Zwangerschap en bevallen Zwangerschap en bevallen

Zwangerschap en bevallen

Wendy2

Wendy2

16-07-2009 om 09:08

Dwars/stuit en welk ziekenhuis?

Op dit moment ben ik 39w2d zwanger van ons derde kindje. Helaas heeft het zich vrijdag ineens naar stuit gedraaid. Afgelopen dinsdag heeft de gyn het kunnen keren, maar gisteren lag het alweer dwars en nu volgens mij weer in stuit. Er is ruimte om nog een keer te keren, maar kans is ook groot dat het dan net zo gauw weer duikelt.

Mijn eerste bevaling werd ingeleid en niet al te prettig. Mijn tweede kwam thuis en verliep goed. Ik heb nu een aantal keuzes voor zover ik kan verzinnen en ik kom er niet uit.
- Nog een versiepoging en weer naar huis
- afwachten of de baby voor de bevalling spontaan nog draait, maar wel met risico dat het dwars ligt en keizersnede wordt of in stuit ligt
- als er wat ontsluiting is wellicht een versiepoging en dan direct inleiden
- uitgaand van de stuit nu een geplande keizersnede

Zijn er hier mensen met ervaringen met zo'n late duikelaar? Het heeft ruim 38 weken zich keurig gedragen en nu dus dwars.

Mijn eerste bevalling was geen pretje en dat kwam o.a. doordat in het ziekenhuis niet alles even goed verliep. Ook afgelopen dinsdag ging er vanalles mis waardoor mijn vertrouwen in dit ziekenhuis niet top is (gaat om Gooi Noord Blaricum). Ze zijn net gefuseerd en dat geeft nog extra chaos. Een dagopname zou ik nog wel aandurven, maar meerdaagse opname na keizersnede is echt een nachtmerrie merk ik. Ik zou nu nog kunnen kiezen voor een ander ziekenhuis. Hebben jullie tips in de regio Gooi/Utrecht/Amsterdam? Ik zoek een ziekenhuis waar de bezoektijden ruim zijn, waar ze stuitbevallingen doen, waar de baarkruk bij een stuit bespreekbaar is, waar je het kindje bij je mag houden etc. Ik heb begrepen dat het Slotervaart gespecialiseerd is in stuitbevallingen en het Diaconessenhuis in Utrecht lijkt me ook een fijn ziekenhuis?

Groetjes,

Wendy

Diak utrecht

Hoi Wendy, wat een heftige situatie voor je. Ik ben erg te spreken over het Diak na een eerdere rampbevalling in het OLVG.
Bovendien (toeval bestaat niet) heeft mijn vader het afgelopen jaar meer tijd doorgebracht in Tergooi dan goed voor hem was. We waren erg tevreden over de mogelijkheid om via de website een kaartje te sturen naar een patient. Maar verder was het moeizaam. Dus dat je daar niet wilt bevallen snap ik.

Een probleempje: als loslopende bevallende vrouw moet je maar geluk hebben dat het Diak niet vol zit. Je moet dus van te voren al patient zijn. In jouw geval sowieso nodig, maar ik meld het maar even. Ze hebben kraamsuites, je ligt alleen, ook de 48 uur na de bevalling. Vraaggerichte zorg. Lukt nog niet altijd maar ze proberen het echt. En de kraamsuites zijn dus vaak allemaal vol.

Kortom: ik kan het Diak van harte aanbevelen. Over de artsen hebben we het nu nog niet gehad. Ik ben fantastisch opgevangen door dokter Schuitemaker, maar in jouw situatie is het misschien niet zo belangrijk wie je precies krijgt, als je je maar goed behandeld voelt.

Heel veel succes in deze spannende dagen!

Mamvantwee

Mamvantwee

16-07-2009 om 10:42

Umc utrecht/wkz

Ik heb geen ervaring met keizersnede of stuitliggende dwarsliggertjes, maar wel met bevallen in het WKZ in Utrecht. En dat is me heel goed bevallen, letterlijk.

