Zwangerschap en bevallen Zwangerschap en bevallen

Zwangerschap en bevallen

Sascha2

Sascha2

19-08-2009 om 15:05

Bijplacenta

Tijdens een recente groeiecho bleek, dat ik een bijplacenta heb. Ik begreep van de echoscopiste dat dit niet vaak zou voorkomen en dat het geen complicatie voor de baby zou zijn. Verder geen info en pas volgende week weer een afspraak bij de verloskundige. Zijn er hier vrouwen met ervaring met een bijplacenta? Zo ja, zijn er inderdaad geen complicaties bij je geweest, moest je ergens rekening mee houden (extra controles bij de bevalling bijv.)? Ik hoor het graag.
Sascha

Juul M

Juul M

20-08-2009 om 08:11

Bijplacenta

Bij een bij placenta (of in het engels een succenturiate placenta) loopt er van de 'hoofdplacenta' nog een bloedvat via de vliezen naar een bijplacenta. Het komt inderdaad niet vaak voor, maar echt helemaal zeldzaam is het ook weer niet. Waar voor uitgekeken moet worden is dat dat bloedvat niet over de baarmoedermond loopt, maar dat zullen ze op de echo al uitgesloten hebben. Na de bevalling als de placenta geboren wordt, moet er goed gekeken worden of ook de bijplacenta erbij zit. Een van de redenen dat de placenta en vliezen nagekeken worden, is om tekijken of er via de vliezen nog een bloedvat loopt maar geen placenta tissue te zien is, dan kan het betekenen dat er nog placenta in de baarmoeder zit en dat kan infecties geven. Het heeft verder geen invloed op de bevalling of wat dan ook en vaak weet je niet eens dat er een bijplacenta is tot dat de placenta geboren is. Het is voor jou dus een pluspunt dat ze het al weten. Je hoeft je echt geen zorgen te maken over de bevalling, het heeft daar geen invloed op en over het algemeen komt de bijplacenta gewoon mee naar buiten als de placenta en vliezen geboren worden, net als de placenta.

veel succes!
Juul

Miep

Miep

20-08-2009 om 08:54

Navelstreng door vliezen

Bij mij bleek (achteraf) dat de navelstreng wat door de vliezen heen was gegroeid, en dat KAN dus gevaarlijk zijn als ze de vliezen doorprikken en precies op die plek prikken.

Ik weet niet er in jouw geval ook iets door de vliezen loopt waar ze voor op moeten passen? In ieder geval fijn om nu vast gezien te hebben wat er zit zodat ze bij de bevalling daar rekening mee kunnen houden.

Sascha2

Sascha2

20-08-2009 om 11:08

Dank!

Dank jullie voor de heldere reactie. Ik dacht er zelf ook al aan om na te vragen of de bijplacenta meegeboren zal zijn, tegen de tijd dat het zover is.
Of er ook vaten door de vliezen lopen weet ik niet. Wel is onderzocht of er het een en ander voor de baarmoedermond ligt, en dat is niet het geval.
Ik maak me er in ieder geval geen zorgen om.
Nogmaals bedankt,
Sascha

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.