Zwangerschap en bevallen Zwangerschap en bevallen

Zwangerschap en bevallen

Controle bij de gynaecoloog

Vandaag ben ik voor een controle bij de gynaecoloog geweest. Onze meid groeit goed! Haar beentjes zijn zelfs lang (32 wkn). Ze weegt 1500 gram en lijkt zich nog prima te vermaken in mijn buik, aan de bewegingen te voelen en te zien. Het hartje klopte mooi, de doorbloeding in de navelstreng is ok en het vruchtwater en de placenta waren ook prima. Fijn hoor!!
Nu heb ik weer bloed moeten prikken voor allerhande bepalingen (ijzer, b12, hemoglobine etc.). Even afwachten wat daar nog uit komt!
Hoe gaat het met de andere zwangeren onder ons? Nog steeds heerlijk genietend van het 'gerommel';-)
Groetjes,
Regien

Massi Nissa

Massi Nissa

15-03-2011 om 09:43

Wat fijn, regien

Heerlijk he, zoveel goed nieuws over je kindje. Ik hoop dat jouw bloedwaarden ook goed zullen zijn.
Hier (38 wk) veel last van mijn rug, verder prima. Wel heel benieuwd naar het kindje en ook wel wat onrustig, tenslotte kan elke steek in je buik van alles betekenen ;-).
Groetjes
Massi

Rembrand

Rembrand

15-03-2011 om 13:31

B12

Hoi Regien,
Fijn dat ze je B12 ook prikken. Het zou me niets verbazen als dit te laag is !
M.

Regien

Regien

15-03-2011 om 19:18 Topicstarter

Rembrand

Gek genoeg dat was juist de B12 bij de vorige bloedafname uitstekend!?!?!? Verbaasde mij ook erg, het zal me benieuwen hoe de waarde nu is.

Asa Torell

Asa Torell

15-03-2011 om 20:40

Goed

Ha Regien, fijn dat het goed gaat. En met jouzelf, heb je nog last van harde buiken? En werk je nog (deels) of ben je daarmee gestopt? En de diarree van de staalpillen?
Hier alles goed in elk geval. Ik ben nu 17 wk en begin een duidelijke buik te krijgen en vraag me heel af en toe af of ik iets voel. Ik had al weinig klachten maar sinds een week of 2 zijn ze gelukkig helemaal weg, op wat kortademigheid na dan. Ik kan gelukkig weer met plezier alles eten en drinken (wat mag dan althans). Over drie weken de 20-weken-echo, dat vind ik wel weer spannend.

Heerlijk regien

Wat gaat het soms snel he, en altijd zo lekker om weer te horen dat alles goed gaat met het kleine mensje in je buik.

Hier ook alweer 16 weken en morgen weer naar de vk. Ik neem zoon mee en ben benieuwd naar zijn gezicht als we - hopelijk! - het hartslagje te horen krijgen.

Ik vind zelf dat ik al een aardig buikje begin te krijgen maar niemand ziet het hoor. Vorige keer was ik (ook) erg klein maar er kwam wel mooi een kind van bijna 4kg uit.

Ik ben erg benieuwd of deze een jongen of meisje is, weet eigenlijk niet of ik een "voorkeur" heb maar als we het weten dan wordt het mi toch iets echter. Over 4 weken hebben we de echo, op de dag precies 5 jaar sinds ik mijn 1e positieve test in handen had.

Werk is nog erg rommelig maar hoop over een paar weken met betaald verlof te gaan zodat ik niet nog een hele maand daar moet zitten niets doen. We zullen zien.

Oh en asa

Volgens mij voel ik ook af en toe al wat, maar dat lijkt me erg vroeg? Ik ben dolblij als het wel zo is want dan heb je een dagelijkse bevestiging dat het allemaal wel goed gaat daarbinnen.

Willen jullie trouwens weten wat het wordt? Heb je veel spullen bewaard?

