Zwangerschap en bevallen Zwangerschap en bevallen

Zwangerschap en bevallen

Kiki

Kiki

05-04-2011 om 22:16

Dilemma (lang) [veranderen van verloskundige?]

Mijn doorgaans erg lieve man is behept met een nogal obsessieve achterdocht ten opzichte van ons verloskundige systeem en dan druk ik me beschaafd uit. Man kan dan ook echt tergend lomp uit de hoek komen.

Bij zwangerschap nummer 1 is het toen helemaal mis gegaan tussen hem en verloskundige (waar ze hem terecht wees toen hij tegen haar zei dat als ik pijnbestrijding wilde zij er maar voor moest zorgen en me plat moest spuiten)
Hij is toen na een moeizame kraamweek (borstvoeding liep niet echt geweldig en de verloskundige deed eigenlijk niets en het was uiteindelijk de kraamzorg die actie ondernam) ontzettend tegen een verloskundige van die praktijk uitgevallen. Ik voelde me echt te kijk staan. Nou vond ik haar ook ernstig deprimerend, want ze deed inderdaad niets om ons te helpen en ze was alleen maar aan het klagen dat ze zo moe was en wist niet eens meer welke dag het was, of mijn oudste een jongen of een meisje was en welk jaar het was.

Goed, zwanger van de tweede kwam ik erachter dat de vorige verloskundigepraktijk uit elkaar gevallen was en dat de 3 zwevers (waaronder die vrouw waar mijn man zo boos op was) een andere praktijk op hadden gericht en dat alleen de nuchtere verloskundige nog over waren.
Dus weer naar die praktijk. Bevalling nummer 2, we hadden afspraken gemaakt. Ze zouden mijn man niet als een kind behandelen, mijn man zou niet meer uitvallen en alles wat mis gegaan is bij de eerste bevalling hebben wij daar uitgesproken en we gingen voor nummer 2. Een bevalling die bij mijn weten gewoon goed was verlopen. Was ook wel een zware bevalling vond ik, maar geen drama's bij de verloskundige (dacht ik dus)

Dus bij de derde schrijf ik me weer bij die praktijk in. Begint man ineens te sputteren, want hij voelde zich zwaar genept door de verloskundige van de tweede. Die, naar het schijnt, mijn man apart had genomen en gezegd had dat ik de bevalling zwaarder ervaarde dan hij daadwerkelijk was en dat hij de aangewezen persoon was om mij uit die tunnelvisie te krijgen.
Nou snapte mijn man dat best, maar hij vond het later uitermate irritant om te horen dat het dus WEL een zware bevalling was (en dat het dus niet in mijn hoofd zat)
en hij is daar (anderhalf jaar na dato) nog steeds geïrriteerd over. Ook uitermate kinderachtig van hem vind ik hoor.
Die achterdocht tegen verloskundige (en eigenlijk al het medische personeel, je moet hem over de tandarts horen) helpt gewoon niet mee.

Nou had ik afgelopen maandag mijn eerste afspraak bij de verloskundige en kom erachter dat ze een nieuwe verloskundige hebben. Een Oost-Europese, die hier net woont en eigenlijk ontzettend slecht Nederlands spreekt. Tot in het bizarre slecht bedoel ik dus. Ik moest echt een aantal keer navragen wat ze in vredesnaam zei.

Tegelijkertijd dacht ik echt van ooo help, dat gaat echt zo slecht met mijn man samen.

Nou heb ik de volgende opties.

Een andere verloskundige praktijk zoeken, maar het risico dat ik een praktijk vol met zwevers tegenkom wil ik eigenlijk niet lopen.

Het erop gokken. Het zijn 5 verloskundige in die praktijk. De kans dat ik haar tref is maar 1 op 5

Met die verloskundige praktijk erover hebben, dat die Oost-Europese en mijn man niet samengaan en hoe we dat gaan oplossen.