Kun je aan je verloskundige (of gaat alles via de gyn?) vragen hoe dat zit, bevallen in een ander ziekenhuis?

Succes in elk geval!
Groet, Mamvantwee

Wendy2

Wendy2

16-07-2009 om 10:54

Ander zoekenhuis mag in elk geval

De verloskundige stelde zelf voor om anders naar een ander ziekenhuis te verwijzen, gezien mijn eerdere ervaringen. Ik wil dan alleen wel al een keer daar naar toe en niet in spoedsituatie beslissen. Gezien mijn zwangerschapsduur zal ik dus vandaag of morgen wat moeten gaan doen...

Bedankt vast voor de reacties en meer ervaringen zeer welkom!

Groetjes,

Wendy

Even meedenken

...Wendy2, zonder afbreuk te willen doen aan de ervaringen van andere forummers, misschien moet je toch al even bellen, eventueel met meer dan 1 ziekenhuis, en alvast een afspraak maken? Afbellen kan altijd en nog een week extra wachten lijkt me niet prettig. Als nou straks iedereen een ziekenhuis adviseert bel je de afspraak bij het andere zh gewoon af. Of er blijkt dat je toch minder keus hebt dan je dacht, dat ze ergens al vol zitten. Kunnen wij er wel goede ervaringen hebben gehad maar daar heb jij dan niets aan.

Rafelkap

Rafelkap

16-07-2009 om 12:20

Diak utrecht

De gyn in het Diak in Utrecht had er wel zin in bij die van mij. Helaas voor hem is mijn eersteling met succes gedraaid (door hemzelf). Mijn tweede was ook zo'n draaikont maar die presteerde het nog om op het laatste moment nog te draaien. De gyns aldaar geloofden niet in een goede afloop (lag eveneens veel te hoog) en toen werd het een geplande kz. Dat was in het oudenrijnziekenhuis (geen plek in Diak.) Over w.k.z. hoor ik verschillende verhalen, het schijnt er b.v. vies te zijn.

Rafelkap

Rafelkap

16-07-2009 om 12:25

Dus

ik zou in jouw geval kiezen voor een versiepoging in het diakonesse en dan weer naar huis. Fijn ziekenhuis. Ik ben er alleen niet bevallen omdat er geen plek was op het moment suprème. Het oudenrijn ziekenhuis (anthonius heet dat nu) vond ik dus ook erg prettig en ik had het idee dat ze daar meer "plek" hadden. Na een evt. kz lig je wel op zaal.
Bel gewoon even.

Rafelkap

Rafelkap

16-07-2009 om 12:25

en heel veel sterkte en geluk!

Wendy

dan moet je nu een afspraak maken en de receptioniste uitleggen hoe en wat. Ook is het misschien een goed idee om de vk te laten bellen.

sterkte !

Wendy2

Wendy2

16-07-2009 om 18:10

Vk geweest...

Beeb lag nu weer goed, maar wel los. Kan dus elk moment weer keren (vandaag ook al een paar keer gedaan). Vliezen kunnen helaas nog niet gebroken worden omdat de baarmoedermond nog niet genoeg verstreken is, dus dat is geen optie. Via de vk heb ik nu voor morgenochtend een afspraak met een gyn in het Diak om de diverse scenario's door te spreken. Het liefst wacht ik de bevalling gewoon af in de hoop dat het goed ligt, maar als het niet goed ligt wil ik wel een aantal dingen al geregeld hebben. Waaronder het bevallen in een ander ziekenhuis. Wordt dus vervolgd...

Groetjes,

Wendy

Fijn om nog even te horen

..heel veel succes de komende dagen!
Ik denk dat het al heel veel rust kan geven om te weten wat je achter de hand hebt. En voorzover ik weet wordt je als je al patient bent veel minder snel de deur gewezen! Veel van mijn kennissen die nog niet bekend waren bij het zh zijn echt van Diak naar Zeist naar Nieuwegein heen en weer gestuurd.

Heel goed dus om van te voren te gaan praten.

