Zwangerschap en bevallen Zwangerschap en bevallen

Zwangerschap en bevallen

agaatje

agaatje

05-11-2008 om 13:55

Combinatietest

Hallo,

Wie heeft er ervaring met de combinatietest? Ik ben nu ruim 9 weken zwanger en wil deze keer graag weten of het kindje gezond is, het is namelijk de 4e en ik weet niet of ik het de rest van mijn gezin kan aandoen om als ik later oud ben, hen met een gehandicapt broertje of zusje op te zadelen. Eerlijk gezegd klinkt dit stoerder dan ik ben, want ik weet eigenlijk helemaal niet of ik het wel zou kunnen laten halen.

Maar goed, ik wil wel weten waar we aan toe zijn. Ik moet dus bloedprikken en een nekplooimeting. Maar wat nu als het risico hoger is, met hoeveel weken kan je dan een vruchtwaterpuntctie laten doen, dat kan ik namelijk nergens op internet vinden. Ik meen met 15 weken, maar dat lijkt me zo laat?

Wie heeft ervaring en wil/kan hier iets over zeggen.

Agaatje

De combinatietest geeft nooit zekerheid he. Ook al heb je een goede nekplooimeting en een goed bloedresultaat met bvb een kans van 1:8000 of wat dan ook, het blijft een kansbereking. Het juiste cijfer ontglipt me even maar ik dacht dat vanaf een risicobereking van 1:250 een punctie voorgesteld wordt.
De vruchtwaterpunctie is idd vrij laat, rond 16 weken.
zelf heb ik ook een vruchtwaterpunctie in het verschiet zeg maar en die zal plaatsvinden naar gelang de mogelijkheid tot prikken goed wordt, namelijk tussen 13-16 weken, als je geluk heb zit je baarmoeder sneller hoger en heb je meer vruchtwater en zo kan er dan iets sneller geprikt worden. De uitslag moet je natuurlijk ook wel nog op wachten, naar gelang wat er getest word tot 3 weken wachttijd.

jenneman

femmetje

femmetje

05-11-2008 om 15:44

Nekplooi

Ik heb het ook gedaan dit word mijn 2de kindje en bij de 1ste niet gedaan nu wel... kwam 1:90 uit...
Flinke tegenslag ben nl 28 jaar man is 30 geen rare of gekke dingen in familie!
Word je wel echt even wakker geschut hoor!!
Is niet leuk!!
Vruchtwater punctie gedaan en snelle uitslag ! Na 5 dagen heet een FISH uitslag (kanje ook om vragen) en alles bleek goed!! het is een KANS berekening en kan ke zwangerschap goed verpesten!! Zeker nu het gewoon helemaal gezond blijkt te zijn!! Hebben we tot 18 weken in de rats gezeten!!
Bedenk je dat dus wel... Maar goed snap dat je het wilt ik zou het ook weer doen en zeke als je al kids hebt!

Succes en hoop op een super goede uitslag!!
Fem
(nu 25+3 zwanger)

Agaatje

Zodra de testresultaten bekend zijn wordt direct besproken of er sprake is van een verhoogde kans, zowel verhoogd t.o.v. het algemene gemiddelde als verhoogd t.o.v. je leeftijdsgroep.

Ik kan je trouwens aanraden om het bloedprikken z.s.m. te laten doen, in elk geval enkele weken voor de nekplooimeting. De resultaten van het bloedonderzoek zijn dan namelijk al bekend op het moment dat je de nekplooimeting laat doen, wat betekent dat je direct na de echo de resultaten van de combinatietest krijgt, en die ook direct bespreken kunt. Doe je eerst de nekplooimeting, dan moet je vervolgens nog een paar weken wachten op de uitslag van de bloedtest.

Bloedprikken zal toch moeten, voor Hb en suiker, dan kan bloedafname voor de combitest in éen moeite door (vraag je vk zonodig naar de juiste formulieren)

Groeten,

Temet

liora

liora

05-11-2008 om 19:11

Wat een goede tip temet

Dank!! Ik vraag meteen alle bloedtesten aan voor combitest, als ik met 8 weken bij de verloskundige ben!

