

Annika

Annika

12-08-2012 om 14:46

Bij mij

Duurde de eerste 24 uur, vacuumpomp, ellende. De tweede was er binnen een uur of 5, modelbevalling. De derde was "een kleintje" en ze verwachtten op grond van vorige keer een snelle bevalling, dus bij de eerste weeeen naar het ziekenhuis. Weeeen waren eerst heel onregelmatig maar kwamen snel en zeer heftig, mén, wat een geweld. Eenmaal in het bed had ik pas 6 cm ontsluiting, maar ze heeft de vliezen gebroken en eigenlijk vrij snel daarna was het 10 cm en mocht ik één keer persen: floep, daar was hij.

Nog saillant detail: toen ik me meldde bij de balie riep een verpleeggkundige heel tactisch "O, een derde! Dat kan wel eens lastig worden". Hmh. Gelukkig niet dus.

Volgens mij is het zo dat MEESTAL de eerste lastiger is dan volgende kinderen (vaginale bevallingen) tenzij de baby iets geks doet, scheef gaat liggen ofzo.

Succes in ieder geval, komt vast goed!

En hier

Eerste bevalling was een drama. Wil ik het ook niet meer over hebben.

Tweede bevalling. Weer met met zwakke weeen maar ging uiteindelijk goed. Wel een totaal ruptuur.

Derde bevalling begon met gebroken vliezen. Opnieuw meconium houdend vruchtwater dus op naar het ziekenhuis. Bij aankomst in het ziekenhuis jwam de baby er al aan. Duur bevalling 1,5 uur (tussen breken vliezen en komst baby)

Vierde bevalling duurde in totaal een uur of vijf. Dat is wel inclusief rit naar het ziekenhuis.

Derde bevalling was bij mij echt de makkelijkste. Echt doe mij maar een turbo bevalling.

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

tonny

tonny

17-08-2012 om 14:14

De derde was de beste :)

tussen vliezen breken en de eerste kennismaking zat twee uur. Ah zo'n prachtig roze jochie. Het ging geweldig.

(nummer vier, mede geenthousiasmeerd door deze voorspoedige ervaring, was een geheel ander verhaal. Spoedkeizersnede met 32 weken vanwege placentaloslating)
Gelukkig goed afgelopen allemaal, maar erg spannend.

Conclusie: je weet het nooit, het leven zit vol verrassingen.

Vaje

Vaje

17-08-2012 om 16:18

Ik laat me verrassen

Vandaag verstrijkt de uitgerekende datum zonder enig teken dat onze derde zich zal aankondigen. Natuurlijk wist ik dat de kans heel klein is dat hij daadwerkelijk op de uitgerekende datum geboren zou worden, maar toch blijft het een vreemde gewaarwording. Al die maanden zie je het toch als 'streefdatum' en dan blijkt het een gewone dag als alle anderen :-)

We wachten geduldig af. Ik kom hier in elk geval nog vertellen hoe de derde bevalling is verlopen! Hopelijk gebeurt dat toch een dezer dagen (nou ja, laat het maar even wachten tot na de tropische temperaturen van van 't weekend).

Grtjs, Vaje

Annika

Annika

17-08-2012 om 16:22

Vaje

Vaje, succes!

Ik zou inderdaad even wachten tot het wat koeler is buiten (-;

Kwam even kijken of het al zover was, maar dus nog niet..

Yaron

Yaron

18-08-2012 om 23:26

Nou

Mijn gemakkelijkste, snelste en fijnste bevalling was in een nacht met net zulke temperaturen als vandaag...

Vaje

Vaje

20-08-2012 om 08:43

Hij is er!

De bevalling is achter de rug. Afgelopen zaterdagmiddag is onze derde geboren.

's Ochtends had ik het idee dat er iets aan het rommelen was. Tegen het begin van de middag wist ik toch wel zeker dat het begonnen was. Om 13.30 de vk gebeld die er met een half uurtje was. Om iets voor 15.00 is onze knul geboren.

Wel verreweg de pijnlijkste bevalling. Niet door de weeen, die kon ik prima aan, maar door het formaat van zoonlief. Een negenponder met een zeer flink hoofd :-)

Maar, zoals bij elke bevalling, het is het dubbel en dwars waard geweest. Het is een prachtig, tevreden en makkelijk mannetje en we zijn allevier verliefd. Het gevoel van 'we zijn echt compleet' is over mee heengedaald en ik geniet me suf van onze 'kleine' man en van deze laatste kraamtijd.

Grjts, Vaje

Ely

Ely

20-08-2012 om 09:00

Gefeliciteerd!

Het geluk spat van je berichtje af! Super

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

Super!

Wat fijn voor jullie! Gefeliciteerd en ik ben een tikje jaloers :) Fijne nazomer met het spruitje!

Annika

Annika

20-08-2012 om 21:04

Lekker temperatuurtje was het...

... zaterdag... ik dacht dat IK het zwaar had, heel stil op de bank zittend in die hitte... waren er nog mensen aan het bevallen ook! (-;

GEFELICITEERD!!! Heel veel geluk met zijn allen

vaasje

vaasje

25-08-2012 om 21:52

Gefeliciteerd!

Wat fijn! Geniet ervan met z'n allen!

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.