Zwangerschap en bevallen Zwangerschap en bevallen

Zwangerschap en bevallen

Agaatje

Agaatje

05-03-2010 om 07:54

Combinatietest prenatale screening

Wie heeft er besloten om de combinatietest te doen en hoe was de kansberekening? Wat waren je overwegingen?

Ik ben 39 heb de combitest gedaan. Goede nekplooi (1.9mm) maar papp-b bij bloedtest was hoog. Nu is de kansberekening 1:15
Wij hebben gekozen voor vervolgonderzoek, als is het maar om ons te kunnen voorbereiden. De vlokkentest is nog niet gelukt, omdat mijn placenta tegen de achterkant van de baarmoeder ligt. Nu maandag een nieuwe poging, anders met 14,5 week de vruchtwaterpunctie.

liora

liora

05-03-2010 om 15:52

Hoi,

Ik was 38 en de kans was 1:1100. Ik heb geen nader onderzoek laten doen.

Sterkte!

Liora

jeltje

jeltje

05-03-2010 om 16:43

Ik ook

en bij mij was de uitslag 1:230 bij de tweede. Ik was toen 35. Bij de eerste was de uitslag 1:5000, dus ik schrok wel. Ik geloof dat de grens 1:200 is, niet waar?

Tja, dit zat gewoon nog boven die grens, dus ik kwam in ieder geval niet zomaar in aanmerking voor vervolgonderzoek. Maar het was wel dichtbij de grens..Na wat overleg met verschillende mensen heb ik gedacht: goed is goed, 1:230 is een kleine kans, en ik wist ook dat ik de zwangerschap waarschijnlijk niet zou willen afbreken. Ik wilde het wel graag weten om voorbereid te zijn, maar dat was me de risico's die komen kijken bij vervolgonderzoek niet waard. Aangezien in mijn directe familie een open rug is voorgekomen, en die erfelijk is, was dat mijn voornaamste reden om de combinatietest te doen. Soms is er dan namelijk al wat te zien.
Ik heb wel bij de 20 weken echo gevraagd om extra goed te kijken naar afwijkingen die vaak samengaan met Down, zoals hartafwijkingen en hazenlip. Ik wist toen in ieder geval dat er geen grote zichtbare lichamelijke afwijkingen waren, en dat was geruststellend.
Overigens, gezond kind gekregen.

J.

Risama

Risama

06-03-2010 om 11:26

Net als jeltje

Ik ben 28 weken zwanger van mijn vijfde kind. Bij de vorige 4 heb ik geen prenatale onderzoeken laten verrichten. Deze zwangerschap was niet gepland en een flinke schok. Mede hierdoor vond ik het ineens wel belangrijk te weten of het kindje gezond was. Ook ik ben 35 en kreeg de uitslag: 1 op 230. En toen vond ik het ineens heel lastig worden en heb ik zelfs spijt gehad van mijn beslising de combi-test te laten doen. Daar ik inmiddels bijna 14 weken zwanger was en we snel moesten beslissen wat we nu wilden, hebben we besloten niets verder te laten testen. Idd wel 20 weken echo de down markers extra goed laten checken.

Over een kleine 3 maanden zullen we zien of dit kindje gezond is. (voorzover je een kind gezond kan noemen, naast Down en alerhande chromonen afwijkingen zijn er nogal andere handicaps die niet direct zichtbaar zijn)

Nu is er natuurlijk nog een fors verschil tussen 1 op 230 en 1 op 15.

Overigens vertelde de echoscopiste dat ze zelf bij haar 2e kind een uitslag van 1 op 4 had. En haar kindje was gezond!

Agaatje, ik wens je veel sterkte en duim heel hard voor je dat de uitslag straks goed is!

Risama

Agaatje

Bij de oudste was ik 34 en had ik een kans van 1:5000. Gezonde zoon gekregen. Geen verdere testen laten doen.

Nu ben ik 13 weken zwanger van de 2e en heb ik een kans van 1:2700. De gyn vond het gunstig en dat is het natuurlijk ook. Ik laat geen verdere testen doen. Ik ben nu 37 dus ik zou het mogen laten doen maar ik vind het risico op een miskraam groter dan het krijgen van een "ongezond" kind. Voordat ik weer misvattingen krijgen (zie ander draadje), ik bedoel dus niet dat een kindje met Down bijvoorbeeld ongezond is...

Sterkte met je verder onderzoek en met je beslissing!

Kansen

1:15 klinkt niet gunstig, maar het is dus nog geen 7% kans op een van de afwijkingen waarop gescreend wordt. Je hebt 93% kans dat je kindje deze afwijkingen NIET heeft! Sterkte met de verdere testen.

Bij mij

Ik was 39 en had een kans van 1 op 1900. Niet eens over getwijfeld dus of ik verder onderzoek zou moeten laten doen.

Als ik jouw uitslag had gehad zou ik dat trouwens ook niet gedaan hebben. De zwangerschap ervoor is namelijk met 13 weken op een miskraam uitgelopen en dat risico wilde ik nu echt niet meer lopen.

Ik had de combinatietest dus meer gedaan om alvast een beetje voorbereid te zijn, zover als dat kan tenminste.

Ik keek er overigens net zo als Triple tegenaan. 93% is best toch nog wel veel toch?!

Agaatje

Agaatje

10-03-2010 om 08:39

Reacties

Bedankt voor jullie reacties allemaa. Zoals jullie al zeggen is 93% inderdaad ook best veel en ik heb ook goede moed. Ik ben nu 13 weken en ik voel het kindje al, alsof het wil zeggen: he mam, ik ber er echt hoor. Ik geloof ook nooit dat ik straks na de VWP nog zou kunnen besluiten de zwangerschap te beeindigen, maar dan weten we waar we aan toe zijn. Omdat we nu wachten tot ruim 15 weken is de kans op een miskraam door de VWP ook nihil en ik heb deze bij mijn vorige zwangerschap om een andere reden ook gehad bij 25 weken, ging toen ook goed. Ik probeer nu maar een beetje zorgenloos erin te gaan staan anders gaat het niet goed met mij en dat is ook niet goed voor deze kleine uk in wording.
Hou me nog steeds aanbevolen voor reacties van mensen die ook een verhoogd risico hadden......

Witje

Witje

11-03-2010 om 14:48

Combitest

Agaatje, om op jouw vraag in te gaan: Vandaag heb ik de nekplooimeting gehad. Deze was 0.99 mm. Een goede uitslag dus. Nu nog wachten op de kansberekening die het RIVM maakt door deze uitslag te combineren met mijn bloeduitslag en leeftijd. Waarschijnlijk is de kansberekening er morgenochtend. Blijft dus nog even spannend..

En Agaatje: 93% kans is inderdaad hoog! Je klinkt heel vertrouwend en rustig. Ik hoop dat de VWP goed verloopt en je een goede uitslag hebt!

Groet,
Witje

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.