Mijn man bedreigen dat als hij zich niet koest houdt ik heel vervelend terug ga doen. Maar ja, dat is wel volledig voorbij gaan aan zijn (lastige) gevoelens

Roept u maar, ik hoor graag

dc

dc

05-04-2011 om 22:31

Ziekenhuis?

Kun je niet in het ziekenhuis gevolgd worden en daar bevallen?

Ik vind eerlijk gezegd dat je man erg lief is hoor, het klinkt alsof hij alles doet om je te beschermen en voor je op te komen, al is het misschien op een beetje lompe manier :-)

Ik ben nu 9 maanden en iets zwanger (zie boven) en mijn man heeft mijn verloskundige gisteren voor het eerst ontmoet. Als alles goed gaat, ziet hij haar nog een keer 5 dagen na de bevalling (ziekenhuis) voor de hielprik en nacontrole, want kraamverzorgster hebben ze hier niet, dat gaat hij gewoon doen.

Dus, ik zou zorgen dat hij zo min mogelijk met die mensen te maken heeft, en overleg met hem of hij liever zelf voor eten, huishouden, kinderen etc zorgt en dan niemand over de vloer te hebben. Lijkt me wel zo rustig.

Sascha2

Sascha2

06-04-2011 om 00:00

Kiki

Ik heb er geen ervaring mee, maar zou een doula iets voor jullie zijn? Iemand die jullie beiden vertrouwen en die alles tijdens de bevalling op kan vangen (op de bevalling na dan he ;)). Controles kun je alleen doen, bevallen in het ziekenhuis op niet-medische basis gaat met verloskundige, dat zal dan geen zoden aan de dijk zetten.
Verder zou ik toch eens mijn licht bij een andere praktijk opsteken. Je kunt op zijn minst een gesprek aangaan, eens polsen wat voor soort verloskundigen er zijn.
Wie weet is er bij jou in de buurt een mannelijke verloskundige, zou ook een oplossing kunnen zijn (overigens kunnen die uiteraard ook zweven).
Zo, en nu ben ik jarig :-)

Massi Nissa

Massi Nissa

06-04-2011 om 08:59

Sascha (ot)

Van harte gefeliciteerd! Wat een weer heb je meegenomen op je verjaardag, dank je wel :-).
Groetjes
Massi

Massi Nissa

Massi Nissa

06-04-2011 om 09:02

Kiki

Ik zou toch eens uitkijken naar een andere praktijk. Die tip van het ziekenhuis of de doula lijkt me ook wel wat. Het lijkt erop alsof je man ook wel redenen heeft voor zijn wantrouwen, toch? Jeetje zeg, beweren dat iemand de bevalling als zwaarder ervaart dan hij is (en wie ben jij om dat vast te stellen?), niet weten welke dag het is en of het een jongen of meisje is, ik vind het allemaal erg onprofessioneel klinken. Ik zou ook boos zijn, geloof ik, zeker als het om mijn partner en kind zou gaan (en zo is het voor je man, hij staat er sowieso al vrij machteloos bij, dan is het dubbel frustrerend als de zorg voor jou niet goed geregeld is).
Groetjes
Massi

Sascha2

Sascha2

06-04-2011 om 12:11

Massi (ot)

Dank je wel! Hier geen zon, terwijl die beloofd was. Nou ja, dan ben ik maar het zonnetje in huis...

Kiki

Kiki

06-04-2011 om 20:45

Inderdaad

fijn dat jullie het trouwens ook zo zien, dat gedrag van mijn man komt ook voort uit bezorgdheid voor mij en frustratie dat hij niets kan doen.

Ik weet het nog niet, als ik het aan mijn man vraag zegt hij dat ik moet doen waar IK me prettig bij voel. Maar ja, ik voel ze zeker niet prettig als ik tijdens de bevalling op min qui vive moet zijn omdat mijn man kan uitvallen.

Een Doula lijkt me juist nog zweveriger als een verloskundige.