Liora

Bloedprikken voor combitest

kan niet zomaar op elk moment!
Zowel de nekplooimeting als de bloedtest dient te gebeuren tussen 10-13 weken.
Meestal ga je eerst voor een bloedafname en dan een kleine week later voor de echo, dan worden de resultaten of terzelvertijd of een paar dagen erna besproken.

agaatje

agaatje

05-11-2008 om 20:18

Femmetje

Hoi Femmetje,

tjee, dat zal schrikken zijn geweest!! Ik ben 38 en mijn man 30 (maar dat zegt niets)

Met hoeveel weken heb je toen de vruchtwaterpunctie gedaan? Ik lees dat je tot 18 weken in de rats hebt gezeten, dan kan je toch bijna niet meer beslissen de zwangerschap te beeindigen?

Tink

Tink

05-11-2008 om 22:38

De tip van temet

Als het goed is geeft het ziekenhuis zelf al aan wanneer je moet komen voor bloedprikken en wanneer (daarna) voor de nt-meting, zodat je inderdaad meteen beide resultaten hebt en ze er direct een berekening op los kunnen laten.
Jenneman heeft ook gelijk, het kan alleen bij een bepaalde zwangerschapstermijn.

femmetje

femmetje

06-11-2008 om 08:03

Agaatje

In het WKZ in utrecht doen ze pas een vruchtwaterpuntie met 16 weken ik was 16 weken op dinsdag en ze wilden geen risico nemen om dat op de echo te zien dat ik dan bijvoorbeeld 15 weken en 6 dagen was 1dagje minder zeg maar...Dan hadden ze me weer naar huis gestuurt... ze prikken pas als ze op hun echo zien dat je 17 weken bent!! Mijn gyn wilde geen teleurstelling veroorzaken...(terecht)
Ze doen die puncties alleen op maandag en dinsdag.... Dus heb een weekje langer moeten wachten op 16 weken en 6 dagen geprikt en die vrijdag de uitslag! Was toen dus bijna 18 weken... Ja de beslissing was er niet makkelijker op geworden weet ook eerlijk even niet meer wat ik gedaan had als het niet goed was geweest.. Ik zei eerst heel stellig nee dan doen we het niet dan breken we af ... maar na mate de tijd verstreek... Denk dat ik het gehouden had... Wel stons vast dat als het 13 of 18 had als chromosomen afwijking en het zou het 1ste levensjaar of buiten de baarmoeder niet halen dan wel afbreken maar "alleen" met down... weet het niet...
Succes en hopelijk hoef je nooit te kiezen of in deze moeilijke beslissing te komen...

Liefs fem

Hier gedaan

I.v.m. mijn leeftijd (inmiddels 42) heb ik een combinatietest laten doen. Van te voren hadden we goed nagedacht wat we met de uitslag wilden. Voor ons was het "weten" belangrijk, ik heb 2 grote kinderen (8 en 11) en we wilden voorbereid zijn.

Met 10 weken is er bloedgeprikt en met 12 weken (op een vrijdag) is de nekplooimeting gedaan. De uitslag was niet goed, de kans dat het kindje een chromosoomafwijking had was 1 op 2. We hebben gelijk de maandag erna, 12 weken en 5 dagen zwanger, een vlokkentest laten doen. Na ruim 2 weken kregen we de uitslag (pinksteren zat er tussen) en het bleek dat we een dochter met het syndroom van Turner kregen. Het syndroom van Turner heeft niets met mijn leeftijd te maken, het was een gewoon een foutje in de deling. We hebben diverse gesprekken gekregen in het EMC in Rotterdam over wat ons te wachten stond. Ook hebben we veel extra uitgebreide echo's gekregen en een hele angstige zwangerschap. Maar..... inmiddels is ons meisje 20 dagen oud en zijn we intens gelukkig met haar, syndroom van Turner of geen syndroom van Turner. Een vlokkentest kan eerder dan een vruchtwaterpunctie, ik vond de test op zich eventjes vervelend, een wee gevoel in je buik, maar wel goed te doen.