En als het Schuitemaker is met wie je heb gepraat, wil je me dat nog even laten weten? Het is nu vier jaar geleden maar die tweede bevalling bij hem heeft zooooveel voor ons goedgemaakt. Dus ik ben benieuwd wat hij voor jou kan betekenen.

marjanne

marjanne

17-07-2009 om 15:47

Nieuwsgierig

Misschien ben ik wel te nieuwsgierig hoor maar waarom mag je na twee vaginale bevallingen niet vaginaal van een 3e bevallen?
marjanne

Lees dan marjanne

het gaat om een dwars/stuit ligging !!

Hier een geplande sectio, achteraf bleek dochtertje2 in complete dwarsligging te liggen en moesten ze nog bijna een kiwi uitvoeren (vacuum tijdens keizersnede) omdat het hoofdje klem zat en ze er haar manueel er bijna niet uitkregen (dat dat bestaat !!). Dus ik zou eieren voor mijn geld kiezen en 'lekker' gaan voor een geplande sectio in een ander ziekenhuis en erbij vertellen hoe je je voelt dan kunnen ze daar misschien rekening mee houden.

femmetje

femmetje

17-07-2009 om 18:06

Ook diak utrecht

Maar geen keizersneede.
Wel 2x bevallen met dhr Schuitemaker!
Heel fijne Gyn. Ik heb ook 2 jaar met hem gewerkt ik was daar poli assistente. Mocht je een andere gyn hebben die zijn ook ;leuk hoor!

Succes!

Fem.

marjanne

marjanne

17-07-2009 om 18:12

Miranda rijn

Ik kan heel goed lezen !
"Helaas heeft het zich vrijdag ineens naar stuit gedraaid. Afgelopen dinsdag heeft de gyn het kunnen keren, maar gisteren lag het alweer dwars en nu volgens mij weer in stuit"
En begrijp nu dat sommigen zich op het forum wel eens beklagen over felle reacties van anderen.
Marjanne

Marjanne

als 1e is mijn nick Niet Miranda Rijn maar Manda Rijn en als 2e is het dan toch logisch waarom er over een sectio gesproken wordt ?

Of begrijp ik jouw vraag over vaginaal bevallen niet ?

Verder vind ik je nogal overtrokken reageren op mijn reactie die verre van fel is.

marjanne

marjanne

17-07-2009 om 19:03

Nogmaals, manda

Sorry voor de foute naam
Een kindje ligt of in stuit of dwars.
Van Wendy2 begrijp ik dat het nu weer in stuit ligt, vandaar mijn vraag.
Verder einde discussie. Daar schiet niemand wat mee op
Marjanne

Marjanne

Ik zie nog wel een puntje waar een van de deelnemers iets mee op kan schieten. Wist je niet dat tegenwoordig een stuit een indicatie is voor een ks na onderzoek waaruit bleek, een paar jaar geleden, dat het aantal problemen bij stuitbevallingen statistisch aanleiding gaf tot een ks-advies, weliswaar nog met keus voor de vrouw.

Maar een stuitbevalling automatisch vaginaal doen is dus niet meer cf het advies van de beroepsvereniging van ob-gyn's of hoe ze tegenwoordig precies heten.

Daarom was jouw eerste opmerking niet cf. de geldende adviezen, en dus door Manda niet te volgen.

marjanne

marjanne

17-07-2009 om 20:06

Bekend

Als kraamverzorgende ben ik bekend met het doen van een KS bij stuitligging. Maar wanneer er al een of meerdere keren vaginaal bevallen is, en het kindje van normale grootte is wordt niet standaard en KS gedaan.
Vandaar mijn vraag, uit interesse.
Marjanne