Massi Nissa

Massi Nissa

16-03-2011 om 07:18

Asa en petal

Wat zijn jullie allebei alweer ver! Het vliegt voorbij, he, zo'n zwangerschap, terwijl je in het begint denkt: poeh, nog acht maanden, wat lang.
Met 17 weken leven voelen is wel heel vroeg, maar het zou toch best kunnen?
Groetjes
Massi

Biene M.

Biene M.

16-03-2011 om 07:28

Asa en petal

Kan best hoor, ik voelde bij mijn eerste met 17 weken leven en bij de tweede met 13 weken.

Kama

Kama

16-03-2011 om 09:56

Leven voelen en regien

Fijn Regien dat de uitslagen zo goed zijn, daar word je toch ontspanner van.
Ik voelde bij 16 a 17 weken ook al leven, maar het is dan ook wel een zeer bewegelijk kindje en mijn placenta ligt juist aan de achterkant dat kan ook veel schelen.Nu inmiddels 39 weken en nog steeds is ze zeer aanwezig. het gerommel blijft aanhouden. nu wachten op de bevalling. Ik ben er klaar voor

Heerlijk

als alles goed is, dan kan je echt even genieten van het zwanger zijn.

Ik voelde mijn jongste trouwens heel snel, echt ver voor 17 weken, ik geloof al rond een week of 12 (zou dat even moeten opzoeken in het archief).

Sascha2

Sascha2

16-03-2011 om 21:57

Vroeg voelen bewegen

Je kunt zeker vroeg je kind voelen bewegen. Mijn eerste voelde ik met 16 weken met placenta aan de voorzijde. De tweede met 13 en de derde met 12 weken. En de vierde met 15 weken, ook met placenta aan de voorzijde. Het kan dus echt!

Hmmm en fotos tijdens een vk bezoek?

Het kan dus, maar ik weet het niet zeker of ik wel de baby voel of het toch iets anders is. Ik voel het echt maar soms dus niet eens elke dag dus wellicht verbeeld ik me dat.

Ik vroeg me trouwens af of er soms mensen een fototoestel/video ding mee hebben genomen naar een vk afspraak. Ik neem zoon vandaag mee en het leek me eigenlijk wel leuk om zijn gezicht te filmen/fotograferen als hij het hartslagje hoort. Geen idee of dat mag? Misschien een beetje truttig om te vragen? Ik kijk wel of ik de moed heb om het gewoon te vragen want het lijkt me wel speciaal.

Asa Torell

Asa Torell

17-03-2011 om 10:33

Petal

Ja, ik vraag me ook af of ik het me maar verbeeld, heel herkenbaar ;-).
En wat foto's maken bij de vk betreft, nooit gedaan maar ik vind het een heel normale vraag! Zelf zou ik dat dus gewoon vragen.

Alles weer goed vandaag, volgende afspraak is de echo met 20w.

Heb wel een filmpje van zoon tijdens het luisteren naar de hartslag maar hij had het helemaal niet door wat het was :-) Toch leuk om te hebben als is het alleen maar om het hartslagje te horen.

Regien

Regien

18-03-2011 om 07:13 Topicstarter

Pijn aan de onderkant

Ik heb zo'n ongelofelijke pijn aan mijn onderkant, mijn schaambeen, aan de rechterkant. Vannacht kon ik niet eens omdraaien van de pijn. Als ik even gezeten heb en moet gaan lopen dan doet het ook echt zeer. Is dit voor iemand herkenbaar? Kan ik er iets tegen doen?
Verder heb ik geen klagen hoor! Werk nog steeds fulltime, ben niet meer moe, geen diarree meer en de baby laat me heel vaak weten dat alles goed gaat!

Biene M.

Biene M.

18-03-2011 om 07:38

Regien, bekkenpijn

Om het te voorkomen kun je misschien overdag meer afwisselen tussen zitten en bewegen. Staan en traplopen vermijden. 's Nachts slapen met een kussen tussen je knieën. Er is ook een oefening die je tegen de pijn kunt doen, heet "de vlinder", ken je die?