Sterkte met je beslissing.

agaatje

agaatje

06-11-2008 om 22:04

Savon

Allereerst gefeliciteerd met de geboorte van je dochter!!

Ik heb ook een dochter van 11 en een zoon van 9 (uit een eerder huwlijk) en een dochter van 1,5 met mijn nieuwe partner. We gingen de vorige zwangerschap heel onbevangen in, maar nu is er ineens het besef dat je de rest van je gezin ook "opzadelt" met een eventueel gehandicapt kind, ik ben nu 38. Ik begon heel stellig, dat ik het niet zou uitdragen als het gehandicapt zou zijn, maar nu weet ik het niet meer. We gaan maar eerst de combitest doen en dan verder kijken. Ze zijn in Leiden bij het LUMC aan het testen met een bloedtest waaruit synroom van Down bepaald kan worden, maar de resultaten zijn nog niet betrouwbaar.

Ik kan geen vlokkentest doen omdat ik NAITP heb (antistoffen tegen trombocyten bij kindje) en het prikken in de placenta kan de antistoffen extra activeren. Ik kan wel een vruchtwaterpunctie doen, maar ik vind het zo laat, ik denk niet dat ik dan nog kan beslissen de zwangerschap af te breken. Volgende week bloed prikken, week erna nekplooimeting en dan zien we wel verder.....

Bedankt voor je reactie en geniet van je kleine meisje, ik heb even gekeken van Turner betekent en ik volgens mij is allemaal heel naar, maar niet ondoenlijk. Dit komt wat naar/raar over, maar ik kan me voorstellen dat je ontzettend blij met je meisje bent en ik wens je ook heel veel geluk voor jullie en gezondheid voor haar toe.

Agaatje

Ik ging de vorige zwangerschappen (begin 30 was ik) ook heel onbevangen in, heb me eigenlijk maar heel weinig druk gemaakt. Nu zag ik overal leeuwen en beren, niet alleen over de zwangerschap, maar ook van o hemel, hoe ga ik dat doen met 3 kinderen met zo'n leeftijdsverschil. Maar het gekke is dat dat toch ook weer vanzelf gaat. Heb ik me weer druk gemaakt om niks eigenlijk.

Het punt met de combinatietest is gewoon dat het een kansberekening is, een kans van 1 op 1000, ja, dan kan je nog altijd die ene zijn. Ik heb de laatste maanden gemerkt dat je eigenlijk nooit van te voren een beslissing kan nemen, je weet gewoon niet wat je doet als je geconfronteerd wordt met een slechte uitslag. Wij hadden voor de combinatietest allebei zoiets van nou het komt zoals het komt, maar als het buiten de baarmoeder niet zou kunnen overleven hadden we waarschijnlijk een andere beslissing moeten nemen. Ik denk niet dat ik het aan had gekund om 9 maanden zwanger te zijn en te weten dat het kindje nooit bij ons zou zijn. Niet alleen voor onszelf, maar zeker ook voor de andere kinderen. Natuurlijk hebben we verdriet gehad om het feit dat ons meisje Turner heeft, we weten gewoon niet wat ons en haar verder te wachten staat, maar ze was zo welkom en gewenst. Ons meisje heeft geen enkel uiterlijk kenmerk van Turner en dat is natuurlijk heel fijn. Het voordeel dat we het nu weten is dat ze op tijd groeihormonen kan krijgen en dat kan in haar lengte uiteindelijk een heel stuk schelen. We hebben na de bevalling diverse kinderartsen gesproken en die zeiden allemaal hetzelfde: als we niet geweten hadden dat ze Turner had, hadden we nooit het vermoeden gehad. En ja, ze kan later heel boos worden omdat ze geen kinderen kan krijgen, maar dan zullen we haar altijd vertellen hoe vreselijk graag we haar wilden.

Nogmaals alle sterkte, laat je ons de uitslag weten?

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.