Wendy2

Wendy2

17-07-2009 om 21:18

Marjanne

Hoi Marjhanne,

Eén van de alternatieven is bij stuit direct een geplande keizersnede, dat is wat ik noemde. Weeen afwachten en dan besluiten of het alsnog keizersnede wordt is een ander alternatief. Vaginaal is dus niet uitgesloten, maar in mijn geval wel risicovol omdat ik bij mijn eerste bevalling een vacuumextractie heb gehad waarbij mijn bekken ontwricht is. Ik had al een hormonale bekkeninstabiliteit en sindsdien dus ook een mechanische. Het gaat op dit moment ontzettend goied met de BI na heel hard werken met een bekkentherapeut en dat maakt de keuze moeilijk. Het risico zit dus niet zo zeer in het formaat van de baby alswel in het verhoogde risico op ingrepen bij de bevalling en de houding waarin je moet bevallen. Druk op mijn staartbeen is heel slecht. Dit kan vermeden worden door bijvoorbeeld op handen en knieen te bevallen of op de baarkruk, maar dat is met stuit allemaal wat minder vanzelfsprekend. Was de BI er niet dan was de keuze voor mij wel vaginaal denk ik.

Bij een dwarsligging heb je sowieso geen keuze...

Groetjes,

Wendy

Wendy2

Wendy2

17-07-2009 om 21:31

Diak geweest...

Bedankt voor alle reacties. Wat een verademing was het om een normaal gesprek te kunnen voeren en antwoorden te krijgen. Ik heb een aantal dingen kunnen afspreken, maar zal dus wel een keuze moeten maken wat ik bij een eventuele stuit wil. Deze gyn gaf aan dat er heel veel bespreekbaar is en dat er rekening gehouden kan woren met mijn bekken, maar dat de kans op kunstgrepen een stuk groter is bij een stuit en dat als het kind er uit moet niet meer gekeken wordt naar wat goed is voor mijn bekken. Een reele kans op restklachten dus.

Zodra het mogelijk is om de vliezen te breken en de baby ligt in de juiste positie is dat toch wel de meest veilige optie, maar op dit moment waren de vliezen nog niet bereikbaar. Afgesproken is nu dat ik over een week terug kom en dan weer echo en toucheren. Als voor die tijd de vliezen breken direct plat en de VK de ligging laten controleren i.v.m. verhoogd risico op uitspoelen navelstreng. Als ik weeen krijg de VK ook direct ligging laten controleren. Als positie goed is mag ik thuis bevallen. Als ligging dan niet goed is, dan naar het Diak en indien mogelijk alsnog een versie. Lukt dit niet, dan bij dwarsligging een keizersnede en bij stuit de keuze keizersnede of vaginaal.

Volgens mij dus alles doorgesproken en ik heb een stuk meer rust. Wat ik bij stuit doe weet ik niet, ik denk dat dat ook afhangt van het soort stuit en hoe ik me op dat moment voel.

Baby ligt nu overigens al 24 uur goed, maar wel heel hoog. Draaien kan dus elk moment. Ik duim heel hard dat dat niet gebeurt en dat het wat indaalt. Risico op draaien blijft aanwezig, maar is dan wel kleiner. Het lag namelijk tot vorige week al een stuk in mijn bekken. Op volledig indalen durf ik niet te hopen, dat hebben mijn dames ook niet gedaan, pas tijdens de bevalling...

O ja, ik had nu dokter Ünsalan en volgende week dokter Laeven...

groetjes,

Wendy

marjanne

marjanne

17-07-2009 om 22:07

Wendy2

oke wendy2 dan kan ik je alleen maar een goede bevalling wensen thuis:-) of zo nodig in het zkh, en hopen dat deze draaikont nu op zijn/haar plek blijft liggen.
Zal voor je duimen dat je BI pp een stuk minder is zodat je na je kraamtijd voor je schatjes kan zorgen.
Marjanne

Wat goed wendy

dat je alles hebt kunnen doorspreken. En ik hoop dat je nu ook gewoon in een kraamsuite van het Diak kunt bevallen als het zover is. Als je ziet hoe gedetailleerd je afspraken nu al zijn, dan zullen ze je toch echt niet naar een ander zh laten gaan als je daar als Maria en Jozef op je ezeltje voor de deur staat.

Toitoitoi dat beeb goed blijft zitten.. hij/zij moest eens weten hoe hij/zij de gemoederen bezig houdt!

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.