Valkyre

Valkyre

18-03-2011 om 10:00

Ja, bekkenpijn

"Startpijn" heet dat. Voor de zekerheid even naar een fysio die gespecialiseerd is in bekkenklachten - ook als je al bijna moet bevallen! Ik heb er indertijd te lang mee doorgelopen en ben uiteindelijk na de bevalling nog drie jaar aan het revalideren geweest. Niet op eigen houtje oefeningen doen hoor! Laat je goed voirlichten. Overigens gaat het bij de meeste vrouwen wel snel beter na de bevalling, hoor.

Ik kreeg toen het advies de kookwekker te zetten: niet meer dan 10 minuten achter elkaar zitten, staan, of het huishouden doen. Dus alles in kleine beetjes. Lopen mocht wel (binnen de pijngrenzen) en liggen ook natuurlijk. Verder helpt warmte (een warme, niet hete, kruik op de pijnlijke plekken). Sterkte!

Regien

Regien

19-03-2011 om 07:28 Topicstarter

Bekkenpijn

Oei! Dat is lastig!
Ik moet nog 6 weken werken en ik sta voor de klas, met de nadruk op staan....
Komende dinsdag moet ik naar zwangerschapsgym en dat krijgen we van een fysiotherapeute dus ik zal haar eens vragen naar dat wat ik het beste kan doen. De oefening 'de vlinder', is dat de oefening waarbij je je bekkenbodemspier aan moet spannen Biene?
En, Valkyre, wat bedoel je met 'startpijn'? Ik ben pas 31 weken zwanger.....

Biene M.

Biene M.

19-03-2011 om 10:44

Nou

Een beetje bekkenpijn bij 31 weken is niet meteen aanleiding voor drastische maatregelen zoals Valkyre omschrijft hoor. Staan is wel echt slecht, kun je niet wat meer voor de klas zitten, zodat je het wat afwisselt? Of een beetje heen en weer lopen? Probeer anders als je moet staan je gewicht rustig van je ene naar je andere been te verplaatsen.

Nee, oefeningen voor je bekkenbodem zijn heel anders dan die voor je bekken. Bij de vlinder ga je met je voetzolen op je bed liggen en je knieën opgetrokken, zodat je benen een driehoek vormen met je matras. Dan laat je je benen naar buiten zakken, linkerbeen naar links, rechterbeen naar rechts. Een minuut zo blijven liggen en dan je knieën weer naar elkaar toe brengen. Daarna nog twee keer herhalen. Helpt goed tegen pijn in je liezen of aan je schaambeen.

Startpijn is de pijn die je voelt als je opstaat na liggen of zitten, of als je gaat lopen na staan.

Een beetje pijn is heel normaal, maar houd het wel in de gaten. Als je meer last krijgt is het goed naar een (gespecialiseerd!) bekkentherapeut te gaan. En dat heeft op elk moment van je zwangerschap nog zin.

Valkyre

Valkyre

19-03-2011 om 19:42

Inderdaad

Biene heeft 't al goed uitgelegd, van die startpijn.

Zelf geef ik ook les, dus ik weet hoe lastig 't kan zijn, maar probeer toch zoveel mogelijk af te wisselen - zitten, staan, heen-en-weer lopen. Als de pijn erger wordt, probeer dan als je thuiskomt meteen even te gaan liggen tot de pijn wat wegtrekt. En als dat niet voldoende helpt, bespreek het dan met je arbo-arts. Misschien kun je dan wat kortere dagen gaan maken, of (was bij mij helaas niet mogelijk) in je lunchpauze ergens plat liggen (gymlokaal?).

Zelf heb ik met 34 weken moeten stoppen met werken, maar achteraf gezien had ik dat veel eerder moeten doen. Ik voelde me een stuk beter toen ik elke dag even kon gaan liggen.