Volgens mij kan je toch alleen maar op medische indicatie bij het ziekenhuis of verloskundigepraktijk bevallen toch? Die heb ik niet. Of zou een dwarse man ook als medische indicatie gelden.

Kiki

ga nou gewoon met een doula praten voordat je een oordeel velt. Wat jij 'zweverig' noemt is een vergaarbak voor bemoeizucht, dingen invullen, goedbedoelde nonsens, niet goedbedoelde nonsens enzenz.

Een doula kan je ook inzetten als buffer naar de verloskundige toe. Kan echt heel nuttig zijn. Ze bijten niet, en je hebt niets te verliezen.
Huh, ik sta een beetje in de bemoeistand geloof ik ;-)

Je kan ook nog gokken dat er een medische indicatie uitrolt tijdens de zwangerschap, maar het is lastig om die te faken (harde buiken, hoge bloeddruk, suiker: alles is te meten).

wat ik vooral bedoel is dat een doula je kan helpen om het te krijgen zoals je het hebben wilt. In dit geval heb je onder meer ruimte voor je man nodig. Is ook belangrijk, en mogelijk kan zij daarbij helpen!

dc

dc

06-04-2011 om 21:48

Echt?

Volgens mij kun je gewoon in het ziekenhuis bevallen als je dat wilt hoor. Ik zou even informeren.

Nee dc

sorry, maar jíj moet even informeren ;-)

in NL is er de mogelijkheid om in een zh te bevallen, of in een kraamhotel of whatever, maar ALTIJD met je eigen verloskundige. Dat verandert pas als er een complicatie optreedt waardoor je overgedragen moet worden aan de arts.

In de praktijk is het zelfs gebruikelijk om ook voor patiënten die bijvoorbeeld door een eerdere keizersnede uiteindelijk in het zh onder begeleiding van een arts zullen bevallen tot de 35ste week gewoon de controles te doen bij een verloskundige.
Je moet dus echt van goeden huize komen om die arts al eerder te strikken. Man die uit zijn stekker dreigt te gaan heb ik nog nooit als geldige indicatie gehoord.

Biene M.

Biene M.

06-04-2011 om 22:18

Toch

Het moet toch echt mogelijk zijn als laagrisico zwangere onder controle te staan bij een gynaecoloog, zie bijvoorbeeld http://www.studies-obsgyn.nl/home/page.asp?page_id=422
"De overige 20,4% van de nulliparae beginnen hun zwangerschap in de tweede/derde lijn. Hiervan heeft echter ongeveer de helft geen medische indicatie - volgens de Verloskundige Indicatielijst (Verloskundig Vademecum, 2003) - voor begeleiding van de zwangerschap in de tweede/derde lijn (Prismant/LVR, 2003)."

Loop anders die VIL eens door, misschien vind je iets wat je kunt faken ;-) http://www.studies-obsgyn.nl/upload/De_Verloskundige_Indicatielijst_2003_tbv_risicoselectie.doc
Hoe je het voor elkaar moet krijgen om zonder indicatie bij de gynaecoloog te komen weet ik alleen niet.

Wel in ziekenhuis alle controles zonder medische indicatie

Ik snap je man helemaal, en deel wel een beetje zijn mening.

Ik heb wel bij de verloskundige praktijk in een ziekenhuis gelopen zonder echte medische indicatie. (Vaak zit er een vkpraktijk aan het ziekenhuis verbonden en he je bent toch een klant extra.)

Ik was er voor een miskraam al eens geweest en later voor vruchtbaarheidsonderzoeken. Ik had er dus al een dossier. Toen ik weer zwanger was heb ik ze gebeld en gezegd dat ik bij hen onder controle wilde staan omdat ik hen goed vond en vertrouwen in hen had en ook vanwege mijn leeftijd. Het was een beetje doordrukken bij de assitentes maar ze namen me toch. en bij de 2e heb ik het precies weer zo gedaan.

En ik kan het iedereen aanraden!. Voor bloedprikken, echo's, nekplooimetingen, hartfilmpjes etc. hoef je maar naar 1 adres. Minder overdrachtsfouten en ook minder zweverig. Je krijgt altijd een verloskundige, maar de gyn zit een deurtje verder in geval van vragen of nood.
Thuis bevallen kan uiteraard niet meer en in de kraamweek krijg je een andere verloskundige van een praktijk bij je in de buurt. Maar er is altijd plek voor je in het ziekenhuis voor de bevalling.

Dus gewoon een ziekenhuis bellen dat je al kent, en eventueel de huisarts vragen of hij een indicatie weet want hij kent jou.

Nog een optie, de controles bij de vk helemaal skippen en alleen de echo's laten doen in een geboortecentrum (en de ha de bloeddruk en de bloedtesten). Dan bij de bevalling naar het ziekenhuis. Je bent al vaker zwanger geweest, nieuwe dingen hoor je toch niet. Maar hier zit natuurlijk wel een risico aan.

Ik zou zeker niet terug gaan naar dezelfde vk praktijk of een slecht Nederlands sprekende vk. Als dit allemaal niet lukt, zoek dan een andere vkpraktijk, laat je man desnoods websites van vk's uitpluizen. Er moeten goede no nonsense vk's zijn in Den Haag, met al die diplomaten en expats die het misschien ook niet zo hebben met het Nederlandse systeem.

Een doula lijkt me een extra complicerende factor en extra gedoe. Ik zou het niet doen.

Dus op naar het Bronovo in jouw geval.

Vic

Vic

06-04-2011 om 23:18

Zweverig?

Wat bedoel je precies met zweverig? Ik heb bij beide zwangerschappen de eerste maanden controles gehad bij een vk-praktijk en volgens mij zijn alle verloskundigen wel een beetje sociaalemotioneel ingesteld. Ik heb daar zelf niet zoveel mee, en (misschien dankzij mijn pragmatische horkerigheid) heb er niet zoveel last van gehad. Scheelt misschien ook dat mijn man bij de eerste nooit mee ging naar controles, en ik bij de tweede geen man had.
De begeleiding in het ziekenhuis vond ik trouwens het andere uiterste. Dat was echt alleen maar medisch en gericht op buik en inhoud daarvan. Ook vond ik het best vervelend dat ik regelmatig werd 'afgescheept' met een arts-assistent terwijl ik het liefst alleen mijn eigen gyn zag.
In plaats van een doula kun je ook nog kiezen voor een bekende bij je bevalling, die een beetje zicht houdt op de procedures. Ik beval het liefst alleen, zonder geneuzel met washandjes en bekertjes water, maar bij mijn tweede bevalling vond ik het heel prettig dat mijn zus erbij was om in de gaten te houden of alles goed ging.

dc

dc

06-04-2011 om 23:19

Jeetje rodebeuk

ik wist niet dat het zo lastig was in nederland! Hier ga ik "gewoon" naar het ziekenhuis, en er komt een gynaecoloog bij hoor.

Biene M.

Biene M.

07-04-2011 om 07:04

Slecht advies

"Nog een optie, de controles bij de vk helemaal skippen en alleen de echo's laten doen in een geboortecentrum (en de ha de bloeddruk en de bloedtesten). Dan bij de bevalling naar het ziekenhuis. Je bent al vaker zwanger geweest, nieuwe dingen hoor je toch niet. Maar hier zit natuurlijk wel een risico aan."

Niet doen.

Man naar de kroeg

Ik zou als mijn man zo was, 'm als de weeën begonnen naar de kroeg sturen met de mededeling dat ie welkom is als baby en moeder gewassen zijn.

En lekker in mijn eentje bevallen of met moeder, zus of doula erbij.