Regien

Regien

21-03-2011 om 10:30 Topicstarter

Thuis

Ik ben vandaag thuis gebleven van mijn werk. Mijn bekken doen steeds meer pijn en ik ben doodmoe. Heb mezelf even wat rust gegund, hoe lastig ik dat ook vind...
Dank jullie voor de uitleg!

Massi Nissa

Massi Nissa

21-03-2011 om 16:07

Kies voor het kind

Regien, ik weet hoe moeilijk het is om thuis te blijven in het onderwijs, maar jouw kindje krijgt maar 1 kans om gezond ter wereld te komen. Doe het voor hem of haar.
Knuffel
Massi

Valkyre

Valkyre

21-03-2011 om 19:51

Fysio

Regien, volgens mij heb jij een heel sterk arbeidsethos, dus je blijft niet zomaar thuis. Daarom mijn DRINGENDE advies: zoek zo snel mogelijk een fysio die gespecialiseerd is in bekkenproblemen. Echt, de juiste behandeling kan zoveel verlichting geven! En neem inderdaad je rust. Ik heb zelf m'n kraamtijd behoorlijk vergald door teveel te doen en te willen, maar het kan (weet ik inmiddels) ook heel goed gaan, als je op tijd hulp zoekt.

Oh, en check even hoeveel behandelingen bij de fysio jouw verzekering vergoedt, om nare verrassingen te voorkomen.

Ik wens je een ontspannen en (zoveel mogelijk) pijnvrije zwangerschap toe. :-)

dc

dc

21-03-2011 om 19:59

Eens

Echt doen. Ik had heel veel bekkenpijn, en 1 bezoek aan een fysiotherapeut heeft dat verholpen! Eerst kreeg ik een soort cursus over houding en dergelijke tijdens zwangerschap, toen een persoonlijke afspraak, waar ze iets wat niet goed zat recht heeft gezet, en sindsdien geen pijn meer, terwijl ik toen amper kon lopen. Dus echt echt echt, ga naar een fysio!

Asa Torell

Asa Torell

21-03-2011 om 20:27

Verstandig

Goed dat je thuis bent gebleven Regien! Maar wat vervelend dat het nodig is. Ik hoop inderdaad dat een fysio je kan helpen!

Asa Torell

Asa Torell

21-03-2011 om 20:31

En hier

ben ik er nu echt wel vrij zeker van dat ik het kindje voel bewegen, leuk is dat. Voor de rest gaat alles zijn gangetje.

Sascha2

Sascha2

21-03-2011 om 21:20

Inbraakje asa

Fijn dat je je kindje voelt! Blijft bijzonder mooi he

Sascha2

Sascha2

21-03-2011 om 21:21

Regien

Ook hier goede ervaringen met gespecialiseerde bekkenfysio. Het is niet alleen voor tijdens je zwangerschap van bela g, maar ook voorde periode erna. Sterkte want het doet echt zeer

Kussen tussen je knieen?

Hoi regien,

slaap je al met een kussen tussen je knieen? dat heeft mij erg geholpen.

Verder heb ik alle extra beweging afgeschaft, dus geen huishouden, sport, boodschappen meer en ik verplaats mij nu uitsluitend per auto, heel slecht maar het is even niet anders!

Ik ga vrijdag as naar de fysio kijken of zij nog nuttige tips heeft.

Regien

Regien

22-03-2011 om 21:34 Topicstarter

Afspraak kinesist

Morgen ga ik weer aan het werk, voor halve dagen. O wat vind ik dat moeilijk zeg, aangeven dat ik rustiger aan moet doen en daar dan vervolgens ook geen concessies in te doen pffff. Wetende dat er collega's zijn die dan meer werk hebben, wetende dat ik thuis ook niet alleen maar op de bank en/of in bed hoef te liggen, wetende dat ik niet doodziek ben. Het wordt een hele beproeving voor me!
Komende donderdag heb ik een afspraak bij een kinesist, hopelijk kan die me helpen!
Bedankt voor jullie reacties en tips!

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.