Verloskundigen, artsen en tandartsen zijn mensen die normaal gesproken hun beroep beheersen, anders mogen ze het niet uitoefenen. En het laatste dat je nodig hebt als je ligt te bevallen en toch al in een minder makkelijke positie ligt is iemand met een aangeboren aversie tegen mensen uit de medische wereld. Naar de kroeg dus, daar kan ie minder kwaad.

100%mama

100%mama

07-04-2011 om 15:21

Ik denk

idd ook dat het je niet al te gemakkelijk maakt wordt om zonder indicatie bij een gynaecoloog terecht te komen. Idd om de dood eenvoudige reden da er regels hierover zijn opgesteld met welke taken wie voor zijn rekening neemt, en eigenlijk ook wel terecht.

Tijdens mijn eerste zwangerschap heb ik tot week 16 bij een verloskundige gelopen, daarna ben ik overgedragen wegens "complicatie's". Deze 2e zwangerschap zou ik in principe, ondanks mijn vorige complicatie's en bevalling (KS) gewoon bij de verloskundige moeten lopen ware het niet dat er wederom "complicatie's" zijn. In theorie kan je dus zeggen dat je in eerste instantie bij een verloskundige terecht komt en die geeft je wel of geen indicatie. Uiteraard zou je wel gewoon het ziekenhuis kunnen bellen om te informeren of de mogelijkheid daar geboden wordt om via het ziekenhuis je controle's te laten doen.

Sascha2

Sascha2

07-04-2011 om 15:27

Kiki

In plaats van allerhande ingewikkelde constructies te gaan bedenken, zou je toch ook gewoon eens je licht bij andere praktijken kunnen opsteken? Iedere praktijk zal weer anders zijn, lijkt me.
Ik ben trouwens drie van de vier keer met medische indicatie bevallen, onder begeleiding van het ziekenhuis. De vierde keer was waardeloos! Terwijl het steeds hetzelfde ziekenhuis is en ik me niet kan voorstellen dat het beleid in die korte tijd zo dramatisch is veranderd. De eerste keer was een inleiding, de tweede keer vanwege complicaties in het ziekenhuis. Beide bij dezelfde gynaecoloog toevallig. Bij de derde moest ik wel in het ziekenhuis bevallen vanwege de complicaties bij de tweede bevalling, maar dat mocht niet bij de gyn. Het was een locatie-indicatie zeg maar. De verloskundige was steeds op de achtergrond aanwezig, prima. De vierde werd ook via inleiding gehaald en daar was de begeleiding echt waardeloos. Op de verpleegkundige na, die de hele dag bij me op de kamer is gebleven.
Ik zou gewoon eens een andere praktijk benaderen. En vraag eens rond op de pSZ van je oudste, wie weet komen er nog goede en slechte ervaringen bij andere moeders?

Kiki

Kiki

07-04-2011 om 21:10

Inderdaad, laten we het daar eens over hebben

waarom zo'n slecht sprekende verloskundige in je praktijk nemen. Nou is het bij mij mijn derde, maar stel je voor dat het je eerste is, zenuwachtig dat je bent en dan krijg je een verloskundige die echt woordenschat mist en slecht verstaanbaar is.

Ik weet het nog steeds niet trouwens. Ik ga het ziekenhuis eens bellen. Nou ja, ik heb natuurlijk nog een hele tijd om erover na te denken.

We hebben hier meerdere verloskundige Pelle, dus gelukkig keus zat

Dirksmamma, de enige die ik bij mijn bevalling wil hebben is mijn man.
Ik moet er niet aan denken om mijn moeder erbij te hebben of mijn vriendin. En een zus heb ik niet.

Sascha2

Sascha2

07-04-2011 om 22:30

Kiki

Dan nodig je toch al je broertjes uit bij je bevalling? Wordt het in ieder geval een gedenkwaardige bevalling qua entourage ;)

Dan lijkt het me makkelijk

Als je man er bij moet zijn, dan moet ie maar op z'n tong bijten als is last krijgt van verloskunderitis of zo.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.